Урок "Вітаміни та їх значення для організму" + презентація + відеофайл

Про матеріал

Нестандартний урок, в якому використовується вивчення нової теми учнями самостійно за допомогою додаткових матеріалів. Мотивація навчальної діяльності здійснена у вигляді відеофайлу з запитанням до учнів. Рефлексія навчальної діяльності здійснюється у сервісі Quzizz, посилання на який розміщено в розробці.

Перегляд файлу

Інтегрований урок (біологія + хімія)

Тема: Вітаміни та їх значення для організму

 Мета: сформувати поняття про регуляторні речовини організму – вітаміни, про їх біологічну роль та джерела, сформувати поняття про гіпо- та гіпервітамінози та їх наслідки, розробити практичні поради щодо збереження вітамінів в їжі.

Обладнання та навчальні матеріали: відеофайл, презентація Power Point, роздатковий матеріал, посилання на веб вікторину у сервісі Quzizz https://quizizz.com/admin/reports/5b1938a85d113f00114dd84e/questions

Організація класу

Актуалізація чуттєвого досвіду та опорних знань:

Пропонуємо  заповнити таблицю:

Назва речовини (А)

Клас речовини (Б)

Функції речовини (В)

Амілаза

 

 

Глікоген

 

 

Целюлоза

 

 

Актин

 

 

Інсулін

 

 

Гемоглобін

 

 

Холестерин

 

 

Фосфоліпід

 

 

Аскорбінова кислота

 

 

Клас речовини (Б):  вуглевод, ліпоїд, вітамін, стероїд, гормон, складний білок, білок, вуглевод, фермент,

Функції речовини ( В): рухова, запасаюча, структурна, структурна, структурна, регуляторна, регуляторна, каталітична, транспортна. (слайд 2)

Зверніть увагу на речовину – аскорбінову кислоту.  Ми ще не з`ясовували особливості цієї групи речовин. Але все попереду.

Показ відеофрагменту (https://drive.google.com/open?id=1c0I5voKq30RYY_hz7lmC-QR52uiUypGa)

Людина не може придумати те, чого немає в реальності, щось таке, що не зустрічається і   не зустрічалось ніколи. І образи фантастичних героїв, які ви побачили у відеофрагменті, насправді, підсвідомо були створені на основі описів певних людей. Зрозуміло, що у цих людей були якісь проблеми зі здоров'ям. Спробуємо сьогодні з'єднати наші уявлення про героїв фентезі та причини їх хворобливого вигляду.

Наш урок буде присвячений темі - “Вітаміни та їх значення для організму”

Ви зрозумієте що таке вітаміни з точки зору хімії та з точки зору біології. А в кінці уроку ми  пропонуємо вам цікаву гру. (слайд 3)

Хід уроку:

Мотивація навчальної діяльності учнів:

 Ця подія сталася дуже давно, коли Колумб відправився здобувати золото Індії для іспанської корони,  а відкрив Америку. Але  під час подорожі третя частина його команди захворіла на хворобу, яка на той момент називалась скорбут. Багато моряків загинуло, а  окрему групу людей висадили на ближньому острові як безнадійно хворих. Через півроку, на зворотному шляху, здивуванню команди не було меж -  всі моряки, яких висадили на острові, були живі і здорові.

В чому тут причина? Чому безнадійно хворі моряки виздоровіли на безлюдному острові?

 Дійсно, пізніше помітили, що коли вживати в їжу свіжі овочі і фрукти хвороба скорбут не виникає. Що ж тоді викликає цю хворобу?

Подія, яка відбулася з командою Колумба, це тільки частина великої історії про відкриття чудових речовин. Ще Хрестоносці, які ходили “воювати гроб Господній”, гинули сотнями тому, що віра не дозволяла їм вживати в їжу місцеві фрукти і овочі. (слайд 4) Найчастіше, ця хвороба виникала у людей, які мандрували експедиціях до Північного полюсу. Від скорбуту, моряків загинуло більше, ніж від морських битв. В народі вміли лікувати скорбут плодами шипшини та  сосновим пивом.

 Причини захворювань, які пов'язані з  неповноцінним харчуванням, вперше, з'ясував російський лікар Микола Лунін.(слайд 5) Він  виготовив суміш, яка містила необхідні білки, жири, вуглеводи і годував певну групу мишей. А другу контрольну групу годував молоком. На 11 день всі миші з першої групи загинули, а тваринки з другої групи були живі й здорові.

Як ви вважаєте, які висновки зробив лікар?

В 1890 році на острові Ява працював голландський лікар Ейкман і він спостерігав місцеву хворобу -  параліч,  який супроводжувався онімінням рук та ніг, втратою чутливості кінцівок. Хворобу називали бері-бері, у перекладі з місцевої мови -  “кайдани”.  А причину хвороби він встановив випадково, коли спостерігав за курми, які сиділи в клітках. Їх годували очищеним рисом, і у них виявлялися ті ж самі ознаки паралічу. Кури , які ходили вільно, були здорові, оскільки знаходили для себе різноманітну їжу. Ейкман робить висновок, що якісь речовини, необхідні для нормальної діяльності нервової системи, містяться в оболонках рисових зерен.

 Незабаром, в 1912 році біохімік Казимір Функ  виділив з оболонок рису цю речовину в чистому вигляді і назвав її вітамін - амін, який несе життя.

Вітаміни - це речовини, які надходять в організм з їжею та необхідні для нормального обміну речовин та життєдіяльності. (слайд 6)

Коли хімічні формули вітамінів були невідомі, їх позначали літерами латинської абетки. А, В, С, Д, Е, Р, РР - цей ряд назвали абеткою життя.

Сьогодні, відомо біля п'ятидесяти вітамінів. Їх ділять на дві групи: водорозчинні та жиророзчинні вітаміни. (слайд 7)

Досліди з вітаміном С, вітаміном А.

Дослід 1: перевірка розчинності вітаміну А у воді, спирті та ацетоні.

Вчитель поміщає краплю жирного вітаміну у пробірки з  водою,  спиртом,  ацетоном та перемішує розчини.  (учні роблять висновки) 

пробірка з водою + вітамін А

розчин став мутним

пробірка з спиртом + вітамін А

розчин став мутним

пробірка з ацетоном + вітімін А

розчин прозорий

Висновок: вітамін А розчиняється в ацетоні, т. я ацетон є неполярним розчинником, тому в ньому розчиняються жири.

Дослід 2: якісна реакція на вітамін С.

Наш організм складається на 70% з води. Уявимо, що вода, яку ми наливаємо у склянку - це організм людини, в якому існують різні системи та органи. Під виглядом органів в нашому експерименті будуть шматочки печива. Занурюємо печиво у воду. Під впливом різних факторів, організм людини хімічно забруднюється (вчитель у склянку з водою та печивом додає по краплям йод). Вода і печиво темніють. Так на наш організм діють мутагенні фактори середовища. Але вітаміни для організму є антимутагенами. Додаємо вітамін С у склянку з досліджуваною рідиною. Перемішуємо, через деякий час, рідина світлішає і стає прозорою. Так вітаміни приходять на допомогу організму людини.

Який механізм дії вітамінів в клітинах? (слайд 8)

Вітаміни входять до складу ферментів. Небілкову частину фермента, якою є вітамін називають  кофермент. Такі ферменти забезпечують, перебіг реакцій обміну речовин. Отже, вітаміни є регуляторними речовинами, а не пластичним матеріалом для клітин.

Вітаміни необхідні організму в певних кількостях, якщо ці кількості порушуються, виникають хворобливі стани, які називаються: (слайд 9)

гіпервітамінози - надлишок вітамінів - отруєння

гіповітамінози - нестача - хворобливі стани: слабкість, зниження імунітету тощо

авітамінози - повна відсутність - хвороби

Запасів вітамінів в організмі немає, тому вони щоденно мають надходити з їжею. (слайд 10)

Які існують джерела вітамінів, що відбувається при їх нестачі? Ця інформація є  таблицях на ваших робочих місцях.

Завдання учням: опрацювати таблицю, звернути увагу на хвороби від нестачі вітамінів та їх ознаки. ( 5 хв.)

А тепер, до нас завітали казкові герої, які розкажуть нам свої історії. Ваша задача - дати відповіді на їх питання.

Доповідь лікаря

 Ми спостерігали хворобу, яка мала ознака звичайної анемії. Але звичайна анемія викликається нестачею гемоглобіну.  А у цих хворих були дуже дивні еритроцити - вони мали ядра. Звичайні методи лікування людям не допомагали, хвороба була невиліковна поки не стали застосовувати сиру печінку або витяжку з неї. Тоді стан хворих покращився.

Що це за хвороба? Нестача якого вітаміну її викликає? Яке значення має цей вітамін для організму?

  Мисливець з тайги

 Довелося мені якось довго жити в лісі. А тут ще зима. Жив я в землянці, харчувався тим, що вполював. Овочів звичайно не було, а ті що були – закінчились. І ось, через деякий час, я став сліпнути по вечорах: поки день – бачу, як тільки стемніє - стаю як курка сліпа. Спочатку, я дуже злякався, але потім наче звик.  Але знову щось не те - шкіра висихати стала, тріщини з'явилися,  а з зором все гірше і гірше. Думав не виживу. Що ж мені сліпому в лісі робити? Знайшла мене геологічна експедиція і одразу направили в лікарню. Сказали, що своєчасно мене привезли,  а то без очей залишився б. Що це за хвороба? Нестача якого вітаміну її викликає? Яке значення має цей вітамін для організму?

 Мандрівниця з Азії

 Доля занесла мене одного разу на далекі острови.  Я жила серед населення, яке займалося вирощування рису. Та цивілізація дійшла і до цих місць, стали розвиватись торгівля і промисловість. І рис почали вживати очищений. Пройшов рік і на острівці спалахнула страшна хвороба. Я перехворіла у легкій формі, а от мій сусід помер. Страшно було дивитись на нього: раніше це була огрядна, весела і доброзичлива людина, а став він дуже худим, апатичним. Він міг порізатися і не відчути болю, сильно вдаритися ногою та йти далі. Ходив якось дивно - став волочити ноги, наче вони зв'язані, а через деякий час, він лежав паралізований і сильно марив.

 Що це за хвороба? Нестача якого вітаміну її викликає?  Яке значення має цей вітамін для організму?

 Мандрівниця з Венеції

 Венеція прекрасна і романтична країна. Навкруги вода і на воді чудові будинки наче з плетива. По її каналах рухаються чудові гондоли. А які веселі і цікаві карнавали там відбуваються! Але це один бік цієї країни. А я ще побувала у районах , де від сирості і всі будинки вкриті цвіллю, де канали наповнені нечистотами, де бруд і сморід.  І ні один промінчик сонця не заглядає в темні приміщення. Особливо страшно було дивитися на дітей. З викривленими ногами, величезними животами, деякі зовсім не можуть ходити, і чомусь у них м'які кістки.

Що це за хвороба? Нестача якого вітаміну її викликає?  Яке значення має цей вітамін для організму?

Капітан корабля

 Я старий морський вовк, провів багато часу в морі, пройшов крізь всі негаразди та небезпеку мандрівок, але одне плавання я запам'ятаю надовго. Ми йшли до Білого моря, збори були безладними і швидкими.  А коли вийшли у відкрите море, то з'ясувалося що овочів на кораблі не було. І от, через 10 діб я почав помічати, що дуже швидко втомлююсь, з'явилася апатія, зовсім не хотілося їсти.  А ще через пару днів з'явився такий біль у суглобах , що хотілося кричати ноги, вкрилися якимись бурими плямами. Але це було не найгірше, потім в мене набрякли ясна і стали випадати зуби. На кораблі почалася паніка, тому що не один я захворів, тільки чудом вдалося врятуватися - ми пристали до берега і в одному селищі поморів нам допомогли.

 Що це за хвороба?  Нестача якого вітаміну її викликає?  Яке значення має цей вітамін для організму?

Джерела вітамінів ( таблиця)

Назва вітаміну

Добова норма

Джерела вітаміну

Ознаки нестачі

Ознаки авітамінозу

А -  ретинол

(вітамін росту)

1 - 2 мг

Тваринна їжа: риб`ячий жир, молоко, жовтки яєць, печінка.

Рослинна їжа: ретинолу немає, є його попередник - каротин, який в організмі людини перетворюється на вітамін А: морква, чорна смородина, перець, шипшина

- Раннє старіння шкіри з утворенням зморшок

- Лупа

- Підвищенна больова та температурна чутливість

- Очі, які сльозяться на холоді

- Накопичення кірок в куточках очей, відчуття «піску» в очах, набряк повік

- Недостатній ріст

- Ламкість волосся

Куряча сліпота - втрата присмеркового зору

Д - кальциферол (протирахітичний)

0,025 мг

Тваринна їжа: риб`ячий жир, молоко, жовтки яєць, печінка, морепродукти.

Синтезується в шкірі під впливом ультрафіолетового випромінювання.

 

- Втрата апетиту, зниження ваги

- Відчуття печії в роті та горлі

- Безсоння, стомлення, головний біль, депресія

- М`язовий біль

- Парадонтоз

 

Рахіт - порушення всмоктування Кальцію та Фосфору в кишечнику, в результаті - розм`якшення кісткової тканини

С - аскорбінова кислота

(імуностимулюючий)

63 - 105 мг

Рослинна їжа: шипшина, смородина, капуста, цибуля, цитрусові, яблука.

- Крововиливи в яснах

- Випадіння зубів

- Виникнення синців

- Погане заживлення ран

- Втрата волосся

- Загальна хворобливість

- Суглобовий біль

 

Цинга - порушується регенерація сполучної тканини, ламкість судин - крововиливи, особливо на слизових оболонках, набряк ясен і втрата зубів, шкірі з'являється крапковий висип

В1

тіамін

2 - 3 мг

Тваринна їжа:

м`ясо, печінка

Рослинна їжа: непросіяне борошно, неочищений рис, висівки, горіхи, дріжджі.

- Підвищена подразливістсь

- Зниження пам`яті

- Оніміння рук та ніг

- Порушення функцій мозку – розумова втомленність

- Погіршення координації  рухів

Бері - бері - параліч кінцівок, втрата шкірної чутливості, невиразна мова, проблеми з логічним мисленням і пам'яттю

В12 - кобаламін

0,5 - 2 мг

Тваринна їжа: м`ясо, молоко, печінка риб та тварин, сир, синтезується бактеріями товстого кишечнику

- Погіршення росту волосся

- Прогресуюче недокрів`я

- Втрата ваги

- Шкіра схильна до подразнень

- Дисфункція органів травлення

Злоякісна анемія -  ядерні еритроцити  недостатньо виконують дихальну функцію

Які хвороби мали герої відеофрагменту?

Способи збереження вітамінів в їжі ( сповіщення учня) (слайд 11)

Рефлексія навчальної діяльності:

Виконати тест за посиланням: https://quizizz.com/admin/reports/5b1938a85d113f00114dd84e/questions

Карткові завдання:

Завдання 1:

Передбачити наслідки тривалого вживання в їжу такого набору продуктів:

яблука, лимон, очищений рис.

Завдання 2:

Передбачити наслідки тривалого вживання в їжу такого набору продуктів:

горох, огірки, хліб, м`ясо.

Завдання 3:

Передбачити наслідки тривалого вживання в їжу такого набору продуктів:

хліб, м`ясо, яйця, молоко.

Завдання 4:

Передбачити наслідки тривалого вживання в їжу такого набору продуктів:

масло, яйця, молоко, хліб.

Завдання 5:

Чому молоко корів, які пасуться на пасовиську багатше на вітамін Д, ніж молоко корів у корівнику?

Підсумки уроку:

Домашнє завдання: скласти пам`ятку про джерела та збереження основних вітамінів в їжі. (слайд 12)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Що таке вітаміни?

Номер слайду 3

Історія відкриття вітамінів

Номер слайду 4

Історія відкриття вітамінів. Микола Лунін. Христіан Ейкман. Казимір Функ

Номер слайду 5

Вітаміни – це біологічноактивні речовини, що впливають на нормальний ріст та розвиток

Номер слайду 6

Вітаміни ділять на 2 групи

Номер слайду 7

Механізм дії вітамінів: Віт. + фермент = реакції обміну речовин кофермент. Ріст та розвиток

Номер слайду 8

Дози вітамінів. Гіпервітаміноз – надлишок вітамінів - отруєння. Гіповітаміноз – нестача вітамінів - хвороби. Авітаміноз – відсутність вітамінів - хвороби

Номер слайду 9

Наш організм вітаміни не синтезує, єдине джерело вітамінів – наша їжа. Виключення складають вітамін Д, який може синтезуватись в шкірі під дією ультрафіолетового проміння, вітаміни К та В₁₂

Номер слайду 10

Як зберегтивітаміни в їжі?

Номер слайду 11

Домашнє завдання: Скласти пам`ятку про вітаміни для друзів та батьків

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Мітіна Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Підкалюк Любов Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Петрюченко Ганна Василівна
    Дякую за Вашу роботу, успіхів і натхнення!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
12 червня 2018
Переглядів
8508
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку