Урок з історії України "Застосування досягнень науки".

Про матеріал

Урок з історії України "Застосування досягнень науки". У даній розробці здійснено спробу ознайомити учнів із основними досягненнями науки та техніки.

Перегляд файлу

Тема : Застосування досягнень науки й техніки у виробництві та його наслідки.

Мета:

навчальна: ознайомити учнів із основними досягненнями науки та техніки.

розвиваюча: розвивати вміння аналізувати та систематизувати матеріал, висловлювати власну думку.

виховна: виховувати толерантне ставлення до думки інших.

Тип уроку : комбінований.

Обладнання: підручник, робочі зошити.

Хід уроку

І. Перевірка раніше набутих знань.

Фронтальне опитування

Привласнююче господарство це-

Відтворююче господарство це-

Натуральне господарство це-

Ринкове господарство це-

Індивідуальне опитування

Охарактеризувати :

-відмінності між привласнюючим та відтворюючим господарством;

-відмінності між натуральним та ринковим господарством.

 

ІІ.   Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності.

Бесіда:

Роздивіться ілюстрації на с.187. Розвиток якої галузі вони засвідчують? Наскільки зміни в цій галузі впливають на життя людей? Чому? Наведіть приклади інших винаходів, які змінили побут людей. У чому полягають ці зміни?

 

ІII . Сприймання і усвідомлення навчального матеріалу.

План

  1. Як винаходи кінця 19 - початку 20 ст. змінили життя людей?
  2. Яка історія центральної вулиці Києва - Хрещатика?
  3. 3. Які історичні відомості бережуть архітектурні пам’ятки Львова?

 

1.Складаємо хронологічну таблицю( за розповіддю вчителя)

Перші залізниці: «Перемишль - Львів» (1861) на заході й «Одеса - Б а лт а » (1865) на півдні.

У 1905 р. в Києві почав діяти М ихайлівський електричний канатний підйом - фунікулер.

Улітку 1891 р. бруківкою центральної одеської вулиці - Дерибасівської - прогримів не бачений досі екіпаж - без коня! Це був перший у нашій країні автомобіль .

Одеса була містом, де вперше в Україні встановлено телефонний зв’язок. Це сталося 1882 р.

У 1910 р. Олександр Кудашев уперше в У країні пролетів кілька десятків метрів на літаку власної конструкції К-1 - першому вітчизняному літаку з бензиновим двигуном.

У 1913 р. Сікорський створив найбільший на той час у світі літак «Ілля Муромець»

У 1951 р. в Україні під керівництвом Сергія Лебедєва створено першу І ВИ | в Європі електронно-обчислювальну машину - комп’ютер.

2.Розаповідь вчителя

В Україні, напевно, не знайдеться людини, яка б не знала про цю вулицю. Хрещатику належить слава головної вулиці Києва, його символу. Хрещатик оспівано у віршах та піснях, зображено на численних картинах, показано в багатьох фільмах. Прогулянка Хрещатиком належить до обов’язкової програми перебування туристів у Києві. Проте для такого давнього міста, яким є Київ, вулиця ця досить молода. Розбудовувати Хрещатик як вулицю почали від 1830-1840-х років. У 1870-1880-ті роки на Хрещатику споруджували переважно триповерхові будинки з крамницями, приміщеннями для контор і банків тощо. Саме тоді Хрещатик став головною вулицею міста. На вулиці з ’явилися різні адміністративні установи, головний поштамт і телеграф. Саме тут були найкращ і крамниці, готелі, кінотеатри, клуби й видавництва, найбільші київські банки. Будівлі на Хрещатику оздоблювали металевими деталями, ліпленням, дзеркальними вітринами. Вулицю було гарно освітлено - спершу гасовими та газовими ліхтарями, а від 1900 р. - електричними. 1892 р. вздовж вулиці прокладено дві колії парового трамвая. Ви вже знаєте про перший електричний трамвай, який поєднав Хрещатик з Подолом (від 1936 р. Хрещатиком рушив тролейбус, тож трамвайні колії розібрали). Під час Другої світової війни було зруйновано майже всі будинки вулиці. Відновлено й реконструйовано Хрещатик упродовж 1948-1957 рр.

3. Історія Львова, як відомо, сягає другої половини 13 ст. й пов’язана з іменами князів Д анила Романовича та його сина Лева. Місто швидко зростало, тож мешканці мусили вирубувати ліси в південній околиці й змінити русло Полтви. Мережа вулиць формувалася навколо сучасної площі Ринок. За тогочасними правилами планування європейських міст центральне місце належало ратуші - будівлі, де засідали представники міського самоврядування, довкола неї - торгова центральна площа-ринок. Саме так розбудовувався і Львів, тож площа Ринок була осередком міського ж иття. До площі прямували вісім основних міських вулиць. Вони ділили місто на великі квартали, помережані У 16 ст. у Львові житлові будівлі зводили на невеличких ділянках землі, вони були кількаповерховими, розташовувалися впритул одна до одної. Приміщення на першому поверсі таких споруд використовували для господарських потреб: як крамниці, склади, різні контори. Другий та третій поверхи були житловими. Будинки споруджували з каменю, тому їх називали кам ’яницями.

 

IV.Узагальнення та систематизація знань

1. Дайте відповіді на запитання та виконайте завдання.

 1) Що дізналися про історію центральної вулиці Києва - Хрещатика?

2) У чому особливості історії розбудови площі Ринок у Львові?

3) Чому історія вулиць та площ міст України є цінним джерелом для вивчення історії рідного краю? 4) Розкажіть історію вулиці, на якій мешкаєте ви. 2

 Назвіть 5-10 найважливіших, на вашу думку, відкриттів минулого століття. 3. Коли винаходи й технічн

V. Підведення підсумків. Повідомлення д/з.

Прочитати п.27 с.187-193. Вик. завд. 1 с.193.

 

 

 

docx
Додано
10 січня
Переглядів
5496
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку