Урок з курсу "Основи здоров'я" "Лікарські дерева"

Про матеріал

Формування національної свідомості учнів засобами етнопедагогіки

Тип уроку: комбінований.

Тема:Чинники природи, що сприяють збереженню здоров'я людини. Лікарські рослини твоєї місцевості. Дерева. Кущі.

Мета: Збагатити знання дітей про лікарські дерева України. Ознайомити з народними традиціями лікування рослинами і показати відображення даної теми в легендах, обрядах, прикметах,загадках, прислів'ях. Вивчати правила збирання, сушіння та збереження лікарських рослин. Виховувати дбайливе ставлення до природи.

Обладнання: Ілюстрації дерев, засушені лікарські рослини, аромолампа, відвар з плодів шипшини.

Перегляд файлу

Навчальний предмет: Основи здоров’я. 3 клас

Розділ: Фізична складова здоров’я

Підручник: Бібік Н. М. Основи здоров’я: Підручник для 3 кл.  / Н. М. Бібік, Т. Є. Бойченко, Н. С. Коваль, О. І. Манюк. К.: Навч. книга, 2003. – 111с.

Тип уроку:  комбінований.

Тема:  Чинники природи, що сприяють збереженню здоров’я людини. Лікарські рослини твоєї місцевості. Дерева. Кущі.

Мета: Збагатити знання дітей про лікарські  дерева України. Ознайомити з народними традиціями лікування рослинами і показати відображення даної теми в легендах, обрядах, прикметах,загадках, прислів’ях. Вивчати правила збирання, сушіння та збереження лікарських рослин. Виховувати дбайливе ставлення до природи.

Обладнання: Ілюстрації дерев, засушені лікарські рослини, аромолампа, відвар з плодів шипшини.

Хід уроку

  1. Організація класу
  2. Перевірка домашнього завдання
  3. Вивчення нового матеріалу
  1. Повідомлення теми.  Розгадування кросворду «Лікарські дерева України»

Який кущ є символом українського народу і одночасно лікарської рослиною? (Калина).

Яке дерево – лікар дало назву літньому місяцю? (Липа).

Яке дерево застосовується в народній медицині повністю і є вічнозеленим? (Сосна).

Яке білокоре дерево найраніше розпочинає сокорух? (Береза).

Яке дерево має лікувальні властивості, а його плоди схожі на гриби? ( Дуб).

Яке дерево найбільш оспіване Т. Шевченком, є символом України,має великі лікувальні властивості? ( Верба).

- Отже, сьогодні мова піде про лікарські дерева і кущі.

IV. Вивчення нового матеріалу

1. Вступне слово вчителя

- Мабуть, не знайдеться у світі такої людини, яка б не любила природу. Одні милуються барвами осіннього лісу, інші обожнюють високі гори та бурхливі ріки, а ще інші в захваті від простору степу. І вже впевнено можна сказати, що не знайдеться такої людини, яка б не зверталася б до цілющих властивостей природи.

- Сьогодні мова піде про цілющі властивості дерев нашого краю. Ми познайомимося з народними легендами  про походження назв рослин. Вивчимо правила зберігання, сушіння та збирання лікарських рослин. Закріпимо правила поведінки в природі.

- Діти, сьогодні наш урок пройде під девізом: «З природою живи у дружбі, то буде вона тобі у службі». Як ви розумієте цей вислів?

- Люди ще з давніх часів помітили, що в багатьох рослинах прихована цілюща сила і тому почали використовувати їх для лікування багатьох хвороб. Так поступово розвивалася народна медицина. Ми теж навчимося не лише знати лікарські рослини, а й користуватися ними.

- Діти, підніміть руку, в кого мама чи бабуся заготовляє лікарські рослини. А чи знаєте ви, як правильно заготовляти лікарські рослини? (Відповіді дітей).

2. Розповідь вчителя про правила збирання і зберігання лікарських рослин

- У дерев можна збирати листя, кору, коріння, бруньки, гілочки, а у деяких навіть сік і смолу. Бруньки збирають весною, коли вони повністю набубнявіють, тобто коли в рослині почнеться сокорух. Кору також збирають весною до розпускання листків, тоді в ній найбільше корисних речовин. А от коріння копають в кінці літа на початку осені, бо саме в цей час воно набирає найбільшої сили. Коріння треба мити проточною холодною водою. Лікарські рослини сушать на горищі,  там сухо і темно, а зберігають в паперових пакетах або в мішечках з тканини.

3. Розповідь  учнів про лікарські дерева

Діти сьогодні на урок до ас завітали лікарські дерева. Зараз вони самі нам про себе розкажуть. А ви уважно слухайте і запам’ятовуйте.

Береза: Колись давно березнем починався новий рік. Бо береза одна з перших надягає навесні зелене вбрання і сповіщає про пробудження нового життя. Це дерево ні з яким іншим не сплутаєш. За білокорий  і ніжний стан вважають березу символом чистоти і ніжності. Народна і наукова медицина широко використовує березу. Настій із бруньок – сильний сечогінний і жовчогінний засіб, настоєм з листя змазують рани і лікують хвороби шкіри, миють голову, щоб не випадало волосся. Надзвичайно корисний березовий сік, він містить багато вітамінів, добре очищує організм. Та коли вже мова зайшла про березовий сік, то слід зауважити, що збирати його можна лише з тих дерев, які призначені для вирубування. Отвір у стовбурі потім треба заліпити воском, фарбою або глиною, щоб дерево не пошкодила інфекція. А хто з вас знає вірша про березу.

Вірш «Берізонька»

Берізонько, берізонько, ти мавка лісова,

Зелені твої кіски вітрисько розвіва.

Стоїш ти при дорозі у травах і кущах

І білі свої ноги все миєш на дощах.

Прошу вас, із берези ви соку не точіть,

Ви краще їй сестричку зелену посадіть.

Ви краще їй шпаківню поставте на гілках,

Щоб прилетів до неї друг лісу – добрий птах.

 

Верба: Верба – позначає, де знаходиться вода під землею. Криницю копають саме під цим деревом. Верба – природний фільтр. Біля верби вода чиста і смачна. Верба дуже цілюща. В медицині використовують кору. Настій кори знижує температуру, лікує ревматизм, головний біль, застуду, розлади шлунку. Верба – це символ України.

 

Калина: Де верба там і калина, бо без верби і калини нема України. Калина відома своїми ягодами. Їх вживають при грипі і застуді, розладах нервів і підвищеному тиску. Це вітамінний і протимікробний засіб.

 

Вчитель: А я хочу вам розповісти легенду про вербу, калину і журавлика.

 

Легенда

 

     Напали на нашу землю вороги, спалили село, отруїли криниці, залишилося тільки кілька стареньких хат. В одній хаті жила жінка з двома дітками. Не знали вони, що вода в криниці отруєна.

     Вийшла з хати дівчинка Наталочка. Була вона дуже красива, мала довгі коси, на шиї червоне намисто. Набрала дівчинка відро води тай напилася. І сталося диво, отрута не змогла вбити дівчинку, а перетворила на красивий кущ, а намисто на червоні ягоди. З того часу коло криниці росте калина.

     Вийшов з хати хлопчик Іванко, а був він стрункий і вродливий. Носив сірий полотняний одяг. Напився хлопчик води та й перетворився на журавлика. З того часу воду з криниці дістають «журавлем».

    Вийшла з хати мати, побачила, яке лихо сталося з її дітьми. Посивіла,  завмерла з горя і перетворилася на сріблясту вербу.

   З того часу стоїть біля криниці срібляста верба – мати коло своєї доньки – калини та синочка – журавля. І всі разом вони оберігають криницю від забруднення.

 

Сосна: Сосна дуже відчуває чистоту повітря. Якщо сосна чахне, це означає, що в повітрі багато отруйного заводського диму, якщо жовтіє – підвищена радіація. Хвоя сосни містить багато вітамінів, особливо вітаміну С. У тяжкі роки блокади Ленінграду люди рятувалися від голодної смерті готуючи відвар з соснової хвої. Хвойною маззю лікували рани пораненим. Нині в кожній аптеці можна знайти ліки, виготовлені з сосни. Це й ароматичні смолисті бруньки, що добре допомагають від кашлю, масла для ванн,лікувальні зубні пасти і мило з хвоєю. Смола сосни вбиває всі мікроби і використовується як антисептик. Масла сосни а також її родичів піхти, кедра, ялиці використовують для профілактики і лікування ГРВІ.

 

Сеанс аромотерапії.

Зараз ми вдихаючи аромати антимікробних дерев проведемо профілактику грипу та ангіни.

 

Липа:  Липа – чудовий літній медонос, улюблене дерево бджіл. Хто не чув про липовий мед? Він вважається найбільш смачним і корисним. Липовий чай, настояний на суцвіттях, є прекрасним засобом для лікування нежиті, застуди, найкращий жарознижуючий засіб. Настій з цвіту має також протимікробні властивості.

 

Фіточай з липи і шипшини

 

4. Фізкультхвилинка «Древо, кущ, трава»

 

Дуб: Дуб – могутнє, довговічне дерево. Дубу біля нашої школи 450 років. Вік поважний але не межа. На Запоріжжі є дуб, якому 800років, ще гетьман Хмельницький відпочивав під його кроною. Перший хліб наші предки пекли з жолудів дуба. Давно помічено, що листя виділяє фітонциди, речовини, які вбивають шкідливі мікроби. Тому бувати в дубових лісах дуже корисно. Відвари кори дуба допомагають при запаленнях ясен, опіках, ангіні.

 

Підсумок: Сьогодні ви дізналися про лікарські дерева. Збирайте лікарські рослини, зберігайте їх і лікуйтеся, щоб не хворіти. Алея хочу вас попросити, коли будете у лісі, не завдавайте шкоди природі. Давайте зараз разом пригадаємо правила поведінки у лісі.( Діти називають правила).

Вірші:                                                                                  «Не хочу!»

«Зламана гілка»                                               Метелика ловити я не хочу:

Зламав Івасик гілку ясеневу                            Він квітка неба, хай живе собі!

І кинув геть, коли награвся нею.                    Хай крильцями барвистими                         

Веселий він побіг собі додому,                      тріпоче

                                                                           Щоб радісно було мені  й тобі.

Вона ж лежить на гнилищі рудому.              І квітку лісову не стану рвати,

В самотині зітхає гілка тяжко.                       Її додому я не понесу,

На неї вже не сяде більше пташка.               Бо вдома їй джмеля не погойдати

Вже вітерець її не захитає,                             І не попити ранками росу.

«Хитати ще?» - її не запитає.                         І не стеблинку, гілку чи травинку

В її прожилках не бродити соку,                  Я не ображу – це страшенний гріх!

Не гріти мрію ніжну і високу.              Бо в кожній з них живе трімка живинка,

Івась у ліжку спить спокійно й тихо.                                                            

Невже не знає він, що скоїв лихо.        Що світиться довірою до всіх!

              Анатолій Бортняк                                   Анатолій Костецький

 

  1. Закріплення вивченого
  1. Вікторина «Лікарські дерева і кущі». Загадки. (Відгадати згадку і сказати, як використовується рослина у медицині)

 

І не груша, і не слива,                                        

Але кажуть, що вродлива.

Я стою у срібнім листі,

У червоному намисті. (Калина)…

 

  1.  Домашнє завдання

Намалювати лікарські дерева і кущі, які найбільше сподобалися, написати їх застосування.

  1. Підсумок уроку

Хочу побажати вам менше хворіти і бережно ставитися до природи. Дружіть з природою, чистим повітрям, цілющою водою, і вам не потрібно буде звертатися до лікарів, бо саме в природі закладена основа нашого здоров’я.

«Вмій природу любити»

Вам у походи ходити і мандрувать, любі діти,

Вмійте ж природу любити, кожній стеблинці радіти.

В полі, у лісі, над яром – квіти, дерева і трави…

Цвіту не вирви задаром, гілки не вжни для забави.

Оберігайте ж повсюди шлях і стежиночку в гаї.

Все те окрасою буде нашого рідного краю.

                                                            П. Сиченко

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Іваненко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Основи здоров’я 3 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В.С., Страшко С. В.)
Додано
17 липня 2018
Переглядів
3780
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку