Урок – турнір «Золота стріла Робін Гуда»

Про матеріал
На початку уроку звучить пісня В. Висоцького « Балада про вільних стрільців». Саме таким постає перед нами улюблений герой англійського епосу Робін Гуд. Упродовж уроку ми будемо весело сміятися з його дотепних жартів, вболівати за нього, затамувавши подих, під час численних турнірів, захоплюватися відвагою, силою, кмітливістю. Заплющіть очі – і у вашій уяві постане відважний ватажок лісових розбійників, захисник знедолених. Ось він виходить із Шервудського лісу і, зупинившись, уважно придивляється до всього навколо. Ніщо не пропустить його зіркий погляд… Саме ці риси Робіна – змусили мене задуматися ось над чим: мандруючи сторінками книжки, чи вмієте ви бути уважними, спостережливими, чи не проходите повз важливе, цікаве, не помітивши його? Спробуємо перевірити себе. А допоможе нам в цьому гра – турнір «Золота стріла Робін Гуда»
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета:

  привчити учнів до уважного читання художніх текстів,  розвивати  в них читацьку спостережливість, розвивати логічне мислення,  художню уяву, зв’язне мовлення;  виховувати інтерес до художньої культури, разом з героями балади скласти кодекс лицарської честі .

 

 Обладнання:

 різні видання балад про Робіна Гуда, ілюстрації, малюнки, гравюри, «срібні» стріли, «золота» стріла, картки з завданням, катки з тестовим завданням, біла хустинка, стріли «срібні» - 16 штук, « золота»  стріла – 1 шт., табличка з назвами команд, написи на  дошці.

 

 Тип уроку:

урок – турнір.

 

                  Епіграф:

Робин-3 «Розбійник душею він був

  І лицар- у душі.»

Робин             З народної балади

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На початку уроку звучить пісня В. Висоцького « Балада про вільних стрільців»

Учень читає напам’ять заспів до балад про Робіна Гуда.

 


Хто щастя зичить бідакам

І волелюбний сам,

Сідайте в коло – розповім

Про Робіна Гуда вам.

Він за найкращих друзів мав

Знедолених усіх,

А багачів на смерть лякав

Його мисливський ріг.

Тринадцять літ Роб славно жив

У лісовій глуші

Розбійник долею він був

І рицар – у душі.


 

Учитель. Саме таким постає перед нами улюблений герой англійського епосу Робін Гуд. Упродовж уроку ми будемо весело сміятися з його дотепних жартів, вболівати за нього, затамувавши подих, під час численних турнірів, захоплюватися відвагою, силою, кмітливістю.

 Заплющіть очі – і у вашій уяві постане відважний ватажок лісових розбійників, захисник знедолених. Ось він виходить із Шервудського лісу і, зупинившись, уважно придивляється до всього навколо. Ніщо не пропустить його зіркий погляд…

 Саме ці риси Робіна – уважність, спостережливість, кмітливість – змусили мене задуматися ось над чим: мандруючи сторінками книжки, чи вмієте ви бути уважними, спостережливими, чи не проходите повз важливе, цікаве, не помітивши його?

 Спробуємо перевірити себе. А допоможе нам в цьому гра – турнір «Золота стріла Робін Гуда»

 Перш ніж стати учасником турніру, потрібно пройти відбірковий тур, у якому вашою мішенню стане папір.

Умови цього туру досить демократичні: якщо ви дали правильну відповідь хоча б на три питання, будете учасником однієї з двох команд, до того ж кількість ваших відповідей збігатиметься з вашою початковою оцінкою.

(Два незалежних учня виставляють бали командам.

Учитель диктує завдання Відбіркового туру. Учні на бумазі пишуть буки відповідей. Наприклад: 1) Б; 2)В; 3) А; 4) Б; 5) А.    Хто відповів правильно на п’ять завдань діляться на дві команди: одна- туда, друга – сюда. Так само при відповіді на 4 завдання, на 3.

 

 Тестові завдання для І туру:

  1.Коли Роб був маленьким хлопчиком, то довгими зимовими вечорами найбільшою радістю для нього було:

А) блукати з батьком по лісі;

Б) слухати батькові розповіді про хороброго Зеленого Віллі – розбійника;

В) грати в шахи зі своїм двоюрідним братом Віллі Геймвелом.

 

2.Відомо, що вирішальну для подальшої долі Роба звістку повідомив дядько Джордж за вранішнім кухлем пива. З якого матеріалу було виготовлено цей кухоль:

А) з дерева;

Б) з глини;

В) з олова.

 

3.Вперше про ватагу лісових розбійників, що живе у Шервудському лісі, Роб почув від:

А) бідної вдови;

Б) батька – старшого лісничого цього лісу;

В) дядька Джорджа.

 

4.які обставини зміцнили « в сотню разів» рішення Роба здобути на турнірі золоту стрілу:

А)звістка про те, що володар цієї стріли стане ватажком лісових розбійників;

Б)те, що серед глядачів він побачив миле обличчя Маріан;

В)Роб хотів поповнити цією стрілою свій сагайдак.

 

 

 

5.Відомо, що Робін Гуд подарував золоту стрілу Маріан і тим самим втратив доказ своєї перемоги, який потрібно було показати лісовим розбійникам. Хто ж розповів лісовій ватазі про Робінову перемогу на змаганнях:

 А)Віллі Стютлі- одинокий учасник змагань лучників;

Б)шериф Нотінгемський;

В)Віллі Дебелий – один із синів удови?

 

Результати перевірки визначають шляхом взаємоперевірки.

 

І тур.

Учитель.   Ці стріли із записаними на них запитаннями можна назвати чарівними, бо кожна з них принесе по запитанню вашим, уже сформованим командам. Якщо ви даєте правильну відповідь, то команда отримає стільки балів, скільки позначено цифрою поряд із запитанням, записаним на стрілі; той учень, який відповідав, особисто отримає срібну стрілу.

Якщо ваш суперник    не впорається зі своїм запитанням, ви можете зробити це замість нього і заробити додаткові бали. Перемагає та команда, яка отримає більше балів.

 

Завдання командам:

     I  команда» Робінгуди»

 

 1.(Вчитель тримає у руці білу хусточку).

Як і заради чого використовував таку хустинку Робін?

 

      2. Якщо вірити англійським народним баладам, то в одній із стародавніх актових книг ми обов’язково знайшли б такий запис: «Року 1160 в сім’ї Х’ю Фітзу народився Роберт Фітзу»

У ратуші якого англійського міста могла б бути ця книга?

 

3.Якось уранці , коли Робін прийшов снідати, дядько Джордж замість привітання  зустрів його такими словами: «Я маю для тебе новину, мій хлопчику! Є добра нагода випробувати свій лук і здобути гарненький приз! У Ноттінгемі якраз ярмарок, і шериф оголосив змагання лучників…»

Перелічіть, які нагороди чекали на того, хто стане переможцем цього турніру?

 

4. «Ну що ж , покажи нам своє уміння. Якщо влучиш у ціль – 20 срібних монет  від мене, а як не влучиш – прочухан.»- це умови поставлені перед Робіном головним лісничим Шервудського лісу.

На яку ціль вказав лісничий?     Які думки спонукали його до такого вибору?

 

5. «Молодик на ім.’я Роберт, племінник сквайра      Геймвелла з Геймвелл Холла, вбив головного лісничого його величності короля і оголошується поза законом: сто фунтів стерлінгів винагорода тому, хто спіймає вищезазначеного  Роберта живим чи мертвим»

Таке оголошення шерифа було не тільки розклеєно на багатьох будинках Ноттінгема, урядовці голосно зачитували його натовпу.

Як Робін Гуд не тільки пробрався до міста, а й узяв участь у змаганнях лучників?

 

       II  команда « Влучні стрільці»

 

1.  Перенесімося на Ноттінгемську площу, де відбувається змагання лучників. З двадцяти учасників найвправнішими виявились Робін Гуд і «Одноокий». У другому турі саме Одноокий вистрілив влучніше, ніж Робін.

Чому ж після вирішального, третього пострілу, перемога дісталася все-таки

Робінові?

 

2. Справжнє прізвище Робіна – Фітзу, перший псевдонім, який він собі узяв, - Роб 

 

 

 

 

 

Мандрівник.

       Звідки ж взялося прізвище Гуд, і що воно означає?

 

 

3.  Якщо вас прийняли розбійники Робіна Гуда до свого товариства, в який би одяг     обрядили вас і чому?

 

      4. Удень змагань Робін Гуд нажив собі ворога в особі шерифа.

 Яких речей не зміг подарувати шериф невідомому лучникові, наказуючи своїй     сторожі стежити за цим жебраком?

 

5.Якщо ви вступили до товариства вільних йоменів Шервудського лісу, то обов’язково   присягнули на вірність йому.

       Що згідно з присягою ви мусили б робити?

 

ІІ  тур.

Учитель.

Автор розшукує особливо виразні та влучні слова, що іскряться дотепністю, для опису певних процесів. Нова стріла допоможе дізнатися, чи звертаєте ви увагу на подібні описи.

 

1.«Дні дитячих розваг пролітали швидко й непомітно, та надто скоро над головами Роба і Маріан зібралися грозові хмари.»

Що сталося з Робом і Маріан?

 

2. «Ставний і гінкий, він був убраний з голови до п'ят у все зелене і йшов швидким, бадьорим кроком. Серце його співало: юнак був сповнений великих надій і не мав жодного ворога в світі. Та це був останній ранок в житті Роба, коли в….»

Продовжити речення і розповісти, кого ж зустрів  Роб у лісі?

 

ІІІ тур. Діалог на виразність

Головний лісничий:          Слово честі, оте хлоп'я вважає себе стрільцем! Куди поспішаєш, парубче, зі своїм іграшковим луком та стрілами? Ій-бо, він чалапає в Ноттінгем на змагання!

Роб Локслі:        Мій лук не гірший від вашого, а стріли мої летять далеко і влучно, — отже не вам мене вчити!

Головний лісничий:        Ну що ж, покажи нам свій хист. Якщо влучиш у ціль — двадцять срібних монет від мене, а як не влучиш — прочухан.

 Роб Локслі:        Де ваша ціль? — з гарячковим запалом вигукнув Роб. — Кладу свою голову проти ваших грошей, якщо я схиблю.

Головний лісничий :        Гаразд, нехай буде по-твоєму, — сердито відповів лісничий, — за хвастощі накладеш  головою, якщо не влучиш у мою ціль. Якщо твоя хирлява рука пошле стрілу хоча б на піввідстані до них, я буду з тобою закладатись.

Роб Локслі:        Годі! — вигукнув Роб. — Кладу свою голову проти двадцяти пенні, що отой ваш красень ватажок робить зараз останній свій подих!

Головний лісничий:           Ти знаєш, дурна твоя голово, що ти накоїв? — кричав головний лісничий. — Ти вбив королівського оленя! За такі витівки наш король Генріх карає смертю. Ні слова про гроші! Мерщій забирайся геть, і щоб мої очі більше тебе не бачили!

 

 

Роб Локслі:        Я йду, бо твоя пика вже намуляла мені очі, любий лісничий. На тобі недоноски мого батька! — вигукнув він і, відвернувшись, пішов своєю дорогою.

 Учитель.

Цей тур ми почали діалогом Робіна Гуда з лісником  тому, що говоритимемо тепер про  змагання лучників в Ноттінгемі.

 

 На кожному турнірі обов’язково відбувалися двобої найсильніших рицарів Вид зброї вони вибирали самі.

Такою зброєю для наших лицарів- представника команд – будуть запитання, які він самостійно підготував для свого суперника.

«Лицар» принесе  своїй команді сто очок, якщо його запитання буде цікавим і він зуміє правильно відповісти на запитання суперника.

  1. Чому Роб радо погодився на пропозицію дядька взяти участь у змаганнях лучників у Ноттінгємі?

 (Це певною мірою данина пам'яті померлому батьку, адже саме він навчив сина влучно стріляти. Окрім того, хлопець був активним та життєрадісним і понад усе любив управлятися з луком.)

 

  1. Про що дізнався Роб у старої вдови, що жила на узліссі? Як слова жінки доповнюють загальну картину несправедливості, що панувала у країні? Підтвердьте текстом свою відповідь. відповідь.

  («... Пекельний вітер гуляє по Шервуду,- сумно похитавши головою, мовила стара. - Багатії зовсім розперезались і грабують бідноту, як самі знають.»)

 

  1. Як ви думаєте, чому в розбійників не було ватажка? Чому вони вирішили обрати ватажком того, хто переможе у змаганнях в Ноттінгємі?

 (Важливо, щоб народний захисник був не тільки спритним, але й розумним, людиною, гідною оспівування.)

 

  1. Які почуття у Роба викликала Маріан після тривалої розлуки?

(«Якщо й раніше     Роб поклав собі будь-що завоювати золоту стрілу, то тепер, коли він побачив любе обличчя Маріан, це рішення стократ зміцніло.» Читач розуміє, що Маріан для Роба - єдине палке кохання.)

 IY тур

Перед вами мішені, що допоможуть здобути 50 очок для своєї команди. Для цього за описом зовнішнього вигляду Робіна Гуда треба визначити, коли за яких обставин ми бачимо його саме таким. На дошці мішень і ілюстрації до виразів. Учасник виходить і чіпляє слова до картинки.

 

  • Жалюгідний на вигляд жебрак, одягнений в строкате лахміття, із засмаглими до чорного й подряпаними обличчям та руками. З копицею рудуватого волосся.
  • Через плече у нього висів довгий тисовий лук, при боці погойдувався сагайдак, вщерть наповнений стрілами, а в руці юнак міцно стискав дебелий ціпок. Ставний і гінкий, він був убраний з голови до п'ят у все зелене і йшов швидким, бадьорим кроком
  • Натовп усе ще сміявся й перешіптувався, тицяючи пальцями на його недоладну постать, вбрану в куций чернечий каптур.
  • -  Ну от що, Робе Мандрівник, — мовив шериф, — хоч ти й не дуже дбаєш про своє тіло та одяг, але до пуття тебе можна довести. Хочеш до мене на службу?

 Учитель.

 Ви вже переконалися, що для перемоги в нашому турнірі потрібні насамперед

 знання балади про Робіна Гуда. Саме вони гарантують влучність вашого попадання в ціль.

 

 

 

 

 

 

 Але на кожних змаганнях цінуються ще й уважність, спритність, кмітливість.

Тепер «чарівна стріла» нестиме лише одне запитання для двох команд. А бали дістануться тій із них, яка першою дасть правильну відповідь. Оцінюється в 3 бали.

Я читаю.

  • . - Як почувався Робін, прибувши до Ноттінгема? Схарактеризуйте цей світ. Доведіть текстом, що для Робіна він був ворожим.

 (Усюди хлопець бачив і чув оголошення про самого себе як небезпечного злочинця.)

 

  • - Чому Робін Гуд, повернувшись до Шервудського лісу, відмовляється бути ватажком, а проситься до ватаги простим лучником?

 (По-перше, немає нікого, хто б міг підтвердити слова Робіна; по-друге, герой виявляє справжню скромність, благородство та великодушність.)

 

  • - Чим стали змагання у Ноттінгемі в долі героя?

 (Роб зрозумів, що шлях до минулого життя для нього закритий, він усім довів, що гідний стати ватажком розбійників. Хлопець зустрів свою подругу дитинства, своє кохання. Не випадково саме вона дає йому нове ім'я — «Робу каптурі», англійською «Rob in hood» — Робін Гуд.)

 

  • - Оцініть поведінку «одноокого», який виявився теж одним із лісових братів. Чи випадково на змаганнях він став одним із кращих лучників після Робіна?

(Вілл Стютлі виявився не менш благородним, ніж сам Робін Гуд. У баладі наголошується, що розбійники Шервудського лісу втілюють у собі найкращі риси англійського народу.)

 

 IV тур

Ми підійшли до останнього туру нашого змагання. Щоб нагадати ще раз імена найславетніших соратників Робіна Гуда і переконатися в тому, що вони  завжди поспішали на допомогу тим, хто потрапив у біду, я пропоную представникам від кожної команди «влучити» в останню ціль.

За цифрами 100 на ній приховане ім’я того з розбійницької ватаги, хто допоміг обвінчатися Алану Дейлю?. Ваше завдання:

 

  1. Він сказав:

— Роб у каптурі — так, здається, назвала вас леді, — я можу потвердити ваші слова. Ви добре збили пиху з шерифа, не гірше, ніж це зробив би я. Ми не вимагатимемо від вас золотої стріли, бо вона потрапила в гарненькі ручки. А хто з нас краще стріляє, ви чи я, це нехай покаже майбутнє. Однак я при всіх заявляю, що не визнаю ніякого іншого ватажка, крім вас.

Хто допоміг Робіна Гуда признати ватажком?

(Дебелий Вілл, Вілл Стютлі, шериф, брати удовиченки)

 

2.     Але в нас досі немає ватажка, в якого б голова працювала так само добре, як і рука. І ми домовились обрати собі ватажком такого розбійника, в якого стане кебети, щоб пробратися непоміченим у Ноттінгем і здобути винагороду на змаганнях лучників.

    Браво, Локслі! Браво! Якщо здобудеш золоту стрілу на змаганнях, ти станеш ватажком усіх розбійників Шервудського лісу!

Хто із розбійників підтримав Роіна Гуда?

(Дебелий Вілл, Вілл Стютлі, брати Удовиченки)

 

Ніби підкреслюючи те, що Робін Гуд був реальною, , а не вигаданою особою, у баладі

розповідається, як герой зустрів свою смерть.

Там, під дубом, де впала остання стріла Робіна Гуда, височіє могила, на якій

 Маленький Джон поставив камінь, що вказує нащадкам, де спочиває народний герой. На

 

 

 

 

 

камені великими літерами викарбувано:


Під каменем важким отут

Спочив навіки Робін Гуд.

Він доблесно і чесно жив,

Він кривди серцем не любив

Із ним гуляли молодці-

Безстрашні вольнії стрільці,

Серед них він перший був,

Чим славу в Англії здобув.

 


Та чи помер Робін Гуд? Мабуть, ні. Він вічно житиме в безсмертних англійських баладах і піснях.

І нові і нові покоління людей, так, як і ми з вами, весело сміятимуться з дотепних жартів героя, вболіватимуть за нього  під час численних турнірів, захоплюватимуться відвагою, силою, кмітливістю і, звичайно, його любов’ю до правди і справедливості.

  А тепер підіб’ємо підсумки нашої гри – турніру, дізнаємося, наскільки ви уважні і

спостережливі читачі.

 

Робін ГудАнкета Робін Гуда

Ім’я Робін Гуд - англ. rob — грабувати, позбавляти когось/чогось, hood — ковпак, капюшон

Батьківщина - селище Локслі

Соціальний стан – син лісничого

Одяг - зеленого кольору, щоб не виділятися в лісі.

Заняття  - ватажок розбійників у Шервудському лісі. Лісова армія налічує кілька десятків вільних стрільців; захисник бідних, гроза можновладців, влучний стрілець

Друзі: Віллі Геймвелл, син батькового брата, який жив у Геймвелл-Лоджі, біля Ноттін-гема, а друга — Маріан Фітцуолтер, єдина дочка графа Хантінгдона.

Вороги Робін Гуда: шериф Ноттінгемський; Фітцуолтер, улюбленець короля; єпископ Герфорда ;король Генріх II

Свято Робін Гуда: перша неділя травня

Наречена: Мfріан

Риси характеру Робін Гуда: хоробрість, кмітливість, благородство, щирість, хитрість, вірність, почуття гумору)

Мета життя Робін Гуда: боротьба за правду, за право мати чесно зароблені гроші, у захисті убогих, удів, сиріт

Свято Робін Гуда: перша неділя травня

 

І складемо      Кодекс лицарської честі.

Завдання: виберіть якості, які можуть належати до кодексу честі рицаря:

  • Розрахунок
  • Шлях лицаря освячений любов’ю до Вітчизни.
  • Вірність королю та сеньйору
  • Несміливість
  •  Пошук подвигів
  •  Обережність
  •  Захист християнської віри
  •  Щедрість
  • Важливо захищати слабких, вдів и сиріт.
  • Боротися зі злом, захищаючи добро
  • Повинен говорити правду і тримати слово.

 Підрахунок балів визначає команду, що перемогла; підрахунок «срібних» стріл, отриманих за правильну відповідь, допомагає визначити активність учня, об’єктивно оцінити його працю. Той, хто зібрав      найбільшу кількість «срібних» стріл нагожується «золотою» стрілою переможця турніру.


 

docx
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
3 жовтня 2019
Переглядів
11453
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку