Урок. "Води суходолу Африки"

Про матеріал
Конспект уроку відповідає новій програмі. Конспект може бути використаний під час вивчення нового матеріалу. "Води суходолу Африки. Використання водних ресурсів", 7 клас. Даний матеріал допомагає сформувати в учнів уявлення про внутрішні води материка, особливості їх існування, та нерівномірність поширення на материку.
Перегляд файлу

Вчитель географії: Кондратовець Наталія Олександрівна

Клас_________                                      Урок_____________     Дата:________

Тема: Води суходолу Африки. Використання водних ресурсів.

Практична робота (продовження).

Мета:

навчальна: сформувати уявлення про внутрішні води материка, особливості існування та нерівномірність поширення залежно від рельєфу та клімату; охарактеризувати головні басейни стоку та річкові системи, типи озер;

розвивальна: розвивати просторову уяву, вміння аналізувати й синтезувати інформацію, отриману з розповідей однокласників, уміння працювати з картами, удосконалювати навички самостійної навчально-пізнавальної діяльності, навички раціонального використання води, сприяти розвитку інтересу до гідрології;

виховна: виховувати любов до природи Землі, потребу у збереженні її унікальності, почуття відповідальності за наслідки людської діяльності, уміння працювати в колективі.

Очікувані результати: Після цього уроку учні зможуть:

- наводити приклади про внутрішніх води   Африки;

- показувати на карті основні річки та озера материка;

- розказувати про основні водні проблеми Африки;

- давати коротку характеристику важливим  гідрологічним об'єктам.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Обладнання: підручник, атлас, фізична карта світу, контурні карти, фото- й відеоматеріли.

Географічна номенклатура: річки: Ніл, Конґо, Нігер, Замбезі, Оранжева; озера: Вікторія, Танґаньїка, Ньяса, Чад; водоспади: Вікторія.

ХІД   УРОКУ

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

- Перевірка присутності учнів.

- Перевірка наявності засобів необхідних для уроку.

- Психологічне налаштування учнів до уроку.

Девізом нашого уроку сьогодні будуть слова:

ЗІБРАТИСЯ РАЗОМ – ЦЕ ПОЧАТОК,  (Слайд 1)

ТРИМАТИСЯ РАЗОМ – ЦЕ ПРОГРЕС,

ПРАЦЮВАТИ РАЗОМ – ЦЕ УСПІХ.

                                                          Генрі Форд

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ, ВМІНЬ І НАВИЧОК УЧНІВ

(Слайд 2)

Ми продовжуємо  нашу подорож материком Африка. У таку далеку мандрівку ми будемо вирушати, звичайно водним видом транспорту, ось цим кораблем.

На попередніх уроках ми розпочали подорож по материку Африка. Ми вже ознайомились з розташуванням материка, його рельєфом та кліматом. Але наш корабель зможе відчалити лише за однієї умови. Я повинна переконатися, що у вас є певні знання з цієї теми.

  • Прийом «Закінчіть речення…»   

 (Слайд 3)

Назва «Африка» означає …

Материк омивається…

Майже посередині Африку перетинає…

Африку досліджували…

Найбільший півострів материка…

Від Європи Африка відділена…морем та протокою…

Від Азії Африка відділена… морем та каналом…

Найвища точка Африки…

На материку розташовані гори ……, ……, ……

Найменше  опадів випадає у кліматичному поясі….

Одна пора року – літо, характерна для кліматичного поясу….

(Слайд 4)

  • Прийом «Знайди помилку»
  1. Африка найбільший за площею материк. Вона розташована в усіх кліматичних поясах.
  2. Африку омивають тільки теплі течії. Це найспекотніший материк земної кулі. Найвища температура повітря +40 С.
  3. В центрі Африки лежить тропічний кліматичний пояс . Крайня північна точка Африки розташована в субекваторіальному поясі.

ІІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Тож ми переконалися, що у вас є певні знання і ми рушаємо далі. (Слайд 5)

  • Прийом «Приваблива мета»

Знання про особливості рельєфу та клімату Африки допоможуть вам дослідити закономірності розміщення та особливості характеру внутрішніх вод материка. Вода в Африці — найцінніший ресурс, адже на материку багато посушливих територій, вода там дуже потрібна для зрошення полів та водопостачання. Розміщення давніх цивілізацій Африці (зокрема давньоєгипетська) пов’язане з водними об’єктами материка. Ви дізнаєтесь про головні річки та озера Африки, спробуєте розгадати загадки священної річки єгиптян — Нілу та озера Чад, що існує посеред безмежної пустелі, помилуєтесь величними красотами відомих у світі водоспадів, помандруєте порогами стрімких потоків.

Африканське прислів’я говорить: «Вода дорожча за борошно».

ІV. ОГОЛОШЕННЯ ТЕМИ ТА МЕТИ УРОКУ

     Отже, тема нашого уроку: Води суходолу Африки. Використання водних ресурсів.  (Слайд 6)

Завдання уроку: (Слайд 7)

  • Сформувати уявлення про особливості внутрішніх вод Африки;
  • Виявити залежність внутрішніх вод материка від рельєфу і клімату;
  • Формувати вміння аналізувати, порівнювати, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки між напрямком, течією річок і характером поверхні;
  • Розвинути вміння користуватися різними джерелами географічних знань, аналізувати їх та зіставляти.

(Слайд 8)

  • Прийом «Мікрофон»

  Чому ми вивчаємо тему «Вода»? З якою метою?

    *    Чи знадобляться в подальшому житті знання з даної теми?

*    Чому вода найцінніший мінерал на Землі?

*    Яке значення має вода для окремих регіонів Африки?

V. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

(Слайд 9)

  • Самооцінка особистості до вивчення теми

“Розглянете це дерево. Ви бачите на ньому і поряд з ним безліч чоловічків. У кожного з них – різний настрій та знання, тому  вони займають різне положення. Обведіть того чоловічка, що нагадує вам себе, схожий на вас, має такий же настрій як у вас.

(Слайд 10)

  1. Розподіл внутрішніх вод територією

Африка – материк із досить цікавими особливостями внутрішніх вод, цікавим гідрологічним режимом.

          Однією з особливостей внутрішніх вод Африки є їхнє нерівномірне розміщення, що зумовлено рельєфом та кліматом ( співвідношення опадів і випаровування), багато повноводних річок і боліт знаходяться в екваторіальному кліматичному поясі, у тропіках – мало річок.

(Слайд 11) Усі річки Африки належать до трьох басейнів: Атлантичного та Індійського океанів і басейну внутрішнього стоку. Близько 1/3 усієї площі материка займають області внутрішнього стоку. Льодовики в Африці розташовані поблизу екватора на найвищих вершинах Кіліманджаро. Проте їхня площа стрімко зменшується.

(Слайд12)

(Слайд 13) Майже всі річки живляться переважно дощовими водами. Тому водність річок  зменшується від екватора до тропіків. У тропічному поясі часто трапляються сухі річища – ваді ( на карті показані пунктирною лінією) ( За допомогою карти атласу знайдіть ваді). Вони зрідка наповнюються водою, яка на короткий час перетворює їх на бурхливі каламутні потоки.

(Слайд 14)

Прийом «Нові терміни»

Внутрішній стік, оазиси, ваді.

Внутрішній стік – територія, яка не має через річки зв’язку із Світовим океаном.

Оазис — це місця з рослинністю в пустелі, де підземні води залягають близько до поверхні землі.

Ваді – сухі русла річок.

(Слайд 15)

  1. Основні річкові системи

Найбільші річки Африки: Ніл, Конго, Нігер.

  • Творча лабораторія  

Дослідження та повідомлення учнів про ріки  та озера Африки з використанням мультимедійних презентацій. Заповнення таблиці « Найбільші ріки Африки».

(Слайд 16)

Повідомлення

Найдовша річка Африки – Ніл. Географи дотепер сперечаються, яка річка найдовша у світі : Ніл (6671) чи Амазонка у Південній Америці (6448). Ніл має два витоки: р. Кагера та Голубий Ніл. Білий Ніл бере початок у зоні тропічних дощів, у темних і вологих лісах поблизу екватора. Подолавши простори Східно африканського плоскогір'я, Білий Ніл широко розливається по майже плоскій рівнині і утворює знамениті нільські болота довжиною 500 км і шириною до 800 км. Саме тут – батьківщина папірусу, з якого стародавні єгиптяни виробляли папір. Папірус росте так густо, а його переплетені між собою тригранні стебла настільки тверді і жорсткі, що людина в таких заростях прорубує собі шлях сокирою. У місцевих болотах дуже багато бегемотів і крокодилів. Голубий Ніл витікає з озера Тана на Ефіопському нагір'ї. Після злиття Білого і Голубого Нілу річка до самого гирла протягом майже 3000 км не приймає жодної притоки. Витоком Нілу є річка Кагера. В середній течії Нілу колись були пороги, що заважали судноплавству. Нині тут побудована Асуанська гребля, яка не тільки поліпшила судноплавство, а й регулює постачання води на поля Єгипту та дає електроенергію. В її будівництві брали участь і українські фахівці. Тривалий час Ніл залишався загадкою для жителів Єгипту. Він завжди розливався влітку, коли в країні стояла найбільша спека. А пояснення дуже просте: Білий Ніл починається в екваторіальному поясі і майже щодня поповнюється дощами. Далі Ніл перетинає пустелю Сахару й уже влітку у своїй нижній течії розливається. Родючий мул, який приносили розливи Нілу, давав змогу єгиптянам щороку збирати високі врожаї. В цьому єгиптяни вбачали втручання надприродних сил і боготворили річку. Сьогодні такі природні явища можна пояснити за допомогою кліматичних карт. Хоча сам Ніл тече крізь сухий та спекотний тропічний пояс, його витоки знаходяться в субекваторіальному поясі. В сезон літніх дощів вони одержують багато води, яку несуть в Ніл. У зимовий сезон засухи притоки Нілу міліють. Тому міліє й сам Ніл. Ніл несе свої води до Середземного моря утворюючи велику дельту.

Вчитель.

Послухайте, як єгиптяни оспівували Ніл.

О Ніл! Твоя вода, що тече через поля,

Смачна, як мед.

Два береги твої — ворота в рай.

Твоя долина — найкраще місце в світі.

О Ніл! Твоя любов подібна до легкого вітру. Якщо нема води,

нема життя на землі

  • У чому причина повноводності Нілу, адже більшу частину свого шляху він тече безводною пустелею?

(Слайд 17)

Другою за довжиною річкою на материку є Конго

Повідомлення

Найповноводніша річка Африки й друга за протяжністю на материку – Конго (Заїр). (4320). За повноводністю вона поступається тільки Амазонці. В середньому за рік Конго виносить в Атлантичний океан стільки води, що опріснює води океану на кілька десятків кілометрів від берега. Стік Конго в Атлантичний океан перевищує стік Нілу у 15 разів. Конго зароджується в центральній частині материка під іменем Луалаби. Конго – єдина річка світу, що двічі перетинає екватор. Басейн Конго знаною частиною знаходиться в екваторіальному кліматичну поясі, в якому випадає велика кількість опадів. Тому річка повноводна протягом усього року. Річка протікає в улоговині Конго, що власне створена її відкладами. В нижній частині вона проривається крізь тверді кристалічні породи та звужує свою долину. Тут знаходяться пороги й водоспади, що називаються водоспадами Лівінгстона.

  • Що впливає на повноводність Конго?

(Слайд 18)

Нігер (4180)  – посідає третє місце за довжиною і площею басейну.

Повідомлення

Р. Нігер (4160 км) - Третя за величиною річка Африки в перекладі означає «чорна», Протікає в Західній Африці. Бере початок на Леоно-Ліберійському масиві, за 300 км від Атлантичного океану. Але тече не в бік океану, а від нього прямо в розпещену пащу Сахари. Русло річки описує велику дугу, відому під назвою « петля Нігеру». Досягнувши Сахари Нігер прямує на південь і впадає в Гвінейську затоку. На границі Сахари Нігер має велике значення для зрошення: там споруджено кілька гребель і каналів і створений великий район рисосіяння.

(Слайд 19)

Розповідь учителя.

Річка Замбезі – четверта за довжиною річка Африки. Належить до басейну Індійського океану, за річним стоком посідає друге місце на материку. Рівень води в Замбезі коливається за сезонами. Має численні пороги і водоспади, серед яких найвідоміший Вікторія завширшки 1800 метрів і заввишки 120 метрів, був відкритий у 1855 році Д. Лівінгстоном і названий на честь англійської королеви Вікторії.

Окаванго – найдовша річка басейну внутрішнього стоку Африки. Її протяжність становить 1600 км. Це ХІ за протяжністю річка Африки. Площа басейну близько 800 тис. км². Окаванго закінчується в напівпустелі Калахарі, гублячись у пісках. Це так звана болотиста “дельта” Окаванго. Через значні запаси води тут живе багато тварин. Під час тривалої посухи Окаванго сильно міліє, залишаючи наноси мулу.

(Слайд 20)

Водоспад

Водоспад Вікторія відкритий англійцем Девідом Лівінгстоном у 1885р. названий в честь королеви Великобританії. Вода спадає з висоти 120 м. ущелина водоспаду утворилася у твердій базальтовій породі, яку вода не може розширити. Місцеві жителі називають цей водоспад: «Дим, що гримить», оскільки його гуркіт чути за 15 км. а одяг мандрівника стає вологим далеко від водоспаду.

Вікторія вражає своєю красою, а щоб у цьому переконатися переглянемо відеофільм

  •  (Хвилинка відпочинку) перегляд відеоролика. Відео

(Слайд 21)

  • Міні-практикум

Ми отримали багато корисної інформації про річки материка Африка. Тепер я пропоную вам позначити і підписати на контурній карті «Африка. Фізична карта» у зошитах для практичних робіт річки.

Практична робота 3. Позначення водних об'єктів материка на контурній карті

(Слайд 22)

  1. Озера Африки

Більшість великих озер Африки розташовані в грабенах уздовж лінії Східно африканських розламів. Такі озера витягнуті, дуже глибокі, із крутими берегами.

(Слайд 23)

Вікторія (68 тис. км2) — найбільше озеро Африки і друге за площею прісноводне озеро у світі утворилося у прогині давніх кристалічних порід.

«Велика вода» – перекладається місцева назва озера – Ньянце. Середня глибина його близько 40 м, максимальна – 80 м, простягається з півночі на південь на 320 км, із заходу на схід на 275 км. Берегова лінія дуже порізана, довжина її перевищує 7 тис. км, озеро лежить на висоті 1164 м над рівнем моря, в оточені плоских або слабогорбованих рівнин. Береги низькі, плоскі, часто заболочені. Північні і західні береги дуже зволожені, папірусові болота, густі тропічні ліси чергуються з полями бавовнику, банановими гаями, плантаціями кавового дерева. На півдні і сході, де посушливий клімат, переважають савани. В озері мешкає понад 100 видів риб. Це велетенський судноплавний басейн, тут трапляються бурі і шторми, зрідка спостерігаються водяні смерчі.

(Слайд 24)

Найвисокогірніше — Танґаньїка, завглибшки 1470 м (друге за глибиною після Байкалу і найдовше у світі озеро, близько 670 км). Танганьїка – рифтове озеро, видовжене з півночі на південь майже на 650 км, завширшки 40-80 км. Площа – 34 тис. км²., максимальна глибина – 1470 км. У середньому дно Танганьїки опущене нижче Світового океану більш як на дві сотні метрів. Назва озера перекладається як «збір води». Озеро розміщене на висоті 773 м. воно оточене високими і крутими берегами. У його водах живуть крокодили, на берегах бегемоти, водяться різноманітні птахи.

 (Слайд 25)

Озеро Чад належить до залишкових (реліктових) озер, воно розташоване в південній частині Сахари. Озеро Тана на Ефіопському нагір’ї утворилося шляхом підпружування річки потоками лави.

Чад — означає «великий простір води», залишкове прісноводне, площа до 10  тис. км2, глибина до 7 м, впадає одна річка Шарі, не витікає жодної. Серед жаркої пустелі Сахари розміщене мілководне озеро Чад. У 1823 р. англійські землепрохідці досягли берегів озера, але через десятиліття німецький географ Г. Барт тільки склав його першу карту. Об’єм води в озері зазнає періодичних пульсацій, які відбуваються тричі протягом століття. Головна з річок, що живить озеро, – Шарі – у сезон дощів дуже повноводна. Протягом кількох осінніх місяців, коли у верхів’ях Шарі в зоні тропічних лісів ідуть рясні дощі, річка та її протока Логон заповнюють водою Чудську улоговину. Вода переливається в нижній басейн – долину Джураб. ¾ води озеро втрачає під час випаровування. Озеро розділене пасмом піщаних островів на північний і південний басейн. Озеро Чад та його береги є тим місцем на Землі, де зберігаються через багатства живої природи найрідкісніші представники тваринного світу – тропічний тюлень ламантин, антилопа ступонга. За лінією острові, там, де починається савана, ще трапляються страуси. Багато різновидів птахів живе на островах, у воді – велика кількість риби і постійна небезпека – крокодили і гіпопотами. На карті озеро позначається пунктирною лінією, тому що знаходиться в Сахарі (тропічному кліматичному поясі),а там постійна жарко коли йдуть дощі його розміри збільщуються а коли сухо зменшуються – площа неоднакова.

Тана — гірське озеро, розміщене на висоті 2000 м, глибоке, дає початок

Голубому Нілу.

Ньяса — рифтове, вулканічне озеро.

Також на материку Африка є підземні води, болота, льодовики, немає

лише багаторічної мерзлоти.

Болота - розташовані в екваторіальній частині материка тому що, надмірне зволоження дощами та рівнинний рельєф,

Зледеніння - дуже мало,0,05 кв. км. ,високо в горах, вулк. Кіліманджаро. Спостерігається стрімке розтавання.

Підземними водами багата, але вони глибоко,(20-2000м) А там де  вони виходять на поверхню в посушливих районах—оазиси, тут  проростають природні рослини.

(Слайд 26)

  • Міні-практикум

Позначення на контурній карті озер Африки.

Практична робота 3. Позначення водних об'єктів материка на контурній карті

(Слайд 27)

  1. Господарське значення річок

Води річок та озер, підземні води материка мають велике господарське значення, адже їх широко використовують для зрошення

На річках, що багаті на гідроенергію, збудовані гідроелектростанції.

У багатьох районах Африки триває значне гідробудівництво: створюють водосховища, зрошувальні канали. Усе це має негативні наслідки, зокрема призводить до підтоплення земель, штучного поділу окремих річок на ізольовані мілководні ділянки, спричиняють різні хвороби у людей. Подекуди велике господарське значення має рибальство.

Поряд із районами, що мають густу гідрографічну сітку, величезні простори материка майже повністю зневоднені. Це спричиняє проблеми водозабезпечення населення та утруднює розвиток землеробства. 

VІ. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

(Слайд 28)

  •  «Географічна  мозаїка»

1 Кольорова річка Африки. (Оранжева)

2 Річка, на якій знаходиться водоспад заввишки 120м – одне з див природи світу. (Замбезі)

3 Найдовша річка на материку (Ніл)

4 Найбільше за площею озеро Африки.(Вікторія)

5 Пересохлі річища (Ваді)

6 Річка, що двічі перетинає екватор (Конго)

7 Озеро, що знаходиться в пустелі Сахара (Чад)

8 Найдовше озеро в світі.....(Танганьїка)

9 Водоспад, названий  на честь королеви Англії.(Вікторія)

10 Які чинники вплинули на формування річкової мережі в Африці?

(Слайд 29)

  •  Прийом «Розв’яжи задачу»

Учням з високим рівнем навчання пропоную розв’язати задачу: «Абсолютна висота найвищої точки материка Африка становить

близько 6000 м, температура біля підніжжя вулкану + 280. Визначте температуру на вершині вулкану?» 

VІІ. ПІДСУМОК УРОКУ . РЕФЛЕКСІЯ

Ось і добігла до кінця наша невеличка подорож нашим кораблем, упродовж якої ми дізналися, що Південна Америка багата на внутрішні води.

(Слайд 30)

  • Прийом “роблю висновок”                      
  • внутрішні води Африки розподіляються вкрай нерівномірно;
  • більшість річок належить до басейнів Атлантичного та Індійського океанів;
  • майже всі річки живляться переважно дощовими водами;
  • озера Африки численні й різноманітні за походженням улоговин;
  • на материку зустрічаються болота, льодовики, підземні води;
  • проблема прісної води одна з найголовніших на континенті.

(Слайд 31)

  • Рефлексія уроку:

Отож нашу подорож завершено. Мені цікаво дізнатися у вас:

- Чого ви навчилися під час подорожі ?

 - Які труднощі виникли?

 - Що сподобалось на уроці?

 - Яке з місць хотіли б відвідати?

  • Самооцінка особистості після вивчення теми

(Слайд 32)

VІІІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ  

  • Опрацювати параграфи підручника: §
  • Вивчити по атласу номенклатуру «води суходолу Африки» - річки, озера, водоспади;

(Слайд 33)

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Левченко Світлана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
31 серпня 2019
Переглядів
7526
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку