Урок
Тема. Збалансоване харчування. Вітаміни та їх значення для здоров’я.
Мета: продовжувати формувати вміння правильно добирати їжу, знати
складові їжі, встановлювати взаємозв’язок між харчовою цінністю
продуктів та фізичним розвитком, самопочуттям; вчити дітей планувати
свої дії щодо визначення якості їжі, значення води (чистої) для організму
людини. Розвивати почуття необхідності вживання різноманітної їжі.
Виховувати прагнення дітей берегти власне здоров’я.
Обладнання: зошити, підручники, мікрофон.
План уроку
І. Організаційний момент.
Психоформула
Бачу справжніх школярів,
Що бажання причаїв
Хочуть повернутись знову
До країни про основи.
- «Добрий день!»
ІІ. Повідомлення теми і мети уроку.
- Для чого нам потрібні зуби?
- А яку їжу слід споживати ви дізнаєтесь сьогодні на уроці.
III. Мотивація навчальної діяльності.
- Чому нам потрібно їсти?
Назви складові їжі, способи очищення води, основні правила здорового
харчування.
IV. Актуалізація опорних знань.
Казка «Суперечка друзів»
В одному незвичайному царстві, у казковій державі жили-були нерозлучні друзі – Білок, Жирок та Вуглеводик.
Якось друзі посперечалися між собою: хто з них найважливіший. «Я найважливіший. Я потрібен як будівельний матеріал для організму, – гордо сказав Білок. – Без мене не утворюються нові клітини, а коли немає росту – немає життя».
«Я теж потрібен організму, - сказав Жирок. – Якщо мене немає, організм не отримає тепла, вистигне і помре».
«Все в світі створено руками людини: одяг і взуття, їжа і телевізор – все зроблено її працею, - сказав Вуглеводик. – І якщо мене не буде, організм не рухатиметься, людина не буде жити».
Почувши це, Організм сказав: «Будинок складається з блоків і перекритів, цементу і цегли, віконних і дверних рам, і якщо не буде хоч однієї деталі, будинок зруйнується. Ось так і я. Всі ви для мене важливі, всі ви дуже мені потрібні: і Білок, і Жирок, і Вуглеводик. Завдяки вам я живу, росту, працюю, і навчаюсь».
- Як звали друзів? Чому вони сперечались?
V.Усвідомлення змісту нового матеріалу.
мінеральні вода вітаміни
речовини
їжа
білки вуглеводи
жири
будова і енергія
діяльність джерело енергії (робота м’язів)
клітин (зігрівання організму)
Фізкультхвилинка
Команда білки – один оплеск.
Команда жири – два оплески.
Команда вуглеводи – три оплески.
Команда мінеральні речовини – підняти руки вгору.
Команда вода – показати краплинку.
Команда вітаміни – помахати руками.
Команда правила – довільні рухи.
-Працюємо з підручником по групах і шукаємо відповіді:
- Чому харчові звички формуються з дитинства?
- Що таке збалансоване харчування?
- Назвіть групи продуктів.
- Що таке “Правило тарілки”?
VI. Рефлексія.
- Тестові завдання 10,11с.35, 37.
Довідкове бюро «Як споживати воду»
Пити за 15-20 хвилин до вживання їжі і через 30 хвилин після їжі.
Пити по1/4 склянки через кожні 30-45 хвилин у перервах між споживанням їжі. Регулярне споживання води маленькими ковтками сприятиме збереженню здоров’я.
Не можна запивати їжу і пити після їжі. Змочена водою їжа швидко проковзується і погано обробляється слиною, що завдає шкоди процесу травлення.
VІІ. Цінування суб’єктивного досвіду учнів.
- Дуже добре споживають знання такі учні…Подякуйте всі собі.