Урок з образотворчого мистецтва.Портрет як художній образ. Засоби створення виразного портрету казкового образу. Виконання портрету казкового героя

Про матеріал

Мета і завдання:закріплювати знання про портрет та засоби виразності портретного жанру; навчати спостерігати, дотримуватися в зображенні пропорцій та розмірів

Перегляд файлу

Конспект уроку з образотворчого мистецтва.

Тема. Портрет як художній образ. Засоби створення виразного портрету казкового образу. Виконання портрету казкового героя ( гуаш або акварельні фарби).

Мета і завдання:  закріплювати знання про портрет та засоби виразності портретного жанру; навчати спостерігати, дотримуватися в зображенні пропорцій та розмірів; розвивати в дітей комбінаторні здібності, навички та вміння малювати портрет; формувати образне, логічне, просторове мислення; навчати міркувати; розвивати окомір, дрібну моторику руки; виховувати в учнів естетичне сприйняття навколишнього світу; виховувати любов до літератури; стимулювати розвиток допитливості.

Обладнання.

— проектор, комп’ютер (ноутбук), екран, слайд-шоу;

— художні матеріали та інструменти: гуаш або акварельні фарби;

— зошити-альбоми;

— література: Образотворче мистецтво: підруч. для 4 кл. / М.І. Резніченко, С.І. Трач. — Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2015. — 142 с.; Програма «Образотворче мистецтво. 1-4 класи загальноосвітніх навчальних закладів, 2011».

Хід уроку

І. Організаційний момент.

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь.

- Ми з вами переглянемо ілюстративні зображення.

Ваше завдання: Визначити,що спільного є в цих зображеннях.

(Перегляд презентації).

- Представленні зображення є портретами казкових героїв.

ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

    -  Сьогодні ми з вами будемо малювати портрет казкового героя.

ІV. Вивчення нового матеріалу

       Перед кожним художником, який береться оформлювати книгу, постають цікаві та складні завдання. Мабуть, найважливішим є створення образів героїв. Їх потрібно зобразити не тільки саме такими, якими їх описав автор, але й вдихнути в них життя, зробити виразними, інакше кажучи — майже живими. Тільки тоді читач повірить художникові та полюбить його роботи.

       • Пригадайте, визначення поняття «портрет».

Портрет – жанр образотворчого мистецтва, в якому зображується людина або група людей задля відтворення зовнішності, індивідуальності та відображення їхньої духовності суті. 

C:\Users\Коля\Pictures\dcfghrh.png     Досконалими взірцями жіночих образів у портретному жанрі є бюст Нефертіті та живописні портрети пензля Леонардо да Вінчі й Рафаеля.

 

 

 

 

 

 

 

      У портретах художники відтворюють індивідуальні риси людини, передають особливості характеру і духовну сутність. Портретист обов’язково має володіти знаннями про будову та пропорції голови й обличчя.

     Голова людини у фронтальному положенні має вигляд овалу, який ділиться на дві рівні частини лінією очей. Усі частини голови (очі, вуха, ніс, рот, підборіддя, лоб, щоки, брови) симетричні відносно вертикальної осі, яка проходить через середину обличчя.

     Казкові портретні образи в основному малюють худож-ники-ілюстратори. Ілюстрації наочно доповнюють зміст казки й допомагають розкрити характери головних героїв.

      Творчий процес художника-ілюстратора починається із прочитання тексту і виконання композиційних начерків- схем за його змістом. На основі своїх начерків мистець створює ескізи, порівнює їх і обирає найкращі для подальшого втілення в матеріалі та художній техніці зображення. Іноді ілюстратор іще раз перечитує казку, щоб якомога детальніше уявити зовнішній вигляд головного героя, зрозуміти мотиви його вчинків і створити виразний художній образ у визначеному форматі.

     Особливу увагу звертають на особливості зображення людського ока. Адже недарма кажуть, що очі – це дзеркало душі. Тому, аби створити по-справжньому яскравий образ казкового героя, необхідно особливу увагу приділити зображенню очей.

Етапи намалювання ока.

E:\У (Тема 24)\Візуальний ряд\Пропорції обличчя людини\Око2.jpgE:\У (Тема 24)\Візуальний ряд\Пропорції обличчя людини\Око1.jpg

E:\У (Тема 24)\Візуальний ряд\Пропорції обличчя людини\Око3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

V. Поетапне виконання .

1. Уявіть свого улюбленого казкового героя чи героїню казки.

2. Розміщуємо зображення голови у композиційному центрі.

3. Під час побудови використовуємо основні особливості пропорційної бРезультат пошуку зображень за запитом "поетапне виконання портрета казкового героя"удови людського обличчя.

4. Надаємо очам особливої виразності.

5. Передаємо особливості вбрання героя.

E:\У (Тема 24)\Візуальний ряд\А,Сегур. Снігова королева.jpgVІ. Демонстрація робіт на задану тему з коментуванням.

E:\У (Тема 24)\Візуальний ряд\Владислав Єрко. Ілюстрація до  казки Курочка ряба.jpg

 

 

 

 

 

 

E:\У (Тема 24)\Візуальний ряд\Катерина Штанко. Ілюстрація до казки Золотий павучок...jpg

VІІ. Практична робота .

Виконання роботи « Портрет казкового героя».

VІІІ. Підсумок уроку.

Презентація дитячих робіт.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
14 березня 2018
Переглядів
10283
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку