Урок з географії для 8 класу "Клімат і внутрішні води України. Узагальнення знань."

Про матеріал
Узагальнення , закріплення матеріалу з теми "Клімат і внутрішні води України" з використанням нестандартних форм і методів. Розвиток вмінь логічно мислити, аналізувати, робити висновки, Формування інтересу збагачувати знання про свою країну. Урок базується на використанні презентації, яка розміщена в розділі "Матеріали до уроків" під назвою "Презентація. Клімат і внутрішні води України. Узагальнення знань."
Перегляд файлу

Урок                                                                                                              Узагальнення, систематизація, перевірка знань за темою                                                    «Клімат та внутрішні води України»

Мета:  * навчальна:   узагальнити, розширити та систематизувати знання учнів   за темою;  перевірити ступінь розуміння та засвоєння теми;               *розвивальна:  розвиток мислення, вмінь знаходити причино-наслідкові   зв’язки, вміння аналізувати, самостійно робити висновки;  розвиток кмітливості, творчої активності;  вміння аргументовано  висловлювати свою думку.                                                                                                            *виховна: виховання любові до рідної землі – України; формування зацікавленості, інтересу до вивчення географії,  поваги до чужої думки, толерантності.

Тип уроку:  розширення, поглиблення та узагальнення знань.

Обладнання:  фізична карта України,  фотографії,  мультимедійні засоби

 

 Хід уроку

I Організаційний момент.                                                                                                                       1.Тема та ціль уроку.                                                                                                                                        «Недостатньо лише отримати знання, треба знайти їм застосування»                                                   Г.  Гете         ( На дошці)                                                                                                                             2 Правила роботи.                                                                                                                       3.Девіз уроку      Слайд №1                                                                                                         Україно! Доки жити буду,                                                                                                                       Доти відкриватиму тебе.              В. Симоненко

II Узагальнення знань.

  1. – На підсумковій контрольній роботі за  перший семестр на питання: «Дайте оцінку  фізико-географічного положення», більшість  учнів написали серед рис    « сприятливі кліматичні умови».                                                                                                       – Поясніть, чому ви так вважаєте?

 

  1.  Давайте пригадаємо:                                                                                                                   - Що називається  погодою?    Кліматом?                                                                                              -  Мабуть ви чули вислів: «Чекай з моря погоди».  Як ви можете його пояснити.? --  Під впливом яких факторів формується клімат України?                                                                                                                                 -  В якому напрямку змінюється клімат території  України?                                              

 

  1. Слайд  №2.   Кліматичні діаграми   ( Помилка в розташуванні )                                                                                            

----  Перед вами фотографії міст  Ялта,  Сєвєродонецьк,  Ужгород.   Подивіться на кліматичні діаграми,  які розміщені під фотографіями.  Чи правильно вони розміщені?  

(Після відповіді учнів)            ---   Правильно, тобто  все повинно виглядати  таким чином:

Слайд № 3 Правильне розташування )

 

  1. Слайди    4, 5, 6        «Заморозки на Україні»                                                                                       ----  До болі знайома картина для нашої місцевості: тільки ми і природа зрадіємо теплу,  зацвітуть яблуні, абрикоси,  забуяють зелені трави, до нас приходять заморозки.                                                                                                                                    --  Поясніть причину утворення цього несприятливого природного процесу.                             --  Які ще несприятливі погодні явища характерні для нашої території?

5.    ---- Кажуть : «Річки-це дзеркало клімату та рельєфу».    Видатний географ і кліматолог  О.І. Воєйков  сказав, що «річки – це діти клімату»                                                          - Користуючись  фізичною картою України , доведіть правильність цього вислову.?

6   --- Так, річки –« діти клімату» і повністю залежать від нього, в своїй поведінці відповідають  примхам «батька – клімату».   Не так давно всі українські канали в новинах показували кадри стихійного лиха, яке відбувалось на Закарпатті.  Пропоную подивитись уважно ці кадри.   Поміркуйте: 

  • Що це за стихійне явище?  Поясніть, чому саме на Закарпатті відбуваються частіше такі стихійні явища?                                                                                                             - Який важливий географічний  об’єкт, згаданий у новинах,  міг би постраждати від повені?    ( с. Ділове - географічний центр Європи)                  

Слайд № 7     Відео № 1    «Висока вода на Закарпатті наробила лиха»  Новини ТСН                                                                                                                                                      -- _Які несприятливі погодні явища ще  характерні для цієї  території?

7. Данпар, Узу, Танабора, Елісе, Данапріс, Борисфен, Славутич – це назва однієї річки …..?          - Дніпро.

І на Україні добро,                                                                                                                                                Між горами старий Дніпро,                                                                                                Неначе в молоці дитина,                                                                                                                         Красується, любується                                                                                                                     На всю Україну.                                                                                                                                 --   Так писав великий український поет Тарас Шевченко про Дніпро, який оспівував у своїх віршах 270 разів!  Для Т. Шевченко Дніпро – це Україна,   Україна  - це  Дніпро.   Українці величають   Дніпро у піснях,  славлять  в картинах                                     Послухайте одну з найвідоміших народних пісень і подивіться  на слайди, які її супроводжують.                                            

 Слайди   № 8,  9, 10, 11    та пісня  «Реве то стогне Дніпр широкий»                                                    

- Ось таким бурхливим,  могутнім  може бути Дніпро.                                                                    А  вдивіться в картини українського художника  Архипа  Куїнджі  «Місячна ніч на Дніпрі» ,   «Ранок на Дніпрі»                                                      

Слайди №  12          А.Куїннджі « Місячна ніч на Дніпрі»                                                                    Слайд №    13          А Куїнджі «  Ранок на Дніпрі»  

 Під час демонстрації слайдів текст:                                                                                     «Дивний Дніпро у тиху погоду, коли вільно і лагідно несе крізь ліси і гори повні води свої. Ні колихнеться, ні загримить. Дивишся і не знаєш, плине, чи не плине його величава  широчінь, й уявляється, ніби весь він вилитий зі скла, і ніби голубий дзеркальний шлях, без міри широкий, і без кінця довгий, біжить і в’ється по зеленому світу»    Так писав про Дніпро видатний український письменник Микола. Гоголь «Страшна помста»

  •  Поясніть,з якими  процесами, що відбувались на території України ,          пов’язана така різна поведінка річки?                                                                         - Як ви вважаєте,   в який частині Дніпра  писав свої картини Архип Куїнджі?                                                                                                                       

 

8  -- В одній із українських пісень є такі слова:                                                                                 Тече вода, тече бистра вода,                                                                                                           А куди не знає.                                                                                                                                                                         Поміж гори в світ широкий                                                                                                           Тече, не вертає….

-  До басейнів яких морів відносяться річки України?   Показати  на карті.                           - Для якої частини України характерний найбільший поверхневий  стік ?                                       ---   Для якої найменший?                                                                                                                                                                                                                                                                  ---  Назвіть і покажіть відомі вам річки  на фізичній карті України.                                                                                

  ---   Я пропоную вам помандрувати  найвідомішими річками України  та  помилуватися їх красою

 Слайд № 14      Відео №2  « Річки України»                                                                                                                                                             

 -  Крім річок, які природні об′єкти  відносяться до поверхневих вод?                                                                                                                                                   -   Чи  існують льодовики на території України?         Чому ні?                                                                                                                                                                                                                                            - А які артезіанські басейни виділяють  ?   ( Показати на карті) -     -                                                            --  Що називається озером?    Чи багато озер на Україні?                                                                                                          

9. Пригадаємо,  які за походженням  озера України?                                                                                                                   

Блакитними очами України називають Шацькі озера,   Слайд №15   Шацькі озера                                                                 а озеро Світязь – перлиною волинського краю                                                                     Слайд №, 16     «Озеро Світязь»   (на фоні слайду):                                                     

Звідки упав ти,  мій Світязю - витязю,                                                                                                                             В груди Поліського краю?                                                                                                                   Може , ти вилився з серця Дніпрового,                                                                                               Може, із серця Дунаю?                                                                                                                                    … Чайка черкнула --                                                                                                                           І тріснула тиша.                                                                                                                                       Хвилі до хвиль загукали:                                                                                                                                     Ну, прокидайся,, вкривайся  гривастими,                                                                                   Мій український  Байкале !                                                                                                    

- Показати на карті  озеро Світязь.                                                                                                             ( При поясненні походження кожного озера,  показувати  його на карті)                                                                                                                -  Чому автор назвав озеро українським Байкалом?                                                                 -  Як утворились Шацькі озера?                                             

10       Слайд № 17     Портрет Лесі Українки

- Як ви вважаєте, чому на екрані з’явився портрет Лесі Українки?    Який зв′язок видатної української поетеси   з географією та нашим уроком?                                 

(Показати на карті озеро  Нечимне.  Яке за походженням? )

 ---   Поліські озера-перлина зачарованого краю, блакитні очі чудового обличчя неповторного куточка української природи. Край голубих озер.   Край, який дуже любила Леся Українка  …                                                                                   

             Слайд № 18    «Озеро Нечимне»

… і прославила свій край та озеро Нечимне  в своїй «Лісовій пісні» - красивій казці , яка пролунала на весь світ як справжній гімн любові до рідної природи і людської мрії про щастя.                                                                                           

11.   Слайд №  19      Озеро Синевір   ( туман )        Читає вчитель:                                                                                       -  Гірські схили ще й самі дрімають , поколихуючи  сонні смереки. Але кущі папороті вже проймає ранковий озерний туман, Ліс обережно вдихає його , смакуючи холодний ще запах справжньої весни.  А там далеко, за деревами, у найтихішому  місці, затаїлась голуба безодня. То Синевір.     Слайд №20                                       Він глибокий і древній. Він таємничий і, мабуть, навічно не розгаданий у безкрайності своїх вод, що кануть у надра гірські. Що там, у тій воді, звідки вона взялась?

 

Слайд № 21     Відео    «Легенда озера Синевір»

 

_  Так говорить легенда, а як насправді утворилось озеро Синевір?

( Після відповіді учнів) :

В ущелині  обвали греблю                                                                                                   Колись створили межі гір                                                                                                  Й на витоці річки Тереблі                                                                                                   Нам дарували Синевір.                                                                                                         Студена, чиста та глибока                                                                                                  Вода у ньому сріблом сяє,                                                                                                  Серце, диво синьооке,-                                                                                                       Перлина в Закарпатським краї...                             

 

-  А тепер помандруємо в гори до   найвищого  гірського озера.  Це -  ...?

   12.        Слайд № 22         «Озеро Бребенескул»                                                                                      

Високо в горах де літають птахи,                                                                                                     Живуть і царюють де хмари,                                                                                                                Між скель  відкриваються наче примари                                                                                         Озерна блакить і величні хребти                                                                                                                      Долини та гори,                                                                                                                                                     Хребтів перекати,                                                                                                                                                 Джерел кришталева сльоза -                                                                                                                            Карпатського краю довічна краса.

  • Як утворилось це озеро?       -  Які ще озера мають таке походження?                                                                                                       Слайд №23  озеро  Несамовите                                                                                     

 

  1.   Залишився ще один рекордсмен.   Найбільше за площею прісноводне озеро?

               Слайд № 24   «Озеро Ялпуг»,      озеро Небель

  • Як утворилось озеро Ялпуг?    Які ще озера відносяться до заплавних? (показати на карті)                                                                                                                      - Заплавні озера дуже красиві.                                                                               Навколо тиша-хвиля не моргне,                                                                                                    Екран озерний у німій покорі.                                                                                                       Лише  латаття сходить, ніби зорі,                                                                                                     І світить  жовтим запашним огнем.    

 

        14..  Слайд №  25   «Озеро Синє»                                                                                                    

Серед високих хребтів на верховині                                                                                          З’явилось чудо природи – озеро синє , Синє.                                                                             Милуються красою смереки у воді,                                                                                            Дивуються порою:   як опинилось в горах  ти?

 

- Що створило таку красу - озеро Синє в Карпатах ?                                                                                          (Живить його сірчане джерело. На плаваючих стеблах очерету осідає сірка і надає синьо-блакитного відтінку воді. Вода насичена сірководнем, тож в ній не водяться ні риби, ні земноводні, ні комахи.)

                      

15. Слайд №  26      Сасик (Кундук)                                                                                                                        -  Ви бачите одне з лиманних озер  Сасик (Кундук) .  Де знаходяться лиманні озера?                   Як утворилися?

16. Слайд № 27  Клешня, Кривеньке    ( озера – стариці )                                                                                                         _ Помилуйтесь красою цих двох озер Вони – чудові! А не здались оці озера вам знайомими?...             Клешня, Кривеньке.  Які за походженням ці озера?

   Слайд  № 28       Озеро Сиваш,   озеро Кояське   .                                                                             Чи то правда, чи то – ні?                                                                                                                                Чи примарилось мені?                                                                                                                                       Мов у казці я стою...                                                                                                                                        Що це? Поясніть, молю.                                                                                                                          -  Ці два озера являються   унікальними  творіннями природи.   Як ви вважаєте, де могло утворитись таке диво?  Чому?                                                                                                     -  Які за походженням озера ще є на Кримському півострові?                                             (Залишкові:  Донузлав, Саки)

18.  Слайд    29           Болота.                                                                                                                         – Цей пейзаж сильно відрізняється від попередніх.   Що зображено?   Що  ми відносимо до боліт?    Де в Україні розповсюджені болота і поясніть,  чому вони там утворились?

 19. Слайд № 30   « Козаки. Дніпровські пороги)                                                                                     -   Українське козацтво, Запорожці, Запорізька Січ…    Яскрава історія України.    Чому саме на Дніпрі виникла Запорізька Січ?    Чому саме  Дніпро дав козакам притулок та захист?                                                                                                                                                              III. Висновок.                                                                                                                                       

Можна було б ще не один урок розмовляти про особливості клімату та  чудові , мальовничі річки та озера нашої батьківщини – України.  Скільки ще дивовижних куточків існує  на її теренах!     Давайте помандруємо , подивимось  на красу нашої неньки України.                                                                                                             

Слайди   № 31-38       Каньони, водоспади.                                                                                                                            Каньони:   Слайд № 31 – Дністровський,      № 32 – Буцький,  № 33- Актовський , № 34 –Смотрицький.              Водоспади :   Слайд № 35 – Срібні струмені,                                 № 36 – Манявський,   № 37 – Шепіт,  № 38 – Женецький Гук,  № 39 – Русилівський.              Вся ця краса – це наша батьківщина – Україна.   Я сподіваюсь, що  в майбутньому ви будете мандрувати стежками  своєї країни, відкриваючи для себе унікальну красу її природи. Повірте, вона чудова, чарівна, надзвичайна!     Але ставитись до неї треба обережно:  берегти від забруднення  та знищення  річки та озера.    Мандруйте Україною,  відкривайте Україну,  милуйтесь Україною,  любіть Україну!                                                  

IV .     Підсумок уроку.

Д.З.  Завдання для душі: частіше дивіться на зорі, захоплюйтесь красою природи, прагніть стати її частиною. Тоді і навколишнє середовище, і ваше здоров’я та життя будуть  чудовими..

docx
Додано
10 лютого 2021
Переглядів
809
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку