Тема уроку: Приготування яєць смажених. Вимоги до якості. Відпуск.
Закріплення навичок з теми.
Мета уроку: закріпити практично теоретичні знання з технології приготування страв з яєць..
Виховна мета: економне використання сировини, електроенергії,води.
Розвиваюча мета: розвивати навики у самостійній роботі учнів.
Тип уроку: комбінований.
Місце проведення: кухня-лабораторія.
Матеріально-технічне забезпечення: чавунні порціонні сковороди,лопатки, ножі, дошки,закусочні тарілки.
Тривалість уроку: 6 годин
ХІД УРОКУ
І. ОРТАНІЗАЦІЙНА ЧАСТИНА:
1. Перевірка присутності учнів на уроці.
2. Перевірка зовнішнього вигляду та санітарного стану учнів.
ІІ .ВСТУПНИЙ ІНСТРУКТАЖ
1 .Повідомлення теми та мети уроку:
До смажених страв з яєць належать яєчні і омлети. При приготуванні цих страв застосовують смаження основним способом при температурі 140- 1 60С. Смажити яєчню найкраще на чавунній порціонній сковороді або спеціальній сковороді з заглибленням для жовтка.
Норма солі на 1 яйце-0,25г.Перед подаванням яєчню посипають подрібненою зеленню петрушки,кропу,цибулі (1-Зг нетто на порцію).Яйця можна смажити у фритюрі при температурі 180С по 2-Зшт. на порцію.
Яєчню можна готувати з різними гарнірами-салом шпик, томатами,картоплею, баклажанами, грибами,цибулею, ковбасою, шинкою, сосисками, Грудинкою, житнім хлібом.
Для приготування гарнірів сало шпик нарізують скибочками або кубиками і обсмажують до золотистого кольору, сиру або варену картоплю, баклажани, томати нарізують скибочками і обсмажують. М’ясні продукти нарізують кубиками,скибочками,соломкою або кружальцями і обсмажують 2-Зхв на порціонній сковороді основним способом. Житній хліб нарізують кубиками або скибочками і підсмажують. Ріпчасту цибулю шаткують і пасерують. На підготовлений гарнір обережно випускають сирі яйця, солять і смажать до повного загусання білка. Подають яєчню у порціонній сковороді,яку ставлять покриту паперовою серветкою закусочну тарілку або перекладають у тарілку,поливають вершковим маслом,посипають подрібненою зеленню.
Страви з яєць не підлягають зберіганню, готують їх за попитом, подають негайно,оскільки при зберіганні вони швидко втрачають свій зовнішній вигляд,твердіють,погіршується їхній смак.
Перевірка теоретичних знань учнів:
1. Як приготувати і подати яєчню натуральну?
2. З якими гарнірами готують яєчню
3. Які вимоги до якості страв з яєць?
4.Чому страви з яєць не підлягають зберіганню?
5.Яка норма солі на 1 яйце?
6.Чому жовток яйця можна солити?
Дотримання правил техніки безпеки:
1. Охорона праці;
2. Електрична безпека;
3. Пожежна безпека;
4. Загальні правила експлуатації обладнання.
5. Поведінка з ножем.
ІІІ. ПОТОЧНИЙ ІНСТРУКТАЖ
1 .Організація робочих місць.
2. Підготовка продуктів
3. Приготування страв по темі.
САМОСТІЙНА РОБОТА
1 .Розстановка ланок по виробничих місцях.
2.Дотримання і розважування продуктів бригадирами кожної ланки.
3. Видача ланкам інструктивно-технологічних карт згідно виробничих процесів:
а) приготування яєчні натуральної;
б) приготування яєчні з томатами;
в) приготування яєчні з салом;
г) приготування яєчні з грибами.
4. Переміщення ланок згідно виробничих
І II III IV
1 |
2 |
3 |
4 |
2 |
3 |
4 |
1 |
3 |
4 |
1 |
2 |
4 |
1 |
2 |
3 |
5. Контроль за роботою кожної ланки, перевірка правильності виконання Всіх операцій.
6. Проведення обходу ланок з метою огляду та контролю за дотриманням правильності технологічних операцій.
7. Перевірка дотримання правил техніки безпеки та виробничої санітарії.
8. Надання допомоги відстаючим учням.
9. Подача готових виробів.
10 .Прибирання робочих місць.
11. Перевірка і оцінювання робочих місць.
ІV. ЗАКЛЮЧНИЙ ІНСТРУКТАЖ
1 .Проаналізувати виконані учнями завдання.
2. Оцінити роботу кожного учня.
3.Обговорити помилки під час виконання робіт.
4.Зробити висновки про досягнення мети.
5. Оголосити оцінки за виконані роботи.
6.Завдання додому.
Технологічно-інструкційна карта
Яєчня смажена з салом-шпик
№ п/п |
Продукти |
Брутто гр. |
Нетто гр. |
1 |
Яйця |
120 |
120 |
2 |
Сало-шпик |
100 |
100 |
3 |
Зелень кропу або петрушки |
5 |
4 |
4 |
Рослинна олія |
10 |
10 |
5 |
Сіль, перець чорний мелений |
0.1 |
0.1 |
|
Всього |
|
220 |
Приготування: |
Фото |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Технологічно-інструкційна карта
Яєчня смажена з томатом
№ п/п |
Продукти |
Брутто гр. |
Нетто гр. |
1 |
Курячі яйця |
80 |
80 |
2 |
Помідор |
100 |
100 |
3 |
Часник |
3 |
2 |
4 |
Рослинна олія |
10 |
10 |
5 |
Сіль, чорний перець |
0.1 |
0.1 |
|
Всього |
|
180 |
Приготування: |
Фото |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1