Урок з природознавства, літературного читання, трудового навчання. " Червона книга України. (2 клас)

Про матеріал
Знайомити учнів з рідкісними видами рослин і тварин. Формувати уяву про «Червону книгу України» як державний документ. Розвивати вміння будувати відповіді на запитання, логічне мислення, пам’ять, увагу. Виховувати любов до природи рідного краю, бажання правильно поводитись в природі та берегти її. Розвивати пізнавальний інтерес до природи рідного краю через виготовлення моделі птаха.
Перегляд файлу

2 клас.

Інтегрований урок з природознавства, літературного читання, трудового навчання.

Тема уроку:  Червона книга України.

Мета: Продовжити формувати уяву про «Червону книгу України» як державний документ. Розвивати вміння будувати відповіді на запитання, розвивати логічне мислення, розвивати пам’ять, увагу. Виховувати любов до природи рідного краю, бажання правильно поводитись в природі та берегти її. Розвивати пізнавальний інтерес до природи рідного краю через виготовлення моделі птаха;

Завдання: розвиток дрібної моторики рук; формування мотивації до творчої праці, навичкам роботи з папером, формування естетичного смаку в оформленні роботи.

Обладнання: аркуші білого паперу, ножиці, фломастери.

І.Організація класу.

ІІ. Перевірка готовності до уроку.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів.

Вчитель: Червона книга – це список рідкісних видів тварин та рослин, що   перебувають під загрозою зникнення. Уперше Червона книга була створена в 1966 році. У нашій країні видана в 1980 році. Вона Червона тому, що червоний колір – це сигнал, який попереджає про небезпеку, що нависла над великим багатством природи. В ній є такі сторінки: чорні; червоні; оранжеві; зелені.

Учень:Чорний колір – це колір трауру. На чорних сторінках записані назви тварин, які вже зовсім зникли з лиця Землі. Це – дикий кабан, біла куріпка, соболь.

Учень:На червоних сторінках записані тварини, які є рідкісними або перебувають під загрозою зникнення. Це – шульга, лісовий кіт, підсніжник.

Учень:На оранжевих сторінках відзначено ті рослини, і тварини, що можуть скоро зникнути. Це тритон карпатський, лелека, сон – трава, конвалія, пролісок.

Вчитель:Діти, добре те, що люди не просто заносять до книги тварин та рослин. Люди почали працювали над збереженням і відновленням втрачених видів. Тому в Червоній книзі існують і зелені сторінки.

Учень: На зелених сторінках записані назви рослин і тварин, кількість яких збільшилась завдяки турботі людей. Це – зубр, дрофа, фазан, бабак.

Вчитель: Сьогодні ми дізнаємось про тваринок які занесені в Червону книгу нашої України. Щоб дружно ми попрацювали поділимось на групи.

( Ігровий момент. Вчитель роздає різнокольорові горошинки. Діти з однаковими за кольором горошинами об’єднуються в групи.)

Правила роботи на уроці:

1.Уважно слухай того, хто говорить.

2.Не принижуй, не критикуй!

3.Поважай інших.

4.Взаємна повага.

ІV. Актуалізація та коригування опорних знань.

1.Гра «Правильне твердження» ( якщо твердження вірне учні плескають в долоні, якщо ні, то виправляють.)

Комахи- це невеличкі за розмірами тварини.             Так.

Комахи мають 6 ніг.                                                  Так.

Тіло птахів вкрите шерстю.       Ні. Пір’ям.

Дзьоб допомагає птахам подрібнювати їжу.    Так.

Звірі-це тварини, тіло яких складається з тулуба, кінцівок.  Ні. Ще голови.

Тіло риби вкрите лускою та слизом.     Так.

В Червону книгу України внесено рослини і тварини                                        які потрібно охороняти і оберігати.                                                                        Так

Червона книга Луганської області теж існує.     Так

V. Повторення та аналіз основних фактів, подій, явищ.

Вчитель: Діти, давайте розглянемо ілюстрації із зображенням тварин, які занесені до Червоної книги України. Розмістимо їх на дошці поділивши на групи ( звірі, птахи, риби, комахи), під ілюстраціями прикріпимо таблички з їхніми назвами та розкажемо про кожну з них.

  (Короткі повідомлення учнів про кожну тваринку.)

Комахи  риби   птахи  тварини

бражник  йорж   пугач   їжак

жук-олень  бичок  дятел   горностай

махаон  вирезуб  орел   видра

Бражник:   Дуже великий метелик. Передні крила темно-бурі з малюнком у вигляді зубчастих жовтувато-бурих поперечних ліній. Задні крила жовті з двома чорними поперечними смугами. Груди чорні з брудно-жовтим візерунком. Черевце охристо-жовте з широкою повздовжньою блакитно-сірою смугою і темно-коричневими кільцями.

Жук-олень: Роги та надкрила коричневі, а інші частини тіла — чорні.

Махаон: Забарвлення крил жовте. Передні крила з темними плямами та жилками, з широкою чорною облямівкою та жовтими плямами на ній. Задні крила мають чорні хвостики, чорну облямівку з синіми та жовтими плямами та червонувате очко в задньому куті крила.

Йорж: Тіло видовжене, невисоке, стиснуте з боків. Голова видовжена, рот невеликий, на щелепах велика кількість дрібних зубів. На задньому краї зябрових кришок слабкі, загострені шипи. На спині та боках тіла є чорні плями. Хвостовий плавець сіруватий.

Бичок пісчанник: Ширина голови дорівнює її висоті. На щелепах малі зуби. Нижня щелепа видається вперед. Забарвлення тіла буровате або жовтувато-сіре, з темними плямами. Спинний і хвостовий плавники з рядами темних плям.

Вирезуб: Рот нижній, косо зрізаний. Верхня частина тіла темно-сіра, попеляста, боки світло- або сріблясто-сірі, черево молочно-біле. Спинний, хвостовий і грудні плавці жовтуваті або буруваті.

Пугач: У птаха верх темно-бурий з жовтуватими і білуватими плямами, низ вохристий з темно-бурими широкими поздовжніми рисками. Є великі «вушка».

Дятел: Верх голови червоний, або чорний. Потилиця та верхня частина спини чорні, нижня частина спини біла. Боки тулуба з повздовжніми вузькими темними рисками. Черево біле. Підхвістя і задня частина черева червоні.

Орел: Забарвлення буре з невеликими яскраво-білими плямами на плечах, а також світле з білуватим черевом та нижніми покривними перами крил і темним верхом.

Їжак: Довжина тіла 13–23 см, довжина задньої ступні 29–39 мм,  голки на спині до 22 мм; хутро м’яке і світле, знизу біляве, з боків і на голові сіро-рудувате.

Горностай:Невелика тварина, довжина тіла 20–31см; маса 142 -320 г. Має невисоке щільне хутро, яке влітку набуває коричневатожовтувато-сірого, а взимку, окрім кінцевої чорної третини хвоста, — білого забарвлення.

Видра: Порівняно великий звір: довжина тіла 46–90 см, маса: 6–10 кг. Має довгий хвіст (21–46 см), щільне та коротке хутро коричневого відтінку; пальці на задніх ногах з`єднані шкірястими перетинками.

VІ. Творче перенесення знань і навичок учнів у нові ситуації.

Робота в групах.

І група:

1.Із пазлів скласти картинку тваринки. (Хом’як).

2.До якої групи відноситься тваринка? (Група звірі).

3. Гра «Знайди половинку».  (З’єднати дві половинки прислів’я, прочитати.)

Полохливий заєць    з вирію пташок стрічає.

Квітень землю квітчає    і пенька боїться.

Бджоли раді цвіту,    своє болото хвалить.

Кожен кулик     а люди –літу.

 

ІІ група:

1.Із пазлів скласти картинку тваринки. (лелека).

2. До якої групи відноситься тваринка? ( група птахи).

3.Гра « Народні прикмети». (Зачитати прикмети.)

Лелека починає непокоїтися — на погану погоду.

Активно тріщить увечері дзьобом — завтра буде сонячний день.

Стоїть на одній нозі — значить треба чекати похолодання.

Заклекотали лелеки в гнізді — час садити цибулю.

 

ІІІ група:

1.Із пазлів скласти картинку тваринки. (морський коник).

2.До якої групи відноситься тваринка? (Група риб).

3. Гра «Промов скоромовку». ( швидко прочитати скоромовку)

Хитру сороку

Спіймала морока.

А на сорок сорок.

Сорок морок.

  Обережно хитрий лис

  До нори вечерю ніс.

  Біг додому лісом лис,

  Шелестів над лисом ліс.

Жабка жваво жито жне,

Жатку жнець не дожене.

  Цвіркунець на скрипочці цвірінчить,

Горобець на гілочці ноти вчить.

ІV група

1.Із пазлів скласти картинку тваринки. (джміль).

2.До якої групи відноситься тваринка? (Група комах).

3. Гра «Хто це?» ( Відгадати загадки).

Моя затишна хатинка-

Непомітна павутинка.

Бачиш, скільки ниточок!

Знаєш хто я? (павучок )

  Відгадайте, діти, хто

Має носик долото?

Ним комах з кори виймає,

Про здоров’я лісу дбає? (дятел)

Я вухатий ваш дружок,

В мене сірий кожушок,

Куций хвостик, довгі вуха,

Я усіх, усіх боюся! (зайчик)

  Крила є, а не літає.

  Ніг нема, а не наздоженеш. (риба)

Гра «Знайти друзів»

(Кожна група чіпляє свою картинку і назву тваринки в колонку до якої групи відноситься тваринка та пояснює чому обрано саме цю колонку.)

Джміль: Тіло чорне, крила затемнені. Вся спинка вкрита рудими, або жовтими волосками без домішки чорних, кольором від світлих до більш темних відтінків. Черевце покрите жовтими волосками.

Морський коник: Тіло високе, стиснуте з боків. Голова зігнута в бік черева, задня частина хвоста довга, закруглена і використовується для прикріплення до підводних предметів.  Забарвлення від сіруватого, світло-коричневого до червоно- або чорно-бурого. Спина і верхня частина голови темніші, ніж боки, черево світле, білувате, сірувате. На голові і тулубі є тоненькі хвилясті голубуваті лінії, а також блакитні крапки, які, зливаючись між собою, утворюють поперечні світлі смужки.

Чорногуз: Забарвлення пір'я біле, махові пір'їни на крилах чорні. Коли крила птаха складені, то махові пір'їни покривають задню частину тіла, звідки і походить назва — чорногуз. Дзьоб та ноги чорногуза червонясті й довгі. Птахи спілкуються клацанням дзьоба. Клацаннями птахи вітають один одного, також цими звуками захищають гніздо від конкурентів.

Хом’як: Гризун розміром з мишу, з дуже коротким непомітним хвостом і короткими лапками. Має великі защічні мішки. Довжина тіла 9–13 см, хвоста 2–3 см. Забарвлення хутра зверху сіре, низ і хвіст більш світлі. Очі великі. Вуха малі, злегка виступають із хутра.

VІІ. Фізкультхвилинка. «Слухай команду».

У країні казочок      Нахилились вліво, вправо,

Жив веселий їжачок.     Та цього іще замало.

Разом з ним усі звірятка    Руки вгору, руки вниз,

Вишикувались на зарядку.    Раз- присіли, піднялись.

Похитали головою,    Головою похитали,

Раз – притупнули ногою,   Рученятами махали.

Руки вгору піднесли,

 

VІІІ. Практична робота.

1.Розповідь вчителя.

Сьогодні ми згадували птаха лелеку, який є символом нашого народу.

Весна. Природа пробуджується від зимової сплячки. Одним з

перших нагадувань про прихід весни є птахи, що повертаються з теплих країв. Білий лелека - птах сонця, миру і добра. Щорічно він повертається на старе місце наприкінці березня, або на початку квітня. Люди звикли розглядати його як ангела-охоронця домашнього вогнища, як мирний символ сталості і благополуччя. Лелеки занесені в Червону книгу. Їх треба охороняти. Я хочу запропонувати кожному із вас зробити такого ангела-хранителя.

 

2. Повторення правил безпечної роботи.

 Робота з папером і картоном

1. Не можна торкатися брудними руками обличчя, очей.

2. Працювати дозволено лише з ножицями, що мають тупі (закруглені) кінці.

3. Передавати ножиці слід закритими, кільцями вперед.

4. Ножиці слід утримувати трьома пальцями: великим, вказівним і середнім. У кільця вставляють великий і середній пальці, а вказівним притримують інструмент знизу. Не допускається вставляння вказівного і великого пальців в одне кільце.

5. Не можна класти пальці руки на лінію розрізу. Слід стежити, щоб пальці не потрапили під лезо.

6. Не можна залишати ножиці відкритими.

7. Різати папір слід над столом.

8. Якщо папір складено у кілька разів, то ножиці слід нахиляти праворуч (ліворуч — для ліворуких), заготовку слід тримати за край аркуша.

9. Шматочки невикористаного паперу, картону та інших матеріалів слід складати у спеціальну коробочку.

 

3.План роботи.

1) Вирізаємо квадрат з аркуша білого паперу А4.

2) Малюємо заготовку.

3) Розмальовуємо чорним фломастером  хвіст і крила.

4) Згортаємо по діагоналі.

5) Вирізаємо голову і шию, розрізаємо пір'ячко.

6) Підкручуємо розрізане пір'я на хвості та шиї.

7) Вивертаємо, вставляючи хвіст у надріз.

4. Виконання роботи дітьми.

(Готові роботи прикріплюються на дошку в формі журавлиного ключа.)

ІХ. Узагальнення та систематизація навчальних досягнень дітей.

Вчитель:  Який внесок у справу охорони природи можуть зробити молодші школярі ? Виберіть правильні відповіді.

* Не ламати гілок дерев та кущів.

* Не пошкоджувати кору дерев.

* Не рвати в лісі та на луках квітучих рослин.

* Не ловити комах, не знищувати павуків, жаб, змій та вужів.

* Не ловити диких тварин і не забирати їх додому.

* Не руйнувати гнізда і не зачіпати їх, якщо натрапиш випадково.

* Не розводити багаття в лісі чи на луках.

* Не залишати сміття на природі, не викидати сміття у водоймища.

Х. Підбиття підсумків інтегрованого уроку.

Гра «Продовж речення»:

Сьогоднішній урок навчив мене…

Найдужче сподобалося мені…

Природу потрібно ….

Червона книга -  ….

Вчитель: На цьому ми не закінчуємо свою роботу. Наша робота тільки починається. Ми і надалі будемо не тільки говорити про охорону природи , але й самі будемо приймати у цьому посильну участь.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

ЛІТЕРАТУРА

Грущинська І.В., Природознавство: Підручник  для 2 кл. -  К. : Видавничий дім «Освіта», 2012

Масол Л. М. Мистецтво: Підручник  для 2-го кл. — К.: Генеза, 2012.

Сидоренко В.К., Котелянець Н.В. Трудове навчання: Підручник  для 2 кл. - Видавництво: Сиция,2012

Прочанкіна Л.А.  Урок трудового навчання «Лелека з паперу своїми руками». ped-kopilka.com. ua.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
3 березня 2019
Переглядів
828
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку