Урок з образотворчого мистецтва в 5 класі. Що таке скульптура. Види скульптури. Ліплення з пластиліну "Мій домашній улюбленець"

Про матеріал
Урок з образотворчого мистецтва в 5 класі. Що таке скульптура. Види скульптури. Ліплення з пластиліну "Мій домашній улюбленець" . Мінервіна Наталя Костянтинівна, учитель образотворчого мистецтва Криворізького науково-технічного металургійного ліцею №16, Днепропетровська обл. Анотація. Отримати поняття про скульптуру як вид мистецтва, поглибити ознайомлення з видами скульптури, матеріалами та інструментами художника скульптора; збагачувати та закріплювати в дітей уміння сприймати, розрізняти та аналізувати характерні особливості об'емної форми; виховувати в учнів естетичне сприйняття навколишньго світу.
Перегляд файлу

Скульптура і декоративно-ужиткове мистецтво.  Що таке скульптура. Види скульптури.  Ліплення з пластиліну «Мій домашній улюбленець».

 

  -  Які основні види образотворчого мистецтва вам відомі ? (Графіка, живопис, скульптура, декоративно-прикладне мистецтво.)

 -  Чим відрізняються скульптурні твори від живописних або графічних? (Об'ємом).

  -  Які прийоми створення скульптурних робіт ви знаєте? (Нарощування,         відсікання зайвого, витягування деталей).

 

   Скульптура оточує нас усюди: на площах, у парках, садах і скверах. Фасади будівель, внутрішні приміщення театрів, палаців та музеїв прикрашені скульптурними елементами. І в тебе вдома, напевне, е порцелянова статуетка чи невеличкі фігурки, вирізані з каменю, кості, дерева. У стародавніх храмах і печерних монастирях Китаю та Індії збереглися прекрасні скульптурні зображення Будди та їхніх богів. Висота деяких з них сягає кількох десятків метрів.

                                                                                                                                                                                                                                             
 

Монументальна скульптура К. Освальд, П. Левандовська та ін. « Христос-Спаситель».  Бразилія. (зліва).   Пам’ятник засновникам Києва. (справа)

                      

 Мала пластика. Порцелянова статуетка «Травнева ніч, або Закохані» 28 см. 1970р.; «Діва Марія»;  Грассі. «Родина герцога Леопольда».

                  

.

Станкова скульптура. Невідомий грецький автор «Венера Мілоська»; «Ніка Самофракійська» 190 р. до н. е. Культовий зразок елліністичної грецької скульптури, що зберігається в Луврі; Ск. Роман Блажко. «Студент програміст», Харків.

              

Рельєф «Апостол Павло» Каплиця Боїмів.

 Тимпан із зображенням письменства від античності до пізнього християнства, Томас Джефферсон білдинг.

    Якщо живопис - це колір, графіка - лінії та плями, то скульптура -  це насамперед об'єм. Скульптурні твори можна обійти з усіх боків, роздивитися з різних точок зору. Головний предмет зображення в скульптурі – людина.

   Скульптура, яку можна побачити з усіх боків називається круглою Скульптура, об'ємна що до площини тла, - рельєф. Природні форми можуть надихати на створення дивовижних рельєфних композицій.

 

 Сьогодні ми вивчимо улюблений вами анімалістичний жанр у скульптурі та декоративно-прикладному мистецтві і ознайомимося із важкою, але дуже потрібною професією скульптора-анімаліста.

    Як вам уже відомо, анімалістичний жанр пов'язаний із зображенням тварин у всіх видах образотворчого мистецтва. Скульптур, що спеціалізується на цьому жанрі, називається анімалістом.

    З історії ви знаєте, що на території України в період трипільської культури (наприкінці 4-3 тисячоліття до н.е.) майстри на глиняних посудинах серед орнаментальної композиції розміщували стилізовані зображення людей і тварин: собаки, бика, козла тощо; виготовляли фігурки із глини.

    У 7 ст. до н.е. у степах з'явилися кочові племена скіфів. Своєрідним і яскравим художнім явищем був так званий звіриний стиль з характерними зображеннями тварин і птахів, якими прикрашали предмети побуту. Починає розвиватися  мистецтво прикрашання предметів побуту - декоративно-прикладне.

   Але для нас особливо цікавими є твори дрібної пластики, декоративно-прикладного мистецтва. З теплотою й милуванням дивимось на дрібну пластику народних майстрів, які застосовують різні матеріали: метал, камінь, порцеляни, кераміку, кістки, пластичну масу тощо.

Фоторепродукції Косівські, опішнянські іграшки, ріблення по кістці й рогу майстрів декоративно- прикладного мистецтва.

 

Фізкультрозминка

    Візьміть у руки горішки, міцно стисніть їх між долоньками, покатайте горішки, заплющивши очі. Ця вправа називається «горіховий масаж». Він допомагає зняти психічні навантаження, стреси, примушуе працювати дрібні м'язи рук.

 

   Скульптор- анімаліст перед тим, як приступити до втілення своїх задумів у матеріалі (камінь метал, кераміку, дерево, глину,) уважно вивчає анатомію тварин, їхню будову, рух, пізнає їхні властивості й звички.

    Яку тваринку ти любиш? Пригадай, як вона виглядає, як рухається.  Виліпи  улюблену тварину з пластиліну.

Який є найкращий спосіб фіксації спостережень за тваринами?

(Начерк).

   Давайте і ми перед тим, як зобразити в пластиліні тваринку – домашньго улюбленця, зробимо начерки з фоторепродукцій домашніх улюбленців, потім приступимо до ліплення.

Етапи роботи над скульптурою

  1. Перед тим, як розпочати роботу вирішіть образ якого героя ви хочете зліпити.
  2. Спочатку зробіть замальовки олівцем, ескізи свого обранця з різних боків, адже скульптурний образ тривимірний. Іще до початку ліплення ви маєте уявляти, як буде виглядати ваш герой з різних боків.
  3.  Якщо скульптура розміром понад 20 см, то потрібно зробити каркас, закріпити його на підставці. Він має бути міцним, не повинен деформуватися. Це може бути дерев'яний брусок, або металевий дріт прикріплений до дощечки.
  4.  Визначте розмір зображення, матеріал який найбільш підходить для задуманої композиції (глина або пластилін).
  5. Творчий підхід до завдання потребує звернути особливу увагу на те за допомогою яких деталей можна найповніше розкрити характер героя, зовнішній вигляд, пропорції.

 

 

Проаналізуйте власний скульптурний твір як приклад малої пластики за таким планом

. Назва твору, його автор.

. Матеріал в якому виконано твір (пластилін, глина, тощо).

. Чому ви обрали саме цей сюжет для своєї скульптури?

. Що саме ви намагалися передати - спокій свого персонажа чи, навпаки, його рух? Як ви вважаєте, чи вдалося це вам?

. З якого боку, на вашу думку, цей твір краще роздивлятися? За допомогою яких акцентів ви підкреслили саме такий просторовий задум свого твору?

. Роздивіться свій скульптурний твір з інших боків. Чи додають різні ракурси щось для розкриття образу? Можливо, з іншого ракурсу він створює зовсім інше враження?

. Чи можете ви уявити свою скульптуру збільшеною? Де б ви її розмістили?

 

Запитання на закріплення матеріалу.

1. Що таке скульптура?

  а) Жанр образотворчого мистецтва;

  б) вид образотворчого мистецтва;

  в) прийом образотворчого мистецтва.

 2. Де знайдено перше скульптурне зображення?

             а) В Італії;

             б) у печерах первісних людей;

              в) Греції.

3. Що таке рельєф?

    а) Об'ємний твір, який можна розглядати з усіх боків;

    б) твір, зображення якого заглиблене;

    в)  твір, у якому випукле зображення над площиною менше половини                    всього об'єму твору.

4. Які найбільш поширені матеріали у скульптурі?

   а) Олівець, фарба, крейда;

   б) мармур, метал, дерево;

   в) тканина, пінопласт, фанера.

5. Яким інструментом працює скульптор?

  а) Пензлик, фломастер;

  б) стеки, різці;

  в) голка, спиці.

 

   У вільну годину виконайте начерки улюбленої тваринки.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Юрченко Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
24 січня 2021
Переглядів
2419
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку