Урок у 1 класі "Наша країна-єдина Україна"

Про матеріал

Урок у 1 класі "Наша країна-єдина Україна" містить план - конспект та матеріали для проведення уроку.

Перегляд файлу

 

1 клас

 

Перший урок

 

«Наша країна – єдина Україна»

 

 

 

 

Підготувала

                                          Вчитель початкових класів

                                             Непочатова О.О.

 

 

 

 

Мета: виховувати в учнів почуття патріотизму, національної гідності; формувати поняття про Україну як єдину країну українського народу; розширювати знання про рідний край, його звичаї і традиції. Розвивати почуття людяності, доброти.

 

Матеріал до уроку: Карта України, Державний Герб,Прапор, запис Державного Гімну. Відеоролик про Україну, запис пісень про державу.

 

Хід уроку

Вчитель. - Дорогі діти, ви стали на цілий рік старші і сьогодні знову прийшли у свій клас, зустрілися з друзями, то ж помандруємо у світлу і чарівну країну, де здобувають нові знання, вчаться вчитися, жити і дружити. Давайте привітаємо один одного в рідній школі з днем Знань веселою піснею. (Учні дивляться кліп з піснею про Україну).(Кожний вчитель може дібрати кліп на свій розсуд).

- Починаємо наш перший урок, тема якого звучить так: «Наша країна – єдина Україна».

 - Погляньте на карту України — це карта нашої Батьківщини. В кожному її куточку живуть родини, батьки і діти, бабусі і дідусі у своїх власних будинках або в багатоповерхівках, в селі чи в місті, але всі ми живемо в одній державі — в Україні, яка і є для всіх нас спільним домом, єдиною країною. Україна — це єдина країна  для народу України.

- Яка Україна?  Про це ми дізнаємося, йдучи стежина вірша.

(на дошці – слова: світі, джерельця, глибокі, сучасні, весела, чудова, Україна, любити, держава, відкрила, єдина. Діти підбирають слова до вірша.)

  • Знайдіть вірне слово, щоб продовжити вірш.

Гра “Відгай назву міста”

ЇИКВ        КИЇВ

ВЬЛВІ       ЛЬВІВ

ВАРХІК        ХАРКІВ

  • Які ще міста України ви знаєте?

Вчитель. - Для всіх людей в Україні є обов’язковою державна українська мова. Так у всьому світі заведено: людина, живучи в певній країні, повинна обов’язково знати мову цієї держави, щоб розуміти, що діється навколо, про що говорять і пишуть. Ось і ми з вами повинні дуже добре знати свою державну мову, бо для українців ця мова рідна, близька і дорога серцю, тому треба підносити її до вершин, гордитися нею, бо вона не тільки державна, а ще й дуже красива, багата, мелодійна, чарівна, як і душа українського народу.

(звучить пісня)

Моя Україна -   козацькая слава!

Така волелюбна i мирна    …     .  ( держава)

 

- Людина щаслива і радісна тоді, коли все добре, коли є мир. Діти, а який птах символізує мир на Землі?  Всі ми бажаємо миру. Миру на Землі, в Україні, миру в родинах , миру в душах і серцях кожного з нас. (малюнок голуба).

 

Символи Української держави

Кожна держава світу, які б народи не жили на її території, має свій герб, прапор та гімн.

Герб – це  знак роду, міста, держави. У давні часи герби вибивали на рицарських щитах. По них легше було впізнавати воїна, закутого з голови до ніг у металеві лати. Зараз герби зображують на прапорах, грошах, печатках. Герби бувають різні: на них зображують рослини, звірів, птахів. Цей знак свідчить про те, чим славна держава, що символізує її міцність.

Український народ має Герб – тризуб. Це дуже старовинний знак, він прикрашав жезли скіфських царів. За часів київської Русі тризуб став знаком влади київських князів. Багато століть тому запровадив його в Київській Русі київський князь Володимир Мономах. Княжий тризуб зображує старовинну зброю: лук, меч та інші військові прилади. Нею наші прадіди мужньо билися з численними ворогами, виборювали волю для свого народу. Уважне око легко розпізнає це слово в українському тризубі. Магічне число «ТРИ» символізує повітря-землю-воду, батька-мати-дитя, силу-мудрість-любов.

Український Прапор. Синь рідного неба та золото неозорих ланів переніс наш народ на свій прапор. Кольори ще мають інше значення – «мир» і «багатство», бо народ наш є мирний та працьовитий. Працею здобував він славу рідній землі. Коли злі вороги порушували його спокій, він ставав воїном. А синьо-жовтий прапор кликав до бою, до перемоги.

Гімн – це найголовніша пісня країни. Для Гімну України написані слова, що виражають думки і прагнення нашого народу. Їх автор – український поет Павло Чубинський, До тексту підібрана ніжна і одночасно горда, непокірна мелодія Михайла Вербицького. Всі найбільші свята українського народу проходять з урочистим виконанням нашого Гімну.

Коли вносять  Державний Прапор або виконується Державний Гімн, треба вставати. Цим  ми виявляємо особливу пошану до наших національних святинь.

(діти прослуховують запис Державного гімну).

 

 

 

У карпатському краї,

чи в луганських степах,

де б ти не жив – ми родина!

Горда, незламна

і нездоланна –

єдина для всіх Україна!

 

Підсумок уроку

 

  • Кожна людина у свій день народження отримує багато побажань. Що б ви хотіли побажати нашій країні?  (Висловлювання дітей).
  • - Що потрібно робити людям, щоб їхня земля процвітала?
  • - А що можете робити для своєї країни ви вже сьогодні?
  • - Я бажаю вам успіхів у навчанні, у всіх ваших справах, бо від успіху кожного громадянина кращою стає вся держава. Давайте любити, цінувати, берегти свій рідний край, робити все можливе для його процвітання.

 

doc
Додано
6 лютого 2022
Переглядів
354
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку