Урок «Твоє здоровʼя в твоїх руках»

Про матеріал
Урок містить інформацію про шкідливі звички. Мета уроку: виховувати в учнів потребу в здоровому способі життя, відповідальність за своє здоров'я, показати шляхи підтримки і зміцнення здоров'я, вчити дітей способам підвищення працездатності; виховувати непримиренне ставлення до шкідливих звичок, пропаганда здорового способу життя.
Перегляд файлу

                

          

 

Виховна година

«Твоє здоровʼя в твоїх руках»

Картинки по запросу фото шкідливих звичок

   Підготувала і провела

                                                                            Класний керівник 9 класу

     Радіна І.О

 

 

 

2021-2022 н.р.

 

Мета: виховувати в учнів потребу в здоровому способі життя, відповідальність за своє здоров'я, показати шляхи підтримки і зміцнення здоров'я, вчити дітей способам підвищення працездатності; виховувати непримиренне ставлення до шкідливих звичок, пропаганда здорового способу життя.

Хід виховної години

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

1. Вступне слово вчителя

(Слайд 1-3)

-Почати наш захід я хочу з однієї цікавої історії. Це притча про метелика.

Притча про метелика

У давнину жив - був один мудрець, до якого люди приходили за порадою. Всім він допомагав, люди йому довіряли і дуже поважали його вік, життєвий досвід і мудрість. І ось одного разу заздрісний чоловік вирішив зганьбити мудреця у присутності багатьох людей. Заздрісник і хитрун придумав цілий план, як це зробити: «Я метелика впіймаю і в закритих долонях принесу мудреця, потім запитаю його, як він думає, жива у мене в руках метелик чи мертвий. Якщо мудрець скаже, що жива, я сомкну щільно долоні, раздавлю метелика і, розкривши руки, скажу, що наш великий мудрець помилився. Якщо мудрець скаже, що метелик мертвий, я распахну долоні, метелик вилетить жива і неушкоджена і скажу, що наш великий мудрець помилився».

Так і зробив заздрісник, піймав метелика і пішов до мудреця. Коли він запитав у мудреця, яка у нього в долонях метелик, мудрець відповів: « Все в твоїх руках».

 

-Все в наших руках - і здоров'я, і навчання, і повага друзів, і «Твоє здоров'я в твоїх руках»

 

Здоров'я - це головна цінність людини. Здоров'я не купиш ні за які гроші. Будучи хворим, ви не зможете втілити в життя свої мрії, не зможете повністю реалізуватися в сучасному світі ... І саме про здоров'я, про те, як його зберегти, ми і поговоримо сьогодні.

-Здоров'я - багатство на всі часи. А воно закладається в дитинстві. Ваше здоров'я, як скарб, який знаходиться глибоко в землі. Та щоб знайти скарб, потрібно докласти великі зусилля.

-Щоб бути здоровою людиною, необхідно, перш за все, відмовитися від шкідливих звичок.

Шкідливі звички

  • зволікання;
  • надмірні витрати коштів;
  • надмірне витрачання часу на телевізор чи компʼютер та інші гаджети.

(слайд 5)

Ми з вами зараз пограємо в гру.

Гра - кричалка «Корисно - шкідливо»

( Діти відповідають хором словами «корисно», « шкідливо» на запропонований вчителем варіант)

- Читати лежачи ...(шкідливо).

-Дивитися на яскраве світло ... (шкідливо).

-Промивати очі вранці ... (корисно).

-Дивитися близько телевізор ... (шкідливо).

-Оберігати очі від ударів ... (корисно).

-Вживати в їжу моркву, петрушку ...(корисно).

-Терти очі брудними руками ... (шкідливо).

-Займатися фізкультурою ... (корисно).

(слайд 6-8)

ІІ МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Слово вчителя

- В життя дуже складно відмовитися від чогось привабливої. Дуже часто ми погоджуємося, добре розуміючи, які неприємності і наслідки для здоров'я за цим стоять. Іноді такі вчинки відбуваються з-за солідарності з товаришами, бажання не бути білою вороною, але частіше всього тому, що не усвідомлюється цінність власного здоров'я. Зараз я вам кажу про найшкідливіші  для здоров'я звички.

Деякі діти хочуть здаватися дорослими і пробують курити, пити вино. Зустрічаються і ті, хто пробує наркотики. Це дуже шкідливі затії. Адже звикнути до поганого легко. Набагато важче потім позбутися від небезпечної звички.

Курець спочатку і не помічає, як він отруює свій організм. А адже в тютюні є сильна отрута - нікотин. Він легко проникає в кров, накопичується у внутрішніх органах і поступово руйнує їх.

Тільки людина не відразу помічає це. Так, буває, нудить після першої цигарки, голова паморочиться. Це організм подає сигнал тривоги. Багато школярі курять не тому, що їм подобається курити, а тому, що хочуть здаватися дорослішими. І через кілька років той, хто палить, починає кашляти, задихатися при бігу або навіть при ходьбі, швидко втомлюватися. І чекають курця хвороби органів дихання: астма, туберкульоз, рак.

(Слово учня)

Куріння

Куріння – одна з головних причин виникнення хвороб серця. Серцевий ритм у курців у середньому на 10 – 20 ударів на хвилину більший, ніж у некурців. Таким чином, протягом року серце курця робить на 5 – 10 млн. ударів більше, ніж серце некурця.

Особливо шкідливим  куріння є для жінок. Кожна жінка може мати дитину. Нікотин здійснює негативний вплив на розвиток зародка. Чим більше цигарок викурює жінка, тим більшою є імовірність того, що вона народить дитину з вадами.

Більше 80 % випадків захворювання на рак легень припадає на курців. Загалом, курці хворіють у 3,5 рази частіше, ніж некурці. Імовірність захворіти на рак легень у них на 70 % вища, ніж у тих, хто не курить. Але набагато не безпечнішим є пасивне куріння. Дим, який утворюється під час згоряння сигарети, не фільтрується і містить у 3 – 4 рази більше канцерогенних речовин. І саме цей дим забруднює повітря протягом 12 хвилин, поки тліє сигарета.

Моментальними негативними наслідками куріння є:

  • посилення серцевого ритму,
  • підвищення тиску,
  • подразнення гортані, підшлункової залози,
  • потрапляння канцерогенів у легені,
  • зниження температури тіла.

(слайд  9 )

Потенційні негативні наслідки куріння:

  • рак легенів, ротової порожнини, стравоходу, гортані, підшлункової залози та жовчного міхура;
  • захворювання серця;
  • хронічний бронхіт;
  • пожовтіння зубів.

(слайд 10 )

 (Слово вчителя)

Не менш шкідливий і алкоголь. Від нього теж страждають всі внутрішні органи. Отруєння мозку призводить до того, що людина просто - напросто дурнішає, у нього погіршується пам'ять, він важче засвоює нове.

 (Відео 1)

Алкоголь

Для п’янства є всілякі приводи:

Поминки, свято, зустріч, проводи,

Взяв шлюб чи розлучився чоловік,

Мороз, веселі лови, Новий рік,

Одруження, хрестини, новосілля,

Печаль, роз каяття, а чи радіння,

Подяка, успіх, новий чин

І просто п’янство – без причин.

Роберт Бернс.

(слайд 12)

(Слово учня)

Алкоголь – наркотична хімічна речовина, яка змінює характер функцій організму. Той факт, що вживання алкоголю є дуже поширеним явищем, не означає, що це корисно. Алкоголь – психотропний наркотик, який призводить до зміни хімічних процесів, що відбуваються в мозку людини. Він впливає на характер мислення людини, її відчуття, здатність спілкуватися та рухатися. Вживання алкоголю може призвести до виникнення швидких або відстрочених наслідків його впливу на організм. Багато із цих наслідків є небезпечними і можуть бути фатальними.

 

ШКІДЛИВІСТЬ АЛКОГОЛЮ

Алкоголь є найбільш поширеним соціальним наркотиком. Його вживають майже в усіх регіонах планети. Алкогольні напої широко доступні в магазинах, барах.

Алкоголь (етиловий спирт) – наркотична хімічна речовина, яка утворюється в процесі бродіння вуглеводів, спричиненого життєдіяльністю дріжджових грибів. Цей вид наркотику діє на мозок двома шляхами: знижує чутливість і емоції та уповільнює рухи та реакції. Дія алкоголю ослаблює процеси гальмування в ЦНС і спричинює втрату таких якостей як самовладання, самоконтроль, самокритика, обережність тощо. Алкоголь помітно знижує розумову й фізичну працездатність, гостроту зору, погіршує координацію рухів і точність виконання певних дій, нерідко призводить до ДТП, тяжких травм і нещасних випадків.

Систематичне вживання алкоголю сприяє виникненню небезпечного захворювання – алкоголізму. Помічено, що людина швидше стає алкоголіком, якщо починає вживати алкоголь у молодому віці. Учені з’ясували, якщо хоча б один раз випити 100 грамів горілки, то в головному мозку людини гинуть 7,5 тис. нервових клітин. Відомо, що нервові клітини не відновлюються. Вони закладаються в організмі при її народженні (від 14 до 17 мільярдів) і потім протягом усього життя витрачаються. За їх допомогою людина думає, запам’ятовує, творить.

Учені провели таке дослідження: у трьох годівничках годували дев’ять крільчих. Крильчихи їли з кожної годівнички окремо. У першу насипали цукор, у другу налили молоко, у третю – вино. З першої їла одна крільчиха, з другої – теж одна, а біля третьої розгорілася бійка. Крільчихам сподобалося вино, вони хотіли будь-що підійти до третьої годівнички, при цьому верещали, кусали одна одну. Із часом у всіх крільчих народилися маленькі кроленята. У тих, які пили вино, народилися мертві, спотворені кроленята без вушок і без лапок.

Інший дослід. Разом із цукром бджілці підмішали вина, її було неможливо впізнати. Вона не хотіла працювати, а тільки роздратовано гула.

А в Індії слонам домішали до їхнього корму спиртне, після чого тварини почали ревти, бігати, руйнувати будинки, перекидати автомобілі, витоптувати плантації тощо.

Алкоголь – причина конфліктів у сім’ї. Там де алкоголь – погана робота, аварії, сварки, злочини.

Алкогольне сп’яніння – одна з найчастіших причин раптової смерті. Судові медики зазначають, що серед замерзлих сліди алкоголю виявляються у 82% випадків, серед утоплених – у кожного другого. Під впливом алкоголю розвивається цироз печінки, хворобливо реагує серце, страждають нирки, змінюється склад крові.

(Відео 2)

 

«Шкідливе та корисне» (слайд 15)

«Я здоров'я збережу - сам собі допоможу»

- Їжте більше вітамінів –

Яблук і апельсинів!

І не будете хворіти

Будете здорові!

(Овочі та фрукти дуже корисні, в них міститься дуже багато корисних вітамінів)

 «Здоров'я - це правильна, нормальна діяльність живого організму».

Наркотики часто називають « білою смертю». Чим раніше людина звикає до них, тим швидше вмирає. Хронічні наркомани взагалі живуть мало. Наркотики повністю висмоктують з людини всі сили. Немає ніякої сміливості в тому, щоб спробувати наркотик. А ось якщо чоловік зумів відмовитися, значить, у нього дійсно є сміливість і воля.

-Умійте сказати " НІ " всім шкідливим звичкам.

(Відео 4)

ІІІ ПІДСУМОК.

Тож, що ми повинні робити для здорового життя?

а) мити руки з милом перед їдою;

б) палити;

в) вранці і ввечері чистити зуби;

г) вживати алкогольні напої;

д) піклуватися про чистоту свого одягу;

е) човгати ногами;

є) смоктати пальці;

ж) самостійно чистити взуття;

з) класти всі речі на свої місця;

и) грати в рухливі ігри;

і) гризти нігті.

(Відео 5)

Рефлексія

- Піклуватися про своє здоров'я має кожна людина. Головне - захотіти бути здоровим!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

F:\Интернат фото\IMG-c4d3f6a27df54924456c524cf13e353d-V.jpgF:\Интернат фото\IMG-b8e55293355faba898d286df4b3aa59e-V.jpg

docx
Додано
4 січня 2022
Переглядів
310
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку