Урок з природознавства в 5 класі на тему "Корисні чи шкідливі бактерії"

Про матеріал

Матеріал містить цікаві матеріали про корисні та шкідливі бактерії, який можна використати під час підготовки до уроку природознавства в 5 класі.Матеріал можна запропонувати й учням для підготовки і роботи з використанням кейс-технологій чи роботи з групах.

Перегляд файлу

Корисні та шкідливі бактерії

Любий друже! Сьогодні ми поговоримо про бактерії. А чи чув ти таке слово раніше? Якщо ні – то читай.

Бактерії – це дуже маленьк і та примітивні одноклітинні організми.  Їх можна побачити тільки в мікроскоп. В світі їх налізується понад 10000видів. Оточена клітина бактерії щільною оболонкою. Вона допомагає біктерії тримати  форму. Оболонка  ця дуже міцна , бо в її складі є спеціальна речовина під назвою муреїн. Муреїну не має ні в оболонці рослин , ні тварин. Ось така чудо-речовина муреїн є у бактерій. Ще в бактерій є один або декілька джгутиків  і завдяки їм бактерії можуть рухатися. Джгутики  можуть обертатися зі швидкістю 3000 обертів за хвилину. Це дуже велика швидкість.

                  G:\new\2018\клас\малюнки\helicobacter-pylori.jpg

 

Бактерії , любий друже, можуть бути ,як корисними, так і шкідливими.

«Чим же бактерії шкідливі?» – спросиш ти. А я відповім. Бактерії можуть спричинювати різноманітні захворювання рослин.

Бактерії небезпечні тим, що деякі з них викликають різні серйозні захворювання, передаються від людини до людини повітряно-крапельним шляхом, або через недотримання норм гігієни.Вони викликають такы страшні хвороби як ангіна, дифтерія, харчові отруєння та інші.

Бактерії шкідливі для людини тим, що вони можуть призводити до деяких захворювань. Наприклад звичайна кишкова паличка може привести до захворювань шлунково-кишкового тракту, тобто до діарей, отруєння організму, здуття живота.

Деякі бактерії виділяють небезпечні токсини не в тілі людини, а в продуктах харчування при порушенні правил їх зберігання. Серед них найнебезпечнішою є бактерія, що спричинює хворобу ботулізм.

 

А як захиститися від шкідливих бактерій? Та дуже просто. Дотримуватися особистої  гігієни, вести здоровий спосіб життята не забувати про правильне харчування.

Бактерії бувають не тільки шкідливими, а й корисними.

1. Бактерії приймають участь у мінералізації органчних сполук – тобто утворюють поживні речовини для рослин.

2. Азотфіксуючі бактерії збагачують грунт нітрогеном. –і це також корисно для рослин.

3.Бактерії впливають на ріст і розвиток рослин

4. Сульфатредукуючі бактерії беруть участь в утворенні сірководню в лікувальних грязях, грунтах і морях.

5. Бактерії викликають гниття загиблих рослин і тварин на Землі. Без цих бактерій Земля була б покрита різним мертвим матеріалом. Переробляючи речовини, бактерії розкладають їх на прості. Ці речовини повертаються в грунт, воду і повітря, де можуть бути використаними рослинами і тваринами.

6. Бактерії відіграють важливу роль у травному процесі людини та інших тварин. Їх дуже багато в кишечнику. Ці бактерії розкладають їжу. В той же час вони виробляють вітаміни, які використовує потім організм.

Цікавим є і той факт, що одна й та ж сама бактерія може бути як шкідлтвою, так і корисною. Наприклад, Хелікобактер пілорі – бактерія, яка призводить до виразки шлунку. Колись ця бактерія була у більшості людей, але її поширеність стала зменшуватися. І зараз вона виявляється у половини населення світу. У більшості людей з цією бактерією не має ніяких симптомів, але у деяких зявляються болючі виразки в травному тракті. Інфекції Хелікобактер ліквються антибіотиками. А що таке антибіотики, я розповім тобі наступного разу.

Ось такі вони  - бактерії. Вони створили всеосяжний невидимий світ. Наше існування повністю залежить від них, а їх в свою чергу не так сильно залежить від нас. Проте наш і їх світи тісно пов'язані один з одним, вони знаходяться в рівновазі, яке зберігатиметься до тих пір, поки наша співпраця буде вигідною обом сторонам.

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Рябченко Наталія Петрівна
    Дякую! Чудова інформація для уроку. Натхнення Вам!
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
docx
Додано
3 квітня 2018
Переглядів
9103
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку