Урок. Всеволод Нестайко. Повість «Дивовижні події в шостому "Б" (фрагмент). Презентація групової роботи.

Про матеріал
Тема. Всеволод Нестайко. Повість «Дивовижні події в шостому "Б" (фрагмент). Презентація групової роботи. Мета. Узагальнити вивчене про головних і другорядних героїв, послідовність розвитку подій, особливості характерів героїв твору; визначити ідею та проблематику повісті; розвивати ключові компетентності. Розмірковувати про цінність кмітливості, сили волі, дружби, здатності працювати в команді, взаємодопомоги, відповідальності. Урок розроблено згідно з Модельною навчальною програмою «Українська література. 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти (автори Чумарна М. І., Пастушенко Н. М.). Наказ Міністерства освіти і науки України від 12.07.2021 № 795. У завданнях використано матеріал підручника: Українська література: підруч. для 6 класу закладів загальної середньої освіти / Л. Т. Коваленко, Н. І. Бернадська. — К. : Видавничий дім «Освіта», 2023. — 256 с.: іл. Урок такого типу рекомендовано проводити наприкінці вивчення твору як узагальнення вивченого.
Перегляд файлу

Тема. Всеволод Нестайко. Повість «Дивовижні події в шостому "Б" (фрагмент). Презентація групової роботи.

Мета. Узагальнити вивчене про головних і другорядних героїв, послідовність розвитку подій, особливості характерів героїв твору; визначити ідею та проблематику повісті; розвивати ключові компетентності:

спілкування державною мовою (усно й письмово тлумачити поняття, факти; висловлювати думки, почуття, погляди);

 математичну компетентність (виокремлювати головну й другорядну інформацію; установлювати причинно-наслідкові зв’язки; чітко формулювати визначення та будувати гіпотези; формулювати тезу й добирати аргументи; перетворювати інформацію з однієї форми в іншу (схему, таблицю); компетентності в природничих науках та технологіях (спостерігати, аналізувати; словесно оформлювати результати досліджень; визначати роль природи в житті людини; використовувати сучасні технології);

 інформаційно-цифрову компетентність (діяти за алгоритмом, зокрема здійснювати пошукову діяльність  та аналіз мовних явищ, застосовувати інформаційно-комунікаційні технології (ІКТ) для створення, пошуку, обробки, інформацією з навчальною метою);

уміння вчитися впродовж життя (читати, використовуючи різні види читання (ознайомлювальне, вибіркове, вивчальне та ін.); здійснювати самооцінювання результатів власної діяльності, рефлексію);

соціальні та громадянські компетентності (співпрацювати з іншими на результат, запобігати конфліктам і розв’язувати їх, досягати розумних компромісів);

підприємливості презентувати власні думки зрозуміло, грамотно, використовуючи доцільні виражальні мовні засоби).

Розмірковувати про цінність кмітливості, сили волі, дружби, здатності працювати в команді, взаємодопомоги, відповідальності.

Очікувані результати: учень(учениця) переказує та інтерпретує зміст художнього тексту; знаходить у художньому тексті відповіді на поставлені запитання; аналізує порушені в художньому тексті проблеми та висловлює власне бачення їх вирішення; наводить кілька аргументів і прикладів на підтвердження власної позиції; характеризує емоційний стан літературних персонажів, їхню поведінку та вчинки.

 

Хід уроку

  1. Організація класу.
  2. Актуалізація знань учнів.

Розгляньте зображення. Визначте, що їх об’єднує.

 

Назвіть автора твору.

 

  1.          Мотивація.

Сьогодні ми пригадаємо твір, над яким працювали кілька уроків.

Якщо ви будете активно і вдумливо працювати, то наприкінці уроку ми зможемо відповісти на питання, яке слово пропущено в реченні.

 

"… Велике це слово - …! Може, найбільше з усіх слів людських. Заради … люди йдуть на тортури, …, навіть життя віддають".

 

До речі, ці слова сказав герой твору В. Нестайка.

 

 

  1. Повідомлення теми. Очікувані результати.

На уроці ми представлятимемо спільну роботу в групах. Ви готували її на дошці miro. Запрошую представити результати роботи в групі.

 

 

 

Орієнтовні відповіді: головні герої – Лесик, Жора, Вася Агашкін.

Педабоги – Прометей Гаврилович (завгосп),

Зевс Парамонович (директор),

Феміда Василівна (бібліотекар),

Гея Петрівна (географія),

Гефест Іванович (трудове навчання),

Аполлон Григорович (фізика),

Гера Андріївна (хімія),

Афродіта Михайлівна (література),

Артеміда Семенівна (біологія),

Арей Степанович (військкерівник).

Трійця бешкетників – Довгий (Андрій Мережко), Злюкін (Казик Люкін), Малявка (Алик Дука).

 

Орієнтовні відповіді:

втеча від фороракоса чи мастодонта; плазування в багнюці із земноводними; зустріч із мамонтом; неймовірна злива (дощ як із відра); Жору віднесло потоком;

холод і голод; обстріл волохатими мавпами; втеча від шаблезубого тигра; рикання печерного ведмедя.

 

Орієнтовні відповіді:

визначення маршруту для порятунку Прометея Гавриловича; будівництво плота; подорож по Дніпру і по морю; спроба прогнати хижого орла; Прометей Гаврилович розбиває ланцюги.

 

Орієнтовні відповіді: фізкультура – сила, спритність, втеча від звірів; географія – орієнтування на місцевості, визначення маршруту для порятунку ПГ; біологія- визначення їстівних та отруйних рослин; визначення видів тварин та потенційної небезпеки; фізика – видобування вогню; література – знання міфології, порятунок ПГ, розвиток уяви; трудове навчання – побудова житла, плота.

 

  1. Сприйняття й осмислення вивченого матеріалу.

Читаючи твір, ми уявляємо описане автором, ставимо себе на місце героїв, розмірковуємо над їхніми словами й учинками.

 

Поміркуймо разом над прочитаними уривками.

 

Виразно прочитай уривок. Поміркуй над прочитаним.Які риси характеру Агашкіна розкривають ці слова?«Ой,чілдрени!вигукнувАгашкін.Незнаю,щозвамибуло,азімно-о-оюВінпохитавголовою.Яжкажу,кіно!Простонеповірите,фільмжахів!ХічкокніщоізсвоїмивигаданимикіножахамипротимоїхпригодЧесно!Отнедармавпідручникугеографіїпишеться:«Сповненестрашнихнебезпекжиттяпервіснихлюдейбулопов’язанезпостійноюборотьбоюзприродою».Цеточно.Такоїборотьбизприродою,якя,ніхто,мабуть,непереживав».146).

Орієнтовні відповіді: любить справити враження на інших, хоче бути в центрі уваги, щоб його слухали.

 

«Бачутоодинземноводникнаменезцікавістюгляне,тоінший.Алеагресивнихрухівумійбікнероблять.Може,йбояться,думають,якийсьновийвидповзе,хтозна,чинебільшийхижакзанихсамих.Словом,нечіпаютьмене.Іяїх,звичайно,нечіпаю.Повзу-повзу,нарештібачутвердийберегпоказався,виповзаютьнаньогогігантськіхвостатіящірки(читокрокодили,чисаламандри,хтоїхзна).От-отужевиповзуія.Раптомшубовсть!попідсамісінькимберегомпровалююсьуякусьбаюру.Іпочинаєменезасмоктувати.Ойлишенько!Щетрохиівсе,капець!Ітутяувідчаїхапаюсязахвостаякоїсьгігантськоїящірки,щопроповзалапоблизу.Вонаобернулася,перелякаласьтаодмененаберег.Іпотягламене.Ятількимолюсь:ой,хвосте,неодірвися!Вижзнаєте,ящіркизапростозалишаютьхвостивруках.Алеця,гігантська,ні,чесновитягламененаберег.Читозпереляку,читодоісторичніящіркизхвостамивзагалінерозлучаються.Незнаю.Вусякомуразіяїйдужевдячний,тійящірці…».147). Виразно прочитай уривок. Поміркуй над прочитаним.Чому Вася Агашкін використовує у своєму мовленні слова «чілдрени», «капець»? Як це його характеризує?Чи варто вживати слово «капець»? Чи не засмічує воно мову?

Орієнтовні відповіді: любить справити враження на інших, використовує іншомовні слова та сленг, щоб виділитися, здаватися особливим, бути в центрі уваги. Такі слова засмічують наше мовлення. Замість них можна використати українські відповідники: хлопці, друзі; кінець, смерть, погибель, амінь. 

 

«Кинулися ми навтіки… Але… Якщо міряти сили відрами чи каністрами, як шофери бензин, то в нас у баках лишилося менше ніж на денці. Ще кілька метрів і мотори наші чмихнуть востаннє, й колеса стануть. Чую позаду щось сопе, доганяє. Потім чую хрипить. Він, … І обернутися страшно. Агашкін, кричу, прощай! Прощай, Лесику! Прощай! це він мені. Бензин мій кінчився, мотор чмихнув. Упав я на землю, потилицю руками накрив. Усе! Завмер. Чекаю. А в голові тільки одне: «За що ж він мене спершу вхопить …за ногу?.. за руку?.. за спину?» (с. 155-156). Виразно прочитай уривок. Поміркуй над прочитаним.Від кого тікали хлопці в цьому епізоді?Який художній засіб використав Лесик у своїй розповіді? Як це його характеризує?

Орієнтовні відповіді: тікали від шаблезубого тигра. Використав метафору. Лесик виявляє творчі здібності, уяву, почуття гумору.

 

«Біжачи,яподумав,щоспорт,особливолегкаатлетикаібігзперешкодами,зародивсядужедавно,самевтіпрадавнічаси,уякихмизаразперебували.Інеостаннюрольупершихрекордахвідігралишаблезубийтигрчипечернийведмідь». «Пам’ятаєш, у підручникуфізикинавітьмалюнокє: сидитьголийдикуні тредолонямипаличку, ввіткнутув поліно, —вогоньдобуває. От-от, кажу. А ми з тобою… У «морськийбій» на уроках грали, —зновузітхнувАгашкін. Здавсянам той «морськийбій». «…самечерез слабкістьсвою людинай стала людиною. Не маючипазурівта іклівшаблезубихдля захисту, мусилавона розвиватимозок, щоброзумом, хитрістюподолативорогів. Правда, на цееволюціїдовелосявитратитине одну сотню тисячроків». «Спершунам треба дізнатися, де отаскеляз Прометеєм. У якийбікіти, де шукати, кажешти. —Правильно? Правильно, погоджуємосями з Агашкіним.Яка наука нам у цьомудопоможе? питаєшти. —Чине географія?Географія, як папуги, повторюємоми». Прочитай уривки з повісті. Яка спільна думка їх об’єднує?

Орієнтовні відповіді: в усіх уривках підкреслено важливість знань, навчання і розвитку людини для подальшого життя.

«І наче тепліше стало. Чи то від бігу зігрілися, чи від того, що тебе знайшли. Що не кажи, утрьох це не вдвох, утрьох завжди веселіше. Троє це вже компанія» (157). Прочитайте прислів’я.Знайди у повісті висловлювання героїв, які виражають таку ж думку. Згодабудує,анезгодаруйнує.Друзіпізнаютьсявбіді.Людинабездрузів,щодеревобезкоріння.Сонцезігріваєповітря,другдушу. «І ми кинулисядо ньоготак радісно, начето бувне Агашкін, а найріднішанам у життілюдина. Ой, хлопці! Ой, як добре, щовиз’явилися! тремтячимголосом заговорив до нас Агашкін. —Боя вжей надіїне мав. Думав, щовсе, пропадаю «(с. 145). «Засмутилисями з Агашкінимстрашенно. Тількищотибувразом з нами, говорив, лаявся. І враз нема, зник, начей не булозовсім. Цеж страшно, коли людинараптомзникає. Дужеми з Агашкінимзасмутилися… «(с. 148). «Головне, щоти, тизновуразом з нами. Такамене радістьшаленаохопилапереказатине можу» (с. 156). «Дивлюсь —стоїть прикутий ланцюгами наш бідний Прометей Гаврилович, а величезний страшнючий орел махає біля нього крилами і націляється здоровенним дзьобом. От-от клюне. Ми всі втрьох як закричимо:Ану киш! Ану геть звідси!» (с. 163)

Орієнтовні відповіді: усі прислів’я пов’язані темою дружби. Дружба – це велика цінність. Саме про це писав у своїх творах В. Нестайко.

  1. Підсумки уроку.

Чи можете ви тепер відгадати пропущене слово у висловленні героя твору В. Нестайка?

"Дружба! Велике це слово - дружба! Може, найбільше з усіх слів людських. Заради дружби люди йдуть на тортури, … навіть життя віддають".

 

Які ще важливі питання (проблеми) піднімає автор у повісті?

Заповніть таблицю (колективна робота).

 

 

Орієнтовні відповіді:

  • значення навчання і розвитку здібностей для майбутнього життя (формування компетентностей);
  • дружба і взаємопідтримка;
  •  поведінка людини в складних (надзвичайних) ситуаціях;
  • захист і збереження природи.

Ідея твору – утвердження дружби як великої цінності, яка допомагає людини вистояти у складних життєвих обставинах; підкреслення важливості навчання для майбутнього життя.

 

 

     Проаналізуй, що виражає заголовок повісті – факт чи судження. Поясни.

     За допомогою «хмари слів» напиши, що, на твою думку, було дивовижним у повісті.

  1. Рефлексія.

Оціни свої знання з вивченої теми

  1. Домашнє завдання. Напиши продовження історії про Лесика та Жору (5-6 речень).
docx
Додано
4 лютого
Переглядів
1111
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку