Урок : "ВОДИ СУХОДОЛУ АФРИКИ. ВИКОРИСТАННЯ ВОДНИХ РЕСУРСІВ"

Про матеріал

Урок дозволяє сформувати загальні уявлення про особливості внутрішніх вод Африки, розвивати практичні вміння характеризувати компоненти природи материка за картами атласу; сприяти розумінню значення вод суходолу для природи материка та проблем водозабезпечення.

Перегляд файлу

7 клас

 

Урок №16

 

 

ТЕМА: ВОДИ СУХОДОЛУ АФРИКИ.

 ВИКОРИСТАННЯ ВОДНИХ РЕСУРСІВ.

 

Мета: сформувати загальні уявлення про особливості внутрішніх вод Африки, головні річкові системи, озера, підземні води; продовжити формувати практичні вміння характеризувати компоненти природи материка за картами атласу; сприяти розумінню значення вод суходолу для природи материка та проблем водозабезпечення; розвивати вміння визначати способи дій у рамках запропонованих завдань; свідомо використовувати мовні засоби відповідно до завдань комунікації; пробуджувати почуття причетності до вирішення проблем водопостачання на материку.

Обладнання: фізична карта Африки, підручники, атласи, комп’ютер, мультимедійний проектор, мультимедійна презентація.

Тип уроку: комбінований.

Очікувані результати: учні зможуть називати складові вод суходолу Африки, показувати на карті річки, озера, водоспади; складати характеристику найбільших річок Африки за картами атласу та текстом підручника; пояснювати зв’язок розподілу вод материка з кліматом та рельєфом.

Поняття:  гідрологічні об’єкти Африки,  Ніл, Конго (Заїр), Нігер, Замбезі,

   водоспад  Вікторія , озера  Вікторія, Танганьїка, Ньяса, Чад.

 

ХІД УРОКУ

 

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

Африка – цікавий континент.

Тут пригадаємо момент,

Він був колискою життя

І дав людині майбуття.

Природа континенту є контрастна,

Людина у діяльності над ним не власна.

Є зона зливових дощів,

Гірських країн, пустель масив.

Хоч материк і є спекотний,

Тече тут Ніл величний, повноводний.

Сам Лівінгстон тут мандрував

І Африку для нас вивчав.

 

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ

Інтерактивні вправи (робота з мультимедійною дошкою)

  1. «Об’єкти Африки » https://learningapps.org/display?v=p1ncuem1t18
  2. Нанести основні течії
  3. Визначити кліматичні пояси Африки
  4. Які об’єкти відносять до внутрішніх вод?
  5. Як клімат впливає на стан внутрішніх вод?

III. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Прийом «Приваблива мета»

Знання про особливості рельєфу та клімату Африки допоможуть вам дослідити закономірності розміщення та особливості характеру внутрішніх вод материка. Вода в Африці — найцінніший ресурс, адже на материку багато посушливих територій, вода там дуже потрібна для зрошення полів та водопостачання. Недарма каже африканське прислів’я «Вода – дорожча за борошно». Розміщення давніх цивілізацій Африці (зокрема давньоєгипетська) пов’язане з водними об’єктами материка. Ви дізнаєтесь про головні річки та озера Африки, спробуєте розгадати загадки священної річки єгиптян — Нілу та озера Чад, що існує посеред безмежної пустелі, помилуєтесь величними красотами відомих у світі водоспадів, помандруєте порогами стрімких потоків.

 

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

План вивчення теми

  1. Загальна характеристика внутрішніх вод.
  2. Характеристика найбільших річок Африки.
  3. Озера Африки.
  4. Проблеми водозабеспечення материка.

 

1. Загальна характеристика внутрішніх вод Африки

Робота з фізичною картою Африки та презентацією на мультимедійній дошці

Завдання. За картами атласу установіть особливості розміщення внутрішніх вод Африки:

  • в якій частині спостерігається найгустіша мережа поверхневих вод;
  • які райони найменш забезпечені водними ресурсами?
  • чим пояснюється нерівномірний розподіл вод материка?
  • до яких басейнів стоку належать

 Густота річкової мережі неоднакова, що зумовлено кліматом (співвідношенням опадів і випаровування), рельєфом і складом гірсь­ких порід. Майже всі річки Африки живляться переважно дощовими водами. Тому водність річок зменшується від екватора до тропіків. У тропічному поясі часто трапляються сухі річища - ваді (на карті показані пунктирною лінією). Вони зрідка наповнюються водою, яка на короткий час перетворює їх на бурхливі каламутні потоки.  Усі річки Африки належать до трьох басейнів: Атлантичного та Індійського океанів і басейну внутрішнього стоку. Найбільш густа річкова мережа, багато боліт в екваторіальному і субекваторіальному кліматичному поясах, де найбільша кількість опадів. Тропічні широти — пустелі Сахара, Наміб і Калахарі, де опадів дуже мало, а випаровуваність через високі температури велика,— дуже бідні водами. Близько 1/3 усієї площі материка займають області внутрішнього стоку. Льодовики в Африці розташовані поблизу екватора на найвищих вершинах: Кіліманджаро, Рувензорі та Кенії. Проте  їхня площа стрімко зменшується.

Висновок 1. В Африці багато крупних річок, озер, запасів підземних вод, проте їхній розподіл територією континенту вкрай нерівномірний.

2. Характеристика найбільших річок Африки

Прийом «Здивуй мене» Завдяки останнім дослідженням стало відомо, що Ніл займає ІІ місце за своєю протяжністю, а ще   Ніл покривався льодом всього двічі за все існування — в ​​IX і XI століттях.... 
 

Вони мають переважно дощове живлення. Майже всі річки Африки буяють порогами і водоспадами, що пов’язано з близьким заляганням твердих порід фундаменту платформи і підняттям окраїн материка. Серед найбільш відомих водоспадів — Вікторія (120 м) та каскад водоспадів Лівінґстона на річці Конґо. Найвищим водоспадом Африки є Тугела (948 м) на однойменній річці в південній Африці.

 

Завдання. Знайдіть на карті, покажіть і назвіть великі річки Африки.

Басейни найбільших річок Африки: Нілу, Конґо, Ніґеру, Замбезі та Оранжевої займають понад 1/3 площі материка. Виступ  учнів з випереджаючим завданням «Домашня заготовка» -Ніл, Конго, Ніґер, Замбезі, в цей час всі учні позначають річки на контурній карті.

 

Прийом «Географічна лабораторія»

Завдання. За картами атласу та текстом підручника складіть характеристику основних річок Африки за планом, запропонованим у таблиці (робота за варіантами, кожен варіант характеризує по одній річці).

Назва річки

До басейну якого океану належить

Місце витоку

Куди впадає

Напрямок течії

Особливості будови річкової

долини

Основні притоки

Режим та

Живлення

Господарське

Використання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Висновок 2. Річки Африки належать до басейнів Атлантичного, Індійського океанів і внутрішнього стоку. Найбільшими річками є Ніл, Конґо, Ніґер, Замбезі.   Густота річкової мережі неоднакова, що зумовлено кліматом (співвідношенням опадів і випаровування), рельєфом і складом гірських порід,  багато порогів і водоспадів. Майже всі річки Африки живляться переважно дощовими водами. Тому водність річок зменшується від екватора до тропіків. У тропічному поясі часто трапляються сухі річища - ваді (на карті показані пунктирною лінією). Вони зрідка наповнюються водою, яка на короткий час перетворює їх на бурхливі каламутні потоки. На річках Африки створено багато водосховищ. Найбільш відомі з них — озеро Насер на Нілі, Кариба на Замбезі, Каїнджі на Ніґері.

 

Валеологічна хвилинка

 

 

3. Озера Африки Вони дійсно унікальні, хоча й мають різне походження.

 Завдання. Нанести на карту озера: Вікторія, Танґаньїка, Ньяса, Чад; водоспади: Вікторія.

 

Більшість великих озер Африки розташовані в грабенах уздовж лінії Східноафриканських розламів. Такі озера витягнуті, дуже глибокі, із крутими берегами. Значна кількість озер утворилася по лінії Великого Африканського розлому. Такими є, наприклад, озера Ньяса і Танганьїка. У цих озер витягнуті улоговини зі стрімкими берегами і значною глибиною.

Озеро Танганьїка має високі та стрімкі береги. Це типове рифтове озеро за глибиною (1470 м) поступається лише Байкалу і є найдовшим прісноводним озером на Землі  близько 670 км.

На континенті є озера, що виникли у прогинах давнього фундаменту платформи. Вони порівняно неглибокі, наприклад озеро Вікторія. Це найбільше в Африці й друге за площею (68 тис. км2) прісноводне озеро світу. На відміну від озера Танганьїка, береги цієї мілководної водойми переважно низькі, порізані затоками.

У районах вулканічної діяльності трапляються озера, що з’явилися внаслідок підгачування гірських долин лавовими потоками. До таких водойм належить озеро Тана. Воно невелике за площею, але глибоке.

Залишком давнього моря є озеро Чад (реліктових). У нього впадали великі в минулому річки Центральної Сахари. Тепер воно живиться тільки двома річками, головна з них - Шарі. Коли на Шарі повінь, Чад майже втричі збільшує свою площу. Жодна річка не витікає з озера, проте воно прісноводне. Сіль звідси виноситься підземними водами в сусідні улоговини.

Значна частина Екваторіальної Африки охоплена болотами. їхнє утворення пов’язане з великою кількістю опадів і рівнинним характером земної поверхні. На високих гірських вершинах, навіть на екваторі, лежать багаторічні сніги й льодовики.

Висновок 3. Озера Африки мають різноманітне походження. Найбільші озера розташовані в западинах Східноафриканських розламів. Найбільше озеро Африки — Вікторія.

 

  1. Проблеми водозабезпечення

Прийом «Мандрівка в Інтернет»

Дізнайтеся про найбільші оазиси Сахари, їхню роль у минулому та сьогоденні.

https://www.youtube.com/watch?v=37Tz1a4UhRE ,

Дайте відповідь  «Яка причина появи в спекотних пустелях оазисів?»

У Низькій Африці є великі запаси підземних вод. Величезні артезіанські басейни виявлені в Сахарі та пустельних районах Південної Африки. У надрах найжаркішої Лівійської пустелі міститься найбільше у світі прісне підземне джерело води (Аль-Куфра). Там, де підземні води виходять на поверхню, утворюються оазиси.

Води річок та озер, підземні води материка мають велике господарське значення, адже їх широко використовують для зрошення На річках, що багаті на гідроенергію, збудовані гідроелектростанції. На частку Африки припадає майже 1/5 усіх запасів гідроенергії земної кулі. Особливо значні запаси «білого вугілля» (так називають енергію річок) у басейні Конго з його багатоводними й порожистими притоками. У багатьох районах Африки триває значне гідробудівництво: створюють водосховища, зрошувальні канали. Усе це має й негативні наслідки, зокрема призводить до підтоплення земель, штучного поділу окремих річок на ізольовані мілководні ділянки, спричинює різні хвороби у людей. Подекуди велике господарське значення має рибальство.

Нестача води на більшості території Африки призводить до справжнього «водного голоду», від якого страждають сотні мільйонів африканців. Роль прісної води на материку особливо важлива, адже великі за площею території належать до посушливих і напівпосушливих. Поряд із районами, що мають густу гідрографічну сітку, величезні простори материка майже повністю зневоднені. Це спричиняє проблеми водозабезпечення населення та утруднює розвиток землеробства.

 

V. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

Прийом «Бліцопитування»

 

1. До басейнів яких океанів належать річки й озера Африки?

2. Чому басейн внутрішнього стоку займає значну частину площі Африки?

3. Який тип живлення річок мають більшість річок Африки?

4. Яке походження мають улоговини озер Африки?

5. У чому полягає роль підземних вод у водопостачанні окремих районів Африки?

6. Чому, незважаючи на значну кількість річок і озер Африки, її населення часто відчуває справжній «водний голод»?

VI. ПІДСУМОК УРОКУ, РЕФЛЕКСІЯ

Прийом «П’ять речень»

Учні п’ятьма реченнями формулюють висновки уроку.

 

VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

  1. Опрацювати § 12 підручника.

2. Провести інформаційне дослідження «Наслідки зміни природи Африки».

3. За бажанням: розробити проект водозабезпечення посушливих районів Африки.

 

 

 

 

 

docx
Додано
6 грудня 2018
Переглядів
2867
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку