Методична розробка уроку з музичного мистецтва "Танець у мистецтві", 5 клас НУШ

Про матеріал

Конспект уроку "Танець у мистецтві" до теми ІІ "У колі народних та професійних митців та мисткинь", підручник "Мистецтво" 5 клас (автор.Кондратова Л.Г.)

Перегляд файлу

Методична розробка уроку з музичного мистецтва

«Танець у мистецтві», 5 клас НУШ

 

Тема: Українські візерунки. Танці.

Мета (формувати компетентності): предметні (розширені уявлення про емоційний зміст музики, про багатство інструментальних жанрів, вдумливе сприймання музичних творів, розуміння понять: побутові, сюжетні, історичні та регіональні танці, мелодія, ритм, динаміка, лад, тембр, уміння логічно мислити; удосконалені виконавські навички, шанобливе ставлення до вітчизняної музичної спадщини).

Ключові: уміння вчитися впродовж життя. уміння сприймати мету, поставлену вчителем, уміння переключатися з одного виду діяльності на інший; загальнокультурну. чуття краси, естетичне ставлення до навколишньої дійсності; здоров’язбережувальну: уміння удосконалювати фізичні, соціальні, психічні й духовні складові свого здоров’я; сoцiальнy: уміння співпрацювати з однокласниками та вчителем, виявляти ініціативу; громадянську: дбайливе ставлення до природи; інформаційно-комунікативну: уміння оперувати інформацією, отриманою на уроці).

Очікувані результати: після вивчення теми учні можуть виразно виконувати народні пісні, розуміти особливості українських народних танців , виявляти зацікавленість українським народними танцями, невід’ємного складового музичного мистецтва, роз              іти значущість музичного мистецтва для культурного розвитку.

Музичний матеріал: українські народні танці : гопак, метелиця, козачок, українська народна пісня “Грають діти на ослоні”.

Обладнання : ПК ,телевізор, фортепіано.

 Тип уроку : комбінований.

Xiд уроку:

Учні входять до класу під музичний супровід (український народний танець «Гопак») .

І. Організаційний момент. Музичне привітання

II.                Повідомлення теми й мети уроку.

Учитель: «Українська пісняце душа народу. Але й у танцях українці були та е завзятими. На святах a6o піснях того, як добре попрацювали, молодь збиралася, щоб відпочити. А кращий відпочинок це добра пісня a6o добрий танок. Які бувають танці? Саме з різновидами танців ми сьогодні познайомимось.

III.             Актуалізація опорних знань

Українське народне танцювальне мистецтво тісно пов’язане з піснями. Українці дуже співочий народ. Багато танців народжувались в поєднанні з піснями. Пізніше ïx стали виконувати як інструментальні твори.

Діти: пригадайте українські пісні-ігри, які виконують з танцювальними рухами.

  Які українські народні танці вам відомі?

  Які пісні-ігри ви знаєте? Виконання пісні-три «Подоляночка»

IV.             Основна частина

 Танцюють люди серце завмирає.

Вирує в танці радість запальна.

Нічого кращого у світі не буває,

Як гарний танець i завмирає душа. . .

Український народ протягом століть створював самобутню культуру, яка відбиває його багатогранне життя. Одним з найцінніших скарбів е танцювальне мистецтво. Душа народу, його краса i велич це український народний танець.

Основні жанри українських народних танців: побутові, історичні, сюжетні хороводи, регіональні.

Хороводи один з найвідоміших видів народного танцювального мистецтва. Вони пов’язані з календарними обрядами.

Зимові хороводи пов’язані з Різдвяними святами та Масляною.

Весняні хороводи це шанування родинно-побутових відносин на Великдень, це найсвятіші для українців хороводи. берлина народних українських хороводівце  хороводи на зелені свята.

Осінні хороводи це свято хліба, багатства i благополуччя.

Побутові танці. Побутові танці беруть свій початок в хороводах. В побутових танцях відображаються історичні риси українського народу: волелюбність, героїзм, завзяття, винахідливість, дотепність, нестримна веселість танцю.

Віддавна одним із найулюбленіших танців українців був гопак. Раніше він був лише чоловічим танцем, а сьогодні гопак танцюють i жінки. Гопак виник у середовищі козаків, які боронили Україну від ворогів. Під час цього танцю козаки змагалися у спритності, силі, супроводжуючи танець вигуками «Гоп-гоп». Тому цей танок отримав назву «Гопак».

Послухайте український народний танець «Гопак› i дайте відповідь на запитання:

   Які елементи музичної мови набувають у танці найбільшого розвитку?

До улюблених танців українців належить також старовинний масовий хороводний танець «Козачок». Першими його виконавцями були козаки-воїни. Звідси походить його назва. Але основна частина його завжди бадьора та життєрадісна. Швидкий темп, чіткий ритм, повторення в різних варіантах тієї самої музичної фрази передають жваві й дрібні танцювальні рухи, характерні для танцю.

Послухайте український народний танець «Козачок» i дайте відповідь на  запитання:

   Чим різняться «Козачок» i «Гопак»?

Слухання музики. Український народний танець «Козачок».

   Розмалюйте ілюстрацію, запишіть у клітинках назву танцю.

   Визначте його темп.

Відгадавши загадку, ви дізнайтеся про ще один український народний танець: То не віхола кружлялась,

Не завія стелиться,

То у коло всіх збирає

Наш танок. . . («Метелиця»)

Український народний танець так i назвали «Метелиця». Веселий, швидкий, у стрімкому кружлянні нібито передано справжню заметіль. Наша «Метелиця» не заморозить нас, а зігріє у запальному танку.

Виконавці утворюють коло й різноманітними кружляннями відтворюють картину сніжної заметілі.

Послухайте музику цього танцю.

   Хто виконує мелодію танцю один музикант чи група? Слухання українського народного танцю «Метелиця».

Сюжетні танці. Цей жанр танцювального мистецтва українського народу виник пізніше, ніж хороводи. В сюжетних танцях засобами народної хореографії відображаються конкретні явища навколишнього життя i природи. Назва танцю визначається його змістом. Наприклад, танець «Лісоруби» дістав таку назву тому, що сюжетом його с трудовий процес рубання лісу.

Історичні танці. Танці, які пов’язані з історичним минулим України «Запорожці», «Опришки», «Гонта», «Запорожці» це перший танець українських запорожців, який виконувався козаками Запорізької Січі. «Гонта» це український народний танець, який виконується соло a6o групою з шаблею в руці у Дніпропетровській області.

Регіональні танці. Українське народне танцювальне мистецтво тісно пов’язане з піснями. Українці дуже співочий народ. Багато танців народжувались в поєднанні з піснями. Пізніше ïx стали виконувати як інструментальні твори.

Діти : пригадайте українські пісні-ігри, які виконують з танцювальними рухами. Танці Закарпаття це запальні, життєрадісні , особливі танці Аркан, Коломийка. «Аркан» це ритуальний військовий танець, який танцювали воїни перед військовими виступами. «Аркан» надихав i давав силу та енергію, піднімав бойовий дух. «Коломийка» це український народний танець жанрової карпатської музики. Вона виконується у супроводі коротких пісень-коломийок, танцюють ставши в коло. «Гуцулка» це танець центральних областей України, в якому лірика поєднана з танцем «Козачок».

Виконання танцю «Петриківка».

Український танець славиться у всьому світі завдяки яскравому національному колориту, силі духу, емоційності, неповторності рухів та ритму.

Вокально-хорова робота.

Розспівування. Поспівка «Танцювала риба з раком».

Слухання української народної пісні «Грають діти на ослоні». Прослухаємо i розучимо українську народну пісню «Грають діти на ослоні». Розучування української народної пісні «Грають діти на ослоні».

    Які особливості пісні? Зверніть увагу на зміну розміру.

Караоке: Українська народна пісня «Грають д ти на ослоні».

V.                 Актуалізація набутих знань (рефлексія)

Інтерактивний прийом «Мікрофон». Продовжить речення:

• «Мені сьогодні вдалося...»

• «Мене здивувало...»

• «Дуже цікавим я вважаю...»

VI.             Підбиття підсумків уроку.

Сьогодні ми познайомились з основними жанрами українських народних танців. Український танець славиться у всьому світі завдяки яскравому національному колориту, силі духу, емоційності, неповторності рухів та ритму.

Учні виходять із класу під музичний супровід (український народний танець «Метелиця»).

docx
Додано
10 грудня 2023
Переглядів
417
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку