Урок “Вікторина” Спробуй - і відгадаєш!

Про матеріал
Протягом уроку учні повторюють вивчений матеріал в формі гри, вчаться працювати в команді.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мета: узагальнити знання учнів, розвивати музичну пам'ять, кмітливість. Виховувати інтерес та любов до музики, естетичні смаки. Обладнання: роздаткові картки командам з прислівями про музику, комп'ютер, презентація Microsoft Power Point.

Номер слайду 2

Правила гри 1. Діти обєднуються у дві команди. 2. Оголошення журі у складі ... 3. Команди отримують конверти з прислів'ям про музику. Прислів'я треба скласти зі слів, що знаходяться в конвертах. Яка команда перша впорається з завданням – та перша й почне, та отримає 2 бали. ( Прислів'я: Бесіда дорогу скорочує, а пісня - роботу. Музика без язика, а в гурти збирає. 1. Конкурс « Привітання». Кожна команда оголошує свою назву. Команди отримують оцінки жюрі: максимум – 2 бали. 2. Конкурс « Розминка». За 1 хвилину потрібно відповісти на якомога більше запитань, якщо відповіді немає говоримо "Далі" За правильну відповідь - 1 бал

Номер слайду 3

2. Конкурс « Розминка» 1. Як називається багатострунний український народний щипковий інструмент? (Бандура) 2. Як називається український народний духовий музичний інструмент, який має форму довгої труби і виготовляється з кори дерева? (Трембіта) 3. Який струнний ударний музичний інструмент входить до складу народних оркестрів Угорщини, Польщі, Румунії, а також України, Білорусії, Молдови? (Цимбали) 4. Назва якого струнного ударно - клавішного музичного інструмента складається з двох протилежних за значенням слів? (Фортепіано; "форте" - голосно, "піано" - тихо) 5. Як називається найбільший за розміром і найнижчий за звучанням музичний інструмент із сімейства скрипок? (Контрабас) 6. Який музичний інструмент має назву геометричної фігури? (Трикутник) 7. Як називається група артистів, співаків або музикантів які виступають як єдиний художній колектив? (Ансамбль) 8. який з музичних інструментів є найбільшим у світі? (орган)

Номер слайду 4

1.Як називаються люди, що створюють музичні твори? (Композитори) 2.Як називається великий колектив співаків? (хор) 3. В які тарілки не треба класти їжу? (в музичні) 4. Де міститься симфонічний оркестр під час музично-драматичної виставі в театрі? (в оркестровій ямі) 5. Яку музику називають вокальною? (яку співають) 6. Як називають музиканта, який грає на фортепіано? (піаніст) 7. Який струнний ударний музичний інструмент входить до складу народних оркестрів Угорщини, Польщі, Румунії, а також України, Білорусії, Молдови? (цимбали) 8. Як називають музиканта, що грає на трубі? (трубач)

Номер слайду 5

Конкурс «Музичні загадки» За кожну правильну відповідь – 1 бал Розпочинає команда....

Номер слайду 6

Ця пісня дивна, урочиста, Як над церквами давній дзвін, Він славить Працю і Вітчизну, Ця назва всім відома — ... . (Гімн) 2. Як закружляє цей танець, Як зачарує нас. Всьому світу відомий. Ніжний Віденський .... (Вальс) 3. Він у мистецтві — Принц прекрасний, Душею виконаний злет, Він — старовинний, Він — сучасний: Класичний танець. Це - ... . (Балет) 4. Музикант сліпий співає — Відчуваєш в серці жар. Інструмент свій обіймає. Хто ж він є? Співець-... . (Кобзар) 5. На нашім інструменті Є і струни, і педаль. Хто ж він є? Безперечно, це — знайомий наш ...(Рояль) 6. Ми в театрі на виставі, Закінчився перший акт. Глядачів все менше в залі — Починається ... .(Антракт) 7. Урочисто лине в пісні, В арії вражає нас, Сильний, як могутнє море, — Чоловічий голос .... (Бас) 8. На Різдво, на Рік Новий, На веселі святки, Сивої старовини Скарб несемо золотий — давнії ....(Колядки)

Номер слайду 7

4. Біографічний поєдинок Вчитель зачитує біографічні відомості композиторів, не назвавши їх прізвищ, командам необхідно визначити, про кого з композиторів йде мова. За кожну правильну відповідь – 2 бали. 1. …був одним із самих видатних органістів серед всіх органістів, що жили , й живуть зараз. Він володів не тільки стрімкими пальцями але й чудово грав на педалях ногами. Люди здалеку приїзджали спеціально, щоб подивитися на найвидатнішого органіста світу. (Бах) 2. Видатний німецький композитор. Творчість його пронизана глибоким ідейним змістом, насичена драматизмом. Головна ідея його творчості – незламність людського духу, прагнення іти через боротьбу до перемоги. Написав 32 сонати. Одного разу на концерті він сидів спиною до глядачів, і коли звучали аплодисменти, один із музикантів підійшов до нього і повернув композитора обличчям до публіки, бо він на той час вже був повністю глухим. (Бетховен)

Номер слайду 8

5. Конкурс «Хто швидше» Назвіть пташку плазуна зернову культуру, в назвах яких є нота “РЕ” (Черепаха, орел, гречка) За кожну правильну відповідь – 1 бал 6. Конкурс «Хто краще виконає пісню» Завдання: вчитель пропонує вибрати по одному учню з кожної команди і виконати одну й ту саму пісню ( на вибір учителя). Максимальна кількість балів-5.

ppt
Додав(-ла)
Лебідь Леся
Додано
26 лютого
Переглядів
48
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку