Урок "Води суходолу Південної Америки"

Про матеріал
Тема. Води суходолу Південної Америки. Мета: вивчити основні річкові системи Південної Америки; ознайомитися з особливостями озер материка; розвивати вміння працювати з географічними картами і на основі їх аналізу встановлювати головні риси компонентів природи; розвивати вміння давати характеристику головних річкових систем і порівнювати їх з річковими системами інших материків; виховувати інтерес до вивчення природи;
Перегляд файлу

Тема. Води суходолу Південної Америки.

Мета: вивчити основні річкові системи Південної Америки; ознайомитися з особливостями озер материка; розвивати вміння працювати з географічними картами і на основі їх аналізу встановлювати головні риси компонентів природи; розвивати вміння давати характеристику головних річкових систем і порівнювати їх з річковими системами інших материків; виховувати інтерес до вивчення природи;

Обладнання: фізична карта Південної Америки, підручник, атлас, контурні карта, ноутбук, проектор,  комп’ютерна презентація, виступи  учнів (підготовлені випереджальні завдання).

Тип уроку: комбінований.

Хід уроку

 

І. Організація класу  

Перевірка підготовки учнів до уроку, організація уваги.

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів.    

Прийом «Закінчи речення»

1.Південна Америка-……………..материк земної кулі(найвологіший)

2.Південна Америка  розташована в кліматичних поясах:екваторіальному............................................................................................(субекваторіальному,тропічному,субтропічному, помірному).

3.Кількість опадів,що випадає на східному узбережжі становить близько……….(3000мм)

4.Який океан відіграє найбільшу роль у зволоженні материка? (Атлантичний)

5.Назвіть  течії  Атлантичного океану,які впливають  на формування клімату Південної Америки……………………………………….. (Гвіанська та Бразильська)

6.Назвіть спільні кліматичні пояси Південної Америки та Африки………………………………………………………………(екваторіальн., субекваторіальний,тропічний,субтропічний)

Прийом «Німий диктант»

Ваше завдання – записати назви географічних об’єктів, які показує вчитель на карті.(учні записують в зошити: Південна Америка, Амазонська низовина, Бразильське плоскогір’я, Ла-Платська низовина, Перуанська течія, гори Анди, течія Західних Вітрів, Панамський канал).

3 Прийом «Географічне лото»(за географічними координатами потрібно знайти  географічний об’єкт на малюнку)

10° пн. ш., 72° зх. д. (оз. Маракайбо)

26° пд. ш., 55° зх. д. (вдсп. Іґуасу)

6° пн. ш.,  63° зх. д. (вдсп. Анхель)

16° пд. ш.,  69° зх. д. (оз. Тітікака)

Учитель. Так це водні об’єкти материка Південна Америка . Саме внутрішні води  багато дослідників вважають  її візитівкою. Саме на цьому материку розкинулась найбільша річкова система світу –  Амазонка; високо в горах знаходиться велике, таємниче озеро Тітікака; вражають своєю величчю та могутністю найвищий і найширший у світі водоспади – Анхель та Ігуасу; приваблюють туристів великі та малі озера і річки, що мають незвичайну природу та загадкову історію. То ж я запрошую вас у подорож по річках та озерах  Південної Америки.

Оголошення теми уроку.

Метод «Мозковий штурм»

Перед тим як познайомитися із багатьма унікальними водоймами Південної Америки давайте пригадаємо , що ж відноситься до поверхневих вод.

ІІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності

Загальновідомою є така думка: «Водна мережа материка — це дзеркало його клімату та рельєфу». Чи згодні ви з ним? Сьогодні на уроці, вивчаючи внутрішні води Південної Америки, ви маєте нагоду підтвердити або спростувати  це твердження.

 

 

 

 

ІV.Вивчення нового матеріалу.

1.Найбільші річки Південної Америки 

Вчитель. Давайте пригадаємо, які водні об’єкти належать до внутрішніх вод материка ?(річки, озера, водоспади, льодовики, підземні води)

        Завдання для учнів. Робота з атласом

- Розгляньте фізичну карту Південної Америки на ст. 28 атласу і скажіть, які найбільші річки протікають на її території?

Деякі учні отримали випереджальне завдання охарактеризувати найбільші річкові системи материка. Тож,  слухаємо їх.

Прийом «Творча лабораторія»   Дослідження та повідомлення учнів про ріки  та водоспади Південної Америки з використанням мультимедійних презентацій. Заповнення таблиці « Найбільші ріки Південної Америки»(робота з атласом). 

Назва

Довжина

Місце витоку

Куди впадає

Основні притоки

Живлення

1. Амазонка

 

 

 

 

 

2. Парана

 

 

 

 

 

3. Оріноко

 

 

 

 

 

 

Виступ учня.

     Найбільшою річкою Південної Америки є Амазонка. «Цариця річок», «диво природи», «загадкова», «неповторна» — як тільки не називають її. Вона бере початок високо в Перуанських  Андах на заході і, подолавши шлях у 6400 км, впадає в Атлантичний океан на сході. По дорозі до океану Амазонка приймає близько 500 приток, з них 17 протяжністю понад 1500 км. Площа її басейну найбільша в світі й перевищує 7 млн. км2 (як ціла Австралія!).  На цій площі може вміститися 11 таких країн, як наша Україна. Водночас це найповноводніша річка світу. Вона виносить в Океан 15% усієї річкової води планети. Для такої кількості води знадобилося б 130 річок таких, як наш Дніпро.

     Вона також є найширшою і найглибшою річкою планети. Амазонка утворюється від злиття двох річок — Укаялі і Мараньйону. Уже в місці злиття ширина річки досягає 2 км. На Амазонській низовині вона ділиться на безліч рукавів. У нижній течії ширина Амазонки досягає 20 км. В її гирлі безліч островів, з яких найбільшим є Маражо. Річка така широка і глибока, що океанічні кораблі   заходять вгору по ній на 1700 км.

Перегляд слайдів презентації ( коментар вчителя про  рослинний та тваринний світ річки Амазонки)

Виступ учня.

Парана — друга за величиною річка Південної Америки, яку корінне населення називає "матір'ю моря". Довжина 4380 км. Каламутний слід річки помітний в Атлантиці на відстані 100-150 км від берега. За водністю Парана посідає шосте місце з-поміж найбільших річок планети. Парана прокладає свій шлях крізь міцні породи фундаменту платформи, тому для неї звичайними є пороги і водоспади. На притоці р. Ігуасу знаходиться водоспад  Ігуасу. Мальовничий водоспад  спадає з висоти 72 м, розбиваючись на кілька сотень струменів і потоків. Велика вода. Так індіанці називають величезний водоспад Ігуасу, вартий уваги туристів. Маючи не дуже примітну висоту, він дивує об'ємом води. У період дощів униз «зривається» понад 6500 м3 води за секунду! Підраховано, що Ігуасу складається з 270 уступів-каскадів, окремі з яких мають назви Адам і Єва, Три Мушкетери. Водоспад сформували тверді шари базальту. Приблизно 125 млн. років тому вулканічні породи розлилися у вигляді рідкої маси по великій території Парани. Вихідним пунктом для створення каскадів була зона, де гірські породи покарбовані тріщинами й розколинами. У середньому за рік водоспад переміщується вверх за течією річки на 1-2 м.

Вчитель. З дня відкриття Південної Америки річка Оріноко була довгий час недосяжною за рахунок приховують її джунглів, і тому непізнаною. Перше згадування про неї можна знайти в записах Христофора Колумба, що належать до його третьої експедиції. Першовідкривач побачив лише дельти Оріноко, але що відкрилася картина вразила його своєю красою. Про неї згадали лише на початку 19 століття, коли німецький мандрівник Олександр фон Гумбольт відправився вивчати природу Південної Америки. 

Вчитель. Один з приток Оріноко – Касикьяре, пов'язує її з найвідомішої і повноводною річкою Південної Америки – Амазонкою.  Це явище називається біфуркація. Біфурка́ція рі́чки — розподіл водного потоку річки на два рукави, які далі течуть як самостійні водотоки і впадають у різні басейни. Завдяки біфуркації басейни і долини двох різних річок поєднуються між собою. Явище властиве для річок з низькими, плоскими вододілами.

Учні записують дані слайду в зошит.

Перегляд презентації.

Виступ учня

Водоспад Анхель знаходиться на території Національного парку Канайма. Пам’яткою цього парку є величезні тепуї (столові гори) – високі гори з вертикальними обривистими краями і широкою пласкою вершиною. З однієї з найбільших тепуй, що носить ім’я Ауянтепуй (перекладається як гора Диявола), з висоти 979 метрів падає в долину тропічних джунглів найвищий водоспад у світі – водоспад Анхель.

Людиною, що відкрила водоспад Анхель, вважається американець Джеймс Кроуфорд Енжел. На честь нього і був названий водоспад. У тридцяті роки минулого століття Джеймс займався пошуком алмазів і золотої руди, облітаючи важкодоступні райони Венесуели на своєму літаку. Вперше він побачив водоспад в 1933 році.

До речі, з 20 грудня 2009 року у Венесуелі водоспад прийнято називати історичною назвою Керепакупай-Меру, що походить від назви річки Керепакупай. 

Водоспад розташований в глухий, дикій місцевості серед тропічних джунглів. Дістатися до нього можна тільки на моторному човні або на вертольоті.

Вчитель. Отже, ми розглянули з вами річки Південноі Америки. Всі річки материка багаті на енергоресурси. В окремих районах Амазонії річки — єдиний вид транспорту. На посушливих територіях води річок використовують для зрошення. На всіх річках розвинуто рибальство.

  1.              Озера Південної Америки. 

(Пояснення вчителя з елементами бесіди, робота з фізичною картою Пд Америки)
   Вчитель.  Великих озер у Південній Америці небагато. З них найбільшим за площею є Маракайбо на півночі материка. Це озеро має тектонічне походження улоговини й лежить у западині земної кори. Озеро з'єднується вузькою протокою з Карибським морем, за що його називають озером-лагуною.

Прикрасою Анд є високогірне озеро Тітікака. Його тектонічна улоговина досягає максимальної глибини 304 м. Воно лежить на висоті 3812 м, а площа водної поверхні становить 8 тис. км2.   На такій значній висоті більших за площею озер ніде в світі не відомо. Озеро розташоване в північній частині безстічної області Альтіплано високо в Андах на кордоні Перу та Болівії.

 Назва в перекладі з мови інків означає «скеля з олова» через те, що на одному з островів на озері індіанці в давнину видобували цей метал. Хімічний склад води Тітікаки подібний до морської: вода солонувата, але придатна для використання. В озері солоність — 1 %, тому Тітікака вважається прісноводним.

Озеро Тітікака живиться опадами у вигляді дощу та талою водою з льодовиків гірських хребтів. Має 41 острів, деякі з них є густозаселеними.

В озері є представники навіть океанічної фауни – зокрема деякі види акул. Це наштовхує на думку, що в минулому Тітікака могла бути затокою океану.

3. Льодовики в Андах. Снігова лінія в Андах лежить найвище в світі: 4500-6500 м. Лише на півдні вона опускається до 500 м. Висоти гір достатньо, щоб досягти снігової лінії, тобто для формування льодовиків. Але через малу кількість опадів на схилах льодовиків в Андах небагато. Їх тут менше, ніж в інших високих горах світу. Льодовиками вкриті лише найвищі точки. Чим далі на південь, тим більше льодовиків. Тут випадає значно більше опадів й льодовики знаходяться на меншій висоті. 

4. Господарське використання річок   Води суходолу Південної Америки відіграють  велику роль ужитті населеня.

Річки Південної Америки багаті на енергоресурси. В окремих районах Амазонії річки — єдиний вид транспорту. На посушливих територіях води річок використовують для зрошення. На всіх річках розвинуто рибальство.

З озера Марокайбо видобувають нафту,туризм.

 Прийом « Проблемне питання» Екологічні проблеми внутрішніх вод материка Південна Америка

V. Узагальнення та систематизація знань і вмінь.

Прийом « Най, най...» 

  1.               Найдовша і найповноводніша річка на земній кулі? (Амазонка).
  2.               Найвищий водоспад світу? (Анхель).
  3.               Найбільше високогірне озеро усвіті? (Тітікака).
  4.               Найбільший водоспад світу? (Ігуасу).

Прийом «Сенкан»

1. Тема (іменник). 2. Опис (два прикметники). 3. Дія (три слова). 4. Ставлення (фраза – чотири слова). 5. Перефразування сутності (1 слово)

1. Амазонка 2. Широка, повноводна. 3. Протікає, з'єднує, транспортує. 4. Амазонка – найповноводніша річка світу. 5. Рекордсмен

VІ. Домашнє завдання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПУТІВНИК

І.Прийом «Закінчи речення»

1.Південна Америка-……………..материк земної кулі

2.Південна Америка  розташована в кліматичних поясах:екваторіальному............................................................................................ 3.Кількість опадів,що випадає на східному узбережжі становить близько……….

4. Найбільшу роль у зволоженні материка відіграє ……………….океан.

5.Назвіть  течії  Атлантичного океану,які впливають  на формування клімату Південної Америки………………………………………..

6.Назвіть спільні кліматичні пояси Південної Америки та Африки………………………………………………………………

ІІ. Прийом «Німий диктант»

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

ІІІ. Прийом «Географічне лото»

 

10° пн. ш., 72° зх. д.

26° пд. ш., 55° зх. д.

6° пн. ш.,  63° зх. д.

16° пд. ш.,  69° зх. д.

 

 

 

 

 

 

 

ІV. Прийом « Творча лабораторія»

Заповнення таблиці « Найбільші ріки Південної Америки».

Назва

Довжина

Місце витоку

Куди впадає

Основні притоки

Живлення

1. Амазонка

 

 

 

 

 

2. Парана

 

 

 

 

 

3. Оріноко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Назва

Місце витоку

Куди впадає

Площа басейну

Довжина

Живлення

Основні притоки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

doc
До підручника
Географія 7 клас (Гілецький Й.Р., Чобан Р.Д., Сеньків М.І.)
Додано
16 березня 2022
Переглядів
1223
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку