Урок "Води суходолу Північної Америки"

Про матеріал

Сформувати знання учнів про внутрішні води Північної Америки; дати уявлення про найбільші річкові системи материка та пояснити особливості їх режиму та географії; закріпити та поглибити практичні вміння учнів складати характеристики річок та озер Північної Америки; показувати на карті об'єкти географічної номенклатури. Сформувати у школярів активну життєву позицію по збереженню багатств землі. Виховувати турботливе ставлення до природи.

Перегляд файлу

Води суходолу Північної Америки

 

Мета уроку: Сформувати знання  учнів про внутрішні води Північної Америки; дати уявлення про найбільші річкові системи материка та пояснити особливості їх режиму та географії; закріпити та поглибити практичні вміння учнів складати характеристики річок та озер Північної Америки; показувати на карті об’єкти географічної номенклатури. Сформувати у школярів активну життєву позицію по збереженню багатств землі. Виховувати турботливе ставлення до природи;

 Обладнання: підручник, зошит для практичних робіт, атлас, фізична карта Північної Америки, учнівські презентації.

Тип уроку: комбінований.

Очікувані результати: учні зможуть: розповідати про води суходолу материка; характеризувати особливості річок; показувати на карті об’єкти географічної номенклатури.

Географічна номенклатура: річки — Міссісіпі, Міссурі, Колумбія, Маккензі, Юкон, Колорадо; Ніагарський водоспад; озера — Великі (Верхнє, Мічиган, Гурон, Ері, Онтаріо), Велике Солоне.

I.Організаційний момент

II. Повторення домашнього завдання 

2.Прийом Картографічна лабораторія»

Робота на контурній карті «Знайдіть об’єкт»:

1)Мерчисон;  2)Аляска;  3)Марято;  4)Лабрадор;  5)Юкатан;  6) Куба;

7)Саргасове;  8)Каліфорнія;  9)Гольфстрім;  10)Гудзонова;  11)Сент-Чарльз;  12)Принці Уельського;  13)Панамський;  14)Флорида.

 

2.«Закінчи речення»

1.Найменша кількість сонячної енергії припадає на…(північ матарика).

2. Найбільша  кількість сонячної енергії надходить у…(південні райони материка).

3.Над материком панують…(арктичні, помірні, тропічні повітряні маси).

4.У помірних широтах найчастіше виникають небезпечні погодні явища…(смерчі, торнадо).

5.Кордильєри затримують проникнення вологих повітряних мас з…(Тихого океану).

6.Найбільша кількість опадів випадає на північно-західних схилах Кордильєр завдяки впливу…(Аляскинської течії).

7.В арктичному поясі цілорічно панують сухі та холодні…(арктичні повітряні маси).

8.Унаслідок значної протяжності помірного поясу із заходу на схід його поділяють на…

(чотири кліматичні області).

 

2. «Подумай і скажи»

1)Які чинники найбільше впливають на клімат Пн.Америки?

2) В яких районах  Північної Америки і чому випадає найбільша кількість опадів?

3) Де на материку можна зустріти кліматичні «піч» і «холодильник»?

4)Учитель пропонує ознаки одного з кліматичних  поясів, а учні, повинні назвати який це кліматичній пояс:

 

1) Арктичний кліматичний пояс

  •  Суворі зими
  •  Холодне літо
  •  Полярна ніч
  •  Річна кількість опадів – 100мм

2) Помірний кліматичний пояс – континентальна кліматична область.

  •  У центрі материка
  •  Річна кількість опадів – 200-400мм
  •  Середня температура літа - +18°С
  •  Зима холодна
  •  Увесь холодний сезон лежить сніг
  •  Середня температура зими - -16°С

3) Субтропічний кліматичний пояс – середземноморська область.

  •  Західна частина поясу
  •  Зима волога
  •  Зима тепла (+8°С)
  •  Літо сухе
  •  Літо спекотне (+24°С)

4)Тропічний пояс – континентальна область.

  •  На півдні материка
  •  Опадів 100мм
  • Середня температура (+24°С),
  •  Клімат «вічного літа»

 

ІІІ. Мотивація  навчальної та пізнавальної діяльності

  На території Північної Америки наявні всі типи вод суходолу: багаторічна мерзлота ,болота, льодовики та підземні води – це обумовлено різноманітністю природних умов материка. А найбільший об’єм вод суходолу міститься у повноводних  річках та озерах Північної Америки. Я хочу, щоб ви запам’ятали: усі річки Землі – чудовий дар природи. Їх треба берегти, про них треба турбуватися, бо без цих живих джерел дорогоцінної вологи неможливе життя на нашій планеті.

 

IV. Актуалізація опорних знань.

 

Географічний диктант.

  1. Природний водний потік, що протікає в зниженнях рельєфу  (річка).
  2. Місце, де річка бере свій початок (витік).
  3. Місце, де річка впадає в океан, море, чи іншу річку (гирло).
  4. Падіння ріки з високого уступу (водоспад).
  5. Надмірно зволожена ділянка суходолу (болото).
  6. Щорічне підвищення рівня води в річці (повінь).
  7. Природна заглибина заповнена водою (озеро)

 

V.Вивчення нового матеріалу

                                            План

1.Загальна характеристика внутрішніх вод материка.

2.Основні річкові системи.

3.Озера.

4.Інші води.

1. Загальна характеристика внутрішніх вод материка

- Учитель. Які ви знаєте види вод суходолу? (схема на слайді). Існує твердження «Водна мережа материка – це дзеркало його клімату та рельєфу. Чи згодні ви з цим ? Від рельєфу залежить довжина річки, площа басейну, напрям та швидкість течії, наявність порогів та водоспадів. Клімат вливає на характер живлення та режим річки, а саме: повінь, паводок, межінь, льодостав.

 Між якими басейнами розподіляються річки Пн.Америки? (по атласу).

Річки басейну Північного Льодовитого океану протікають територією давнього зледеніння, через озера, і мають неширокі долини зі скелястими берегами і численними порогами. Живлення  переважно снігове.

Річки басейну Тихого океану переважно короткі й глибокі. Танення снігів і льодовиків у горах підтримує високий рівень води, особливо в літній період.

Найбільш важливу роль у забезпеченні населення материка водними ресурсами відіграють річки басейну Атлантичного океану. Це досить розгалужені річкові системи із широкими долинами. Такою річковою системою є найбільша річка на материку – Міссісіпі з притоко Міссурі та іншими притоками. За своєю історичною роллю і господарським значенням річка має для американців таке значення, як Дніпро для українського народу.

Щоб існувати, жити, треба живитися – такий закон природи. Річки також підкоряються йому. (слайди№   ).Річка Міссісіпі живиться весною- талими, восени-дощовими, взимку-підземними водами.

 Сьогоднішнє знайомство з річками розширить ваші знання і допоможе виконати практичну роботу№14.

 Група гідрологів, досліджував річки та озера  материка. І я з великим задоволенням надаю їм слово.

 

                                           Звіт групи гідрологів

2.Основні річкові системи

 

1.р.Міссісіпі. Найважливіша водна артерія Північної Америки — Міссісіпі. Зі своєю головною притокою Міссурі вона має довжину 6420 км, а площа її басейну — 3268 тис. км2, тобто третина території США. Індіанці називали її «Батьком вод».

Вона бере початок від невеликого озера в штаті Міннесота й майже досягає Великих озер. У верхів’ях річка протікає через невеликі озера й болота, утворюючи пороги й кам’янисті перекати.  Майже по всій протяжності Міссісіпі має широке русло. За кількістю вигинів річка може претендувати на одне з перших місць у світі. Якщо випрямити всі петлі, вона стане утричі довшою. Цікаво, що Міссісіпі в напрямку до гирла не розширюється, а, навпаки, звужується. При впадінні в Мексиканську затоку утворює велику дельту порослу вологими субтропічними лісами. Найбільші притоки: Міссурі, Огайо, Арканзас.

Режим Міссісіпі дуже складний, що пов’язано з великою розмаїтістю природних умов на території її величезного басейну. Максимум витрати води спостерігається навесні через танення снігів у верхній частині басейну й улітку у зв’язку з максимумом на річці Огайо й дощами в горах. До кінця літа Міссісіпі сильно міліє. Великі глибини зберігаються тільки в нижній течії. Має великі запаси єнергії.

Говорячи про Міссісіпі, неможливо не згадати Міссурі, її притоку, що сама по собі є однією з найбільших річок світу й майже на 800 км більша за «велику річку»! Таке буває рідко. Виникає питання: чому ж Міссурі вважається притокою Міссісіпі, а не навпаки? По-перше, Міссісіпі тече центральною віссю Північноамериканської рівнини і є ніби стовбуром річкового дерева, у той час як Міссурі й Огайо підходять до неї з двох боків, утворюючи своєрідні гілки цього стовбура; по-друге, у місці злиття Міссісіпі з Міссурі перша несе в собі значно більше води; по-третє, канадець Жольє відкрив верхню течію Міссісіпі, коли про Міссурі європейці не мали жодного уявлення.

Міссурі бере початок на висоті 4200 м у Скелястих горах. Крижані води, що стікають зі сніжних вершин, змішуються в ній з окропом гейзерів Єллоустонського парку. Міссурі утворює набагато більше порогів і водоспадів, ніж Міссісіпі. Навіть вийшовши на Великі рівнини, вона зберігає велику швидкість, розмиваючи пухкі породи, що складають русло Річка схожа на брудно-жовтий потік під час весняної повені. Вона переносить не тільки пісок і гравій, але й камені, гілки й навіть цілі дерева.

 

2.р.Маккензі. Найбільша північна річка — Маккензі (індіанці називали її «великою річкою»). Свою назву вона дістала на честь дослідника цих місць Олександра Маккензі, який в 1789р. першим з європейців проплив по ній.

Головна притока Маккензі — гірська річка Атабаска, що бере початок у Скелястих горах Канади, потім вона стрімко йде на Великі рівнини й там впадає в однойменне озеро. З озера річка виходить під незвичайною назвою — Невільнича. Прокладаючи шлях на північ, р. Невільнича впадає у Велике Невільниче озеро. Річка, що випливає з Великого Невільничого озера, має назву Маккензі, довжина її 4250км.

Маккензі протікає в Канаді протягом 1770 км.  Басейн розміщений між Гудзоновою затокою й хребтами Кордильєр.

Долина Маккензі досягає кількох кілометрів завширшки й сильно заболочена, а в середній і нижній течії оточена лісами.

Пониззя річки розміщене за полярним колом, на порозі Арктики. Води Маккензі впливають на стан мерзлоти та клімат прилеглих районів.

Річка зберігає значну водоносність протягом усього року. Взимку рівень води знижується, а навесні вона «переживає» паводок, що починається у верхній течії та утворює затори й повені, небезпечні для прибережних районів. Після цього починається стрімкий льодохід, що завдає значної шкоди лісам, які ростуть у заплаві річки. Бурхливі паводкові води з коренем виривають дерева, які річка виносить у Північний Льодовитий океан.

 

3.р.Юкон.  Річка Юкон відома своїй назві "золотою лихоманкою” початку ХХ століття, або Клондайком, за іменем її притоки.

Юкон (в перекладі „велика ріка”) річка у Канаді та США (Аляска). Довжина 3700 км. Головний виток - р. Льюіс,  в Кордильєрах. Впадає в затоку Нортон Берингова моря.  Більше половини своєї течії має рівнинний характер; ширина долини сягає 30 км. Основне живлення - снігове. Морські припливи розповсюджуються вверх по річці на 160 км. Судноплавна з травня по вересень.

 

 

4.р.Колорадо. «Ріо-Колорадо»,  як називали її іспанці, що означає "червона ріка”, тому що ущелина, де вона протікає, складена породами червоного кольору. Каньйон вони назвали Восьмим дивом Світу.

Починається в передгір’ях Кордильєр і впадає в Каліфорнійську затоку. Довжина річки 2330 км. Це одна з найбільш глибоких річкових долин в світі. Більш ніж 10 млн.років тому частина суходолу почала підніматися, а річка Колорадо, яка там протікала, стала активно розмивати свою долину. В товщах вапняків, піщаників та сланців утворився гігантський каньйон довжиною більше 446 км та глибиною 1800 м. Майже вертикальні схили долини утворюють уступи різної форми. Ширина на поверхні 8-25км., на дні – 1км. В 1919 р. тут був створений національний парк „Гранд-Каньйон”, який своєю незвичайною красою приваблює багато туристів.

 

5.р Колумбія. Річка Колумбія отримала свою назву на честь корабля «Колумбія», на якому мореплавці в 1792 році відкрили гирло річки. Протікає на північному заході материка. довжиною річки 1950км.  Вона належить до Тихого океану і має льодовиковий режим.
   Річка бере початок біля підніжжя гори Фарієм. У своєму верхів'ї вона, сполучаючи ряд мальовничих льодовикових озер, тече спочатку на північ, потім різко повертає на південь, прямуючи до кордону США. Тут Колумбія прорізує глибоку ущелину в лівому Колумбійському плато.  
   Річка Колумбія, незважаючи на численні пороги, судноплавна на протязі 1000 км. Побудовані спеціальні канали, що обходять пороги. Навіть морські судна піднімаються вгору по річці на 180 км.
   Колумбія — велике джерело гідроенергії.  На річці побудовано 14 гідроелектростанцій як в США, так і в Канаді.

 

 

-Учитель. Як бачите, в Північній Америці багато річок та озер, і всі вони  різні.

У кожної свій характер, свій “почерк”, паспорт, тільки властиві їй, через гори і рівнини, луки і ліси, степи й пустелі несуть річки свої води – прозорі й каламутні, холодні й теплі, прісні й солонуваті.

 

3.Озера

- Учитель. На початку подорожі озерами Північної Америки пригадайте, які бувають озера за походженням? (тектонічні, льодовикові, загатні, лиманні, залишкові, заплавні, карстові, вулканічні). Північна Америка – материк Великих озер. Першовідкривачі, які освоювали нові землі, додавали до назви географічних об’єктів епітет «великий» й не помилилися, адже із 19 найбільших за площею озер світу  8 знаходиться тут, на півночі материка.

Звіт групи гідрологів

В помірному та субарктичному поясі Північної Америки розташована велика кількість озер. Вони мають льодовиково-тектонічне походження. Найвідомішими є Великі озера – п’ять прісноводних басейнів, які містять 20% світових запасів пісної води.  Вони розташовані на різних висотних рівнях і являють собою каскад природних водоймищ, з’єднаних короткими порожистими річками.

Озеро Верхнє - найбільше за площею,  найглибше (393м),  має найбільший об’єм води. Вода в ньому найхолодніша. Взимку воно замерзає. В сурові зими товща льоду сягає 1,5м.

Друге місце займає озеро Мічиган, воно подібно апендиксу в системі озер. В перекладі означає "велике озеро". Воно цілком знаходиться в промисловому районі США, тому сильно забруднено. Раніше в ньому водилось багато риби: лосось,  щука,  осетри.

Озеро Гурон займає центральне місце в системі озер. За  розмірами та об’ємом воно поступається тільки озеру Верхнє. Носить ім’я  індійського племені Гурони. З озера Гурон витікає р. Детройт, з’єднуючи його з озером Ери.

На берегах цього озера колись проживали індійці племені Ери, що означає "кішки". Потом їх знищили войовничі ірокези, але назва озера залишилась.

Найнижче за висотою та найпрекрасніше озеро ірокези назвали Онтаріо – "прекрасне", але сьогодні воно є  найбруднішим.

Озера Ері та Онтаріо з’єднує річка Ніагара,  довжиною всього 58 км.  Назва її відома всьому світу завдяки водоспаду, висота якого 51м. Перед уступом ріка ділиться на два рукава островом Козій. Цей острів ще називають Райдужним, тому що сонячні промені, заломлюючись в водних бризках, утворюють райдугу.  94% води Ніагари падає на канадській частині річки и називається Хорсу-Фолс – "підкова коня". З-за цього тут стоїть страшенний шум, який чутно на відстані 25 км.

В Кордильєрах багато вулканічних та карстових озер, а на внутрішніх плоскогір’ях – невеликих залишкових (реліктових) засолених озер. Наприклад, Велике Солене озеро – це безстічна водойма на заході США, залишок давнього океану. Глибина озера 5-8м, а солоність до 300 промілле. Озера: Вінніпег, Велике Ведмеже, Велике Невільниче, Атабаска мають льодовикове походження та замерзають взимку.

                                                   4.Інші води

-Учитель. Річки й озера з’єднані мережею каналів і мають велике транспортне значення. Для Північної Америки характерне сучасне зледеніння (площею 2 млн.км). Це покривні льодовики Гренландії, Канадського Арктичного архіпелагу і гірські льодовики Кордильєр на північному заході материка, де їх утворенню, крім низьких температур, сприяють рясні снігопади. На Алясці – один із найбільших льодовиків Беринга (170км.). Льодовики охороняються у національному парку «Глетчер», що в перекладі означає «льодовик». На півночі материка поширена багаторічна мерзлота. Величезне значення для водопостачання населених пунктів Північної Америки мають найбагатші запаси підземних вод, розвідані в надрах материка.

Висновок:Внутрішні води Північної Америки значно забруднені внаслідок господарської діяльності людини. Країни материка працюють над вирішенням цієї проблеми.

 

VI. Закріплення.

1.Яке значення мають річки в природі? (слайд№31)

2.Прийом «Повторимо карту» (слайд №32).

5.Визначити гідрологічний об’єкт за коротким описом:

1) Вода в цьому озері має в 9 разів вищу солоність, ніж і океані (Велике Солоне озер).

2) Це озеро з’єднане річкою Св.Лаврентія з Атлантичним океаном (Онтаріо).

3) Ця річка поєднує озера Ері й Онтаріо (Ніагара).

4) Ця річка є найдовшою на материку (Міссісіпі).

5) Назву цій річці, що в перекладі означає «пофарбована», дали іспанці, які були вражені червонуватим кольором її мутних вод (Колорадо).

6) Ця  річка протікає на півночі Канади. Свою назву вона отримала на честь дослідника цих місць (Маккензі).

 

VII. Підсумок уроку. Виставлення оцінок.

 

VIII. Домашнє завдання.1). Опрацювати №43; 2). Виконати практичну роботу №14. Скласти опис річки за планом (ст.270)

 

I в.р.Колорадо;

II в.р.Міссісіпі;

III в.Маккеззі.

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Шевченко Людмила Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Степнов Михайло Ігорович
    Конкретний змістовний урок.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
29 червня 2018
Переглядів
10704
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку