Урок "Українські обереги"

Про матеріал
Ознайомити із особливостями формування українських звичаїв та обрядів, розширити, поповнити знання про традиції, закріпити знання про історичне минуле українського народу; розвивати пам'ять, увагу, аналітичне мислення, зв’язне мовлення; виховувати любов до Батьківщини та повагу до українських звичаїв, обрядів та традицій.
Перегляд файлу

 

 

КОНСПЕКТ УРОКУ УКРАЇНОЗНАВСТВА

«УКРАЇНСЬКІ ОБЕРЕГИ»

 

7 КЛАС

 

 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ІНСТИТУТ УКРАЇНОЗНАВСТВА

УКРАЇНОЗНАВСТВО

Навчальна програма

для учнів 5–11 класів

закладів загальної середньої освіти України

 

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України

(лист МОН України від 10.08.2020 № 1/11-5310).

Схвалено вченою радою

Науково-дослідного інституту українознавства

(протокол № 7 від 30 липня 2019 року)

Київ 2020

 

Підготувала: Тарасенко Любов Стефанівна,

учитель зарубіжної та української літератури

Киїнського ліцею імені Костянтина Светенка

Киїнської сільської ради

Чернігівської області

 

2023 рік

 

Тема: Українські обереги

Мета: ознайомити із особливостями формування українських звичаїв та обрядів, розширити, поповнити   знання про традиції,  закріпити знання про історичне минуле українського народу; розвивати пам'ять, увагу, аналітичне мислення, зв’язне мовлення; виховувати любов до Батьківщини та повагу до українських звичаїв, обрядів та традицій.

9 оберегів, які мали бути в кожній українській хаті - ВСВІТІОбладнання: відео, фото,  виставка родинних оберегів.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Хід уроку

  1. Організаційний момент: привітання з учнями, оголошення теми і мети уроку.
  2. Актуалізація опорних знань: (учитель намагається створити потрібну

атмосферу, ставлячи учням питання). 

 Учитель. Гарна наша українська земля, слава про неї лунає на весь світ. А зараз проведемо вікторину і дізнаємося, як добре ви знаєте загальновідомі факти про нашу неньку Україну.

  1. Яка найбільша річка України ? (Дніпро)
  2. Душа українського народу? ( Пісня)
  3. Без них нема України?  (Без верби та калини)
  4. Він написав заповіт українському народу? ( Т. Шевченко)
  5. Найвідоміший український танець? ( Гопак)
  6. На яке свято пускають віночки по воді?(Івана Купала)
  7. Символом якого свята є писанки?  (Великдень)
  8. Він усьому голова? ( Хліб)
  9. Оберіг родинного тепла? (Піч)
  10. Знак відмови від весілля? (Гарбуз)
  11. Свято з млинцями? (Масниця)
  12. Які ви знаєте українські обереги? (Рушник, вишиванка, лялька-мотанка…..)

Саме на  цьому уроці ми і поговоримо про особливості українських оберегів.

  1. Вивчення нового матеріалу:

 Учитель: Українська культура - величезний скарб, що складається із цінностей, придбаних багатьма поколіннями. Вони закладені в українських звичаях, обрядах, фольклорі.

УКРАЇНСЬКІ ТРАДИЦІЇ ТА ЇХ РОЛЬ У ВИХОВАННІ ДІТЕЙ В СІМ'Ї        Так, для українців велике значення має гостинність. Вважається, що гість приносить у будинок благополуччя, удачу і щастя.  Із давніх-давен українці вірили, що сам Бог приймав людську подобу і ходив серед людей у вигляді гостя або разом із ним. Тому і зараз кожного гостя українці обов'язково покличуть у будинок «хоча б на хвилиночку» і пригостять всякими смаколиками.

       Велике значення для українців мають обереги. Із давнини наші предки не могли уявити свого життя без ікони і верби в кутку, калини, вишиванки, писанки і старої підкови. Ці символи були не тільки невід'ємною частиною побуту, а й служили захистом від усіляких негараздів. Предки наділяли їх магічними властивостями і щиро вірили, що вони є запорукою щастя, здоров'я і благополуччя. Дотепер українці вірять в оберігаючі властивості вишиванок, українських рушників та ляльок-мотанок.

 Обереги - наші прадавні добрі символи-захисники, знаки віри у вище заступництво. Символи-обереги втілювались у побутових речах, їх шанували, про них складали легенди.

 Саме з оберегів починається для кожного Батьківщина.

 

Учень. Обереги мої українські, –

Ви прийшли з давнини в майбуття.

Рушники й сорочки материнські

Поруч з нами ідуть у життя.

Нам любов'ю серця зігрівають –

Доброта й тепло в них завжди.

Вони святість і відданість мають,

Захищають від лиха й біди.

 Учитель. На перший погляд ці прості й дивовижні предмети, родинні реліквії-обереги здаються якоюсь дрібничкою - звичайною ковдрою, піччю, іконою, - яких дуже багато. Але це не так! Наші реліквії-обереги - це наші талісмани, які ми цінуємо поряд із душевними якостями - добром, милосердям, любов'ю. Це найдорожче - наші корені, минуле родини, страждання й радощі...

  Перегляд відео «9 оберегів, які мали бути в кожній українській хаті. «Українська хата - на придане багата. » https://www.youtube.com/watch?v=-SRQ_YGC8bA

Вишиті сорочки з фондів музею | Слово Правди - новини Володимира     Учень. Українська вишиванка - сакральний і древній вид одягу, частина культури, спосіб захисту. Вона супроводжувала наших предків в різні моменти життя: у  будні, свята, при народженні нових поколінь, при створенні сім'ї. Матері і дружини вишивали сорочки-обереги своїм синам і чоловікам, відправляючи їх на війну. Наречені прикрашали свої наряди символічними візерунками, сподіваючись на здорове поповнення в родині і щастя в шлюбі. Українська сорочка тільки на перший погляд може здатися звичайним одягом, прикрашеним кольоровим орнаментом. Але якщо  детальніше розглянути витвір, можна дізнатися, що кожен із візерунків щось значить, від чогось захищає, а щось приваблює. Вишиванку не просто так вишивають в певних місцях. Наші предки вважали, що саме через поділ, рукави і горловину нечиста сила може увійти в людину, тому саме там найбільше захисних візерунків.

Перегляд відео «Сорочку мати вишила мені…» https://www.youtube.com/watch?v=-AHOkDBiUYw

 Учитель. Народна вишиванка - давній український оберіг. Цей символ часто оспівували у своїх віршах українські поети. Одним із них є Дмитро Павличко, який  у поезії «Два кольори» звернувся до образу вишитої сорочки.

У вишиванці втілено символіку кольорів:

червоний - любов, щастя, кров;

чорний - журба, земля, матеріальні блага.

Перегляд відео «Два кольори: Квітка Цісик», прослуховування пісні. https://www.youtube.com/watch?v=7-ml3FQhFv0

Бесіда.

- Які почуття і враження  виникли під час прослуховування пісні?

- Яку картину уявляли, слухаючи твір?

- Це одна картина чи кілька? А саме які  ви побачили?

- Про що це говорить?

- Яким постає образ матері у вірші?

- Хто є ліричним героєм?

- Який він? Що відчуває?

- Чому ж у цьому творі фігурує народна вишивка?

Складання сенкану до слова вишиванка.

Вишиванка

Мамина, дорога серцю,

Допомагає, зігріває, оберігає.

Таємний зв'язок із найріднішою людиною.

Оберіг.

9 оберегів, які мали бути в кожній українській хаті - ВСВІТІ     Учень. Вишитий рушник символізує життєвий шлях людини. Із огляду на величезну оберегову силу рушника його використовували у всіх важливих подіях, так як він є оберегом дому та сім'ї від злих наклепів і пристріту (зурочення).

 Рушник - оберіг, з яким в українців пов’язане усе - від народження до останнього шляху: на рушникові подавали найдорожчому гостеві хліб-сіль, ним перев’язували руки молодих під час вінчання, рушниками покривали ікони, рушники використовувались і в процесі обряду поховання людини, і, зрештою, вирушаючи в дорогу, людина неодмінно мала з собою рушник, який був справжнім оберегом, талісманом, що, на думку наших предків, і оберігав, і захищав, і приносив щастя. До того ж, прямокутна форма рушника сама символізувала дорогу, зокрема життєву дорогу людини. А вишиті, здебільшого червоними і чорними нитками, візерунки означали переплетені в людському житті радісні й сумні моменти.

 Рушник є витвором народного мистецтва, втіленням національної культури. І до цього дня українці використовують його у весільних обрядах, під час хрещення дітей і на церковні свята.

      Учитель. І цей оберіг знайшов своє втілення у віршах відомих поетів-піснярів. Найкращою з-поміж пісень Андрія Малишка, а може й найпопулярнішою в повному розумінні слова народною піснею, якій судилося довгі роки життя, є «Пісня про рушник». Вона перекладена 35 мовами світу, вміщена у збірці «Серце моєї матері». Створена на міцній народній основі. Із народної творчості взято й сам рушник вишиваний.

 Перегляд  відео «Пісня про рушник» https://www.youtube.com/watch?v=4iav4SZnR0U

 Бесіда.

 - Для чого мати, коли син вирушав у дорогу, давала йому рушник?

 - Що хотів бачити герой на материному рушнику?

 - Чи можна вважати рушник відображенням життя людини, її світогляду, віри? Якщо так, то з чим це пов’язано?

 - Про яку далеку дорогу говорить А.Малишко у творі?

 - З чим зумовлено те, що поет порівнює рушник з долею?

4. Узагальнення.

- Чому так важливо знати історію наших предків?

5. Виконання учнями інтерактивної вправи «Обереги України» https://learningapps.org/1335933

6. Презентація учнями представлених на виставці родинних оберегів: рушників та вишиванок.

7. Підсумки уроку.

Учитель. У всі віки  наші діди-прадіди шанували те, що ми сьогодні називаємо символами або оберегами.

 

 Грудочка батьківської землі, вишитий чорним з червоним рушник чи то сорочка, гілка калини, вінок, прикрашений стрічками, у який дбайливо вплетені барвінок та волошка, мелодійна пісня, дотепний жарт. І на полі, і на вечорницях завжди лунала пісня. Це – ще один з оберегів українців. В усі віки український народ у радості і горі не розлучався з піснею. Народ жив і виживав піснею. В українських піснях усе: і радощі, і смуток, а особливо багато пісень про кохання. А в піснях багато символів, які для українців є оберегами: золотаві колоски пшениці – як символ достатку, врожаю, стиглі кетяги калини - любов до рідної Батьківщини, сині квітки волошки - кохання.

 Для кожного з нас носіями духовності є наші батьки, і берегиня родинного вогника - мати. Мати-берегиня береже і оберігає, піклується і дбає про своїх діточок.

Дні дитинства, наче плин води.

Пролітá дитинство, та у спадок

Зостається материнська пісня, повна казок,

Пам'ять зостається назавжди.

 Давайте разом відроджувати обереги. Вони оберігатимуть наші домівки і донесуть культуру та звичаї українців до наступних поколінь. Плетіть собі на долю віночки, робіть ляльки, малюйте писанки, садіть калину, вербу, оберігайте лелек, вишивайте рушники, сорочки. Нехай вони оберігають від зла, підлості і неправди.

6. Домашнє завдання: підготувати цікаві факти про інші українські обереги, створити панбуки.

 

 

 

 

 

 

 

Використані матеріали:

1. Кваша Наталья Валеріївна. Урок (майстер-клас) «Українські обереги»  

    https://naurok.com.ua/urok-mayster-klas-ukra-nski-oberegi-198052.html

2. «9 оберегів, які мали бути в кожній українській хаті. "Українська хата — на придане багата".  https://www.youtube.com/watch?v=-SRQ_YGC8bA

3. «Сорочку мати вишила мені…» https://www.youtube.com/watch?v=-AHOkDBiUYw

4. «Два кольори: Квітка Цісик» https://www.youtube.com/watch?v=7-ml3FQhFv0

5. «Пісня про рушник»  https://www.youtube.com/watch?v=4iav4SZnR0U

6. "Обереги українського народу - символи любові й незрадливості" https://libgonchar.org/index.php?catid=172&id=210:q-q&Itemid=28&lang=uk&option=com_content&view=article

7. «Обереги України» https://learningapps.org/1335933

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
27 березня 2023
Переглядів
957
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку