Урок "Явище адсорбціЇ"

Про матеріал
Розробка за новою програмою за темою явище адсорбції. Головні поняття, домашній експеримент.
Перегляд файлу

11 клас                                        Дата:_____________

ЯВИЩЕ АДСОРБЦІЇ

Мета уроку: Навчальна: узагальнити й систематизувати знання учнів про неметалічні елементи та їхні сполуки; розширити знання учнів про неметали; ознайомити учнів з поняттям «адсорбція» на прикладі активованого вугілля, показати його застосування; 

Корекційна: розвивати вміння узагальнювати та систематизувати знання; активізувати пізнавальну діяльність учнів, розвивати інтерес до вивчення предмету, створювати ситуації зацікавленості та позитивного сприйняття навчальної діяльності;

Виховна: встановлення зв’язків одержаних знань з практикою.

Тип уроку: узагальнення й систематизації знань, умінь і навичок.

Форми роботи: семінар, самостійна робота.

Обладнання: Періодична система хімічних елементів Д. І. Менделєєва, таблиця розчинності, комп’ютер, мультимедійний проектор.

ХІД УРОКУ

 І. Організаційний момент

ІІ. Перевірка домашнього завдання, актуалізація опорних знань

ІІІ. Використання знань, умінь і навичок для виконання тренувальних вправ

Завдання 1.

  1.                   Явище алотропії -
  2.                   Дайте порівняльну характеристику Білого і Червоного фосфору в вигляді Діаграми Венна.

Завдання 2. Обчисліть обʼєм вуглекислого газу, що утвориться при спалюванні вугілля 2,4•103 кг, якщо вихід продукту реакції становить 90 % від теоретично можливого.

IV. Вивчення нового матеріалу.

Завдання 3

Вгадай шифр, вгадай тему уроку, якщо

4 – О, 6 – Б, 2 – Д, 5 – Р, 9 – Я, 3 – С, 8 – І, 1 – А, 7 – Ц.
Так, тема нашого уроку – поняття «адсорбція».

Адсорбція — це накопичення однієї речовини на поверхні іншої. Речовина, на поверхні якої відбувається адсорбція, називається адсорбентом, а речовина, що накопичується адсорбтивом. Адсорбція відбувається під впливом молекулярних сил поверхневого шару адсорбенту. У деяких випадках молекули адсорбату взаємодіють з молекулами адсорбенту й утворюють з ними поверхневі хімічні сполуки (хемосорбція).

Процес, зворотний адсорбції, називається десорбцією.

Вибірковість адсорбції.

Іноді адсорбція будь-якої речовини або групи речовин тим або іншим адсорбентом значно перевершує адсорбцію інших, тобто має місце вибіркова адсорбція. Це має велике практичне значення, так як підбираючи потрібні адсорбенти можна виділяти зі складних сумішей певні речовини. Зокрема, вибірково протікає адсорбція з розчину іонів на адсорбентах, що також мають іонну кристалічну решітку.

Явище вибіркової адсорбції часто спостерігається в організмі. Наприклад, токсини вибірково адсорбуються різними тканинами й клітинами. Так токсини збудників правця й ботулізму вражають насамперед клітини центральної нервової системи, токсини збудників дизентерії - вегетативну нервову систему. Введення в організм навіть невеликих кількостей отрут, що володіють високими адсорбуючими властивостями на активних центрах деяких ферментів і інших біологічно активних сполук, приводить до їхньої блокади. Наприклад, при влученні в організм ціаністих сполук смерть наступає через кілька секунд внаслідок блокади залізовмісних дихальних ферментів.

У деяких випадках у процесі лікування використовують адсорбційну терапію, основними методами якої є гемосорбція, ентеросорбція. За допомогою гемосорбції кров очищують від токсичних речовин при отруєннях, ниркової й печінкової недостатності та ін.

Як адсорбент звичайно використають гранульоване активоване вугілля.

Ентеросорбція - це застосування активованого вугілля й інших пористих адсорбентів у вигляді гранул і таблеток для адсорбції отрут і токсинів у шлунково - кишковому тракті.

Адсорбенти — високодисперсні природні або штучні матеріали з великою площею поверхні, на якій відбувається адсорбція речовин з газів або рідин, що стикаються з нею. Для очищення повітря й води від шкідливих речовин на очисних спорудженнях широко використовується метод адсорбції.

http://poradumo.pp.ua/uploads/posts/2014-09/fzichn-vpravi-dlya-zmcnennya-sercya_211.jpegФізкультхвилинка 

 
 

 

  1. Підвелися.
  2. Знайшли елемент в ПС за № 5, він має атомну масу ____ погойдалися з ліва на право стільки ж разів.
  3. Знайшли елемент з № 15, порахували кількість електронів на зовнішньому рівні, ___, вірно їх 5 – нахилися стільки ж разів вниз, діставши до колін пальцями. Сіли на місце.

IV. Закріплення вивченого матеріалу.

 

V. Домашнє завдання

1) опрацювати відповідний параграф підручника;

2) написати сенкан до слова «адсорбція»;

3) виконати домашній експеримент, сформулювати висновки.

 

Адсорбція. Домашній експеримент

Мета досліду: вивчити поняття адсорбції.

Завдання: дослідити чи адсорбує активоване вугілля розчин йоду у воді.

Реактиви та обладнання: таблетки активованого вугілля, йод (спиртовий розчин, w = 5%), склянка, вода, піпетка.

Порядок виконання: У склянку налий воду об’ємом 100 мл, додай одну краплю спиртового розчину йоду. Що спостерігаєш?

Додай у склянку одну пігулку активованого вугілля, вміст перемішай чайною ложкою. Дай рідині відстоятися. Що спостерігаєш? Де можна використати це явище?

 

Додатковий матеріал до уроку.

Адсорбуючі лікарські засоби (адсорбенти, сорбенти) – це препарати з високою поверхневою активністю, що поглинають (адсорбують) різні хімічні сполуки, запобігаючи подразненню нервових закінчень. Адсорбенти – це досить подрібнені речовини, що набувають корпускулярної будови. Ефект адсорбції зумовлений фіксацією молекул різних речовин на поверхні сорбенту. До адсорбуючих засобів належать дві групи: нейтральні сорбенти (вугілля активоване, ентеросгель, силікс, сорбекс, смекта) і спеціальні – іонообмінні смоли (іоніти різного походження). Адсорбуючі властивості мають також сферичне азотовмісне вугілля – сферичний карбоніт, коксове активоване вугілля, сферичний вуглецевий сорбент, активовані вуглецеві волокна. Спеціальні сорбенти використовують для видалення токсичних речовин із крові (гемосорбція), лімфи (лімфосорбція), плазми крові (плазмосорбція) та інших рідин організму. Поряд з гемосорбцією використовують адсорбенти для ентеросорбції, тобто введення сорбенту у травний канал забезпечує дезінтоксикацію ксенобіотиків та ендогенних токсинів.

Вугілля активоване адсорбує токсичні речовини, уповільнює або припиняє їх всмоктування, зменшує небезпеку гострого отруєння, знижує активність лікарських засобів при одночасному застосуванні. Показання: отруєння хімічними речовинами, метеоризм, для послаблення дії хлористоводневої кислоти хворим на гіперацидний гастрит.

Із кремнеземних сполук як сорбенти застосовують силікс, ентеросгель. Силікс та силард II – це порошки нанокремнію діоксиду, що застосовуються у вигляді суспензії всередину при токсикозах, отруєннях.

Ентеросгель – це гідрогель метил кремнієвої кислоти, ентеросорбент. Препарат ефективно адсорбує з кишечнику і крові та екскретує з організму середньомолекулярні токсичні речовини, продукти незавершеного метаболізму, інкорпоровані радіонукліди. Препарат усуває прояви токсикозу, дисбактеріозу, нормалізує метаболічні процеси та показники лабораторних досліджень крові, сечі, захищає слизову оболонку шлунка і кишечнику від агресивних впливів, від виникнення ерозивно-виразкових процесів, опіків, поліпшує імунний статус. Препарат нормалізує мікрофлору кишечнику при дисбактеріозі, інфекційних ускладненнях, запобігає розвитку гнійних процесів, має опосередковану протимікробну, регенераторну, гепатопротекторну активність. Препарат показаний для детоксикації при захворюваннях нирок, при токсикоінфекціях, захворюваннях печінки, гастроентероколіті, діареї, алкогольній, наркотичній інтоксикаціях, при опіковій та променевій хворобі, гнійно-септичних процесах, дисбактеріозі.

docx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Розробки уроків
Додано
2 грудня 2019
Переглядів
6203
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку