Урок "Україна - єдина країна"

Про матеріал
Під час заняття учні дізнаються про історію державних символів України. Класовод має змогу провести конкурс читців віршів із даної теми. у здобувачів освіти є можливість попрацювати в парах або групах, щоб розгадати кросворд.
Перегляд файлу

                                Україна – єдина держава.    

    Мета : поглибити знання учнів про нашу державу; продовжити знайомити учнів з національними символами України, формувати національну  і громадянську свідомість школярів; виховувати патріотів рідної держави, повагу до її символів, любов до рідного краю, його історичного минулого і сучасного; розвивати пізнавальні інтереси.                                                                                                                       Обладнання: карта України, вислови про Україну, прислів’я про рідний край,  запис Гімну України, Конституція України, плакати з державною символікою, кросворд, пейзажі України.

                                                      Хід уроку

І. Організація класу. Повідомлення теми і завдань уроку.                                                     – Любі діти, вітаю вас. Ми спокійно  беремося до нашої непростої роботи — навчання . Адже нашій країні у будь-які часи і народи потрібні розумні, освітчені  громадяни, що не злякаються труднощів. Сьогодні ви більше дізнаєтесь про святині кожного справжнього громадянина своєї держави.                                                                                 

Прослухайте пісню на слова В. Сосюри і музику М. Ведмедері «Любіть Україну». У ній автори відтворили своє ставлення до  Батьківщини: любов, повагу, вдячність.

 

У всіх людей одна святиня,                                                                                                            Куди не глянь, де не спитай,                                                                                                     Рідніша їм своя пустиня,                                                                                                                    Аніж земний в пустині рай.                                                                                                                 Їм красить все їх рідний край.                                                                                              Нема без кореня рослини,                                                                                                                      А нас, людей, без Батьківщини  .   

                                          М. Чернявський

ІІ. Вивчення матеріалу.                                                                                                           - Про яку ж святиню говориться у вірші?   

 Україна – рідний край наших батьків. Українська земля велика і багата, тому впродовж віків і доводиться її народу захищати свою територію, свій народ, свої символи від різних ворогів.   Назвіть ці символи.  

Гімн – це найголовніша пісня України. Слова написав Павло Чубинський, музику – Михайло Вербицький . Слова цієї пісні вперше надруковані у 1863 році, а  прозвучала  вперше мелодія у 1864  році у Львові у контесті «Комедіо-опери»   Короля Гейнча. Вона так припала до серця українцям, що вони навіть приписували ї х Т. Шевченку.

Кожна людина найбільше любить той край, де народилася і живе і завжди хочеться про рідну землю сказати щось найкраще.

 

Народами  славна планета Земля ,                                                                                        Про сотні країн ти почуєш, дитино,                                                                           Але Україна у світі одна                                                                                                               І ти в Україні своїй – українка. 

Подивіться уважно на карту України.  Простір землі немалий. Аби перейти тільки із заходу на схід потрібно йти 90 днів,  долаючи щодня 30 км.

 

Є багато країн на Землі.                                                                                                                      


В них озера, річки і долини…                                                                                             Є країни великі й малі,                                                                                                                             Та найкраща завжди – Батьківщина!                                                                                                


Є багато квіток запашних,                                                                                                  Кожна квітка красу свою має.                                                                                                         Та гарніші завжди поміж них                                                                                                                Ті, що квітнуть у рідному краї.                                                                                                     Є багато пташок голосних.                                                                                             Любі, милі співи пташині,                                                                                                            Та завжди, наймилішими з них                                                                                        Будуть ті, що у рідній країні!                                                                                                         І тому найдорожчою нам                                                                                                                       Є і буде у кожну хвилину                                                                                                            Серед інших країн  --  лиш одна –                                                                                                                                Дорога нам усім --  Україна!                                           


                                                                             Богдан-Ігор Антонич


                    Україна                                                     

  Промовляють знов і знов калина                                                                                                                            І ясні зорі в тихім плині вод:                                                                                                                        «Це моя країна Україна,                                                                                                                                    Не просто край – країна і народ».                                                                                                                  Кличуть вічно далі тополині,                                                                                                                 Постають просторі не чужі.                                                                                                                                Тут живи – це все твої святині,                                                                                                                       Ти їх борони і бережи.                                                                                                                                Хай нас вічний голос нині будить,                                                                                                                             У благословенній цій  порі.                                                                                                                            Ми, як люди, вийдемо на люди,                                                                                                                           На високий станемо поріг.                                                                                                           Поведе у світ нас не гординя,                                                                                                                                                                                   Але гордість, гідність – як усіх.                                                                                                                        Ми живем в країні Україні –                                                                                                                        Доля це. а доля це не гріх.                                                                                                                                Не шукай же щастя на чужинах,                                                                                                                   Тут молись на щастя і добро.                                                                                                                   Це – твоя країна Україна,                                                                                                                              Ні не край – країна і народ.                  

                                                                                Василь Басараба                                                                                                        

Кожна країна обов’язково має три символи. Символ – це умовне позначення якогось предмета, поняття чи явища. Символічний знак, ключ до історії, роду , міста, держави – це Герб.  Як називається наш Герб? Що він символізує?

Зображення тризуба на території нашої держави дуже давнє. Наскельні малюнки, гончарні вироби, монети, прикраси, які розкопують археологи, свідчать про те, що тризуб був поширений тут ще у ІУ-І тисячолітті до нашої ери, тобто 6-3 тисячі років тому.

 


Наш Герб – тризуб.                                                                                                                                         Це воля, слава й сила.                                                                                                                                      Таш Герб – тризуб,                                                                                                                                    Недоля нас косила.                                                                                                                                             Та ми зросли, ми є,                                                                                                                                      Ми завжди будем,                                                                                                                                   Добро і пісню                                                                                                                                                      Несемо ми людям.                                        Н. Поклад


 


 


Прапор – це державний символ.                                                                                                     Він є в кожної держави,                                                                                                                 Це для всіх – ознака сили,                                                                                                         Це для всіх – ознака слави.                                                                                                            Синьо-жовтий прапор маєм:                                                                                                      Синє – небо, жовте – жито.                                                                                                         Прапор свій оберігаєм;                                                                                                                     Він  -- святиня, знають діти.                          Н. Поклад

 

 


 


      Отже, жовтий колір – колір хліба, життя, а синій – це колір неба, миру. І , мабуть, це неспроста. У цьому певна особливість, закладена у підсвідомість ще далеких наших предків – мирно співіснувати з іншими народами. Ніколи українці не вели загарбницьких воєн, ми завжди лише захищали власну територію, відстоювали мову і віру українців. Тому і сьогодні наші війська ведуть бої з різного роду ворогами, які вбивають мирне населення, руйнують будинки, знищують заводи і фабрики, підривають мости і дороги. Ми з вами можемо попросити у Бога допомоги:

 

Боже великий, Єдиний ,                            Молимось, Боже Єдиний ,                                                                             Нам Україну храни,                                       Нам Україну храни,                                                                                   Волі і світлу промінням                                Всі свої ласки, щедроти                                                                                                 Ти її осіни,                                                      Ти на люд наш зверни!                                              Світлом науки і знання                                 Дай йому, волю, дай йому долю,                 Нас усіх прос віти,                                         Дай доброго світла,                                                  В чистій любові до краю                               Щастя дай, Боже, народу Ти нас,    Боже , зрости.                                                 І многії, многії літа!

 

Серед прислів’їв є і такі, що кажуть про готовність боронити свою землю: Вкраїна – мати, за нею треба головою стояти.                                                                                   За рідний край хоч помирай.                                                                                                                  Задля свого роду – хоч у вогонь, хоч у воду.      

 

ІІІ. Узагальнення й систематизація знань.

 Розгадавши кросворд, ви прочитаєте назву великої європейської держави :         1. Хто автор слів гімну  України?                                                                                                        2. Край, де народилися , живемо і зростаємо.                                                                                                         3 . Пізнавальний знак,що символізує міцність держави.                                                                                4. Людина, яка проживає на території певної держави.                                               5. Столиця України.                                                                                                                                    6. Найголовніша пісня країни.                                                                                                                  7. Один з державних символів.

 

 

1.Ч

У

б

и

н

с

ь

к

и

й

2.Б

а

т

ь

к

і

в

щ

и

н

а

 

 

3.Г

е

р

б

 

4.г

р

о

м

а

д

я

н

и

н

 

5.К

и

ї

в

 

 

6.Г

і

м

н

 

7.п

р

а

п

о

р

 

ІУ. Підсумок .    

 Закінчується наш урок і хочеться сказати такі слова із пісні                                               М. Поплавського:

 У мене ти одна-єдина,                                                                                                                Одвічна радість і жура,                                                                                                                          І буде жити Україна,                                                                                                                               Країна щастя і добра.

 

 

 

 

docx
Додано
25 січня 2020
Переглядів
574
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку