Урок з Громадянської освіти "Інтеграція та глобалізація."

Про матеріал
Очікувані результати: Після цього уроку учні зможуть: аналізувати принципи міжнародних відносин; визначати місце інтеграції України у світову економіку; визначає можливість європейського вектору розвитку України.
Перегляд файлу

Предмет: громадянська освіта

Клас: 10

 

Урок №

Тема: Інтеграція та глобалізація.

 

Мета уроку: створити умови для розвитку громадянської компетентності учнів; розвитку інтересу до вивчення громадянської освіти, логічного мислення, правової грамотної мови, самоконтролю; виховання ключових громадянської компетентності.  

Очікувані результати: Після цього уроку учні зможуть: аналізувати принципи міжнародних відносин; визначати місце інтеграції України у світову економіку; визначає можливість європейського вектору розвитку України.

Обладнання уроку: підручник. 

Тип уроку: розвиток громадянської компетентності

Перебіг уроку

1. Організаційний етап. Мотивація навчальної діяльності учнів.

2. Актуалізація опорних знань:

Бесіда з класом: Як ви гадаєте, у чому полягає важливість європейської інтеграції для України?

3. Вивчення нового матеріалу:

3.1 Інтеграція.

Інтеграція — це згуртування, об’єднання політичних, економічних, державних і громадських структур у рамках регіону, країни, світу. Інтеграційні процеси стали новою віхою життя повоєнної Європи.

Європейський Союз виник у 1957 р. шляхом об’єднання 6 країн і сьогодні об’єднує 27 країн Європи. Сучасний вигляд ЄС базується на основі Маастрихтського договору від 1992 р. Він визначав завершення формування єдиного внутрішнього ринку та перехід до реалізації економічного й валютного союзу. Договір про створення ЄС стосувався спільної зовнішньої політики й політики безпеки, створення «простору свободи, безпеки та правопорядку» й координації у сфері правосуддя, боротьби з тероризмом та організованою злочинністю. Останній значний перегляд конституційних принципів ЄС був затверджений у Лісабонській угоді 2007 р., яка фактично виконує роль конституції ЄС.

3.2. Глобалізація.

Глобалізація — це поширення економічних, політичних і культурних процесів за межі держав і формування на цій основі нової цілісності світового простору. Глобалізація — процес всесвітньої економічної,

політичної і культурної інтеграції та уніфікації.

Ознаками сучасної глобалізації є такі:

Зростає взаємозалежність національних економік різних держав; утворення міжнародних виробничих комплексів, корпорацій, що перетинають міжнародні кордони; запровадження єдиних виробничих стандартів.

Інтенсифікація руху товарів, капіталів, робочої сили в міжнародному масштабі.

Зростання технологічної кооперації між різними компаніями;

Розвиток глобальних інформаційних мереж, що пов’язують увесь світ.

Єдність і взаємозалежність фінансових систем різних країн світу.

Створення міжнародних організацій, що опікуються глобальними проблемами.

Позитивні наслідки глобалізації: вона збільшує можливості людства, допомагає досягнути гармонії та добробуту для всіх, підвищує ефективність економіки, використання обмежених ресурсів. Вона сприяє ефективному міжнародному поділу праці, зростанню конкуренції в міжнародному масштабі, прискоренню науково-технічного прогресу, розвитку та нанотехнологій. Завдяки об’єднанню зусиль людство може краще справлятися із загальними проблемами, такими як забруднення довкілля, бідність, голод тощо.

Негативними наслідками глобалізації є нерівномірний розподіл благ, де виграють, у першу чергу, індустріальні країни, залишаючи країни, що розвиваються, далеко позаду. Замість того, щоб пом’якшувати існуючі у світі протиріччя, глобалізація може їх загострювати. Результатом стає ще більше зубожіння населення країн, що розвиваються, через знищення неконкурентоспроможних підприємств; погіршення довкілля в разі винесення найбільш «брудних» підприємств у бідніші країни тощо.

4. Рефлексія:

Написати есе «Україна є членом міжнародних європейських організацій: перспективи співпраці».

5. Підсумок уроку.          6. Домашнє завдання:§

docx
Додано
6 січня 2023
Переглядів
1649
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку