Презентація "Звичаї і традиції Великоднього тижня по днях."

Про матеріал

З давніх-давен православний люд вважав, що після Воскресіння Христа сонце тиждень не заходило за горизонт, а зайшло тільки на Червону гірку, тому весь перший Великодній тиждень вважалася одним днем, в який народ радів і святкував. Пропоную презентацію, яка познайомить з традиціями пасхального тижня по днях, з назвами цих днів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Звичаї і традиції Великоднього тижня по днях

Номер слайду 2

Християнське свято Великдень тісно переплетене з давніми слов`янськими звичаями, що знаменують початок весняного рівнодення.

Номер слайду 3

Саме тому релігійні і язичницькі традиції злилися воєдино на час святкувань Світлої Седмиці.

Номер слайду 4

Понеділок. Поливаний понеділок

Номер слайду 5

Великодній понеділок зветься ще "поливальным понеділком", тому що в цей день, за стародавнім звичаєм, хлопці обливають дівчат водою.

Номер слайду 6

Було прийнято гостювати у бабусь, хрещених батьків або інших близьких людей, приносити їм частування - паски, фарбовані яйця.

Номер слайду 7

Також цього понеділка іменувався днем Богородиці, в який було прийнято подавати жебракам милостиню і дарувати їм фарбовані яйця.

Номер слайду 8

Вівторок. Купалищи

Номер слайду 9

Назва день отримав через традиції поливати на нього всіх, хто проспав заутреню, крижаною водою.

Номер слайду 10

В Україні у вівторок селяни традиційно збиралися "на музику", щоб святки проводить. Цей день Великоденских свят був щасливим часом "гостювань", молодіжних ігор та забав.

Номер слайду 11

Дуже давнім звичаєм українців є топтання рясту навесні, що означає просити в Бога життя і здоров'я. Дорослі шукали в ці дні ряст, а знайшовши — топтали його, примовляючи: "Щоб і на той рік діждать рясту топтати".

Номер слайду 12

Середа. Хороводниця

Номер слайду 13

У цей день дівчата починали водити хороводи, які тривали по вечорах до самої Трійці.

Номер слайду 14

Четвер. Навський

Номер слайду 15

Вважається, що саме в цей день душі померлих на деякий час повертаються з небес на землю, щоб разом із живими радіти воскресінню Христа. 

Номер слайду 16

У Четвер Великоднього тижня йшли на цвинтар і поминали покійних.

Номер слайду 17

 На могилах було прийнято залишати фарбовані яйця, які на наступний день забирали жебраки.

Номер слайду 18

Це день весняного очищення. Ще вдосвіта, до східсонця селяни чистили в стайнях, коморах, на подвір'ї, в хатах — все повинно бути чистим і виглядати по-святковому.

Номер слайду 19

Існує повір'я, що в Чистий четвер, до східсонця ворон носить з гнізда своїх дітей купати в річці. Хто скупається раніше від воронячих дітей, той буде здоровий протягом цілого року.

Номер слайду 20

П’ятниця. Провiдна

Номер слайду 21

Особливо урочисто день відзначався молодятами, яких рідня вітала і присвячувала в коло одружених господарів. Батьки дружини повинні були запросити зятя в гості.

Номер слайду 22

Ще в цей день було прийнято палити опудало з сухих гілок. Попіл розсіювали по полю. Так виганяли нечисть з полів і городів, яка могла зашкодити доброму врожаю.

Номер слайду 23

Субота. Дiдова субота

Номер слайду 24

У цей день проводили «обхідний» обряд, метою якого було колективне вшанування та привітання молодят, які одружилися протягом року.

Номер слайду 25

Ще в суботу відбувалося «вигнання смерті». З усього села збиралися старі і молоді жінки і, озброївшись мітлами, коцюбами та іншої домашнім начинням, викрикували смерті прокляття. Вважалося, що чим довше і веселіше лякати привид, тим надійніше можна позбутися будь-якої хвороби.

Номер слайду 26

Неділя. Червона гірка

Номер слайду 27

Назва Червона гірка отримано тому, що ігри та гуляння в цей день проводились на пагорбах, де раніше розтанув сніг - червоних (гарних) гірках. Червона гірка символізує повний прихід весни. У цей день намагалися звільнитися від всіх сумних роздумів і переживань.

Номер слайду 28

Православна церква називає цей день "Фоміною неділею" - на честь Фоми невіруючого, який своїми очима зміг переконатися, що Христос воскрес.

Номер слайду 29

З тих пір існує великодній обряд причастя до тіла Христового.

Номер слайду 30

І зійде сонце, наче кругла паска,Мов писанка, розквітне вся земля –Радіймо, друзі, великодня казка. Гаївкою хай серце звеселя!

Номер слайду 31

Співаймо, друзі, в великоднім коліІ Господа воскреслого молім,Щоб обновивсь весною щастя й доліНаш рідний край, наш дім. Христос Воскрес!

Номер слайду 32

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Щебликіна Ольга Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гончаренко Людмила Петрівна
    Дякую за хороший матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 квітня 2018
Переглядів
8863
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку