Урок "Україна в цифрах і фактах"

Про матеріал
Коспект уроку розроблений для активізації розумової та пізнавальної діяльності учнів
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Україна в цифрах і фактах»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Конспект уроку з фізики

Вчитель: Лущик С. П.

 

 

Тема:  «Україна в цифрах і фактах»

Мета уроку: систематизувати й узагальнити знання учнів з динаміки; розвивати вміння аналізувати ситуацію, застосовувати знання до розв'язку задач; розвивати комуні­кативні здібності учнів; формувати соціально активну позицію повноправного громадянина України.

Тип уроку: урок узагальнення та систематизації знань.

Обладнання: карта України, картки, необхідний довід­ковий матеріал.

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

II. Перевірка домашнього завдання

ІІІ. Розв'язування задач

Клас об'єднується в групи по 5-6 учнів. У кожній групі обирається консультант з сильних учнів класу.

Умови:

  •  У процесі уроку діти розв'язують задачі (задачі різно­го рівня складності) та набирають бали.
  •  Повну кількість балів за задачу отримує група, яка перша правильно розв'язала задачу.
  •  Половину оціночних балів набирає група, яка пра­вильно розв'язала задачу другою.
  • Результати консультанти фіксують у таблиці.
  • У кінці уроку учитель підбиває підсумки та вистав­ляє оцінки.

Задачі до розв'язування                                                  

1. Одним з великих островів України є намивний острів Бірючий в Азовському морі, середня довжина якого становить 21 км, а ширина – 3,4 км. Яку масу піс­ку намито на кожний метр товщини острова? Густину піску взяти 1500 кг/м. Визначити коефіцієнт тертя між крупинками піску та твердою поверхнею, якщо мак­симальний кут нахилу становить 30°.

2. Висота гори Говерла становить 2061 м. Скільки часу
падало б тіло масою 1 кг з її вершини, якщо через 10 с падіння встановилась швидкість 50 м/с? Яка при цьому сила опору повітря? Якою була б дальність польо­ту  тіла, кинутого горизонтально  з  вершини  цієї  гори  зі  швидкістю 50 м/с? Вважати, що тіло падає вільно. 

3. Найглибшим озером в Україні є Світязь. Це одне із Шацьких озер на  Волині. Довжина  його  становить  9,3 км, ширина — 8,0 км, площа — 24,2 км2, максимальна глибина — 58,4 м. Чи перелетить озеро куля, випущена з гвинтівки під кутом 45° до горизонту із швидкістю 300 м/с?                                                                                                

4. Найвищий водоспад у нашій країні — Учансу (Кримські гори). Його висота становить 98,5 м. Визначити:

а) скільки часу вільно падатиме вода з цієї висоти;

б) яка швидкість води в момент падіння.

5. Найглибший каньйон в Україні — це так званий Великий каньйон Криму. При довжині 3 км висота схилів сягає майже 350 м, ближче до дна каньйон звужуєть­ся до 3 м, а відстань між стінами у верхній частині 200 м. Оцінити  вагу  вимитого  грунту,  якщо  його  середня  густина становить 1500 кг/м.

6. Найбільшим і найменшим звірами серед ссавців фа­уни України є зубр і бурозубка мала відповідно. Вага зубра може перевищувати 9,8 кН, а вага бурозубки  малої менша 49 мН. Порівняти маси звірів.

7. Найкращим стрибуном української фауни вважається прудка жаба. Вона стрибає на 2 м в довжину і на 1 м — у висоту. 3 якою швидкістю і під яким кутом до горизонту стрибає жаба?

8.   Найтриваліший вимушений дрейф на морі відбувся під час війни у липні 1942 року в Чорному морі. Чет­веро моряків опинилися в шлюпці далеко від берега без запасів води і продуктів харчування. Один із мо­ряків за 36 діб морських поневірянь утратив 22 кг, що становило 32 % від його попередньої маси. Якою була і якою стала маса і вага моряка?

9. Найбільша у світі доменна піч діє на Криворізько­му металургійному заводі з 1974 р. Її об'єм стано­вить 5000 м3, а загальна маса металоконструкцій  62 000 т. Визначити:

а)  масу і вагу руди в печі, якщо її середня густина дорівнює 3000 кг/м;

б)  об'єм сталевих металоконструкцій і тиск, який вони чинили б, якщо вважати, що їх спресовано у формі куба.

  1.        Найбільший поворотний міст збудовано 1964 р. у Миколаєві через Південний Буг. Розвідна частина моста завдовжки 129,2 м повертається в горизонтальній пло­щині на 90°. Зобразити сили, що діють на міст під час повороту. Які шляхи і переміщення здійснюють край­ні точки рухомої частини моста?
  2.         Великоваговий потяг завдовжки 6 км уперше про­йшов в Україні 1986 р. Яку силу тяги розвиває локо­мотив, якщо вага потяга дорівнює 328,3 МН, а ко­ефіцієнт тертя — 0,005? Швидкість 60 км/год потяг розвиває за 9 хв.

12. Найвищою гірською транспортною магістраллю в Ук­раїні є автомобільне шосе між Львовом і Ужгородом через Карпати (Яблунецький перевал) на висо­ті 931 м. Довжина дороги від підніжжя до перевалу становить 1862 м. Визначити силу і коефіцієнт опору руху, якщо автомобіль масою 1 т рівномірно під­німається на перевал, розвиваючи силу тяги 1 кН.

13. Перший фунікулер — похилу залізницю з канатною тягою — було споруджено в Одесі 1901 р. Довжина лінії становила 238 м, рейс вагона тривав 2,5 хв. Оцініть силу пружності тросів, що утриму­вали люльку на початку руху. Середня маса люль­ки – 310 кг.

14. Внаслідок виверження морського грязевого вулка­на в Куюктуцькій затоці Азовського моря в серпні 1988 р. на відстані 240 м від берега утворився острів площею близько 2700 м. Оцінити вагу виверженої грязі, вважаючи, що середня висота острова становить 2 м, а густина ґрунту 1500 кг/м.

IV. Підбиття підсумків, виставлення оцінок

V. Домашнє завдання

 

1

 

doc
Пов’язані теми
Фізика, 10 клас, Розробки уроків
Додано
20 листопада 2023
Переглядів
359
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку