Урок "Увімкнення та вимкнення комп'ютера та інших пристроїв. Робочий стіл. Значки Робочого столу"

Про матеріал
Тема. Увімкнення та вимкнення комп'ютера та інших пристроїв. Робочий стіл. Значки Робочого столу Мета: навчити учнів правильно вмикати та вимикати комп’ютер, познайомити з процесом запуску та з поняттям робочого столу; розвивати логічне мислення; формувати вміння діяти за інструкцією, планувати свою діяльність, аналізувати i робити висновки; виховувати інформаційну культуру учнів, уважність, акуратність, дисциплінованість. Тип уроку: комбінований. Обладнання та наочність: презентація до уроку.
Перегляд файлу

Тема. Увімкнення та вимкнення комп'ютера та інших пристроїв. Робочий стіл. Значки Робочого столу

Мета: навчити учнів правильно вмикати та вимикати комп’ютер, познайомити з процесом запуску та з поняттям робочого столу; розвивати логічне мислення; формувати вміння діяти за інструкцією, планувати свою діяльність, аналізувати i робити висновки; виховувати інформаційну культуру учнів, уважність, акуратність, дисциплінованість.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання та наочність: презентація до уроку.

Хід уроку

І. Організація класу

Привітання, перевірка готовності учнів до уроку.

II. Актуалізація опорних знань

Бесіда.

-Що таке інтелект? Яким він буває?

-Чи всі пристрої мають штучний інтелект?

-Як називається найбільш популярний робот світу?

-Яким чином роботи та інша комп’ютерна техніка може обмінюватись інформацією?

ІIІ. Мотивація навчальної діяльності.  Повідомлення теми і мети уроку

-Розшифруйте ребус.

Увімкнення… Сьогодні я хочу вам довірити дуже важливу справу… Увімкнення комп’ютера. Для когось урок може показатись простий, а для когось складний. Тема нашого уроку «Увімкнення та вимкнення комп'ютера та інших пристроїв. Робочий стіл. Значки робочого столу»ю

IV. Вивчення нового матеріалу

1. Розповідь вчителя з елементами демонстрації.

Проблемне питання. А чи можна вам довірити самостійно вмикати та вимикати комп’ютер? Чи пам’ятаєш ти правила поведінки в кабінеті інформатики?

Тепер коли вам довірено таку справу коли можна здійснювати увімкнення та увімкнення? - лише за необхідності та з дозволу вчителя!

На системному блоці для увімкнення розміщується спеціальна клавіша – Power. Давайте повторимо – Power. Натискаючи на неї розпочинає завантажувати ПК.

Спочатку ми бачимо чорний екран, та після натиснення на ньому починають з’являтись не досить зрозумілі поки для нас символи. Це означає, що процес розпочато. Через декілька секунд починає з’являтись вікно завантаження операційної системи та за ним слідує привітання.  Після завантаження ми побачимо зображення на комп’ютері і клавішу пуск з продовгуватою лінією знизу – панель задач, та робочий стіл.

У кожного з Вас є стіл на якому ви вчите уроки. Як виглядає робочий стіл за як ви вчите уроки вдома? Що там знаходиться? Ми визначили, що розміщуються на ньому. Так само і комп’ютер містить свій стіл – робочий стіл. На даному робочому розміщуються потрібні для нас «речі». Ці «речі» мають назви «значки», або «піктограми». Кожна веде до потрібної програми чи теки.

На даному столі зазвичай розміщуються значки (піктограмки (малюночки)), які відповідають за запуск різних програм. До них належать «Мій комп’ютер», «Мої документи», «Блокнот», «Paint», «Калькулятор», «Корзина» та інші. З якою програмою ви вже працювали?

Коли ми відкриваємо програму вона запускається у своєму віконечку. В програмі «Блокнот» можна писати тексти. За допомогою калькулятора можна знаходити значення виразів.

Вікнами програми ми можемо керувати: натиснувши відповідну клавішу ми можемо згорнути вікно, якщо воно поки нам не потрібне але надалі ми ще будемо використовувати його. Для того щоб повернутись потрібно на панелі завдань 1 раз натиснути ЛКМ на відповідну область. Наступна клавіша керування вікном – збільшення на весь екран, також ми можемо повернутись до висхідного розміру натиснувши на клавішу, яка виглядає квадратик накладений на іншого. Коли ми завершили роботу з програмою можна закрити її натиснувши клавішу закриття. Отож повторимо, ще раз клавіши:

  •              згорнути вікно
  •              розгорнути вікно
  •                перейти у віконний режим
  •              закрити вікно

  Для правильного вимкнення комп’ютера потрібно перейти в меню «Пуск» натискаючи 1 раз лівою клавішею миші, обрати пункт «Завершення роботи». Якщо ви все виконали правильно, тоді комп’ютер видасть повідомлення про завершення роботи та в результаті вимкнення екран стане знову чорний.

2. Виконання інтерактивного завдання для первинного закріплення вивченого.

За посиланням: https://learningapps.org/display?v=phwwk9d1v19

V. Фізкультхвилинка

А зараз, шановні діти давайте поглянемо на екран (слайд з фізкультхвилинкою) та попробуємо повторити всі ці дії які будуть нам демонструвати герої на екрані (відео фізкультхвилинка)

VІ. Усвідомлення набутих знань й формування вмінь та навичок

  1.              Повторення правил ТБ.
  2.              Робота за ПК з покроковою інструкцією.
  1.               Увімкніть комп’ютер
  2.               Розкажіть однокласнику які піктограми ти бачиш? Визнач для чого вони.
  3.               Відкрий програму калькулятор.
  4.               Обрахуй приклад 15+64+12-44+34-9+1-8
  5.               Повідом результат вчителеві.
  6.               Вимкни комп’ютер.
  1.              Релаксація.

Вправи для зняття навантаження на очі.

VII. Підсумок уроку

-Про що говорили на уроці?

-Яку назву має клавіша увімкнення?

-Що таке комп’ютерний робочий стіл?

-Які «речі» на ньому знаходяться? Як правильно вони називаються?

docx
Пов’язані теми
Інформатика, 2 клас, Розробки уроків
НУШ
Додано
17 лютого 2023
Переглядів
613
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку