Урок «Воєнно-політичні події 1656-1657 років»

Про матеріал
Мультимедійна презентація з історії України 8 клас на тему "Воєнно-політичні події 1656-1657 років".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Епіграф до уроку: «Так ось вона Січ. Ось те гніздо звідки вилітають усі ті горді дужі як леви. Ось звідки розливається воля і козацтво на всю Україну» М. Гоголь

Номер слайду 3

Історична розминка “Знавці козаччини” 1.Назвіть острів, на якому було засновано Запорізьку Січ? 2.Засновник першої Січі? 3.Хто був першим союзником козаків у боротьбі проти поляків? 4.Вища посадова особа на Січі? 5. Перша битва Національно-визвольної війни? 6.Гетьман, який створив Українську козацьку державу? 7.Як називали козаків, які проживали в степах Дикого поля? 8.Обовязкова умова прийняття в козаки 9.Що було атрибутом гетьманської влади?

Номер слайду 4

“Березневі статті” План Характеристика Система управління Бюджет, фінанси, податки Військова справа Зовнішня політика Обов’язки гетьманату щодо Москви Обов’язки Москви щодо гетьманату

Номер слайду 5

Воєнно-політичні події 1656-1657 років

Номер слайду 6

План уроку 1. Віленське перемир’я Московії та Польщі 1656 року. Зміна зовнішньополітичної орїєнтації Богдана Хмельницького. 2. Оцінка діяльності Богдана Хмельницького.

Номер слайду 7

Поняття й терміни Дипломатія. Сепаратний договір. Коаліція.

Номер слайду 8

Проблемне питання Багато відомих людей оцінюють постать Б.Хмельницького по різному, одні підтримують його діяльність інші засуджують? Чи згодні ви з висловлюваннями істориків? Проблемне питання

Номер слайду 9

«Хмельницький став керівником Визвольної війни завдяки тому, що здобув довіру мас. Він ріс і жив серед козацтва, розумів його прагнення й інтереси. Народні маси зустріли Хмельницького з цілковитим довір'ям, розуміючи, що він є справжнім захисником їх інтересів» (український історик Іван Петрович Крип'якевич, 1954 p.). « … один руїнницький вибух темних соціальних сил, викликаний купкою егоїстів- авантюристів, котрим народні маси послужили тільки знаряддям, «гарматним м'ясом», обдуреним свободолюбними гаслами, а в результаті — руїна України, занепад культурного життя... наш квітучий край обернув у пустиню, засипану попелом і засіяну квітками наших предків» (український письменник, Історик,поет Пантелеймон Куліш).

Номер слайду 10

Учасники підписання Віленського договору Ян ІІ Казимир Олексій Михайлович

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Нові союзники Б.Хмельницького Дьордь ІІ Ракоці

Номер слайду 13

Похід козаків на чолі з А. Ждановичем

Номер слайду 14

Реставрація тексту Під час пошуку нових союзників … підтримав вторгнення трансільванського князя Дьєрдя II Ракоці. Союзні війська перейшли …, захопили Замостя, Люблін і 9 червня …. Проте у середині … становище союзників погіршилося і … розпочав переговори з … та капітулював. Жданович з полковниками … в Україну. Дана звістка стала фатальною для гетьмана.

Номер слайду 15

Під час пошуку нових союзників Б.Хмельницький підтримав вторгнення трансільванського князя Дьєрдя II Ракоці. Союзні війська перейшли Віслу, захопили Замостя, Люблін і 9 червня Варшаву. Проте у середині червня становище союзників погіршилося і Дєрдь ІІ Ракоці розпочав переговори з поляками та капітулював. Жданович з полковниками повернувся в Україну. Дана звістка стала фатальною для гетьмана.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Райнер Марія Рільке 1875-1926 «Пригорнись душею до Вкраїни…”

Номер слайду 19

Боротьба крізь століття

Номер слайду 20

У якому ракурсі за цим джерелом показано Б. Хмельницького? Чи створюються у нашому сьогоденні історичні пісні? Які причини їх створення? Кому вони присвячуються?

Номер слайду 21

Проблемне питання Багато відомих людей оцінюють постать Б.Хмельницького по різному, одні підтримують його діяльність інші засуджують? Чи згодні ви з висловлюваннями істориків? Проблемне питання

Номер слайду 22

Метод “Прес” Я вважаю …. Тому, що …. Наприклад, …. Отже ….

Номер слайду 23

Проведення гри «АСОЦІАЦІЯ» Олексій Михайлович…. Коаліція …. Зрада …. 24 жовтня 1656 року …. Трансильванія…. А.Жданович ….

Номер слайду 24

Встановити хронологічну послідовність подій підписання Віленського перемир’я; воєнні дії війська Дьордя ІІ Ракоці та козацьких полків на чолі з А.Ждановичем проти Речі Посполитої; укладення козацьким посольством Березневих статей з московським урядом.

Номер слайду 25

. Пам'ятна монета Орден Богдана Хмельницького I ступеня в Україні Орден Б. Хмельни-цького I ступеня у СРСР

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Домашнє завдання 1. Опрацювати параграф 21 підручника. 2.Поміркуйте, з ким із відомих вам видатних політичних діячів Стародавнього світу та доби Середньовіччя ви поставили б поруч Богдана Хмельницького. Свою точку зору аргументуйте.

ppt
Додано
9 березня 2021
Переглядів
646
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку