Урок виробничого навчання

Про матеріал
Урок з виробничого навчання для кухарів.Урок на тему:''Технологія приготування солодких супів''.
Перегляд файлу

               Технологія  приготування  солодких  супів

Солодкі супи. Рідкою основою солодких супів є фруктовий відвар з одного виду фруктів або їх суміші. Використовують свіжі і сушені фрукти, а також фруктово-ягідні соки, пюре, екстракти, компоти, сиропи. Ягоди кладуть цілими, а фрукти нарізують (кубиками, скибочками), великі сушені фрукти розрізують на кілька частин. Апельсини і мандарини в суп кладуть сирими.

Перед варінням свіжі, сушені ягоди і плоди перебирають, ретельно промивають. Сушені плоди і ягоди сортують за видами, перед варінням їх можна замочити в холодній воді, щоб вони швидше розварились.

Шкірочку, насіннєві гнізда яблук і груш використовують для приготування відварів. Плоди і ягоди сушені заливають холодною водою, а свіжі кладуть у киплячу воду, додають цукор, доводять до кипіння, варять до готовності і заварюють крохмалем, попередньо розчиненим в охолодженому відварі (на 1 частину крохмалю 4 частини відвару).

   Для ароматизації супів додають корицю, гвоздику, цедру.

   Солодкі супи можна подавати холодними і гарячими.

   Солодкі супи подають з різними гарнірами: відварним рисом, саго, дрібними макаронними виробами, галушками, варениками з ягодами, бабками, запіканками, які нарізують кубиками, пшеничними або кукурудзяними паличками.

   Солодкі супи можна подавати зі сметаною або вершками – 25, 20, 10 г на порцію.

   Суп із свіжих плодів. Яблука і груші перебирають, промивають, видаляють насіннєві гнізда, обчищають шкірочку, нарізують скибочками або кубиками.

   Шкірочку плодів і насіннєві гнізда заливають водою, варять 15-20 хв., відвар проціджують, доливають до норми воду, кладуть цукор, корицю і доводять до кипіння, додають нарізані яблука або груші і варять 5-7 хв., потім вливають розведений холодною перевареною водою крохмаль і, помішуючи, доводять до кипіння. Якщо потрібно, додають лимонну кислоту.

Технологічна картка

Суп із свіжих плодів

fruktovyj-sup_936

 

 

Назва продукту

Маса брутто

Маса нетто

Яблука

229

160

Груші

247

180

Крохмаль

20

20

Цукор

100

100

Кориця

1

1

Вода

650

650

Вихід:

 

1000

 

 

 

 

Технологія приготування

 

    Яблука та груші перебирають, промивають, видаляють насіннєві гнізда, обчищають шкірочку, нарізують скибочками або кубиками.

    Шкірочку плодів та насіннєві гнізда заливають водою, варять 15 – 20 хв. , відвар прощіджують, доливають до норми воду, кладуть цукор, корицю і доводять до кипіння, додають нарізані яблука або груші і варять 5 – 7 хв, потім вливають розведений холодною перевареною водою крохмаль і, помішуючи, доводять до кипіння. Якщо потрібно додають лимонну кислоту.

    Подаючи на стіл, у тарілку кладуть гарнір, наливають суп, додають сметану або вершки. Суп можна приготувати із суміші яблук, слив, груш.

   

Бракераж  страв за органолептичними показниками:

Консистенція рідкої частини - однорідна. Крупи і макаронні вироби м’які, зберігають форму; ягоди або фрукти не розварені, смак  кисло – солодкий.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Технологічна картка

Суп із суміші сухофруктів

 

sladkij-sup-iz-suxofruktov_5784

 

 

 

Назва продукту

Маса брутто

Маса нетто

Плоди і ягоди сушені (яблука, груші, чорнослив, курага, урюк, родзинки)

160

320

Цукор

100

100

Крохмал

20

20

Вода

900

900

Вихід:

 

1000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Технологія приготування

      Сушені сухофрукти перебирають, промивають і сортують за видами. Великі яблука та груші розрізають на 2 – 4 частини, заливають холодною водою і варять у закритому посуді 15 – 20 хв, додають решту плодів і ягід, цукор і варять до готовності. Потім вливають розведений холодною перевареною водою крохмаль, доводять до кипіння. В суп можна покласти лимонну кислоту.

       Перед подаванням в тарілку кладуть гарнір, наливають суп, додають вершки або сметану.

 

Бракераж  страв за органолептичними показниками:

Консистенція рідкої частини однорідна. Крупи і макаронні вироби м’які, зберігають форму; ягоди або фрукти не розварені, смак кисло – солодкий.

Підготувала:

Софія Хірна

 

docx
Додано
13 лютого 2021
Переглядів
2999
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку