Листкове тісто
З листкового тіста готують різноманітні вироби з начінками на будь-який смак: це і хрустке печиво (його називають слойки), і солодкий пиріг, і навіть овочева або м'ясна піца. Цей вид тесту дуже зручний у використанні та зберіганні, так як його можна приготувати заздалегідь і помістити в морозильну камеру на довгий час. Пропонуємо вашій увазі дуже простий і недорогий рецепт приготування і запікання листкового тіста.
Інгредієнти для приготування листкового тіста:
Інвентар для приготування листкового
Приготування листкового тіста
Крок 1: Вершкове масло заморожуємо в морозилці
Вершкове масло (або маргарин) необхідно дістати з пачки, потім розрізати його на приблизно однакові 4 частини і помістити в морозилку на 15 – 20 хвилин. Тим часом приготуйте тісто з борошна і води.
Крок 2: Замісимо тісто
Борошно просійте в миску за допомогою сита, далі в неї поступово підливайте воду, потім розмішайте і місіть до такого стану, поки тісто не буде сухим, м'яким, підсипаючи трохи борошна за необхідності. Готове тісто слід покласти в морозилку 15 – 20 хвилин.
Крок 3: Розкачуємо тісто
На дерев'яну або пластмасову дошку покладіть холодне тісто,розділіть його на 4 частини, кожну розкачайте качалкою в тонкі пласти, товщина яких повинна складати не більше 0,5 см. Шматочки масла дістаньте з морозилки і натріть на пласти тіста великою теркою.
Крок 4: Загортаємо «конверти»
Кожен шар потрібно загорнути в конверт трикутної, квадратної або якоїсь іншої форми. Конверти складіть один на одного розкачайте качалкою і помістіть в морозилку на 20 хвилин. А якщо хочете зберегти його надовго, загорніть в харчову плівку і відправте в морозилку.
Крок 5: Запікаємо листкове тісто
Листкове заморожене тісто дістаньте з морозилки, розкачати тонко, розрізати на квадратики. Деко покрийте папером для запікання і розкладіть квадратики з листкового тіста. Слойки запікайте в духовці протягом 15 – 20 хвилин при температурі 180 градусів.
Крок 6: Подаємо
Готові слойки можна посипати цукровою пудрою, цукром, полити сметанним солодким соусом або варенням і запивати чаєм, компотом чи молоком.
Поради:
Щоб надати особливий смак багатошаровому тесту і поліпшити його еластичність, в нього можна додати яйця і кислоту (або сіль).
Розсипчастість і ніжність приготовленим стравам з листкового тіста додасть 1 чайна ложка коньяку, додана при його замішуванні.
Температура листкового тіста при замішуванні повинна становити 15 – 20 градусів.
Перед запіканням листкове тісто рекомендується змастити яєчним жовтком, а також, щоб готовий виріб не роздулося, його можна проколоти виделкою або ножем.