Урок "Виготовлення вітальної листівки в техніці Петриківського розпису"

Про матеріал
Розробка допоможе поглибити знання з технологій петриківського розпису, ознайомити та закріпити знання з технології стилізації природних форм, з традиціями й технікою петриківського розпису, сформувати уміння та навички посильного виконання елементів розпису, розвивати художні здібності та бачення прекрасного в природі і народному мистецтві.
Перегляд файлу

ПОУРОЧНИЙ ПЛАН

Тема уроку: Виготовлення вітальної листівки в техніці декоративного петриківського розпису.

Мета уроку: поглибити знання з технологій петриківського розпису, ознайомити та закріпити знання з технології стилізації природних форм; ознайомити з традиціями й технікою петриківського розпису, формувати уміння та навички посильного виконання елементів розпису; розвивати комунікативні здібності, естетичний смак, художні здібності, бачення прекрасного в природі та народному мистецтві; виховувати повагу до праці народних майстрів петриківського розпису;  інтерес до декоративного розпису та любов до праці, охайність.

 Інструменти та матеріали.

Для вчителя: вироби, прикрашені петриківським розписом, фоторепродукції майстрів-художників петриківського розпису (роботи майстрів розпису Слобожанщини – Олександра  та Тамари Вакуленко, Надії Гудилко), навчальні таблиці (додаток 1,2), дидактичні картки, зразки учнівських робіт, приклади готових виробів, інструкційна картка «Послідовність виконання листівки декорованої в техніці петриківського розпису», «Типи композицій, які можна застосувати для оформлення вітальних листівок», «Приклади вітальних листівок від Тамари Вакуленко», «Приклади композиції різноманітних кольорів та форм».

Для учнів: графітний  олівець, гуашеві фарби, круглі пензлі, пензлики-кошачки, аркуші паперу, палітра, склянка з водою.

Тип уроку:комбінований.

 

ПЕРЕБІГ УРОКУ

І. Організаційний момент

Привітання. Перевірка готовності учнів до заняття.

Девіз уроку:

Візьми собі за правило:

Малюй,  фарбуй,  твори!

Уяву і фантазію свою  ти  прояви!

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Гра "Дерево пізнання"(учні по черзі відповідають на запитання вибираючи яблуко під номером).

  1.                   Мазок, який утворюється з двох «кривеньких зерняток» (Горішок). 
  2.                   Основний елемент народного петриківського розпису  (Зернятко).
  3.                   Чому Петриківський розпис так називається? (Виник і розвивався розпис саме в с. Петриківка).
  4.                   Які необхідні інструменти та матеріали для декоративного розпису ви знаєте? (Пензлі круглі, пензлик - кошачка, гуашеві фарби, жовток яйця, палітра, мастихін).
  5.                   Як називається мазок при виконанні якого двохколірний мазок? (Перехідний).
  6.                   Основний компонент фарб для розпису? (Жовток).
  7.                   Яку основу можна використовувати для розпису?(Дощечки, керамічний посуд, папір).
  8.                   Інструмент для розпису? (Пензлик з котячої шерсті).
  9.                   Назвіть 5 основних елементів петриківського розпису.  (Горішок, крапка, цибулька, зернятко, перехідний мазок).
  10.              Прізвище відомої майстрині декоративного розпису, роботи якої сподобалися Пабло Пікассо? (Марія Приймаченко).
  11.              Назвіть види декоративно-ужиткового мистецтва.  (Вишивка, розпис, кераміка, різьблення, ткацтво, писанкарство).
  12.              Мотив , який найчастіше використовується в розписі?  (Рослинний).

Робота за індивідуальними картками.

Картка №1, 2,3,4.: «Дешифратор».

ІІІ. Повідомлення теми, мети, завдань уроку. Мотивація навчальної діяльності

Листівки - своєрідні кaртини. У деяких країнaх малювання
листівок визнaнo мистецтвoм. Влаштовуються цілі вистaвки листівoк.
Оскільки листівку можна дaрувати нa будь-яке свято, тo і кількість тем для
листівок є безліч.

ІV. Вивчення нового матеріалу

 

ПЛАН

. 1.Історія виникнення листівки.                     2.Традиційні мотиви розпису

 3. Практична робота «Виготовлення вітальної листівки в техніці декоративного петриківського розпису».                                                                                                                 V. Первинне використання отриманих знань.                                                        Практична робота «Виготовлення вітальної листівки».

  1.                   Аналіз завдань практичної роботи: а) підготовка основи для листівки; б) виконання допоміжного малюнку композиції; в) промальовування основних елементів композиції листівки; г) промальовування другорядних(дрібних) елементів композиції; д) оздоблення вітальної листівки (напис, стрічка).
  2.                   Забезпечення необхідними матеріалами, інструментами, роздатковим матеріалом.
  3.                   ТБ під час виконання завдань
  4.                   Самостійне виконання роботи за індивідуальними картками.
  5.                   Контроль учителя з метою виявлення недоліків у ході виконання практичного завдання.
  6.                   Поточний інструктаж.
  7.                   Аналіз недоліків роботи та шляхи їх усунення.

VІ. Підбиття підсумків заняття

VІІ. Мотивація оцінок за урок та виставлення  оцінок у журнал

VІІІ. Домашнє завдання

  1.                   Повторити послідовність виконання вітальної листівки.
  2.                   Виконати квіткову композицію одним елементом петриківського розпису - «зернятком».
  3.                   Створити фотоколаж «Приклади петриківського розпису в сучасній моді»*.

ІХ. Прибирання робочого місця.

Теоретична частина

Історія виникнення листівки.

Унікальний досвід народів від виникнення до створення листівок. Різні країни й народи взяли участь у появі такої знайомої нам сьогодні речі як листівка. Змінювалися епохи, правителі, саме життя якісно змінювалося й просте людське бажання привітати собі подібного зі святом або просто відзначити особливий день календаря - залишилося нам у спадок. Дізнатися про витоки, узагальнити досвід минулих століть і присвячена дана робота. Особливу увагу приділимо появі листівки в Україні, іменам і прізвищам, а також роду діяльності людей, чиїми стараннями вкорінилися листівки в Україні.                                                                                                                                                                        А все почалося в далекому Китаї, дві тисячі років тому. Напередодні свята господар вивішував біля дверей мішечок з написом: «Вибачте, що не можу прийняти особисто», щоб у перший день Нового Року, всі ті, з ким не змогли побачитися, залишили свої візитні картки з
святковими побажаннями. Усе має свою історію, свій початок. І навіть така
звичайна річ як вітальна листівка.        А що ж відомо про символічні зображення на листівках?
Олень символізував на картинках службові нагороди, вода - безтурботність, сідло - спокій, риба - достаток. Особливою популярністю користувалися зображення золотої рибки й коропа, що означало «прибуток і достаток», зображення білого оленя виражало побажання «ста нагород». Мавпа з дитинчам, яка лізе вверх по дереву, означала побажання «з покоління в покоління володіти знатним титулом».               Слово «листівка» походить від словосполучення «відкритий лист», але в ньому немає жодного згадування про пошту. Відкритий лист міг передаватися з посильним, наприклад, звичай поздоровляти близьких людей за допомогою карток, схожих на листівки, виник в Європі ще задовго до загальної поштової конвенції. Такі картки в Європі часто іменуються як «валентинки».                                                                                    Для виготовлення перших листівок використовувалися як
несподівані матеріали, так і забуті нині способи. В оформленні листівок
застосовували пташине пір'я, волосся, засушені квіти, шкіру, бісер, гуму,
оксамит, шовк і деякі інші.  Інколи використовувалися нині зовсім забуті способи, такі як використання шовку, висічка та інше вітальні картки набували надзвичайно красивий у художньому сенсі вигляд.                                                         Листівки бувають вітальні, інформаційні, рекламні, ділові,
запрошення, візитки. Окреме місце в нашому житті займає електронна
листівка. Вона зараз є і звукова, анімаційна, інтерактивна та мобільна.   Щоб виготовити вітальну листівку потрібно прикласти немало зусиль і використати багато різних оздоблювальних матеріалів.                                                        Ми сьогодні будемо розписувати вітальну листівку.

 ТРАДИЦІЙНІ МОТИВИ РОЗПИСУ 

Під час складання композиції розпису найважливішим є правильне визначення доцільного розміру динаміки, форми та напрямку всіх головних елементів декору, які повинні утворювати оптично урівноважену як за формою, так і за кольором гармонійну цілісність. У центрі композиції завжди найбільші елементи (переважно квіти), які з'єднані плавною хвилястою лінією-стебельцем. Пусті місця заповнюються листочками відповідної форми. Чим ближче до країв, тим елементи дрібніші, які проробляються, як уже говорилося, імпровізаційним шляхом.                                                                                                  Асиметрична врівноважена композиція є також типовим прикладом петриківського розпису. На наведеному прикладі центральним, основним елементом композиції є велика квітка. Разом з тим за допомогою таких другорядних елементів, як декоративні мотиви розпису малих форм, широке і пірчасте листя, композиція врівноважується.                                                                                                  На основі композиції вітальної листівки слід спробувати створити свої варіанти. Змінюючи форми рослинних елементів, їх кольорове вирішення. Необхідно звертати увагу на розмір усіх складових частин композиції, їх співвідношення, а також урівноваженість кольорів.                                                                                     Мета завдання – домогтися рівноваги в композиціях.                                          Орнаментальна композиція будується на основі квадрата та його діагоналей, які є віссю симетрії. У центрі, на місці перетину діагоналей малюють основне зображення, потім, підкреслюючи діагональну будову, симетрично від квітки розташовують листки та інші допоміжні елементи: пуп'янки, билинки тощо. Дві квітки, розташовані у взаємно протилежних кутах симетрично від лінії центрального зображення, урівноважують композицію, підкреслюючи її закінченість. Цей орнамент є прикладом динамічної симетрії. Такий тип композиції можна застосувати для оформлення книжок, заставок в альбом, а також для вишивання серветок для святкового столу тощо.                                                                                                                                                          Для оздоблення інтер'єру, створення декоративних панно петриківські майстри використовують композицію українського вишиваного рушника. Такі композиції дають уявлення про поєднання стрічкового орнаменту й симетричних мотивів. У даному випадку в прямокутну рамку, яку утворює «бігунець», вписується стрічковий мотив з трьох квітів з симетричним розташуванням і пишний букет. Зверніть увагу, що складові частини «рушникової» композиції можуть бути використані як окремі самостійні мотиви для оздоблення речей побуту. Мета завдання - на основі цих мотивів, після ретельної обробки деталей, копіювання, зробити нові декоративні панно зі своїми улюбленими рослинними елементами, колоритом. Вітальну листівку можна намалювати і на кольоровому фоні. Композицію «Квіти на зеленому фоні» будують не на основі центрального зображення. Адже на одному стеблі можуть бути різні за формою і кольором квіти, листочки тощо. У даному випадку - це три пишні квітки, які виходять із одного стебельця. Зверніть увагу на те, як форма кожного листочка підкреслює положення основних елементів - квітів. Уважно придивившись, неважко побачити, що вся рослинна композиція вміщується в овал.                                                                                    Мета завдання - на основі цієї композиції виконати кілька листівок на площинах різного кольору.                                                                                                                                            Володіючи технікою традиційного народного розпису, можна створювати різні тематичні декоративні панно. Під час створення декоративних панно потрібно виявляти художні здібності, зокрема, по декору, розвинену фантазію, творчу уяву, усидливість та силу волі. Також для творчої роботи потрібна постійна практика, вивчення творів народного мистецтва в музеях, на виставках.                                                                                                                              Отже познайомимося із деякими роботами  майстрів Слобожанщини.              Представниками декоративного розпису на Слобожанщині є родина майстрів з Харківщини  Олександр і Тамара Вакуленко, на Сумщині відроджує традиції декоративного розпису  Надія Гудилко. Декоративні композиції цих майстрів унікальні своєю технікою виконання, кольоровим рішенням та творчою уявою.

Роботи Олександра і Тамари Вакуленко

Izobrazhenie-1681-700x579 99149db8-d225-4ac0-9e81-371e94624255 %D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BA%D1%96%D0%B2%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D1%81_%D0%A4%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%B0_%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE

CIMG1304  CIMG1305  CIMG1307

Роботи Надії Гудилко

  IMG_2523

IMG_2530 IMG_2532 IMG_2525

Технологія та послідовність виконання вітальної листівки в техніці петриківського розпису.

Листівка є найбільш поширеним різновидом видань. Це аркушеве видання встановленого формату, одна сторона якого є репродукцією, малюнком або фотографією, а інша може бути використана для аркуша або тексту, що пояснює зображення. Листівку часто називають малоформатним аркушевим виданням або карткою тому, що вона друкується в основному на щільному папері.                                                                                     Вітальна листівка здебільшого невеличка за розміром. Тому не намагайтеся зобразити на ній абсолютно все, що заманеться. Треба вміти з безлічі можливих зображень відібрати найхарактерніші для свята й ті, що пасують одне до одного. Дуже важливим для декоративної цілісності листівки є колірне вирішення. Важливу роль у листівці відіграє шрифт. Шрифтова композиція, що розміщена абияк, без належної уваги до того, як написано літери, зіпсує навіть найдосконалішу роботу. Отже, на вітальній листівці має бути небагато елементів (у тому числі й шрифт), але жодного випадкового. Усі вони мають гармонійно поєднуватися у виваженій композиції.

Основні рекомендації:        листівка має бути лаконічною;                                                                                                                зображення повинно щось символізувати;                                                                                    листівка має створювати святковий настрій.

  Етапи роботи над листівкою.

  1.                    Щоб створити вітальну листівку, вам потрібно, як і для будь-якої іншої роботи, почати з пошуку – ескізу, композиційного вирішення та кольорового рішення. Створити декілька ескізів композиції у вертикальному чи горизонтальному положенні, чи це може бути композиція в певній геометричній формі (коло, квадрат). Вибрати форму та колір.
  2.                    Виконати графічний малюнок композиції. Спочатку наносять олівцем допоміжні лінії, які визначають розташування головних великих елементів композиції (квітів, листя, калина). Потім зображують розташування другорядних (дрібних) елементів (травичка, ягідки і т.д.). Усе це виконується графічно.
  3.                    Кольорове рішення композиції. Потрібно дібрати кольорову гаму композиції та продумати декор головних елементів. У першу чергу слід розпочинати з великих елементів  заднього плану (так як ви розпочинали працювати над графічним малюнком). Лише в останню чергу ви наносите дрібні елементи та декор зверху. Робота в кольорі починається з заднього плану, потім промальовуються великі елементи композиції, переходячи до дрібних.
  4.                    Створюємо шрифтову композицію. Для цього доцільно потренуватися на окремому аркуші малювати каліграфічний напис. Якщо вас задовольнив отриманий результат, спробуйте перенести його олівцем на оригінал вашої листівки і фломастером відтворити бажану шрифтову композицію.
  5.                    Прикрасьте тло залежно від задуму.

14903378937_51d685f0c9_o

Щоб композиція виглядала закінченою, у петриківському розпису використовують «пітушіння», тобто з'єднання, як окремих мазків в квітах і листках, так і окремих елементів між собою. Це можуть бути тоненькі лінії, з'єднані в одній точці в квітках, уздовж центральної лінії в листі, або різноманітні «травинки», «пуп'янки», дрібненькі ягідки, бутончики.

Намалюйте свій варіант вітальної листівки на кольоровому тлі. Не забувайте, що вся рослинна композиція повинна вміщуватись в якусь геометричну форму, крім того вона може розташовуватись по колу, залишаючи середину листа вільною.

Удалим, гармонійним поєднанням кольорів досягається органічний взаємозв'язок загального яскравого колориту з барвистою основою, це створює святковий та радісний настрій малюнка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІНСТРУКЦІЙНА КАРТА №1

Типи композицій,

які можна застосувати для оформлення вітальних листівок.

0_5a0e7_962733692543-birdie 

                 

               

 

 

 

 

 

 

643336_original43710880-easter-egg 

 

 

 

 

 

 

 

       

 

 

 

3803237-flower3860830-decorative-ornament3688147-flower 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІНСТРУКЦІЙНА КАРТА №2

петр 01петр 01петр 02Приклади вітальних листівок від Тамари Вакуленко

 

 

 

         

   

 

 

 

петр 02петр 02 

петр 01 

 

 

 

 

http://distinctlyapp.com/photo/562668cf7c2c1.jpghttp://distinctlyapp.com/photo/562668cf7c2c1.jpgпетр 01 

 

 

 

 

 

 

 

ІНСТРУКЦІЙНА КАРТА №3

Приклади композицій різноманітних кольорів та форм.

%D0%A3%D1%80%D0%BE%D0%BA13%D1%80%D0%B8%D1%812%D0%A3%D1%80%D0%BE%D0%BA13%D1%80%D0%B8%D1%811%D0%A3%D1%80%D0%BE%D0%BA14%D1%80%D0%B8%D1%811 

 

 

   

 

 

 

 

Різдво_Петриківка25258_html_m329d3477listivka-rozpis_thumb 

 

 

 

 

 

 

http://vyshyvanka.ucoz.ru/_fr/3/1351791.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

Інструкційна картка №4

«Послідовність виконання листівки

декорованої в техніці петриківського розпису».

Поетапність виконання композиції

Фото приклади послідовності

  1.               Виконуємо графічний малюнок на основі. Промальовуємо основні, великі елементи в кольорі.

IMG_0020  IMG_0022  IMG_0023

  1.               Промальовуємо менші елементи – другорядні (пуп’янки, листя).

IMG_0024  IMG_0025  IMG_0026

  1.               Зображуємо ягідки і пірчасте листя.

IMG_0027  IMG_0028  IMG_0029

  1.               Можна оформити листівку прикрасивши шрифтовою композицією або орнаментом.

IMG_0031  IMG_0042 петр 01

 

Дидактичні картки

Гра "Дерево пізнання"

(учні по черзі відповідають на запитання вибираючи яблуко під номером).

 


http://i9.pixs.ru/storage/9/0/2/adwfdgrtfg_8678804_15059902.png

 

  1.                   Мазок, який утворюється з двох «кривеньких зерняток»  (Горішок). 
  2.                   Основний елемент народного петриківського розпису  (Зернятко).
  3.                   Чому Петриківський розпис так називається? (Виник і розвивався розпис саме з с.Петриківка).
  4.                   Які необхідні інструменти та матеріали для декоративного розпису? (Пензлі круглі, пензлик - кошачка, гуашеві фарби, жовток яйця, палітра, мастихін).
  5.                   Як називається мазок при виконанні якого двохколірний мазок? (Перехідний).
  6.                   Основний компонент фарб для розпису? (Жовток).
  7.                   Яку основу можна використовувати для розпису?(Дощечки, керамічний посуд, папір).
  8.                   Інструмент для розпису? (Пензлик з котячої шерсті).
  9.                   Назвіть 5 основних елементів петриківського розпису (Горішок, крапка, цибулька, зернятко, перехідний мазок).
  10.              Прізвище відомої майстрині декоративного розпису, роботи якої сподобались Пабло Пікассо? (Марія Приймаченко).
  11.              Назвіть види декоративно-ужиткового мистецтва (Вишивка, розпис, кераміка, різьблення, ткацтво, писанкарство).
  12.              Мотив , який найчастіше використовується в розписі? (Рослинний).

 


 

Картка №1: «Дешифратор»

Розшифруйте основні поняття з композиції.

Деякі букви потрібно переставити місцями.

Картка 2: «Дешифратор»

Розшифруйте основні поняття по петриківському розписі.

Деякі букви потрібно переставити місцями.

НтменаОр-

амікДина-

ЦіяКомзоп-

ІяметрАси-

лірКо-

Рмит-

агновРіва-

атиСтка-

Кзиційомпоний ентцр-

ШокріГо-

ЗсипРо-

РикПетівка-

НийлинРос-

ЛькабуЦи-

Цьунебіг-

НяткреЗо-

лКоір-

трасКонт-

 

 

Картка №3: «Дешифратор»

Розшифруйте назви інструментів та матеріалів для малювання.

Деякі букви потрібно переставити місцями.

Картка №4: «Дешифратор»

Розшифруйте назви видів декоративно-ужиткового мистецтва.

Деякі букви потрібно переставити місцями.

шаГу  рбиФа-

килзнеП-

Овецьлі-

Акелварь-

ьбоАлм-

матФор-

Птраліа-

ломаФстер-

Внатма-

инанкВита-

Мрамеак-

моплаСолокасти-

ьблРізення-

Гоарстнчво-

ацтТкво-

Рзписо-

санкПиартвос-

ишиВвка-

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Горяінова Світлана Вікторівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
18 жовтня 2020
Переглядів
4368
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку