Урок з елементами критичного мислення. "Розпад Радянського Союзу і відрождення незалежності України".

Про матеріал
Дистанційне навчання. Матеріал для роботи з учнями з проблемними запитаннями. Комбінований урок. https://padlet.com/coval2872/9y2fbgudeuuj8k78?fbclid=IwAR0fhzaDiTDfCnKwPuNIndyzv2gQtVhgR5OCx7_d6FigAwvrwhqpTfqLhE0 Матеріал можливо запропонувати учням інтегровано на уроці історії України. Додати підручник самостійно не можу (його у Вас немає у переліку).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділ ІІІ. Держави Центрально-Східної Європи: трансформаційні процеси. “Розпад Радянського Союзу і відродження незалежності України”.https://padlet.com/coval2872/9y2fbgudeuuj8k78?fbclid=Iw. AR0fhza. Di. TDf. Cn. Kw. Pu. NIndyzv2g. Qt. Vhg. R5 OCx7_d6 Fig. Awvrwhqp. Tfq. Lh. E0 Підручник: Гісем О. В. Всесвітня історія (профільний рівень): підручник для 11 класу.- Харків. 2019., Стор. 111-112

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Пропоную проаналізувати інфографіку.https://aif.ru/society/history/sssr_nakanune_raspada_infografika До моменту розпаду СРСР майже вся економіка країни була орієнтована на західні кредити. Від зовнішніх позик залежало постачання великих міст продовольством і товарами.

Номер слайду 4

https://www.ukrinform.ru/rubric-society/1910226-ukraintsyi-ne-jaleyut-o-raspade-sssr.html

Номер слайду 5

Горбачов Михайло Сергійовичhttp://esu.com.ua/search_articles.php?id=31054

Номер слайду 6

Біографія. Народився в селі Привольне Красногвардійського району Ставропольського краю. Після закінчення в 1955 році юридичного факультету МГУ був направлений у Ставрополь у краєву прокуратуру. Працював заступником завідувача відділу агітації і пропаганди Ставропольського крайкому ВЛКСМ, першим секретарем Ставропольського міськкому комсомолу, потім другим і першим секретарем крайкому ВЛКСМ (1955–1962).Із 13 років періодично поєднував навчання в школі із роботою в МТС і в колгоспі. Із 15 років працював помічником комбайнера машинно-тракторної станції. У 1948 році, сімнадцятирічним, був нагороджений орденом Трудового Червоного прапора, як знатний комбайнер. В 1950 році вступив до МГУ імені М. В. Ломоносова. У 1953 році одружився із Раїсою Максимівною Титаренко Як Генеральний секретар Центрального Комітету Комуністичної партії Радянського Союзу 1985–1991, Голова Президії Верховної Ради СРСР 1988–1989, Голова Верховної Ради СРСР 1989–1990, Президент СРСР 1990–1991 проводив ліберальні реформи всередині країни, які були названі Перебудовою і призвели до появи багатопартійності; спробував обмежити гонку озброєнь.2009 року став лауреатом німецької премії «Квадрига».

Номер слайду 7

Партійна робота 1952 — прийнятий до лав КПРС. Березень 1962 — парторг крайкому КПРС Ставропольського територіально-виробничого колгоспно-радгоспного управління. 1963 — завідувач відділу партійних органів Ставропольського крайкому КПРС. Вересень 1966 — обраний першим секретарем Ставропольського міськкому партії. 1967 — закінчив економічний факультет Ставропольського сільськогосподарського інституту (заочно), спеціальність—агроном-економіст. Серпень 1968 — другий секретар Ставропольського крайкому КПРС. Квітень 1970 — перший секретар Ставропольського крайкому КПРС. 1971–1991 — член ЦК КПРС. Листопад 1978 — обраний секретарем ЦК КПРС. 1979–1980 — кандидат у члени Політбюро ЦК КПРС. На початку 80-х років здійснив ряд закордонних візитів, під час яких познайомився з Маргарет Тетчер і подружився з Олександром Яковлєвим, який очолював у той час радянське посольство у Канаді. Брав участь у роботі Політбюро ЦК КПРС щодо вирішення важливих державних питань.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 8

Діяльність на посаді генсека і президента8 квітня 1986 відбувся візит М. С. Горбачова до Тольятті, де він відвідав «Волзький Автозавод». Результатом цього візиту було рішення про створення на базі флагмана вітчизняного машинобудування інжинірингового підприємства — галузевого науково-технічного центру (НТЦ) ВАТ «АВТОВАЗ», що стало значущою подією радянського автопрому. На своєму виступі у Тольятті Горбачов вперше виразно вимовляє слово «перебудова», це було підхоплено ЗМІ і стало гаслом нової епохи, що почалася в СРСР.

Номер слайду 9

15 травня 1986 року почалася кампанія посилення боротьби з нетрудовими доходами, яка на місцях розумілася як боротьба проти репетиторів, продавців квітів, шоферів, які підвозили пасажирів, і продавців домашнього хліба в Середній Азії. Кампанія була незабаром згорнута і забута через наступні події.

Номер слайду 10

Антиалкогольна кампанія в СРСР, розпочата 17 травня 1985 р., призвела до підвищення на 45% цін на алкогольні напої,скорочення виробництва алкоголю, вирубування виноградників, зникнення цукру в магазинах унаслідок самогоноваріння і введення карток на цукор, але і збільшенню тривалості життя населення, зниження рівня злочинів, скоєних на грунті алкоголізму.

Номер слайду 11

Різке падіння смертності в РРФСР під час антиалкогольної кампанії 1985 Рефлексія “Займіть позицію”.

Номер слайду 12

Прискорення — цей лозунг був пов'язаний з обіцянками різко підняти промисловість і добробут народу за короткі терміни; кампанія призвела до прискореного вибування виробничих потужностей, сприяла початку кооперативного руху і підготувала перебудову.

Номер слайду 13

Реформа влади, запровадження виборів до Верховної Ради та у місцеві Ради на альтернативній основі.

Номер слайду 14

Перебудова з чергуванням нерішучих і різких заходів і контрзаходів з введення або з обмеження ринкової економіки і демократії.

Номер слайду 15

Повернення з політичного заслання радянського вченого і дисидента, лауреата Нобелівської премії А. Д. Сахарова, припинення кримінальних переслідувань за інакомислення. Гласність, фактичне зняття партійної цензури на засоби масової інформації та твори культури.

Номер слайду 16

На горбачовський період припадає різке зменшення відтворення населення СРСР. Зникнення продуктів з магазинів, прихована інфляція, введення карткової системи на багато видів продовольства у 1989 році. Для періоду правління Горбачова характерно вимивання товарів з магазинів у результаті накачування економіки безготівковими рублями, а згодом — гіперінфляція.

Номер слайду 17

За Горбачова зовнішній борг Радянського Союзу продовжував зростати. Приблизні дані такі: 1985 рік: зовнішній борг — 31,3 млрд. доларів; 1991 рік: зовнішній борг — 70,3 млрд. доларів (для порівняння, загальна сума російського зовнішнього боргу на 1 жовтня 2008 р. — 540 500 000 000 доларів, в тому числі державний зовнішній борг в іноземній валюті — близько 40 млрд. доларів, або 8% від ВВП — більш детально див у статті Зовнішній борг Росії). Пік російського державного боргу припав на 1998 рік (146,4% ВВП).{3 C2 FFA5 D-87 B4-456 A-9821-1 D502468 CF0 F}Показники (СРСР)1985 рік1991 рік. Золотий запас, тоннневідомо240 Зовнішній борг, млрд. доларів31,370,3 Офіційний курс рубля до доллара0,64 рубля90 рублів. Офіційні темпи зростання радянської економіки+2,3%−11%

Номер слайду 18

Придушення локальних національних конфліктів, у яких владою приймалися жорстокі заходи, зокрема силовий розгін мітингу молоді в Алма-Аті, введення військ до Азербайджану, розгін демонстрації у Грузії, розгортання багаторічного конфлікту в Нагірному Карабасі, придушення сепаратистських устремлінь прибалтійських республік.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Періодизація історії багатопартійностіІ етап- (зародження) 1988-1990 рр утворення легальної опозиції, концентрація і накопичення сил у боротьбі за владу.ІІ етап- травень 1990-початок 1993 рр становлення і радикальне перегрупування сил.

Номер слайду 21

Послаблення контролю над соціалістичним табором (доктрина Сінатри), що призвело, до зміни політичного режіму в більшості соціалістичних країн Східної Європи, об'єднання Німеччини, закінчення холодної війни (останнє в США зазвичай розцінюється як перемога американського блоку). Припинення війни в Афганістані і виведення радянських військ.

Номер слайду 22

Введення радянських військ у Баку в ніч з 19 на 20 січня 1990 року, проти Народного фронту Азербайджану. Понад 130 загиблих, включаючи жінок і дітей. Приховування від громадськості фактів аварії на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 р.

Номер слайду 23

Результати Перебудови. Кінець тоталітарного режиму в СРСР. В 1990 році від КПРС влада перейшла до З’їзду народних дипутатів СРСР – першого в радянськії історії парламенту, обраному на альтернативній основі, на вільних демократичних виборах. Створювалась програма переходу економіки на соціально орієнтовану ринкову основу.

Номер слайду 24

В период деятельности Горбачёва в должности главы государства и руководителя КПСС в Советском Союзе произошли серьёзнейшие изменения, повлиявшие на весь мир и ставшие следствием следующих исторических событий: Масштабная попытка реформирования советской системы («Перестройка»). Введение в СССР политики гласности, свободы слова и печати, демократических выборов, реформирования социалистической экономики в направлении рыночной модели хозяйствования (концепция экономических реформ 1987 года предполагала вхождение в рыночные отношения в отдалённом будущем), которая привела к глубокому экономическому кризису[5]. Окончание Холодной войны. Вывод советских войск из Афганистана (1989). Отказ от государственного статуса коммунистической идеологии[6][нет в источнике] и преследования инакомыслящих. Распад СССР и Варшавского блока в результате перехода СССР и социалистических стран Восточной Европы к рыночной экономике и демократии.

Номер слайду 25

Обговорити…..«Среди причин распада важную роль сыграли именно центробежные процессы в Союзе – достаточно быстро сформировавшиеся национальные элиты начали борьбу за власть, которая зачастую приводила к тяжелым и трагическим последствиям. Так, большое число постсоветских стран затронули территориальные конфликты – их не было лишь там, где границы в советское время устанавливались там, где они не могли разделить народы. Прекращение экономических связей между республиками обрушило экономику большинства из них. Спад производства, рост безработицы, бандитизм и гиперинфляция сопровождали постсоветские страны все 90-е годы. Лишь к нулевым годам экономики большей части республик восстановились до уровня 1991 года, но до сих пор в категорию развитых стран смогли попасть только прибалтийские государства. https://bankstoday.net/infografika/infografika-pro-to-kak-sssr-razvalivalos-dohodchivo-i-bez-vody

Номер слайду 26

М. С. Горбачов та сучасність…Михаил Горбачев о себе и путинизме https://www.youtube.com/watch?v=jr. YN_JAPkb4

Номер слайду 27

Список використаної літератури:1. https://svitppt.com.ua/vsesvitnya-istoriya/gorbachov-mihaylo-sergiyovich1.html 2. Гісем О. В. Всесвітня історія (профільний рівень): підручник для 11 класу.- Харків. 2019. - 240с.3. Шахназаров Г. Х. Цена свободы: Реформация Горбачева глазами его помощника. Москва, 1994; 4. Шаповал Ю. Горбачов, перебудова, Україна // День. 2001, 13 берез.; Кравчук Л. Похорон імперії // ДТ. 2001, 23 серп.5. Матеріал он-лайн тестування використовувати при інтеграції із історією України https://naurok.com.ua/test/zrostannya-aktivnosti-ukra-nskogo-suspilstva-v-period-perebudovi-593523.html6. Інфографіка https://www.ukrinform.ru/rubric-society/1910226-ukraintsyi-ne-jaleyut-o-raspade-sssr.html 7. До панельної дискусії “Причини тимчасової поразки соціалізму..» https://sovietpatriot.wordpress.com/2017/09/14/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1%8 B-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8 F-%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB/ style.colorfillcolorfill.type

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ольга Петухова
    Дуже цікава розробка! Формат подачі матеріалу, візуалізація, завдання дозволяють використовувати під час проведення уроків як офлайн, так і онлайн.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 січня 2021
Переглядів
639
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку