Урок. "Як зберегти тепло і світло в нашому домі?"

Про матеріал
В цій розробці уроку подано матеріали, які вчать зберігати тепло та економно та раціонально використовувати прилади, що споживають енергію в побуті і на виробництві.
Перегляд файлу

Тема. Як зберегти тепло і світло в нашому домі?

 

Мета. Вчити учнів економно та раціонально використовувати прилади, що споживають енергію в побуті і на виробництві. Розвивати спостережливість, логічне мислення, пам’ять. Виховувати бережливе ставлення до багатств нашої Землі, любов до природи, повагу.

 

Хід уроку.

 

І. Організаційний момент.

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів.

 Хоч не солодкий,

Та дуже смачний,

Хоч сам маленький,

Проте дорогий.

Сядемо обідати –

Він на столі.

Люблять його

І дорослі, й малі.

 (Хліб).

Жодного дня ми з вами не обходимося під час прийому їжі без хліба.

А давайте пригадаємо скільки людської праці вкладено в буханець хліба.

А чи багато енергії потрібно використати для цього?

 

ІІІ. Повідомлення теми уроку.

Отже, ми з вами знову впевнилися що затрати енергії тільки на приготування хлібця дуже великі. Але ж ми користуємося і великою кількістю різних необхідних нам речей, на які також витрачається дуже багато енергії. Тому на цьому уроці ми і поговоримо, як же раціонально використовувати прилади і пристрої, що споживають енергію.

 

ІV. Сприймання та первинне усвідомлення нового матеріалу.

Ми вже знаємо, що енергію добувати не легко. Використання енергії повинно бути економним. Про це повинні пам’ятати усі.

Тому сьогодні ми з вами складемо пам’ятку раціонального використання

приладів і пристроїв, що споживають енергію в побуті та на виробництві. Кожний з вас приготував інформацію стосовно цієї теми, тож давайте тепер всі наші знання зберемо в одну пам’ятку. (Діти виступають зі своїми повідомленнями і наочним матеріалом).

1. Слідкуйте за витратами енергоносіїв! Лічильники електроенергії, газу, гарячої і холодної води дають змогу контролювати витрати енергоносіїв, регулювати їх споживання і фіксувати результати економного використання.

2. Утеплюйте вікна та двері!

3. Не випускайте тепло!                    

Закривайте на ніч занавіски і жалюзі, щоб зменшити втрати тепла через вікна. Заізолюйте радіатори опалювальної системи від зовнішніх стін - встановіть за ними тепловідбиваючу фольгу.

4. Не перетоплюйте Вашу оселю!

Якщо ви сплачуєте за опалення по тепловому лічильнику, чи маєте автономне опалення, пам’ятайте: підвищення температури в приміщенні на 1 градус збільшує витрати теплової енергії на 6%.

5. Не перекривайте теплу дорогу!

Радіатори опалення, закриті занавісками чи невдало розставленими меблями, більше гріють вулицю, ніж Вашу оселю.

6. Не витрачайте свої гроші на опалення вулиці!

Відкриті впродовж багатьох годин квартирки вікон дають вам не тільки свіже повітря, а й значні втрати тепла. Краще провітрювати частіше, але лише на протязі кількох хвилин при широко відкритому вікні. За цей час стіни приміщення не встигають охолонути.

7. Більше світла при менших витратах електроенергії!

Якщо замість чотирьох лампочок у люстрі має бути чотири бра, то локальне освітлення забезпечить економне і комфортне освітлення в тому місці де ви працюєте, чи відпочиваєте. Це дає змогу економити до 25% електроенергії.

8.Можна прати економно!

Оптимально використовуйте пральну машину. Доцільно прати при більш низькій температурі й без програми попереднього прання.

9. Використовуйте менше гарячої і холодної води! Коли протікають крани на кухні та в туалеті, це призводить до значних втрат води, яку постачати стає все складніше. Подумайте, скільки води збережете, якщо:

 - будете мити посуд не потоком води, а в посуді та з застосуванням миючих засобів;                                                                                        

- будете кип’ятити води не більше, ніж потрібно.

10. Приймати душ замість ванни - девіз тих, хто економить! Витрати води і теплової енергії на ванну приблизно в чотири рази перевищують витрати на душ. Родина з чотирьох осіб може протягом року зекономити значну суму, якщо приймання ванни буде послідовно змінюватися душем.

11.Розумно користуйтеся холодильником!

Треба завжди пам’ятати, що відкривши холодильник і роздумуючи, що б там взяти, ви втрачаєте стільки, скільки коштує те що ви з’їсте.

12. Як економити вдома і на роботі

  •                  makerБагато людей щоденно користуються електричними чайниками, не задумуючись про те, що до верху заповнений водою чайник потужністю 1,5 кВт на 10 хвилин, збільшує електроспоживання на 0,25кВт.год. Постарайтеся наливати в чайник необхідну кількість води – цим ви зекономите електроенергію і час для нагріву води. Також, важливо своєчасно чистити електрочайник від накипу. Накип утворюється в результаті багаторазового нагрівання і кип’ятіння води і має малу теплопровідність, тому вода в чайнику з накипом нагрівається повільніше.
  •                  Порада: наливайте в чайник лише необхідну кількість води
  •                  Коли пральна машина не повністю завантажена білизною – втрачається 10-15 % електроенергії. При неправильно вибраній програмі прання – втрачається до 30 % електроенергії. Щоб трішки зекономити під час прасування, білизну необхідно зволожити.
  •                  На третину заповнений мішок для збору пилу пилесмока погіршує всмоктування пилу на 40 %, відповідно на цю ж величину зростають витрати електроенергії.
  •                  Порада: побутові прилади можуть зекономити ще багато грошей. Використовуйте їх правильно.
  •                  Зарядний пристрій, увімкнений в розетку нагрівається, навіть якщо там не має телефону, тому що він все одно споживає електроенергію. 95 % електроенергії використовується даремно, коли зарядний пристрій постійно ввімкнутий в розетку.
  •                  Порада: вимикайте домашніх «помічників» з мережі.
  •                 Використання новітніх освітлювальних приладів (компактні люмінесцентні лампи) дають змогу заощаджувати від 60% до 80% електроенергії. Світла в будинку має бути достатньо, адже воно забезпечує нам комфорт, що сприятливо впливає на здоров’я. Сучасна енергозберігаюча лампа працює 10 тис. годин, в той час як лампа розжарювання – в середньому 1,5 тис. годин. Єдиний її недолік – вартість, що на порядок дорожче від традиційної лампи розжарювання. Проте, компактна люмінесцентна лампа напругою 11 Вт заміняє лампу розжарювання в 60 Вт. Яскравість освітлення не погіршиться, але ви будете споживати в 4-5 разів менше електроенергії. Термін окупності такої лампи складає близько року, а термін її служби складає 3-4 роки.
  •                  Порада: замініть лампочки розжарювання на компактні люмінесцентні лампи.
  •                  Хочемо запропонувати вам декілька конкретних заходів з економії води.
  •                  В першу чергу це упорядкування сантехніки і всього устаткування водопостачання. Якщо:

               - крапає з крана вода, то її втрати при цьому складають 24 л на

                 добу, 720 л на місяць;

                - тече з крана вода – 144 л на добу, 4000 л на місяць;

                - тече в туалеті – 2000 л на добу, 60000 л на місяць.

  •                  З погано закрученого крану, з якого крапає вода (10 крапель на хвилину), за рік витікає приблизно 2000 л води. Якщо кожний з трьох членів вашої родини залишає кран з водою відкритим тільки на 6 хв. щодня, то загалом ви витрачаєте намарно 7 кВт енергії, тобто викидаєте на вітер 1 гривню, а якщо кожен з вас залишає гарячу воду текти без потреби протягом 6 хв щодня, то щороку ви втрачаєте 200 гривень.
  •                  Порада: вода – джерело життя, його потрібно економити.

 

Фізкультхилинка

V. Осмислення причинно-наслідкових зв’язків. Закріплення нового матеріалу.

Виконання практичної роботи.

 

VІ. Підсумок уроку.

Рефлексія.

Сьогодні на уроці я дізнався ...........................  .

На сьогоднішньому уроці я навчився .............................  .

Після сьогоднішнього уроку я буду   ..................................   .


 

docx
Додано
21 березня 2019
Переглядів
3099
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку