Мета: розглянути особливості харчування в підлітковому віці та харчовий раціон підлітків, ознайомити учнів з механізмами формування здорових харчових звичок; розвивати навички визначення калорійності їжі з метою формування грамотного підходу до складання власного меню залежно від енерговитрат, вчити харчуватися правильно, коли знаходитесь не вдома; виховувати культуру харчування.
Тип уроку: урок засвоєння нових знань.
Матеріали та обладнання: підручники, зошити, яблуко, картинки "Групи продуктів", схема "Принципи харчування", етикетки корисних та шкідливих продуктів, 2 кошика.
1
Урок 7 клас 6
Тема: ХАРЧОВИЙ РАЦІОН.
Мета: розглянути особливості харчування в підлітковому віці та харчовий раціон підлітків, ознайомити учнів з механізмами формування здорових харчових звичок; розвивати навички визначення калорійності їжі з метою формування грамотного підходу до складання власного меню залежно від енерговитрат, вчити харчуватися правильно, коли знаходитесь не вдома; виховувати культуру харчування.
Тип уроку: урок засвоєння нових знань.
Матеріали та обладнання: підручники, зошити, яблуко, картинки "Групи продуктів", схема "Принципи харчування", етикетки корисних та шкідливих продуктів, 2 кошика.
Хід уроку:
I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ. ПРИВІТАННЯ.
II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ.
III. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ УРОКУ, ПОСТАНОВКА МЕТИ Й ЗАВДАНЬ УРОКУ.
— Чи є у вас певні харчові звички?
— Як ви гадаєте, це корисні чи шкідливі звички?
IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ.
V. УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ.
VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ.
§ 7 прочитати.
VII. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ.
Продовжити фразу: «Я думаю, що правильно
харчуватися – це …»
Додатково
Інформація для допитливих
• Середньостатистична людина за життя з’їдає 20–25 тонн їжі.
• Легенда свідчить про те, що французький сир «Рокфор» з’явився випадково, коли пастух залишив свій сніданок у печері. Через кілька місяців він знайшов свій кинутий сир, який до того часу покрився цвіллю, але при цьому виявився надзвичайно смачним.
• У Колумбії в кінотеатрі замість поп-корну вам запропонують пакетик із гігантськими смаженими мурахами.
• На вулицях Індонезії продають копчених кажанів.
• Ресторан у Пенсільванії пропонує бажаючим гамбургер масою 4 кг. Поки ще ніхто не з’їв його повністю.
• У Швеції роблять галушки з борошна, крові північного оленя й солі.
• На Сицилії та в Японії популярна ікра морського їжака.
• Риб’ячі голови є поширеними ласощами на Алясці. Для їх приготування голови лосося закопують у спеціальні ямки, викладені мохом. Там вони гниють пару тижнів, після чого їх викопують, подрібнюють і виходить щось на кшталт рибного соусу. До речі, у Карелії теж є така страва.