Урок з географії для 7 класу "Внутрішні води Південної Америки"

Про матеріал
Конспект уроку розроблений з використанням інтерактивних методів навчання географії. Містить додаткову інформацію про водні об'єкти материка, а також матеріал для учнів про річки, водоспади, озера (для випереджальних завдань)
Перегляд файлу

Географія 7 клас   Конспект уроку

Тема: Внутрішні води Південної Америки.

Мета: ознайомити учнів із загальними рисами вод суходолу материка, поглибити і розширити знання про особливості внутрішніх вод; сприяти розумінню впливу клімату та рельєфу на формування та розподіл вод суходолу;  вдосконалювати вміння та навички  роботи з картами атласу, аналізувати, робити висновки, розвивати екологічне мислення, виховувати бережне відношення до води і природи.

Обладнання: фізична карта Південної Америки, атласи, підручники, ілюстративні (відео-) матеріали , зошити-практикуми (контурна карта), презентація.

Опорні поняття: внутрішні води, поверхневий стік, басейни океанів і внутрішнього стоку, живлення і режим річок, походження озер, пороги, водоспади.

Базові поняття: поророка, кольорові притоки .

Географічна номенклатура: річки – Амазонка, Парана, Оріноко; озера – Маракайбо, Тітікака; водоспади – Анхель, Ігуасу .

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Зміст уроку

І. Організаційний момент.

ІІ. Актуалізація опорних знань та вмінь учнів.

«Географічна розминка «Лови помилку»

Вчитель (учень) показує на карті геогр. об’єкти та називає їх, іноді припускаючись помилок. Учні повинні виправити помилкове твердження.

«Географічний крос»

Закінчіть речення.

1) Пд. Америка розташована в кліматичних поясах: екваторіальному,... .

2) Кількість опадів, що випадають на східному узбережжі, становить близько... .

3) Особливий тип клімату, що формується в Андах, називається... .

4) До внутрішніх вод материка належать: річки,... .

5) Найповноводніша річка земної кулі, що розташована в Пд. Америці називається... .

ІІІ. Мотивація навчальної і пізнавальної діяльності учнів.

«Картографічна лабораторія»

10° пн. ш., 72° зх. д. (оз. Маракайбо)

26° пд. ш., 54° зх. д. (вдсп. Іґуасу)

6° пн. ш.,  62° зх. д. (вдсп. Анхель)

16° пд. ш.,  68° зх. д. (оз. Тітікака)

«Проблемне питання» 

«Водна мережа материка – це дзеркало його клімату та рельєфу».

Чи згодні ви з таким твердженням?

Сьогодні на уроці, вивчаючи внутрішні води Пд. Америки, ви маєте нагоду підтвердити або спростувати це твердження.

ІV. Вивчення нового матеріалу.

1. Загальна х-ка внутрішніх вод Пд. Америки.

      За забезпеченістю поверхневими водами материк Пд. Америка не має собі рівних. Континент охоплює близько 12% S суходолу, але на нього припадає 27% загального обсягу світового стоку води. Розташування материка в низьких широтах, відкриті вологим вітрам рівнинні простори і винятково вологий клімат – усе разом створює сприятливі умови для утворення найбільших і найбагатоводніших річкових систем. Тут протікають найповноводніші річки Землі : Амазонка, Парана, Сан-Франсиску, Оріноко.

 «Картографічна лабораторія»

За картами атласу визначте, до басейнів яких океанів належать річки Пд. Америки.

      Вчитель. Розташування гірської системи Анд у зх. прибережній частині материка обумовило нерівномірний розподіл річкової мережі між басейнами Тихого та Атлантичного океанів. Території внутрішнього стоку охоплюють незначні площі – усього 6%, що в 10 разів менше, ніж в Австралії.

Живлення більшості річок – дощове, лише деякі річки одержують воду за рахунок танення снігу й льоду в горах.

     Протікаючи в Андах, перетинаючи плоскогір’я, річки Пд. Америки утворюють численні пороги й водоспади. На одній із приток річки Оріноко розташований найвищий водоспад світу – Анхель (1054 м) с.108 у підручнику, а на притоці Паранинайпотужніший водоспад світу Ігуасу (72 м) с.107 у підручнику.

Виступ учня. Анхель був відкритий у 1935 р. амер. льотчиком Дж.Енджелом. Збившись із курсу, льотчик помітив під крилом літака невеличку річку і водоспад, яких не було на карті. Ледь не зазнавши катастрофи, він вивів літак у небо за допомогою крутого віражу – «сальто». Прізвище льотчика іспанською – Анхель (ангел). Повна назва водоспаду – Сальто Анхель,  т.б.  «віраж ангела».

Виступ учениці. Водоспад Ігуасу мовою індіанців означає «велика вода». Ця гігантська водяна підкова завширшки 2,7 м щосекунди несе із 72-метрової висоти 12866 т води, або в середньому 1млн т на добу. Ігуасу – ціла система водоспадів із 275 водяних лавин. На узбережжі водоспадів створені національні парки.

Вчитель. Озер у Пд. Америці порівняно небагато. Найбільше озеро материка – озеро-лагуна тектонічного походження Маракайбо.

У Центральних Андах у западині на висоті 3812 м розташоване найбільше з високогірних озер світу – Тітікака - с.109 у підручника, мал.100.

Досить багато озер льодовикового походження зустрічається в Пд. Андах;

у долинах великих рівнинних річок є численні невеликі заплавні озера.

Виступи учнів з повідомленнями про найбільші озера.

     На добре зволожених низинах формуються великі болота.

     Значні території материка добре забезпечені підземними водами, що має велике значення для водопостачання міст.

     Незважаючи на значну висоту Анд, льодовиків тут відносно небагато. У міру просування на південь висота снігової лінії поступово знижується.

 2. Найбільші річкові системи.

Завдання.

      За картами атласу знайдіть та назвіть найбільші річки материка Пд. Америка.

«Географічний міні-практикум» (виконується за варіантами).

      Використовуючи карти атласу, складіть коротку х-ку однієї з річок Пд. Америки за планом:

1. Назва річки.

2. Місце витоку.

3. Напрямок течії.

4. Характер течії.

5. Куди впадає.

      Амазонка (6448 км) означає в перекладі з індіанс. мови „велика вода” – найповноводніша річка у світі, яка має найбільший річковий басейн у світі(його площа =площі всієї Австралії). Бере початок у Перуанських Андах із головного свого витоку – р. Мараньйон, яка маленьким струмочком витікає з високогірного озера. Після злиття з Укаялі річка отримує назву Амазонка. За довжиною Амазонка поступається лише Нілу. У ній води набагато більше, ніж у річках Конго, Міссісіпі, Янцзи, Обі разом узятих. Амазонка приймає понад 500 приток, 20 із яких складають довжину від 1500 до 3500 км. Понад сотні приток Амазонки судноплавні. Завдяки численним притокам Амазонка залишається повноводною цілий рік. Притоки, які течуть із півдня, наповнюють її водами в травні, тоді як повінь на північних притоках починається у вересні. Притоки кольорові –  с.106, мал.96-97.  Ширина русла Амазонки в середній течії – 5км, у нижній – 80 км, а в гирлі досягає 320 км. Океанські судна  піднімаються Амазонкою з Атлантики до міста Ікітоса, розташованого поблизу Анд. Явище поророкас.107 у підр.

       Завдяки різноманітності росл. і твар. світу Амазонку по праву вважають природною скарбницею. У річці живуть приблизно 2000 видів риб – це в 10 разів більше, ніж у великій  афр. р.Конго. В Амазонці зустрічається гігантська червона риба піраруку завдовжки 5 м і масою 90 кг. Під час її лову застосовують стріли і списи. Є малесенькі рибки з дуже яскравим забарвленням – гуппі, відомі європейцям як акваріумні. Є піраньї. Водяться каймани – крокодили завдовжки до 4,6 м, родичі прісноводних дельфінів – ламантини.

       Інші великі річки Пд. Америки – Парана й Оріноко, на відміну від Амазонки, мають яскраво виражену сезонність стоку. В вологий сезон річки розливаються, затоплюючи великі території та перетворюючи їх на болота. Такі повені нерідко мають катастрофічний х-р. У верхніх течіях річки порожисті й утворюють численні водоспади. У сер. і нижній течії – судноплавні.

3. Використання вод у господарстві.

Річки Пд. Амер. мають значний гідропотенціал, у посушливих районах внутрішніх рівнин вода річок використовується для зрошення полів, для водопостачання.

V. Закріплення вивченого матеріалу.

«Питання-відповідь»

1) Якими причинами пояснюється високий показник річкового стоку Пд. Америки?

2) До басейну якого океану належить більша частина річок Пд. Америки? Чим це пояснюється?

3) Який тип живлення характерний для більшості річок материка?

4) Яке походження мають озера Пд. Америки? У яких районах розташовані найбільші з них?

5) Що спільного в річкових системах Пд. Америки та Африки? Що їх відрізняє?

 

VІ. Підсумок уроку. Оцінювання

-Пд. Америка – найбагатший водами материк, має розвинуту річкову мережу, чому сприяють кліматичні умови та рельєф материка. Більша частина стоку з материка спрямована в Атл. океан.

-Найбільша річка Пд.Амер. і світу – Амазонка. Її повноводність пояснюється величезним басейном і достатньою к-тю опадів у її басейні.

-Річки утворюють численні пороги та водоспади. Особливо бурхливі та порожисті річки басейну Тихого океану. Більшість рівнинних річок судноплавні в сер. І нижній течіях, на деяких із них збудовані великі ГЕС.

-Із великих озер виділяється озеро Маракайбо на пн. материка та озеро Тітікака в Андах – найбільше високогірне озеро світу.

 

VІІ. Домашнє завдання.

1) опрацювати § 24 в підручнику;

2) закінчити підписувати на контурній карті внутрішні води Пд. Америки (зошит-практикум, контурна карта);

3) підготувати випереджальне завдання (12 географічних об’єктів) для розминки (1 учневі);

4) випереджальне завдання (подивитись відеоматеріал про природні зони материка)

VІІІ. Рефлексія.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
28 листопада 2022
Переглядів
1292
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку