Урок виробничого навчання "Приготування страв із смажених яєць"

Про матеріал
Урок виробничого навчання з професії "Кухар-кондитер" для закріплення практично-теоретичних знань з технології приготування страв з яєць.
Перегляд файлу

 

Тема уроку: Приготування яєць смажених. Вимоги до якості. Відпуск.

                       Закріплення навичок з теми.

Мета уроку: закріпити практично теоретичні знання з технології приготування страв з яєць..

Виховна мета: економне використання сировини, електроенергії,води.

Розвиваюча мета: розвивати навики у самостійній роботі учнів.

Тип уроку: комбінований.

Місце проведення: кухня-лабораторія.

Матеріально-технічне забезпечення: чавунні порціонні сковороди,лопатки, ножі, дошки,закусочні тарілки.

Тривалість уроку: 6 годин

 

ХІД УРОКУ

 

І. ОРТАНІЗАЦІЙНА ЧАСТИНА:

 

1. Перевірка присутності учнів на уроці.

2. Перевірка зовнішнього вигляду та санітарного стану учнів.

 

ІІ .ВСТУПНИЙ ІНСТРУКТАЖ

 

1 .Повідомлення теми та мети уроку:

 

До смажених страв з яєць належать яєчні і омлети. При приготуванні цих страв застосовують смаження основним способом при температурі 140- 1 60С. Смажити яєчню найкраще на чавунній порціонній сковороді або спеціальній сковороді з заглибленням для жовтка.

Норма солі на 1 яйце-0,25г.Перед подаванням яєчню посипають подрібненою зеленню петрушки,кропу,цибулі (1-Зг нетто на порцію).Яйця можна смажити у фритюрі при температурі 180С по 2-Зшт. на порцію.

Яєчню можна готувати з різними гарнірами-салом шпик, томатами,кар­топлею, баклажанами, грибами,цибулею, ковбасою, шинкою, сосисками, Грудинкою, житнім хлібом.

Для приготування гарнірів сало шпик нарізують скибочками або кубиками і обсмажують до золотистого кольору, сиру або варену картоплю, баклажани, томати нарізують скибочками і обсмажують. М’ясні продукти нарізують кубиками,скибочками,соломкою або кружальцями і обсмажують 2-Зхв на порціонній сковороді основним способом. Житній хліб нарізують кубиками або скибочками і підсмажують. Ріпчасту цибулю шаткують і пасерують. На підготовлений гарнір обережно випускають сирі яйця, солять і смажать до повного загусання білка. Подають яєчню у порціонній сковороді,яку ставлять покриту паперовою серветкою закусочну тарілку або перекладають у тарілку,поливають вершковим маслом,посипають подрібненою зеленню.

Страви з яєць не підлягають зберіганню, готують їх за попитом, подають негайно,оскільки при зберіганні вони швидко втрачають свій зовнішній вигляд,твердіють,погіршується їхній смак.

 

Перевірка теоретичних знань учнів:

 

1. Як приготувати і подати яєчню натуральну?

2. З  якими гарнірами готують яєчню

3. Які вимоги до якості страв з яєць?

4.Чому страви з яєць не підлягають зберіганню?

5.Яка норма солі на 1 яйце?

6.Чому жовток яйця   можна солити?

 

Дотримання правил техніки безпеки:

1. Охорона праці;

2. Електрична безпека;

3. Пожежна безпека;

4. Загальні правила експлуатації обладнання.

5. Поведінка з ножем.

 

ІІІ. ПОТОЧНИЙ ІНСТРУКТАЖ

 

1 .Організація робочих місць.

2. Підготовка продуктів

3. Приготування страв по темі.

 

 

САМОСТІЙНА РОБОТА

 

1 .Розстановка ланок по виробничих місцях.

2.Дотримання і розважування продуктів бригадирами кожної ланки.

3. Видача ланкам інструктивно-технологічних карт згідно виробничих процесів:

а)  приготування яєчні натуральної;

б) приготування яєчні з томатами;

в) приготування яєчні з салом;

г) приготування яєчні з грибами.

 

4. Переміщення ланок згідно виробничих

І   II   III    IV

1

2

3

4

2

3

4

1

3

4

1

2

4

1

2

3

 

5. Контроль за роботою кожної ланки, перевірка правильності виконання Всіх операцій.

6. Проведення обходу ланок з метою огляду та контролю за дотриманням правильності технологічних операцій.

7. Перевірка дотримання правил техніки безпеки та виробничої санітарії.

8. Надання допомоги відстаючим учням.

9. Подача готових виробів.

10 .Прибирання робочих місць.

11. Перевірка і оцінювання робочих місць.

ІV. ЗАКЛЮЧНИЙ ІНСТРУКТАЖ

 

1 .Проаналізувати виконані учнями завдання.

2. Оцінити роботу кожного учня.

3.Обговорити помилки під час виконання робіт.

4.Зробити висновки про досягнення мети.

5. Оголосити оцінки за виконані роботи.

6.Завдання додому.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Технологічно-інструкційна карта

Яєчня смажена з салом-шпик

Яйця з шинкою

 

 

 

 

п/п

Продукти

Брутто

гр.

Нетто

гр.

1

Яйця

120

120

2

Сало-шпик

100

100

3

Зелень кропу або петрушки

5

4

4

Рослинна олія

10

10

5

Сіль, перець чорний мелений

0.1

0.1

 

Всього

 

220

 


Приготування:

Фото

  1.     Підготовка продуктів.

Як приготувати Яйця з шинкою. Крок 1: Свіжі яйця, шинка петрушка

  1.     Сало-шпик нарізати шматочками товщиною до 3 мм. На сковорідку влити рослинну олію, розігріти її, і обсмажити на олії шматочки сала. Обсмажити зовсім небагато, щоб шинка ледь підрум’янилася, добре розігрілася, і з’явився чудовий запах.

Як приготувати Яйця з шинкою. Крок 3: Шинку нарізати шматочками

  1.     Шматочки сала-шпик розподілити по сковорідці, рівномірно і з проміжками, щоб у підсумку яйця  можна було розділити виделкою і ножем на клаптики за розміром шматочків сала.

Як приготувати Яйця з шинкою. Крок 5: Трохи обсмажити шинку

  1.     Обережно випустити яйця в миску і декількома рухам злегка перемішати їх, щоб вміст яєць трохи розподілився. Збивати не треба, це зайве.

 

Як приготувати Яйця з шинкою. Крок 7: Перемішати яйця виделкою

  1.     Вилити яйця на сало-шпик, намагаючись повністю залити всі проміжки.

Як приготувати Яйця з шинкою. Крок 9: Вилити яйця на шинку

  1.     Смажити на невеликому вогні без кришки, до бажаної готовності яєць. Яйця з шинкою можуть мати ступінь готовності — від злегка рідкого, до добре засмаженого. Кому як подобається. 

Як приготувати Яйця з шинкою. Крок 11: Смажити на невеликому вогні без кришки

  1.     Зняти яєшню з шинкою з вогню. Викласти на тарілку і подати до столу. Можна не намагатися підчепити яйця ножем або лопаткою. Яєшня все одно зламається. Яєшня просто і легко зісковзує зі сковорідки на тарілку. Спробуйте. Зазвичай виходить з першого разу.

Яйця з шинкою

 

 

Технологічно-інструкційна карта

Яєчня смажена з томатом

яєчня

 

 

п/п

Продукти

Брутто гр.

Нетто гр.

1

Курячі яйця

80

80

2

Помідор

100

100

3

Часник

3

2

4

Рослинна олія

10

10

5

Сіль, чорний перець

0.1

0.1

 

Всього

 

180

 

 

 

 

 

 

 


Приготування:

Фото

  1.     Попередня підготовка продуктів до приготування страви

Як приготувати Яєчня. Крок 1: Яйця, помідори

  1.     На сковорідку влити рослинну олію і трохи дати їй прогрітися, щоб з’явився легкий білий дим. Зубчик часнику очистити розплющити колодкою ножа. Обсмажити часник на олії протягом 2-3 хв. Часник трохи ароматизує масло і яєчня буде ароматною, але не з різким запахом.

Як приготувати Яєчня. Крок 3: Зубчик часнику очистити розплющити колодкою ножа. Обсмажити часник на маслі протягом 2-3 хв

  1.     Помідор розрізати на кружечки товщиною 3-4 мм. Обсмажити помідор на маслі по 1 хвилині з кожної сторони. Не варто різати занадто тонкі гуртки, інакше помідор перетвориться на томатне пюре. Також не варто різати занадто товсто, інакше помідор буде сирим.

Як приготувати Яєчня. Крок 5: Помідор розрізати на кружечки товщиною 3-4 мм. Обсмажити помідор на маслі по 1 хвилині з кожної сторони

  1.     Викласти підсмажені помідори на тарілку. Розподіливши їх по всій площі.

 

Як приготувати Яєчня. Крок 7: Викласти підсмажені помідори на тарілку

  1.     Якщо необхідно, додати на сковорідку ще трохи олії. Яйця, особливо магазинні, не варто виливати безпосередньо на сковорідку. Може виявитися, що яйця не зовсім свіжі і яєчня буде із сюрпризом. Обережно розбити шкаралупу яйця, ні в якому разі не пошкодивши жовток. Вилити вміст яйця в піалу або чашку. Якщо чашку потрапили осколки шкаралупи, їх треба витягти. З посуду виливати яйце на гарячу сковороду набагато зручніше. І безпечніше.

Як приготувати Яєчня. Крок 9: Підсмажити яйця до кращою ступеня готовності

  1.     Температурний режим смаження визначить структуру смаженого яйця. Якщо смажити на невеликому вогні, білок яйця вийде однорідним, білим, а жовток залишиться напівсирим. На сильно розігрітій сковорідці білок знизу перетвориться на кірку – багато хто саме так любить.

Яєчня

  1.     Викласти смажені яйця зверху помідорів і обсипати зеленню. Дуже смачно, якщо яєчня з помідорами посипана подрібненим твердим сиром. Зазвичай страва солиться і посипається меленим перцем, краще безпосередньо перед вживанням — за смаком.

 

 

1

 

doc
Додано
11 грудня 2019
Переглядів
2930
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку