Урок "Вуглеводи. Класифікація. Функції вуглеводів в організмі "

Про матеріал

ознайомити учнів із різноманіттям і функціями вуглеводів; показати їх роль у життєдіяльності клітини; розвивати знання про здоровий спосіб життя

Перегляд файлу

Тема. Вуглеводи.

Мета:  ознайомити учнів із різноманіттям і функціями вуглеводів; показати їх роль у життєдіяльності клітини; розвивати знання про здоровий спосіб життя.

Міжпредметні зв'язки: хімія, фізика, основи здоров’я.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

 

Хід уроку


І. Актуалізація опорних знань та чуттєвого досвіду учнів.

1. Що таке ліпіди? 
2. Які сполуки відносять до ліпідів? 

3. Які молекули є основою полісахаридів?
4. Які функції ліпідів у живих організмах? 

 

ІІ. Мотивація навчальної дфяльності.

Про вуглеводи часто згадують зі здриганням, вважаючи, що вони є причиною зайвої ваги і різних захворювань. Якщо не зловживати ними, нічого подібного не трапиться. Навпаки, роль вуглеводів в організмі індивіда полягає в тому, щоб забезпечити його необхідною підзарядкою. Людина, яка не отримує їх в достатній кількості, виглядає хворобливо і втомлено.

 

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

    Хімічний склад вуглеводів відповідає формулі Сn2O)m, де n дорівнює трьом та більше. У клітинах тварин і людини вміст вуглеводів незначний (близько 5 %). У клітинах рослин їх значно більше (близько 90 %).

За здатністю вуглеводів до гідролізу їх поділяють на три групи:

  •                  моносахариди (гр. monos – один) – вуглеводи, молекули яких не гідролізують;
  •                  олігосахариди (гр. olligos – небагато) – вуглеводи, які при гідролізі утворюють від двох до десяти молекул моносахаридів;
  •                  полісахариди (гр. polyx – численний) – вуглеводи, які при гідролізі утворюють від одинадцяти до декількох тисяч молекул моносахаридів.

3.1. Моносахариди, або прості цукри, є органічними сполуками із загальною формулою (СН2O)n. У моносахаридів п може приймати значення від трьох до семи. Усі вони мають у своєму складі гідроксильні групи, тому добре розчиняються у воді. За кількістю атомів Карбону в молекулі моносахариди поділяють на п’ять груп — тріози, тетрози, пентози, гексози й гептози.

 

Прийом "Моя опора". Складання таблиці "Основні функції моносахаридів"

 

Моносахариди

Функції

Тріози (С3Н6O3)

Відіграють важливу роль проміжних продуктів у процесах дихання і фотосинтезу

Тетрози (С4Н8O4)

У живих організмах трапляються рідко, переважно в деяких прокаріотів

Пентози (С5Н10О5)

Входять до складу нуклеїнових кислот, беруть участь у синтезі деяких коферментів, полісахаридів і макроергічних сполук (АМФ, АТФ тощо), у процесі фотосинтезу

Гексози (С6Н12О6)

Є джерелами енергії, яка вивільняється під час реакцій окиснення в процесі дихання, входять до складу оліго- та полісахаридів

Гептози (С7Н14O7)

У рослин з родини Товстянкові відіграють важливу роль як один із проміжних продуктів фотосинтезу

 

   3.2.  Олігосахариди — сполуки, що складаються з 2-10 послідовно з’єднаних моносахаридів. Серед них найбільш поширені дисахариди, які утворюються сполученням двох молекул моносахаридів (наприклад, сахароза складається із залишків глюкози і фруктози; мальтоза — лише з залишків глюкози). Дисахариди мають солодкий смак, добре розчинні у воді.

До дисахаридів належать:                                                                                                           

   1) лактоза (молочний цукор), що міститься в молоці, утворена залишками глюкози та галактози;                                                                                                                                                                                2) сахароза (тростинний цукор C12H22O11), складається з глюкози та фруктози;                                     3) продукт часткового гідролізу крохмалю в рослинах — мальтоза, що утворена двома залишками глюкози;                                                                                                                                               4) трегалоза – грибний цукор, що так як і мальтоза утворена двома глюкозними залишками.

3.3    Полісахариди — полімери, молекулярна маса яких може сягати кількох мільйонів. Полісахариди відрізняються між собою складом мономерів, довжиною та розгалуженістю ланцюгів. Полісахариди майже не розчиняються у воді й не мають солодкого смаку.

До полісахаридів належать:                                                                                                              

1) Крохмаль — один із найпоширеніших полісахаридів. Він синтезується в процесі фотосинтезу в клітинах рослин і складається із залишків глюкози. Крохмаль у значній кількості відкладається в клітинах рослин, насамперед листків, насіння, бульб тощо.

2) Целюлоза — міцний, волокнистий, нерозчинний у воді полісахарид. Деревина, кора, бавовна складаються переважно з целюлози.

3) Глікоген — запасний полісахарид у грибів, тварин і людини. Він відкладається здебільшого в м’язах і клітинах печінки.

4) Хітин — полісахарид, який входить до складу клітинних стінок деяких грибів і зелених водоростей, кутикули членистоногих.

5) Інулін - полісахарид, який складається із залишків фруктози. Запасаючий полісахарид рослин, який відкладається у підземних органах представників родини Айстрові та деяких інших родин.

 

 3.4. Функції вуглеводів в організмі:

В організмі вуглеводи виконують наступні функції:

-  Є основним джерелом енергії в організмі.

-  Забезпечують всі енергетичні витрати мозку (мозок поглинає близько 70% глюкози, що виділяється печінкою)

-  Беруть участь у синтезі молекул АТФ, ДНК і РНК.

-  Регулюють обмін білків і жирів.

-  У комплексі з білками вони утворюють деякі ферменти і гормони, секрети слинних та інших утворюючих слиз залоз, а також інші сполуки.

-  Харчові волокна покращують роботу травної системи і виводять з організму шкідливі речовини, пектини стимулюють процес травлення.

 

ІV. Узагальнення і систематизація знань учнів.

1. Закінчіть речення :

1. Буряковий цукор…

2. Запасний полісахарид у тварин…

3. Запасний полісахариди  у рослин…

4. Входить до складу клітинної стінки рослин…

5. Молочний цукор…

6. Є мономером у крохмалю…

7. Входить до складу покривів комах…

8. Входить до складу рибонуклеїнової кислоти…

 

V. Домашнє завдання

Опрацювати відповідний матеріал підручника.

      Підготувати повідомлення "Вуглеводи в моєму житті".

 

doc
Додано
16 грудня 2018
Переглядів
8900
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку