Урок з розвитку критичного мислення у 3 класі. Я У СВІТІ. Тема уроку: Подорожуємо картою України

Про матеріал

Урок з розвитку критичного мислення у 3 класі

Я У СВІТІ

Тема уроку: Подорожуємо картою України

Під час проведення уроку використовуються методи розвитку критичного мислення: "Кластер", "Чи вірите ви, що...", робота в малих групах," Ромашка запитань", "ПМЦ"

Перегляд файлу

Урок з розвитку критичного мислення у 3 класі

Я У СВІТІ

Тема уроку: Подорожуємо картою України

Очікувані результати уроку. Після цього уроку учні зможуть:

  • знати  які місця називають «7 чудес України» і знаходити їх на карті;
  • розповідати цікаву і корисну інформацію про міста України;
  • ставити відкрити питання до розповіді за заданими питальними словами;
  • встановлювати зв’язки між поняттями;
  • оцінювати продуктивність власної роботи.

План змісту уроку

  1. Знайомство з місцями, які називають «7 чудес України».
  2. Створення групових проектів.

 

Регламент уроку. Вступна частина  - 10 хв, Основна частина – 30 хв, Заключна частина – 5 хв.

 

ОРГАНІЗАЦІЯ ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

 

І. Вступна частина.

Вчитель оголошує тему уроку:

Ми часто чуємо про 7 чудес світу, про мальовничих місцях за кордоном. Однак мало хто знає, які куточки, пам'ятники архітектури формують цей золотий список в Україні. Спробуємо з цим розібратися.

Інформаційна довідка: У 2007 році було проведено акцію 7 чудес України. Регіональні оргкомітети відібрали близько 1000 об'єктів національного значення, а потім група експертів склала список з 100 монументів і після палких обговорень скоротила його до 21 пам'ятника. Підсумки голосування, в якому взяли участь 77 000 осіб, були підведені 7 липня 2007 року. Звання «чуда» удостоєні Кам'янець-Подільська фортеця, Києво-Печерська лавра, парк «Софіївка», Софійський собор у Києві, місто Херсонес, острів Хортиця та Хотинська фортеця.

Вчитель пропонує відправитись на екскурсію картою України,  побувати у цих містах, але спочатку назвати слова, які проходять на думку з поняттям «екскурсія».

Вчитель пише це слово посередині дошки (великого аркуша).

Під час того, як учні називають свої ідеї, вчитель складає на дошці кластер.

Далі вчитель пропонує відповісти на запитання «Чи вірите ви, шо…»

  • Що є місто якому 2500 років?
  • Що можна пропливти по підземній річці на човні?
  • Що можна створити державу на острові?
  • Що в Україні є середньовічні замки, в яких знімають фільми про лицарів?
  • Що люди можуть жити у печерах під землею?

Учитель читає запитання, а учні ставлять самостійно на листочках  + або –

( вірю, або не вірю). До завдання повертаються в підсумковій частині уроку, коли припущення учнів підтверджуються, або спростовуються.

ІІ. Основна частина

Учні об’єднуються в групи. Об’єднання відбувається, коли діти в імпровізованій касі «купують» білети у певному напрямку (Кам'янець-Подільська фортеця, Києво-Печерська лавра, парк «Софіївка», Софійський собор у Києві, місто Херсонес, острів Хортиця та Хотинська фортеця).

Кожна група отримує текстовий матеріал про своє місце подорожі, знайомиться з матеріалом, готує презентацію, визначається, хто буде екскурсоводом.

 Кожна група, по черзі презентує те місце, в якому вона, побувала. Розповідь супроводжується слайдами.

Учні інших груп  після презентації по черзі ставлять запитання, а учні, які презентують відповідають на них. Для цього  учитель на дошці розміщує  таблицю запитань.

Таблиця запитань ( за таксономією Б. Блума)

Хто?

Якщо я вірно зрозумів…?

Що?

З якою метою…?

Коли?

Чи подобається вам…?

Чому?

Як пов’язано…?

Навіщо?

У чому причина…?

Що робили ?

Чи згодні ви…?

 

Під час підведення підсумків повертаємося до методу «Чи вірите ви, що…?», з’ясовуємо, що всі припущення були вірні.

ІІІ. Підсумкова частина.

Учитель пропонує учням висловити своє враження від уроку.

Методом «ПМЦ» учні формулюють своє ставлення до процесу навчання.

 

 

ДОДАТОК

 

 1. Заповідник «Кам'янець» (Кам'янець - Подільський, Хмельницька обл.). Місто Кам'янець-Подільський називають музеєм під відкритим небом. Справжньою перлиною старого міста є фортеця, яка, за деякими даними, була заснована ще в XII в.

 Створюється враження, ніби фортеця виростає прямо з кам'яних скель. Фортеця складається з 11 веж, кожна з яких має свою назву та історію. Найвища вежа називається Папською, оскільки була побудована на кошти Папи Римського Юлія II.

Тут знаходиться 175 пам'яток архітектури, з яких значна частина - це пам'ятки національного значення. Площа заповідника становить 121 га.

Існує легенда про турецького султана, який оцінивши міць кам'яних укріплень і свою нездатність опанувати містом, запитав у місцевих: «Хто спорудив цю сувору твердиню?». Йому відповіли: «Сам Господь». Тоді султан вигукнув: «Якщо Бог її побудував, то нехай сам і завойовує!».

2. Києво - Печерська Лавра (Київ) На височини правого берега Дніпра велично розташувалася Києво-Печерська лавра. Колиска чернецтва і християнства Київської Русі. Одна з найбільших православних святинь України, визначна пам'ятка історії та архітектури, яка була заснована за часів князя Ярослава в 1051 році монахами Антонієм і Феодосієм у печерах ..

Тут знаходиться ряд соборів, церков і храмів, а також печери. В цілому архітектурний ансамбль Лаври формувався протягом дев'яти століть. Печерської вона називається тому, що під самою Лаврою знаходиться система печер, в яких селилися перші ченці.

 За свою багатовікову історію монастир пережив безліч воїн і революцій. Можна вважати справжнім дивом, що це унікальну будову дійшло до наших днів .. Тут жили і працювали давньоруські художники, в тому числі Нестор - один з авторів «Повісті временних літ».

Печери (давньоруською мовою - Печери) служили притулком ченців, а потім - кладовищем. У катакомбах покояться мощі святих. Лавра занесена в Світова спадщина ЮНЕСКО

 3. Софіївка (Умань, Черкаська обл.). Парк знаходиться в місті Умань Черкаської області. Це чудова пам'ятка садово - паркового мистецтва.

У 1796 році український магнат Потоцький створив серед безлісної місцевості чудовий парк і подарував його своїй коханій дружині - грекині Софії до дня її іменин в травні 1802 року.

У парку ростуть болотні кипариси, ялини, білі східні сосни, ліщина і буки, тюльпанові дерева і платани, рододендрони і троянди. Дерева оповиті стеблами ліан, а вздовж алей, в тіні вікових крон встановлені статуї античних філософів і богів.

Гості можуть проплисти на човні по підземній ріці Ахерон або прокотитися по парку на кареті, запряженій кіньми. Переживала Софіївка і стихійні лиха і довгі роки відбудови. Однак все ж сьогодні цей парк радує відвідувачів великим переліком різноманітних рослин, різними розвагами для малих і дорослих.

 Екзотичні рослини, тінисті алеї, безліч водойм, античні скульптури, кам'яні гроти - це далеко не повний список того, що можна побачити в цьому прекрасному парку.

Туристичний сезон в Умані триває цілий рік. Потік відвідувачів не зменшується ні влітку, ні взимку. Щорічно парк приймає близько 500 тисяч відвідувачів.

4. Софія Київська (м. Київ). Собор Святої Софії знаходиться в центрі Києва. Цей християнський собор, був побудований в XI столітті саме на тому місці, де великий князь Ярослав Мудрий завдав поразки язичниками-печенігами.

 Саме Софія Київська повертає всіх любителів старовини та історії за часів Київської Русі. Тут стіни дихають духом того часу, приховуючи на своїх стінах старовинні фрески, мозаїки, графіті. Найбільший пам'ятник давньоруської та візантійської архітектури. У наш час вона знаменита, перш за все, своїм інтер'єром з безліччю мозаїк і фресок.

Софія Київська - одна з головних християнських святинь Східної Європи, історичний центр Київської митрополії. Як згадується в літописі "Повість временних літ", Софійський собор був зведений в 1037 році.

Софія разом з Києвом пережила багато історичних подій. У соборі проводилися церемонії сходження князів на київський престол, прийоми послів, а у храмових стін збиралося київське віче. При Софійському соборі перебувала перша на Русі бібліотека.

Внутрішні приміщення прикрашені візантійськими фресками і мозаїками, палітра яких налічує 177 відтінків. Під склепінням поміщено мозаїчне зображення Богоматері Оранти Богородиця зображена в повний зріст з піднятими в молитві руками. Образу привласнили епітет «Незламна стіна»: за повір'ям, поки стоїть київська Оранта, буде стояти і Київ.

У 1990 році ансамбль Софійського монастиря був занесений до Реєстру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

5. Херсонес (Крим, в межах Севастополя). Херсонес Таврійський був грецькою колонією заснованої ще в 422 р до нашої ери і розташовується в південно-західній частині Кримського півострова.

Цей потужний свого часу торговий, ремісничий і політичний центр був заснований вихідцями з Греції. Ставши містом-державою, Херсонес пережив період свого найбільшого розвитку, становлення демократії, створення власної монети.

 Його руїни ще пам'ятають рабовласницькі часи, боротьбу за територію, завоювання і падіння. Населяли він в основному ремісниками.

За військово-політичних причин, місто припинило існування в XV в. Перші археологічні розкопки були проведені лише в кінці XIX ст.

 

6. Хотинська фортеця (Хотин, Чернівецька обл.) Фортеця розташувалася в невеликому містечку Хотин Чернівецької області. Це один з найдавніших міст України, який нещодавно відсвяткував своє 1000-річчя.

Фортеця була побудована ще древніми слов'янами і мала важливу оборонну функцію. Зміцнюючи рубежі Київської Русі, князь Володимир створив систему прикордонних фортець, однією з яких і був Хотин.

У 1250-х роках князь Данило Галицький збудував кам'яні укріплення замість дерев'яних. Суворі потужні стіни фортеці спрямовуються вгору на 50 метрів. Замковий двір ділився на дві частини: північний двір використовувався головнокомандуючими, а в південному розміщувався 20тисячна гарнізон.

 До складу фортечного комплексу входили казарми, майстерні, конюшні, лазні та колодязі. Між двома частинами двору знаходиться палац коменданта, стіни якого викладені шаховим орнаментом з червоних і білих цегли.

Фортеця зазнала панування і Московського князівства, і Османської імперії. Саме під стінами цієї пам'ятки відбулася знаменита Хотинська битва.

На сьогодні Хотин є одним з найбільших міст Чернівецької області. У Хотинській фортеці були зняті такі картини "Захар Беркут", "Балада про доблесного лицаря Айвенго", "Три мушкетери", "Чорна стріла", "Стріли Робін Гуда".

7. Хортиця (Запоріжжя). В межах міста Запоріжжя, на річці Дніпро лежить Хортиця - найбільший острів на Дніпрі. Саме тут в XVI столітті зародилася перша Запорізька Січ - козацька республіка.

Тут проходили важливі історичні події ще до козаків, існували городища скіфського часу, слов'янські поселення. Хортиця - острів на Дніпрі надзвичайної краси. Археологічні знахідки свідчать про те, що він був заселений ще в часи Скіфський племен, але свою популярність здобув завдяки козацтву.

 Перше укріплення було побудовано в 1556 р за наказом Дмитра Вишневецького. На Хортиці збереглися залишки оборонних споруд запорожців і укріплень часів російсько-турецької війни 1735 - 1739 років.

Сучасна реконструкція на острові відтворює життя Запорізької Січі: кінні роз'їзди козаків (бекети) охороняли кордони від татар. Для укриття бекетів будувалися редути - сторожові вежі. Їх ставили вздовж берега Дніпра, на відстані 15 км один від одного, щоб з однієї башти можна було бачити іншу. Там же знаходилися смоляні бочки, які підпалювали при наближенні ворога, посилаючи димової сигнал.

docx
Додано
29 березня 2018
Переглядів
1991
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку