Урок з хімії на тему : "Кисень. Фізичні властивості кисню"

Про матеріал

Оксиге́н або ки́сень (О) — хімічний елемент головної підгрупи 6 групи періодичної системи групи з атомним номером 8, простими речовинами якого є гази кисень (O2) та озон (O3). Термін «оксиген» в українській мові є неологізмом, запровадженим у 90-х роках ХХ ст. в рамках реформи хімічної термінології — до того часу єдиною назвою як хімічного елемента, так і найпоширенішої його простої речовини було слово «кисень». Проте, в наш час рекомендується використовувати слово «кисень» лише на позначення простої речовини, а «оксиген» — лише на позначення хімічного елемента.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Колообіг Оксигену в природіПідготували учениці 7-б класу Мельніченко Анастасія і Баранецька Поліна

Номер слайду 2

Оксиген – хімічний елемент. Хімічний символ – ОВідносна атомна маса – Ar(О)=16 Валентність – ІІПоширеність у природі: - літосфера – 46,6 % - гідросфера – 85,6 % - атмосфера – 20,91 %

Номер слайду 3

Історія відкриття кисню 1772 р. - шведський учений Карл-Вільгельм Шеєле відкрив кисень, здійснивши такі перетворення: 1774 р. – кисень відкрив французький хімік Антуан Лоран Ловуазьє, проводячи досліди з нагрівання гідраргірум (ІІ) оксиду: 1774 р. – англійський хімік і філософ Джозеф Прістлі, не знаючи про відкриття попередників, знову відкрив кисень з тієї ж речовини, що й А. Лавуазьє2 Mn. O2 + 2 H2 SO4 = 2 Mn. SO4 + 2 H2 O + O22 Na. NO3 = 2 Na. NO2 + O22 Hg. O = 2 Hg + O2

Номер слайду 4

Джозеф ПрістліКарл Шеєле. Антуан Лавуазьєstyle.colorfillcolorstroke.colorfill.type

Номер слайду 5

Фізичні властивості кисню КИСЕНЬ ГАЗБЕЗ ЗАПАХУБЕЗ СМАКУБЕЗ КОЛЬОРУ ВАЖЧИЙ ЗА ПОВІТРЯПОГАНО РОЗЧИНЯЄТЬСЯ У ВОДІкип. = -183о. С пл. = -218,9о. С tt

Номер слайду 6

Кисень та озон. Хімічні елементи у вільному стані існують у формі простих речовин. Так, елемент Оксиген утворює дві прості речовини — кисень О2 та озон О3. Обидві прості речовини утворені одним і тим самим хімічним елементом, а властивості у них різні. Отже, кисень і озон — алотропні форми елемента Оксигену. Алотропія зумовлена різною кількістю атомів Оксигену в молекулах речовин. 

Номер слайду 7

Джерела кисню. Найважливішими джерелами кисню в неживій природі є вуглекислий газ та вода. Кисень потрапляє в атмосферу головним чином внаслідок процесу фотосинтезу, в якому бере участь СО2. Важливим джерелом Оксигену є атмосфера Землі. Частина кисню утворюється у верхніх частинах атмосфери внаслідок дисоціації води під дією сонячного випромінювання. 

Номер слайду 8

Утворення кисню Частина кисню виділяється зеленими рослинами в процесі фотосинтезу із Н2 Ота СО2. У свою чергу атмосферний СО2 утворюється внаслідок реакцій горіння та дихання тварин. Атмосферний О2 витрачається на утворення озону у верхніх частинах атмосфери, окисні процеси вивітрювання гірських порід, у процесі дихання тварин і в реакціях горіння. Перетворення О2 в СО2 призводить до виділення енергії, відповідно, на перетворення СО2 в О2 енергія повинна витрачатись. Ця енергія надається Сонцем. Таким чином, життя на Землі залежить від циклічних хімічних процесів, можливих завдяки потраплянню сонячної енергії. 

Номер слайду 9

Функція кисню. Кисень широко використовується як окисник. Його застосовують для зварювання та різання металів, у хімічній промисловості – для добування різноманітних сполук та інтенсифікації деяких виробничих процесів. У космічній техніці кисень застосовується для спалювання водню та інших видів палива, в авіації – при польотах на значних висотах, у хірургії – для підтримання хворих з ускладненим диханням. Біологічна роль кисню зумовлена його здатністю підтримувати дихання. Людина при диханні протягом однієї хвилини в середньому споживає 0,5 дм3 кисню, протягом доби – 720 дм3, а протягом року – 262,8 м3 кисню.

pptx
Додано
30 квітня 2018
Переглядів
3501
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку