Урок "Виготовлення сувенірів"

Про матеріал
Даний матеріал знайомить учнів з сувенірною продукцією Японії, Індії, Франції та України. За допомогою технологічної карти учні зможуть самостійно виготовити сувенір-оберіг "Домовичок." Матеріал уроку розвиває практичні уміння та навички учнів, уміння спостерігати, аналізувати, виділяти головне. Виховує творчий підхід до навчання, культуру колективної праці, взаємодопомогу під час виконання деяких операцій, самостійність та уважність учнів, свідоме дотримання правил техніки безпеки. Дану розробку можна використати для гурткової роботи.
Перегляд файлу

План уроку на тему «Виготовлення сувенірів».

Мета уроку: ознайомити учнів з сувенірною продукцією різних країн, навчити учнів виготовляти сувеніри.

Розвивати практичні уміння та навички учнів, уміння спостерігати, аналізувати, виділяти головне.

Виховувати творчий підхід до навчання, культуру колективної праці, самостійність та уважність учнів, свідоме дотримання правил техніки безпеки.

Обладнання: комп’ютер, презентація «Сувеніри», сурова тканина (мішковина), джинсова тканина, нитки для в’язання, клейовий пістолет, матеріали для оздоблення: очі для ляльок, бусини.

Хід заняття.

  1. Мотивація учбової діяльності учнів.

Сьогодні наше заняття буде не звичайне. Ми здійснимо віртуальну подорож до різних країн. З дальніх подорожей прийнято привозити сувеніри, символізуючі країну

Бесіда.

  • А що таке «сувенір»? (Передбачувана відповідь учнів: Сувенір – слово французького походження, що означає подарунок на згадку або річ, пов’язану зі спогадами.)

 Отже, як ви уже здогадались, сьогодні наша розмова піде про сувеніри.

 

  1. Вивчення нового матеріалу.

Подорожуючи різними країнами, ви повинні не тільки привезти з собою сувеніри, а й відгадати країну, до якої ми потрапимо.

Україна – морська держава, тому й подорожувати ми будемо на кораблі «Сіверянка». Отож, наша подорож починається.

(У записі шум моря, крик чайок.)

Подорож до Японії. (на слайді – краєвид Японії)

  • До якої країни ми прибули? Вірно, ми у Японії.

Японія – це загадкова країна, яка вражає своєю унікальною таємничою культурою та дуже великою кількістю цікавих речей, які відображують колорит країни. У Японії представлений величезний вибір оригінальних сувенірів.

http://explorejapan.ru/uploads/posts/2010-11/1289128130_veera.jpgОдним з найбільш популярних сувенірів є веєр. Він може бути плоским (утива) або складним (оги).

 

тануки-из-японии

   Тануки – це казкова істота з японського фольклору, яка є єнотовидною собакою. Японські казки  представляють тануки як  блазнів, які розраховуються чарівним листям і може перетворитися на будь-кого.

нэцке-из-японии

Нецкє – це мініатюрні фігурки, які зображають частіше за все людей, богів та тварин. Їх можна використовувати як брелоки для ключей.

У Японії користуються попитом фігурки котиків з піднятими лапками. Це Манекі-неко, які є амулетами на вдачу у грошах та справах.

палочки-из-японииА це – палочки для їжі. У багатьох Японія асоціюється саме з ними. Цей сувенір може бути не тільки практичним, але й красивим.

 

куклы-из-японии      http://www.market-gifts.ru/Pics/yaponskie-podarki-2.jpg      http://tourjapan.ru/sites/default/files/imagecache/full/1picture/story/2684-20-suvenirov-kotorye-stoit-privezti-iz-yaponii-2136.jpg

 Дуже популярні дерев’яні ляльки, вдягнені у яскраві національні костюми гейш та самураїв. Це традиційний подарунок японських дітей, який вони отримують кожного року.

зонтик-из-японии Японська парасолька – символ традиційної Японії. Її виготовляють з японського паперу васі та бамбуку.

 

 

 

Подорож до Індії. (на слайді – краєвид Індії)

А наша подорож продовжується і ми приїхали до чарівної країни Індії.

«Візитною карткою» Індії є традиційні слоники, виготовлені за принципом російських матрьошок: всередині найбільшого ховається слоник меншого розміру, у ньому – ще менший і так далі.

http://gelanie.com/uploads/posts/2013-07/1372788881_1.jpg        http://cs2.livemaster.ru/foto/large/cbf11275633-suveniry-podarki-iz-indii-s-lyubovyu-n8542.jpg        Самые лучшие индийские сувениры: статуэтки

http://satomasterblog.ru/wp-content/uploads/2013/11/suveniry-iz-indii.jpg Особливою популярністю користуються фігурки індійських богів.

 

 

 

Самые лучшие индийские сувениры: чайОдними з найкращих індійських сувенірів є чай та спеції. Індія та прянощі майже синоніми. Найбільш розповсюджені з них: куркума, коріандр, гвоздика, шафран, кардамон, фенхель.

 

http://14dney.smhost.ru/userfiles/india-souvenirs1.jpg Неможливо уявити сувенірну продукцію Індії без традиційного жіночого одягу – сарі.  

Самые лучшие индийские сувениры: украшения   На будь-який смак туристам пропонується велика кількість різноманітних прикрас.

 

Подорож до Франції. (на слайді – краєвид Франції)

А наша подорож продовжується і ми прибули до однієї з європейських країн – до Франції.

Бесіда.

  • Що, на вашу думку, є візитною карткою Франції?

http://i01.i.aliimg.com/photo/v1/339981437/Eiffel_tower_paris_tower_france_paris_souvenir.jpg  http://prv2.lori-images.net/frantsiya-parizh-suveniry-0001736174-preview.jpg  http://incterra.ru/thumb_cut.php%3Ffile%3D65464654654645645.jpg%26dir%3Dcontent%26thumb_width%3D410%26thumb_height%3D285%26qual%3D90

Франція це не тільки «Мулен-руж» і Ейфелева башта. Це ще піщані дюни, лавандові поля і чагарники виноградника. Щоб передати атмосферу Франції своїм друзям, ретельно вибирайте сувеніри в подарунок – не обмежуйтеся стандартними брелоками і тарілками, зробленими в Китаї.

http://touristo.info/Records/_info_articles/194/kakie_duhi_privezti_iz_francii.jpeg   Ми звикли асоціювати дорогі вишукані аромати з Францією, і це не випадково. Можете дозволити собі елітні духи французьких марок (Christian Dior, Chanel) – дозвольте; не можете – купите хоч би ароматне лавандове мило з Провансу. До речі, французи твердо упевнені, що для особи нешкідливі лише ті мазі і креми, які зроблені у Франції, так що косметику Vichy теж краще купити на її батьківщині.

Французи обожнюють історію і дуже шанують все, що про неї нагадує. Залучитися до французької історії можна, придбавши статуетки Наполеона або французьких монархів, а також дорогоцінні прикраси, що імітують ті, що носили французькі імператриці. Окремо потрібно відзначити шахи з фігурками, що зображають благородних лицарів, священнослужителів і пастушок.

А наша подорож добігає до завершення. І ми повертаємося до України. Україна – земля, яку потрібно відкривати не тільки для іноземців, але й для самих мешканців великої і багатоманітної української землі. Пам’ятки архітектури та історії, сотні музеїв найрізноманітнішої тематики, тисячі видатних історичних постатей та мільйони просто цікавих пам’яток архітектури – ось що справді приваблює та заворожує всіх гостей України.

 Сувеніри України – це вишивка, мережка, вишивка бісером: сорочки, блузки, рушники, скатертини і серветки, картини на будь-який найвибагливіший смак. Також і національні предмети одягу, аксесуари із шкіри, вовни – рукавички, сумки, ремені, гаманці, кептарі, капелюшки, які можна з користю використовувати у побуті. На сувенірних ринках можна придбати модні прикраси з срібла, бісеру, коралів, металу та напівкоштовного каміння.

     http://kolomyya.org/korg/kol/news/2010/33299/60fd3ca4-1a7f-484d-a980-718077d743bc_mw800_mh600_s_gallery.jpg             C:\Users\Тома\Documents\флешка\фото\IMG_20180227_125246.jpg           http://telizhenko.com.ua/wp-content/uploads/2012/05/%D0%90%D1%81%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D1%80%D1%83%D1%88%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%96%D0%B2-12-1024x637.jpg

Характерні українські сувеніри - ляльки-мотанки та писанки – розмальовані висушені або дерев’яні яйця. Вишивка, ткацтво, та й узагалі декор кожного регіону суттєво відрізняється кольором, технікою і стилем орнаментів.

В переважній більшості речі зроблені руками народних майстрів мають високу художню цінність, а коштують не надто дорого. В Чернігівській області було кілька визнаних мистецьких територій, наприклад, на батьківщині відомої просвітительки С.Русової у Олешні розвивалося гончарство, в’язані гачком вироби Добрянських майстринь відомі далеко за межами нашої держави.

Останнім часом користуються великим попитом на ринку сувенірів сувеніри-обереги.

 803210-3p400  501210-43p400 http://ukrainianhousee.com/wp-content/uploads/2013/01/9.jpeg

http://img02.slando.ua/images_slandocomua/114852371_3_644x461_suvenri-z-ukrani-lyalka-motanka-suveniry-podarki.jpg  http://vse-sekrety.ru/uploads/posts/2010-08/thumbs/1282039935_domovoj.jpg   http://jijour.com/wp-content/uploads/2011/05/domovik3.jpg

Тому сьогодні на нашому занятті ми зробимо сувенір-оберіг «Домовичок».

 

  1. Практична робота. Виготовлення сувеніру «Домовичок».
  1.  Яких правил безпечної роботи слід дотримуватись?
  2. Робота виконується за інструкційною картою.

 

  1. Рефлексія.
  1. Що нового ви дізнались?
  2. Чи сподобалась вам наша подорож?
  3. Чи досягли ви поставленої мети?

 

  1. Підсумки заняття.

Ну що ж, урок закінчено!

Нам можна далі йти

І до нової теми

В програмі перейти.

Всі добре працювали,

Старались, як могли.

Нові знання здобули –

Тут всі перемогли!

 

Технологічна карта на виготовлення оберегу «Домовичок»

 

з/п

Послідовність операцій

Зображення

1.

Підготувати деталі для виготовлення оберегу

 

C:\Users\Irina\Desktop\142___03\IMG_6273.JPG

 

2.

Основу домовичка накладаємо на мішковину

 

 

3.

Підгортаємо края та закріплюємо їх за допомогою силіконового пістолета.

 

      

 

4.

На зворотній бік основи накладаємо деталь капелюшка та приклеюємо її.

 

 

5.

Перевертаємо роботу на лицевий бік, формуємо капелюшок, закладаючи складки, та закріплюємо його верхню частину ниткою. Прикріплюємо верхню частину капелюшка клеєм.

 

 

6.

Виготовляємо ніжки домовичка, взуваємо у черевички.

 

 

7.

Приклеюємо ніжки до основи та скріплюємо їх краплею клею.

 

   

 

8.

Виготовляємо ручки для домовичка, приклеюємо їх до основи.

 

 

9.

Приклеюємо очі домовичка

 

 

10.

Виготовляємо бороду. Для цього нарізуємо нитки та зв’язуємо  посередині. Розправляємо бороду домовичка.

 

 

             

 

11.

Прикріплюємо бороду до основи за допомогою клею, підрівнюємо її.

 

 

12.

Приклеюємо ніс домовичку

 

 

13.

Приклеюємо магніт до оберега

 

 

14.

Оздюблюємо свій оберіг

 

 

 

1

 

docx
Додано
1 листопада 2023
Переглядів
685
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку