Презентація "Григорій Сковорода. "Ой ти птичко жовтобока", "Гей, поля, поля зелені""

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури в 6 класі на тему "Григорій Сковорода. "Ой ти птичко жовтобока", "Гей, поля, поля зелені""
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Григорій Сковорода "Ой ти птичко жовтобока" "Гей, поля, поля зелені"

Номер слайду 2

Григорій Савич Сковорода український філософ, богослов, поет, педагог, перекладач, композитор літургійної музики. Має значний вплив на сучасників і подальші покоління своїми байками, піснями, філософськими творами, а також способом життя, через що його називають “Українським Сократом”.

Номер слайду 3

Народився Григорій 3 грудня 1722 р. в сотенному містечку Чорнухи Лубенського полку, на Полтавщині у козацькій родині. Батько Сава Сковорода був рядовим козаком, який у мирний час займався шинкуванням і продажем вина. Мати Пелагея походила зі Шангіреїв, рід яких мав кримськотатарське походження. Григорій мав ще старшого брата Степана. З дитинства ріс “чудним” хлопчиком, заглибленим у свої думки і не придатний до господарської роботи. Влітку 1730 його віддали до дяківської школи в Чорнухах.

Номер слайду 4

У серпні 1734 р. Григорій вступив до Києво – Могилянської академії . Вчився добре, протягом навчання вивчав декілька мов та опановував твори античних авторів.

Номер слайду 5

Після звільнення з Харківського колегіуму у 1769 р. Сковорода оселився на пасіці в Гужвицькому лісі неподалік Харкова і зажив життям пустельника. Відтепер він обрав новий і не знаний до того стиль життя – мандрівку. І ця мандрівка тривала до самої смерті – чверть віку. Була вона повна пригод, оповита переказами й легендами. У ній він ніколи не розлучався з Біблією, сопілкою, і своїми творами. Слава про нього розходилася широко, і багато хто бажав його бачити й чути як речника великої правди.

Номер слайду 6

Навколо нього сформувалося коло шанувальників – студенти філософії – Я. Правицький. В. Білозерський. М. Заводовський. Вони збиралися в домі Сковороди, читали античних авторів, писали вірші, співали, гуляли за містом у садах.

Номер слайду 7

Творча спадщина Григорія Савича Сковороди порівняно невелика але досить багатогранна. Вона представлена творами (збірка “Сад божественних пісень, що проріс із зерен Священного писанія”, вірш “De Libertate”), байками в прозі (“Байки харківські”), трактатами, діалогами, притчами (“Розмова, названа Алфавіт, або Буквар світу”, “Асхань”, “Нарцис”, “Вступні двері до християнської доброчинності”, “Убогий Жайворонок”), перекладами та переспівами римських авторыв (поетичні твори Овідія, Горація, Муре, прозові твори Цицерона, Плутарха, Сидронія Гозія та ін.). Найбільшу цінність становлять пісні та байки, написані прозою.

Номер слайду 8

Григорій Сковорода – це людина глибинного характеру, світлого серця і проникливого розуму. Людина, саме життя якої було оригінальним творінням. «З усіх утрат втрата часу часу найбільша»“З видимого пізнай невидиме”“Найгірша хвороба – хворіти духом.”«Бери вершину і матимеш середину»«Один у багатсві бідний, а інший у бідності багатий»«Ні про що не турбуватись – значить не жити»“Визначай смак не по шкарлупі, а по ядру”

Номер слайду 9

В останній рік життя Григорій Савич проживав у селі Пан – Іванівка в домі колезького радника Андрія Ковалівського де і помер 9 листопада 1794 року. На хресті над могилою, на прохання самого Сковороди, було написано: «Світ ловив мене, та не впіймав …».

Номер слайду 10

Національний літературно – меморіальний музей Г. С. Сковороди, с. Сковородинівка, Золочівського району Харківської областіМеморіальний музей Г. С. Сковороди Національного історико – етнографічного заповідника «Переяслав», м. Переяслав. Чорнухинський літературно – меморіальний музей Г. СковородиІсторико-культурний заповідник «Батьківщина Григорія Сковороди», смт. Чорнухи Полтавської області.

Номер слайду 11

Великий письменник і філософ – писав: «Ми створимо світ кращий. В майбутній Україні бачу все нове: нових людей, нове творіння і нову славу» . Можливо, ми українці ХХІ століття, є тими людьми, які творять нашу нову славу, нашої оновленої землі, на цій землі завжди житиме в серцях вдячних правнуків легендарний любомудр, наша гордість і слава – Григорій Сковорода.

Номер слайду 12

ЗБІРКА«Сад божественних пісень»Вірші Г. Сковороди— це передусім поезія особистих переживань автора, його морально-філософських роздумів про смисл життя, про істинне щастя, добро, чесність тощо.

Номер слайду 13

"Ой пташино жовтобока"Тема: автор порівнює пташину з людиною, щоб вона не рвалась вверх, а хапала середину "не клади гнізда високо" Основна думка: "А я буду собі тихо                           Коротати милий вік,                           Так мене мені все лихо,                            Буду щасний чоловік". Худ.засоби:метафори: "Буйні вітри повівають, руки явору ламають«; епітети: "милий вік","щасний чоловік", "пташино жовтобока". Жанр: філософська лірика.

Номер слайду 14

У творі ми бачимо піднесення найвищих якостей людини: розуму, совісті, працьовитості, проповідь життя, близького до природи. Ідеал поета – не явір, який стоїть над горою і якому буйні вітри ламають вітки, а верба, що шумить низько над водою. Відповідний і епіграф до цієї пісні: «Господь гордим противиться, смиренним же дає благодать».

Номер слайду 15

«Гей, поля, поля зелені...»Тема: зображення краси природиІдея: возвеличення любові до рідного краю. Худ.засоби:метафори: під хмарами дзвонить,на гілля лящить,зійшла денниця,сонце визирає;епітети: потоки чисті,береги трависті. Жанр: пейзажна лірика

Номер слайду 16

У пісні «Ах поля, поля зелені», як і в попередній, виразно звучать народнопісенні мотиви. Автора приваблюють поширені в народній ліриці образи зелених ланів, чистих поточків, кучерявих лісів, жайворонків, соловейків і т. п. Розмір поезії наближається до побудови українських народних пісень. Життю міста з його гарячковою невсипучістю, виром пристрастей і бажань він протиставляв поезію тихих полів, зелених дібров, настрій безтурботного мандрівника, який не знає честолюбства і користі.

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Вивчити напам’ять вірш (на вибір)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 лютого
Переглядів
771
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку