Презентація "Первоцвіти України"

Про матеріал
Презентація складається із 16 слайдів у яких дається інформація про перші весняні квіти. Первоцвіти називають першою усмішкою весни. Саме вони, ніжні й тендітні, першими відчувають ще не зовсім теплі, але вже приємні промінчики весняного сонечка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Первоцвіти України. Презентацію підготувала. Козін Любов Денисівна. Вчитель початкових класівкомунального закладу освіти “Павлівська НСЗШ І-ІІ ступенів”

Номер слайду 2

Весна-чарівниця,Неначе цариця,Наказ свій послала,Щоб краса вставала:І проліски, і травка,Зелена муравка,І кульбабка рясна,Й фіалочка ясна.                     Олена Пчілка

Номер слайду 3

Щороку першими проявами весни є поява першоцвітів. Вони кольоровими промінчиками виглядають на лісових галявинах та гірських пагорбах, вкриваючи їх мальовничими килимами. Під назвою першоцвіти (первоцвіти, ефемероїди) біологи об’єднують ранньовесняні квіти, що розпускаються ще до появи листків на деревах

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Підсніжник ( Galanthus nivalis) У народі підсніжник називають молочною квіткою або сніговим дзвіночком

Номер слайду 6

Я — пролiсок синенький, I перший на веснi Сказати вам раденький: Кiнець! Кiнець зимi! З -пiд снiгу мiй листочок До сонця простягну I нiжний мiй дзвiночок Вiтатиме весну.

Номер слайду 7

У перекладі означає «біла фіалка». Перша частина назви пов'язана з білим кольором квіток, а друга — з їхнім фіалковим ароматом. Вчені-флористи стверджують, що головне призначення жовтих вкраплень на пелюстках – показувати запилювачам шлях до нектару.

Номер слайду 8

Шафран або Крокус. Назва крокус пов’язана з грецькою міфологією. Легенда розповідає про те, що житель Олімпу бог Гермес під час змагання зі своїм другом Кроком, випадково вбив його. Оплакуючи, Гермес перетворив краплі його крові в прекрасні квіти крокуси – такі ж красиві, яким був його друг.

Номер слайду 9

Рябець шаховий або дикий тюльпан. Українська видова назва шаховий вказує на специфічне забарвлення пелюсток, на яких темно-пурпурові цятки чергуються з білими у строгому порядку, наче на шахівниці. Латинська назва meleagri (в перекладі «цесарка»), яка порівнює строкатість квіток з цятками на пір'ї цього птаха.

Номер слайду 10

Сон-трава Свою назву цей первоцвіт дістав через те, що його квітки в негоду і холод закриті, наче сплять, або через те, що використовували це зілля в народній медицині як снодіючий засіб.

Номер слайду 11

Ірідодіктіум або сітчастий ірис. Часто називають ірисами-пролісками, так як розквітають вони приблизно в той же час, як тільки зійде сніг.

Номер слайду 12

Свою незвичну назву мати-й-мачуха отрималазавдяки будові листя. Його нижня сторона пухнаста і м'яка — «мати», а верхня гладенька і холодна — «мачуха»мати-й-мачуха

Номер слайду 13

Анемона лісова. Слово це веде своє походження від «анемос» — вітер. Є припущення, що названі ці квіти, тому що при поривах вітру пелюстки закриваються, ніби ховаючись від вітру. У народі анемона носить назву куряча сліпота, а також це всім відомий пролісок.

Номер слайду 14

Первоцвіти мають важливе практичне значення для лісу та його мешканців. Нектаром квітів ласують бджоли, джмелі, метелики, а мурашки з’їдають частину насіння. Отже, перші весняні квіти не тільки звеселяють людей, а й напоюють своїм нектаром, годують пилком і насінням мешканців лісу, лікують їх і нас.

Номер слайду 15

Первоцвіти прекрасні, але тільки в природі, адже зірвані квіти «живуть» лише кілька днів. З вини людей, їх на Землі з кожним роком стає все менше і менше. Щороку перші вісники весни стають жертвами «людської любові»Замість букета, який зав’яне за кілька днів – даруйте емоції від побаченої краси природи! Хай перші  квіти тішать око, серце і душу всіх, хто після Вас прийде до лісу.

Номер слайду 16

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Трофімова Тетяна Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кільдій Тетяна Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 березня 2019
Переглядів
11809
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку