Вертеп як частина української народної культури

Про матеріал
Презентація на тему "Вертеп як частина української народної культури". Музичне мистецтво, 5 клас,
Зміст слайдів
Номер слайду 1

вертеп як частина української народної творчості

Номер слайду 2

Український вертеп відомий з XVII століття. Світська частина вистави поклала початок української комедії ХІХ століття. Верте́п — старовинний пересувний український ляльковий театр, де ставили релігійні й світські (переважно жартівливі та іронічні) п’єси . Український вертепний театр — самобутнє явище у розвитку театральної культури.

Номер слайду 3

Вертепний ляльковий театр мав форму будинку з двома поверхами, які за християнською традицією трактувалися як «небо» і «земля» Вертепні ляльки рухалися за допомогою прикріплених до них знизу дротів. Вертепник, який стояв позаду скрині, водив ляльку по прорізах у підлозі, спостерігаючи за дією у спеціальні віконечка. Лялькар говорив і співав за всіх героїв, змінюючи голос для надання певної характеристики персонажам. Ляльок у вертепах могло бути до 40.

Номер слайду 4

Різьбярі створювали образи, звертаючись до народних уявлень про героя (Запорожець), міфологічних персонажів (Смерть, Чорт), обрядових тварин. Крім того, частина вертепних ляльок мали певну механізацію: Смерть замахувалася косою, Козак танцював, присідаючи, у царя Ірода голова злітала з плечей. Кожна лялька мала свій ігровий простір і рухалася строго в його межах.

Номер слайду 5

На другому поверсі показували різдвяну драму; на першому — механічно прив'язану до неї сатирично-побутову інтермедію. Перша, різдвяна, частина вертепу, яку називали «свята», мала більш-менш стабільну композицію, натомість друга змінювалася в залежності від місцевих умов, здібності й дотепності вертепника.

Номер слайду 6

Друга частина була насичена народною музикою. Поруч із вертепником знаходився музикант чи гурт музикантів, які грали на скрипці, сопілці, бандурі, цимбалах, колісній лірі.

Номер слайду 7

Одним з найвідоміших українських вертепів є Галаганівський вертеп (1770 рік). З часом вертеп із лялькового театру перетворився на справжній вуличний театр, де лялькову вертепну виставу поєднують із грою живих людей, а подекуди і цілковито вся вертепна вистава зводиться до гри живих осіб.

Номер слайду 8

Діяльність вертепного мистецтва стала популярною за межами України та на відміну від Західної Європи, де вертеп довгий час функціонував у лоні церкви, у східнослов'янських народів від самого початку він мав тісний зв'язок із демократичною театрально-видовищною культурою.

pptx
Додав(-ла)
Борова Ніна
Додано
26 лютого
Переглядів
67
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку