Урок виробничого навчання "Приготування піци з дріжджового тіста"

Про матеріал
Уроку виробничого навчання з теми "Приготування піци з дріжджового тіста" з професії «Кухар. Кондитер»
Перегляд файлу

План

уроку виробничого навчання

з професії «Кухар. Кондитер»

Група: ВКК-1

Професія: Кухар Кондитер

Рівень кваліфікації: Кондитер ІІІ розряду

Дата проведення: 20.04.2023 року

Найменування навчального модуля: КНД-3.3. Приготування дріжджового тіста та виробів з нього.

Професійна компетентність: КНД-3.3.1 Приготування дріжджового тіста безопарним способом та виробів з нього.

Тема уроку: Приготування піци з дріжджового тіста.

Мета досягнення задач   уроку під час набуття  умінь і навичок з професійної компетентності:

Навчальна: закріпити навички з приготування дріжджового тіста безопарним способом, сформувати вміння готувати різноманітні піци, робити розрахунок сировини, організовувати робоче місце, підбирати інструмент, інвентар, посуд, робити бракераж готової продукції, дотримуватись норм санітарії і гігієни, вимог охорони праці.

Розвиваюча: розвивати пізнавальну активність, самостійне мислення, спостережливість, увагу, вміння орієнтуватися у виробничих умовах; розвивати навички дбайливого ставлення до обладнання, інвентарю, економного використання електроенергії, води та сировини, уміння вирішувати проблемні ситуації.

Виховна: виховувати культуру виробництва, почуття відповідальності за якість виконаної роботи, естетичність, смак, повагу до професії, відповідальність за доручену справу, самостійність.

Тип заняття: урок формування нових умінь та навичок виконання операцій і видів робіт.

Вид заняття: аналіз конкретних ситуацій.

Дидактичне забезпечення: інструкційно-технологічна  картка, посилання на навчальний відеоконтент «Приготування піци з дріжджового тіста» https://drive.google.com/file/d/1xjOkUvvtJylmuuVKzERFATVx5PS-Y5-H/view?usp=sharing, мультимедійна презентація до уроку, посилання на вікторину «Приготування дріжджового тіста» https://learningapps.org/display?v=pi6rc9w0t23 , посилання на інтерактивну вправу «Технологічна послідовність приготування піци» https://wordwall.net/play/54116/803/139 ,  посилання на тести з охорони праці

https://naurok.com.ua/test/dopusk-do-roboti-2175652.html, відео-сторітелінг «Піца», гра «Гірлянда запитань»,  посилання на «Google Сlassroom» https://classroom.google.com/c/NDAwODk3MDM0NDYy?cjc=46v3ldm

Матеріально-технічне  забезпечення уроку:

Обладнання: жарова шафа, холодильна камера, ваги.

Посуд: миска, ложка, мірний стакан

Інструменти: ніж для нарізання піци, ніж кухарської трійки, лопатка, перфорована форма для випікання піци, дерев'яна дошка для подачі та розробна дошка, сито.

Матеріали: борошно, дріжджі, сіль, олія, вода, соус червоний, ковбаса, гриби, сир, маслини.

Забезпечувальні компетентності:

Міжпредметні зв'язки:

1. Технологія приготування борошняних кондитерських виробів з основами товарознавства. Тема: «Приготування дріжджового тіста та виробів нього».

2. Устаткування підприємств харчування. Тема: «Механічне обладнання», «Теплове обладнання гарячого цеху».

3. Організація виробництва та обслуговування. Тема: «Організація роботи борошняно-кондитерського цеху».

4. Охорона праці. Тема: «Охорона праці у борошняно-кондитерському цеху», «Технічні вимоги безпеки праці під час експлуатації теплового обладнання».

5. Гігієна та санітарія виробництва. Тема: «Особиста гігієна кухаря», «Санітарні вимоги до інвентарю та інструментів», «Термін зберігання борошняних виробів».

6. Облік, калькуляція і звітність. Тема: «Розрахунок сировини на визначену кількість виробів».

Ключові компетентності:

       Здатність відповідально ставитися до професійної діяльності.

       Здатність діяти в нестандартних ситуаціях.

       Здатність працювати в команді.

       Дотримання професійної етики.

       Здатність запобігати конфліктних ситуацій.

       Здатність до адаптивності та стресостійкості.

       Дотримання професійних та етичних норм поведінки.

       Оперативність в прийнятті правильних рішень у позаштатних ситуаціях під час роботи.

Професійні компетентності:

            Здатність організувати робоче місце

            Здатність працювати з технологічною документацією

            Вміння робити розрахунок сировини

            Готувати дріжджове тісто безопарним способом та вироби з нього

            Здатність визначати якість виробів органолептичним методом

            Вміння користовуватись устаткуванням та інвентарем

            Здатність вирішувати проблемні ситуації

            Дотримуватись норм санітарії і гігієни, вимог охорони праці

Методи навчання: пізнання-пояснення, бесіда, демонстрація і аналіз      навчально-виробничих робіт.

Форма організації навчальної діяльності здобувачів освіти: дистанційне               навчання.

Хід уроку

 І Організаційна частина (5хв)

1. Перевірка приєднання здобувачів освіти до відеоконференції на платформі Googl Meet

2. Готовність здобувачів освіти до уроку:

            Організація робочого місця

            Зовнішній вигляд учня

ІІ. Вступний інструктаж (45 хв)

  1.          Оголошення теми та мети уроку (Слайд 1-2)

Тема уроку:  Приготування піци з дріжджового тіста

   Мета уроку:

                  Закріпити навички з приготування безопарного дріжджового тіста.

                  Навчитися готувати піци з різними видами начинки.

                  Навчитися послідовно виконувати технологічний процес з приготування піци.

  1.          Мотивація  учнів на навчання та опанування  професійної  компетентності (Слайд 3)

Відео-сторітелінг «Піца»

Ти любиш піцу? Думаю, що навіть не варто про це запитувати, бо ж піцу люблять усі! У всьому світі.

А ось того, хто придумав таку смакоту, не знає ніхто, хоча її батьківщиною прийнято рахувати Італію. Але насправді…

Уперше щось схоже на піцу з’явилося ще 6 тисяч років тому в стародавніх єгиптян, які винайшли дріжджі та кисле тісто, а воїни Персії у військових походах прямо на своїх щитах, поклавши їх на вогнище, готували коржі з додаванням сиру та фініків.  Вчені на розкопках у скандинавських країнах виявляли сковороди, на яких вікінги готували прісні коржі з м’ясом, куркою або овочами.

А піцу, схожу на ту, яку ми знаємо, почали готувати в Стародавній Греції. На тісто викладали овочі, зелень, сир і, поливши оливковою олією, ставили в піч. У середньовічній Італії піца спочатку була традиційною стравою бідного люду, коржі одразу слугували й тарілками. Їх випікали піцайоло – спеціально навчені майстри випічки піци – і продавали прямо на площах і вулицях міст та сіл.

      

А знаєш, що найголовніше в піці? Начинка? Зовсім ні! Головне – корж. Він повинен бути тонким (завтовшки півсантиметра!) і хрустким, але водночас і м’яким, щоб не ламався. І це – найбільший секрет та гордість справжнього піцайоло.

  1.          Актуалізація опорних знань, умінь, навичок здобувачів освіти (Слайд 4)

Вікторина «Приготування дріжджового тіста»  за посиланням

https://learningapps.org/display?v=pi6rc9w0t23

 

  1.      Виклад нового матеріалу
    1.           Інструктаж з охорони праці та безпечного виконання робіт за темою уроку (Слайд 5)

ІНСТРУКЦІЯ № 68 з охорони праці та безпеки життєдіяльності здобувачів освіти під час навчально – виробничих занять з вивчення модуля: «КНД-3.3. Приготування дріжджового тіста та виробів з нього»  (Додаток 1).

 

 

  1.           Показ трудових прийомів

 

     Теоретичний матеріал (Слайд 6-7)

Класичний рецепт тіста для піци є досить простий. Інгредієнтами для приготування служать: дріжджі,  борошно, оливкова олія, сіль і вода. Замішувати тісто краще вручну, тісто розкачували тонким шаром, близько 0,5 сантиметрів. Потім на нього наноситься спеціальний соус. Після цього можна начиняти піцу практично будь-чим: ковбасою, курячим м'ясом, грибами, помідорами, кукурудзою.

Ідеальна піца складається з трьох складових:

Тісто — ідеально розкатане, свіже і головне — «дозріле».

Соус — те, що надає піці справжню родзинку. Трохи кислинки, трохи перчинки — і будь-які овочі, м’ясо або морепродукти заграють по-іншому.

Сир моцарела— ідеальний варіант для піци.  Сир — це завершальна складова піци. Смачною страва буде лише тоді, коли моцарела не перебиватиме смак, а доповнюватиме його вершковим ароматом, буде тягнутися класичними сирними нитками, і рівномірно покривати страву. Він повинен бути нейтральним, з легким присмаком молока.    

Смак справжньої італійської піци не потрібно шукати далеко за межами України. Він поруч, в найкращих українських закладах, де, повірте, працюють справжні професіонали-піцайоло. 

Піцайоли мають свій сленг, наприклад начинку для піци вони називають топінгом, шматочок піци слайсом, а основу для піци з тіста - крастом. В залежності від начинки піцам почали надавати назви:

 

Найвідоміші види піци:

Піца Маргарита

Основними інгрідієнтами є помідори, сир моцарела, базілік.

Піца 4 сезони

Розділена на чотири частини, кожна з якої відповідає  одній з пори року

Піца Пепероні

Основними інгрідієнтами є салямі, соус Песто, шампіньйони, сир Мацарела

Піца Кальцоне

Кальцоне — це складена піца, зазвичай у формі півмісяця, фарширована сиром і можливо, овочами, м’ясом та/або соусом, яку можна запікати або смажити.

 

 

     Перегляд відеофрагменту «Приготування піци з дріжджового тіста» (Слайд 8)

Під час перегляду відео «Приготування піци з дріжджового тіста» зверніть увагу на наступні моменти:

  • Яким чином замішується дріжджове тісто?
  • Які засоби використовуються для формування піци?
  • Який інвентар застосовується при приготуванні піци?
  • Послідовність виконання приготування піци?

Демонстрація порядку виконання замішування дріжджового тіста та послідовність викладання інгредієнтів на піцу. 

 

     Проміжне закріплення «Гірлянда запитань»

  1.          Яке борошно потрібно використовувати для приготування піци?
  2.          Перелічіть сировину для приготування піци, крім борошна.
  3.          Які розпушувачі використовували для приготування піци?

4.    Яка температура води застосовується  для розчинення дріжджів і чому?

5.     В якій послідовності викладаються інгредієнти на піцу?

6.     При якій температурі випікається піца з дріжджового тіста?

7.     Скільки повинно підходити дріжджове тісто на піцу?

 

     Типові помилки під час приготування піци з дріжджового тіста та способи їх усунення (Слайд 9)

Під час приготування піци у вас можуть виникнути проблемні ситуації, але ви повинні уникнути цих помилок. Давайте розглянемо їх.

№ з/п

Можливі недоліки

Причини виникнення

Способи усунення

1

Тісто не підходить, або процес бродіння проходить мляво

Тісто охолодилося або тісто перегрілося. Використали не якісні дріжджі.

Поступово тісто підігріте або охолодити. Добавити в тісто  якісні дріжджі

2

Тісто дуже солоне або солодке.

Сіль або цукор поклали понад норми

Замісити нове тісто без солі чи цукру і з'єднати до купи.

3

Тісто не великого об'єму

Недостатнє чи надмірне обминання тіста

Робити обминку тіста залежно від його «сили»

4

На поверхні тіста утворилася  суха шкірочка

 Під час  бродіння , посуд з тістом не накрили

Змочити поверхню тіста водою і накрити серветкою.

  1.     Опитування (Слайд 10)

Інтерактивна вправа «Технологічна послідовність приготування піци» за посиланням https://wordwall.net/play/54116/803/139

Підсумок виконання вправи.

  1.          яДопуск з охорони праці (Слайд 11)

Тести з охорони праці за посиланням

https://naurok.com.ua/test/dopusk-do-roboti-2175652.html

Підсумок виконання тестів

ІІІ. Поточний інструктаж

  1. Отримання учнями завдання (Слайд 12 )

Під час самостійної роботи вам необхідно виконати завдання: приготувати піцу «Пепероні» дотримуючись вимог охорони праці, виробничої санітарії та особистої гігієни.

  1. Отримання учнями інструкційно-технологічної картки  та пояснення алгоритму її виконання (Слайд 13)

Інструкційно-технологічна картка № 26 (Додаток 2).

  1. Ознайомлення здобувачів освіти із критеріями оцінювання виконаної роботи  (Слайд 14)

Критерії оцінювання виконаної роботи:  

Рівень

Бали

Критерії оцінювання

Високий

10-12

Самостійно організували робоче місце.

Якісно виконали замішування дріжджового безопарного тіста, рівномірно розподілили начинку на піцу, надали правильну форму. Випікали при потрібній температурі та презентували. Правильно виконали всі прийоми і операції з приготування піци, самостійно знаходили та виправляли припущені неточності.

Результат роботи повністю відповідає вимогам.

Завдання виконано вчасно.

Достатній

7-9

Самостійно організували робоче місце.

Правильно виконали всі прийоми і операції з приготування піци, але є помилки: не дотримана товщина тіста, недотримана форма нарізки інгредієнтів.

Самостійно знаходили та виправляли припущені неточності.

Достатньо усвідомлено користується технологічною документацією.

Результат роботи повністю відповідає вимогам.

Завдання виконано вчасно.

Середній

4-6

Самостійно організували робоче місце.

Недостатньо усвідомлено виконує основні прийоми та операції з приготування піци.

Припускається значної кількості помилок:

замісили тісто з неякісного борошна, не розплавився сир, не дотримана температура при випіканні.

Постійно звертався за допомогою майстра.

Результат роботи частково відповідає вимогам

Початковий

1-3

Самостійно організували робоче місце.

Постійно працює з допомогою майстра, не дотримується технологічної послідовності, приготовлений виріб має багато недоліків.

Результат роботи не відповідає вимогам

 

  1. Самостійне виконання вправ 

Зараз будете готувати піцу з дріжджового тіста з дотриманням вимог охорони праці. Ми відключаємося та повернемося о 14.00. Ви вже продемонструєте результати своєї роботи.

Самостійне відпрацювання приготування дріжджового тіста та приготування піци, підбір інгредієнтів, дотримання правил гігієни та санітарії.

5. Прийом та аналіз виконаних робіт

ІV. Заключний інструктаж (15-25 хв.)

1.  Підведення підсумків уроку. Аналіз діяльності здобувачів освіти.

2. Оцінювання навчальних досягнень  здобувачів освіти.

3. Домашнє завдання: (Слайд 15)

Початковий рівень

Виконати первинну обробку продуктів для приготування безопарного дріжджового тіста.

Середній рівень

Виконати первинну обробку продуктів для приготування безопарного дріжджового тіста, складіть  схему послідовності замішування тіста.

Достатній рівень

Замісити тісто та приготувати  піцу «Пепероні» за технологічною послідовністю.

 

Високий рівень

Приготувати  закриту піцу «Кальцоне» за технологічною послідовністю.

 

!!! Підготуватися до наступного заняття за темою “Приготування хлібобулочних виробів в асортименті"

 

 

 

інструментами, рити справність


Додаток 1

ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ № 68

для здобувачів освіти під час уроків виробничого навчання з вивчення модуля:

«КНД-3.3. Приготування дріжджового тіста та виробів з нього»

1. Загальні положення

1.1. Перед уроком виробничого навчання майстер виробничого навчання (далі – майстер в/н) проводить з здобувачами освіти первинний інструктаж.

1.2. При виявленні несправності обладнання, устаткування, пристроїв, інших-небезпечних чинників, а також про нещасні випадки, які трапились здобувачі освіти повинні повідомити майстра в/н.

1.3. Під час уроків виробничого навчання можливий вплив таких  небезпечних факторів:

- отримання опіків різних частин тіла;

- ураження електричним струмом;

- порушення норм підняття ваги;

- рухомі механізми;

- рух повітря;

- гострі кути;

- задирки на обладнанні й тарі;

- дія ріжучих предметів (поранення).

1.4. Виробничі мийні ванни повинні бути без гострих кутів, з рівними поверхнями.

1.5. Проходи до обладнання та до місць його включення та виключення не повинні захаращуватись.

1.6. Здобувачі освіти повинні мати навички в наданні першої (долікарської) допомоги, у разі нещасного випадку необхідно негайно викликати фельдшера закладу освіти (медичну сестру).

 

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Одягніть спецодяг, взуття встановленого зразка.

2.2. Підготуйте своє робоче місце до безпечної роботи

2.3. Перевірте наявність гумових килимів.

2.4. Перед початком роботи  треба перевірити технічний та санітарний стан устаткування,  електрообладнанням, перевірити справність інструментів.

2.5. Перевірити положення перемикачів на панелі управління.

2.6. При наявності недоліків повідомте майстра, не починаючи роботу.

 

 

3. Вимоги безпеки під час роботи

 

3.1. Під час практичної роботи ви повинні  виконувати тільки ті види робіт, які доручив майстер.

3.2. Слідкуйте за справністю інструментів .

3.3. Використовуйте інструмент за призначенням.

3.4. Не тримайте ніж в руках при операціях не зв’язаних з обробкою сировини.

3.5. Зберігайте  своє робоче місце в чистоті, негайно прибирати з підлоги розсипані (розлиті) продукти .

3.6. Не залишати без нагляду працююче обладнання.

3.7. Використовуйте  рушник або рукавички,  працюючи з  жаровою шафою.

3.8. Слідкуйте за регулятором температури в жарових шафах, не залишайте ввімкненими без завантаження.

 

4. Вимоги безпеки по закінченню роботи

 

4.1. Вимкніть обладнання і тільки тоді приступайте до його прибирання.

4.2. Не охолоджуйте поверхню плит чи сковорідок водою.

4.3. Приберіть робоче місце і здайте майстру.

4.4. Провести вологе прибирання приміщень.

4.5. Прибрати робоче місце, звільнивши його від посуду, залишків їжі, звільнити проходи і підходи.

4.6. Інвентар, залишки миючих засобів прибрати в місце їх схову.

4.7. Доповісти керівникові робіт про всі недоліки, які мали місце під час роботи.

 

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

 

5.1. Якщо склалася аварійна ситуація негайно відключити від електромережі електро прибори.

5.2. Не допускати в небезпечну зону сторонніх осіб.

5.3. Повідомити про те, що сталося керівника робіт (майстра в/н).

5.4. Якщо трапився нещасний випадок необхідно надати потерпілому першу до медичну допомогу, а в разі потреби викликати «швидку медичну допомогу» за номером 103.

5.5. Якщо сталася пожежа – викликати пожежну частину за номером 101(при цьому необхідно назви адресу об’єкту, місце виникнення пожежі, наявність людей та своє прізвище) та за можливості приступити до гасіння підручними засобами пожежогасіння.

5.6. В усіх випадках виконувати вказівки керівника робіт (майстра в/н) по усуненню небезпечної ситуації. 

 

Розробила майстер виробничого навчання                    Валентина ЯКОВЕНКО

 


Додаток 2

Інструкційно-технологічна картка № 26

 

Заголовна частина

 

 

     

C:\Users\Professional\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.MSO\7F69E8A3.tmp

Професія: 7412 Кондитер

Кваліфікація:  3 розряд

Модуль КНД-3.3. Приготування дріжджового тіста та виробів з нього

Професійна компетентність: КНД-3.3.1 Приготування дріжджового тіста безопарним способом та виробів з нього

Тема уроку: Приготування піци

Час виконання: 2 год.

Мета: Освоїти технологічні прийоми приготування дріжджового тіста. 

Знати  як правильно організовувати робоче місце для порціонування, формування напівфабрикатів;

дотримуватись правил ведення технологічного процесу з приготування виробів;

Вміти – розрахувати сировину на задану кількість порцій; підготувати сировину для дріжджового тіста. Замісити тісто,  сформувати та випекти вироби;оформити та відпустити виріб.

Піца

№ з/п

Назва продуктів

             Норма продуктів

Брутто, г.

Нетто, г.

1.

Борошно

200

200

2.

Борошно на підпил

10

10

3.

Олія соняшникова

8

8

4.

Вода або молоко

150

150

5.

Дріжджі сухі

7

7

6.

Сіль

2,5

2,5

 

Вихід

400

200

 

Начинка для піци

-

-

7.

Соус червоний

50

50

8.

Гриби

100

50

9.

Маслини

50

30

10.

Помідори

20

20

11.

Сир Мацарела

100

100

12.

Ковбаса салямі

50

                             50

Вихід 

325

                        205

 

Основна частина

№ з/п

Послідовність приготування страви

Технічні умови приготування страви

Обладнання, інструменти, інвентар

Зображення послідовності приготування страви

1

Приготувати інгрідієнти для піци.

На першому етапі приготуємо тісто для піци. Для цього у глибоку миску вливаємо теплу воду і всипаємо цукор, сіль та сухі дріжджі. Усе перемішуємо і залишаємо за кімнатної температури на 15 хвилин.

Стіл, дошка для борошняних виробів, склянна миска

cook step

2

 Замісити тісто.

В отриману масу вливаємо олію, усе перемішуємо. У декілька етапів додаємо сюди просіяне пшеничне борошно.  

Склянна миска та ложка

cook step

3

Вимісити

руками тісто

Спочатку тісто замішуємо ложкою в мисці, а потім продовжуємо вимішувати руками на робочій поверхні.

Стіл

4

Поставити в

тепле місто

М’яке та еластичне тісто відправляємо в чисту миску і змащуємо олією. Накриваємо чистим рушником або харчовою плівкою і залишаємо за кімнатної температури на 60 хвилин.

Склянна миска

cook step

5

Підготувати

соус

Додаємо до подрібненого часнику к томатний соус. Ретельно все перемішуємо. Соус для піци готовий.

Ложка , миска

 

cook step

6

Нарізати всі інгрідієнти

Тепер приготуємо всі компоненти для начинки. Для цього ковбасу нарізаємо тоненькими кружечками, оливки – кільцями, помідори – напів кружечками, а печериці варто спочатку відправити на друшляк, а потім нарізати слайсами.

Тарілка

 

 

7

Натерти сир на терці

На наступному етапі підготуємо сир. Можна брати лише один вид твердого сиру. Проте, ми використовуємо «Моцарелу» та «Голландський». «Моцарелу» нарізаємо тоненькими кружечками, а твердий сир натираємо на крупній тертці.

Терка, розробна дошка, ніж

 

 

8

Розкачати тісто

Тісто гарненько підійшло, шматок тіста розкачуємо на робочій поверхні в тонкий пласт у вигляді круга (діаметром 30 см).

Стіл, скалка

 

9

Змазати соусом

Далі нам знадобиться деко для випічки. Для того, щоб у подальшому готову піцу було легше діставати з нього, перевертаємо форму на інший бік і змащуємо олією. Відправляємо сюди пласт тіста і змазуємо його томатним соусом.

Деко, ложка

 

 

10

Викласти на тісто колбасу, помідори, маслини

Тепер на тісто відправляємо всю «Моцарелу» і половину твердого сиру. Після цього на сир відправляємо ковбасу, помідори, печериці, а також оливки.

Деко

 

11

Посипаємо сиром і випікаємо

Наприкінці на піцу відправляємо решту сиру, а також посипаємо його подрібненою зеленню. Це може бути петрушка, базилік і навіть кріп.

Деко, жарова шафа

 

 

12

Подаємо

Ставимо піцу у розігріту до 250 градусів духовку на 7-10 хвилин.Ну от і все – ароматна та фантастично апетитна домашня піца готова. Смачного.

Стіл, посуд для подачі, ніж.

 

Правила відпуску: піцу подають гарячою.

Вимоги до якості:

     зовнішній вигляд: піца кругла;

     колір: від світло - коричневого до коричневого;

     смак і запах: свіжовипеченого виробу з вираженим запахом продуктів, які викладені на піцу;

     консистенція: однорідна, пружна;

     поверхня: соковита, з розплавленим сиром.

 

Інструктивна частина ІТК

  

1.Тісто готують безопарним способом

2.При укладанні на деко, добре розкачують і надають форму в диаметрі 26 см.

3. Зверху змащують кетчупом, та викладають всі інгрідієнти і посипають тертим сиром.

4. Випікають протягом 8-10 хвилин при 280 0С.

Перелік питань для самоконтролю

1.Що є розпушувачем при приготуванні дріжджового тіста? Які ще розпушувачі ви знаєте?

2.Як підготувати сировину для замішування тіста?

3.Для чого обминають дріжджове тісто?

4.Коли можна дріжджове тісто вважати готовим для формування виробів?

5.Яка температура випікання багатопорційних та штучних виробів з дріжджового тіста?

Вимоги охорони праці та безпечного виконання робіт

при приготуванні виробів

1. Правильно одягти спецодяг:

     волосся сховати під головний убір, рукава одягу застебнути біля зап'ясть рук;

не заколювати спецодяг голками, шпильками, не тримати в кишенях гострі предмети.

2. Оглянути робоче місце, прибрати всі зайві речі, що заважають працювати.

3. Перевірити справність кухонного інвентарю, обладнання, пристосувань.

4. Перевірити надійність і міцність кріплення обладнання до фундаменту, підставки.

5.  Перевірити наявність і надійність кріплення заземлюючого обладнання і кріплень (відсутність розривів, міцність контактів між корпусом апарата і заземлюючим проводом),

6. Переконатися у справності запобіжних клапанів, контрольно-вимірювальних пристроїв (наявність пломбування або клейміння, відповідність термінів перевірки, відсутність інших пошкоджень, які впливають на їх показники), захисних засобів, а також правильної постановки і надійності кріплення огороджень частин обладнання, що рухаються.

7. Перевірити наявність дерев'яних ґрат, гумових килимків під ногами біля кухонного обладнання.

8. Перевірити справність необхідних для роботи інструментів і пристосувань (дерев'яні ручки інвентарю повинні бути оброблені і не мати тріщин, зазубрин і т.і.).

9.Переконатися у відсутності оголених кінців електропроводів, забороняється кріплення електропроводки на гвіздках.

10. Робота пекарських шаф при відсутності в камерах подових листів не допускається.

11. При випіканні борошняних виробів необхідно користуватися рукавицями.

12. Ручки пекарських шаф повинні мати ізоляційне покриття.

13. Не дозволяється робота шаф з несправними терморегуляторами та пакетними вимикачами.

14. Дверцята пекарських шаф повинні щільно закриватися.

 

 Вимоги безпеки під час роботи

1. Не працювати на обладнанні, будова якого не знайома, робота на якому невідома і не доручена.

2.Забороняється:

1. Заміна змінних деталей кухонного обладнання при обертаючому валу електродвигуна  або при неповній його зупинці.

2. Класти на обладнання інвентар, ганчірки.

3.  Користуватися наплитними котлами, каструлями та іншим кухонним посудом, що мас деформоване дно, не міцно прикріпленні ручки, без ручок.

4. Працювати з ножем, що має люфт між лезом і ручкою, залишати ніж в оброблювальній сировині, пересуватися з ножем у руках.

5. Переносити сировину і продукти харчування у несправній тарі.

6. Вішати відра на кран кип'ятильника при набиранні води.

7. 3німати і встановлювати огородження, поправляти ремні, ланцюги під час роботи обладнання.

8. Робота електроконфорок на максимальну і середню потужність без навантаження.

9. Перенесення робітниками вантажів вище встановленої норми.

10. Встановлення наплитного посуду з гарячою їжею без установочних підставок, з поверхнею менше дна посуду, який ставлять.

11. Засипати продукти в діжу тістомісильної машини під час роботи машини.

12. Включати тістовимішувач при неопущених щитках.

13. Робочий орган збивальної машини встановлювати так, щоб між ним і дном бачка була щілина не менше 5 мм.

14. Працюючи на збивальній машині заборонено на ходу брати проби, додавати продукти.

15. Знімати збивач до повної зупинки двигуна.

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Розробки уроків
Додано
3 жовтня 2023
Переглядів
1933
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку