Урок "Утворення Русі-України"

Про матеріал
  • Урок-презентація містить пояснення теми "Утворення Русі-України" з цікавими зображеннями, хронологічними ланцюгами та картою.
Перегляд файлу

Підготувала Бойко Анастасія на основі підручника Хлібовської

imageУТВОРЕННЯ РУСІ-УКРАЇНИ

image

   Наявність багатьох могутніх сусідів АСКОЛЬД

imageimageзмушувала слов’янські племена об’єднувати свої сили для успішної боротьби з ними. В VI–VII століттях у ?–882 межах нинішніх українських земель утворився великий міжплемінний союз слов’ян на чолі з дулібськими князями. Але після нищівної поразки від кочовиків аварів (обрів) цей союз розпався.    Тим часом на Дніпрі все більшої могутності набирало місто Київ. За легендою, його заснували приблизно у V– VI століттях і назвали на честь старшого брата Кия. Збудоване на високих пагорбах правого берега Дніпра, місто було гарно захищеним і давало можливість його володарям контролювати всю торгівлю з Візантією, що проходила по шляху «із варягів у греки».

 


АСКОЛЬД

 Вважають, що до середини ІХ століття у Києві вже були присутні ознаки державності:

?–882

imageофіційна влада — князь, орган примусудружина, податки і бодай неписані правила співіснування його мешканців.

Київським володарем на той час був Аскольд. У 860 році він здійснив вдалий похід на візантійську столицю — місто Константинополь, завдяки якому греки погодилися на підписання вигідної торговельної угоди — першого відомого договору між візантійськими імператорами та київськими володарями. А ще Аскольд того ж таки 860 року прийняв хрещення і зробив першу спробу охрестити всю країну. У згаданій угоді держава Аскольда іменується Руссю, тому середньовічну Київську державу називають Руссю-Україною.

 

РУСЬ

image

image Щодо походження назви «Русь» і досі не вщухають суперечки серед істориків. Існує кілька тверджень.

1.           Таку назву мало одне із сарматських племен, яке асимілювали анти, тобто праукраїнці. «Русь» походить із сарматської мови і в перекладі означає «світло».

2.           Русь (Ruotsi) — запозичена із фінської мови назва племен, що проживали на території сучасної Швеції, і з яких пішов рід Рюриковичів. Його представники стали володарями у східних слов’ян.

3.           «Руссю» в VI–VII століттях називали союз племен — полян, сіверян, уличів, на територіях яких розташовувалися річки Рось, Росава, Роставиця. Адже і державу Аскольда, який володарював у Києві до Рюриковичів, називали Руссю.

imageРоки правління Аскольда: 860–882.

Династія: Києвичів.

Попередник: невідомий.

Внутрішня політика: ставши київським володарем, підпорядкував Києву племена дреговичів, деревлян, частину сіверян.

Зовнішня політика: у 860 році здійснив морський похід на Константинополь, уклав перший договір Русі та Візантії, прийняв християнство. Воював з дунайськими болгарами, уличами. У 866 та 874 роках здійснив невдалі походи проти Візантії.

Загинув: у 882 році, ймовірно, через змову язичницької знаті, незадоволеної поразками візантійських походів та спробами князя запровадити християнство.

Значення діяльності: перетворив Київ на культурний та політичний центр.

Вшанування пам’яті: на честь князя у місті Києві є Аскольдів провулок, у місті Харкові — вулиця Аскольдівська. В 1999 році Національний банк ПОХОДИ АСКОЛЬДА України ввів у обіг пам’ятну срібну монету «Аскольд» номіналом 10 гривень. Вона належить до серії «Княжа Україна».


image

imageПлани Рюрика вирішив реалізувати Олег — його родич й опікун малолітнього Ігоря, Рюрикового сина. У 882 році Олег на човнах по Дніпру приплив до Києва і завдяки підтримці місцевої знаті заманив Аскольда у пастку і вбив його. Київ відтепер буде «матір’ю городам руським». У 882 році Олег об'єднав північні і південні землі. Олег виявився вмілим полководцем, політиком і дипломатом. Після утвердження в Києві він силою примусив до покори і союзу деревлян, радимичів та сіверян; завдав поразки уличам і тиверцям; домовився про спільні дії проти Візантійської імперії з волинянами і хорватами. Маючи відтоді за собою великі сили та заручившись підтримкою деяких варязьких ватажків, князь Олег у 907 та 911 роках здійснив два вдалі походи проти Візантійської імперії, внаслідок яких змусив Візантію підписати вигідні для Русі-України торговельні угоди. Так примножилися слава, могутність і багатство Києва та його володарів.

image

ХИТРИЙ ПЛАН ОЛЕГА ІСТОРІЯ СМЕРТІ ОЛЕГАimage


image


image

ПОХОДИ ІГОРА

imageПісля смерті Олега Візантійська імперія перестала дотримуватися умов договору 911 року, тому Ігор Рюрикович, упорядкувавши свої справи в Києві, взявся вирішувати нагальні питання зовнішньої політики. У 941 році він на чолі великого війська вирушив у морський похід на Візантію, але його флот візантійці спалили «грецьким вогнем» — сумішшю, що не гасла навіть на воді (виготовляли її на основі нафти). Тож князь ні з чим повернувся до Києва. У 943 році руси здійснили похід до південно-західного узбережжя Каспійського моря, а в 944 році князь Ігор зібрався в ще один похід проти Візантії. Цього разу візантійський імператор погодився платити київському князю данину і підписав з ним торговельну угоду, хай і менш вигідну для русів, ніж при Олегові.

imageЩороку восени київські князі вирушали у полюддя — об’їзд підвладних племен з метою збору данини — натурального податку з населення (мед, дорогоцінні хутра, продукти харчування). Навесні князь із дружиною та зібраним товаром повертався до Києва. Туди ж прибували люди із підконтрольних Києву племен зі своїми товарами. Разом вони організовували торговельний похід до Візантії. Але в 945 році все сталося по-іншому. Князь Ігор зібрав полюддя з деревлян і вже було рушив до іншого племені, але по дорозі вирішив, що зібрав мало і з частиною дружинників повернувся до деревлян по додаткову данину. Але деревляни настільки обурилися, що перебили малу дружину князя, а самого Ігоря жорстоко стратили у 945 році.


image


ОЛЬГА    Коли деревляни стратили Ігоря, київською

володаркою після смерті чоловіка стала

РОКИ ЖИТТЯ: 910–969 мати Святослава — княгиня Ольга. Вона

image

image

imageбула знатного походження і користувалася значною повагою і впливом серед воєвод та дружинників Ігоря. Ольга розорила деревлянську землю, спалила племінний центр деревлян місто Іскоростень і усунула від влади деревлянського князя Мала. Після трагічної загибелі князя Ігоря, Ольга вирішила змінити систему збору полюддя. Для цього вона запровадила уроки — наперед визначені фіксовані (незмінні) розміри данини. укріплення, в кожному з яких перебував представник княжого двору із загоном воїнів для контролю за певною територією. Там також були склади для збору уроків.

image

image


image


imagehttps://naurok.com.ua/test/utvorennya-ki-vsko-derzhavi-askold-i-dir-oleg-i-

pdf
Додано
18 травня 2022
Переглядів
718
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку