Славетні українці. Діана Гнатівна Петриненко - народна артистка України

Про матеріал

Інформаційно-пошуковий проект на тему "Славетні українці. Діана Петриненко "для 3 класу з предмету "Я у світі" містить матеріал, який дає можливість розширити знання учнів про славетних людей України,а саме, - народну артистку Діану Гнатівну Петриненко.

Перегляд файлу

Тема проекту. БЛАГОСЛОВЕННА ПІСНЕЮ

Мета проекту. Вчити учнів працювати з додатковою літературою,

розширити знання  про славетних людей України, розвивати пізнавальну активність і пошуково - дослідницькі вміння при вивченні культурної спадщини рідного краю, виховувати в дітей почуття патріотизму,  гордості за свою Батьківщину, бажання досягти успіхів у своєму власному житті.

Тип проекту. Інформаційно – пошуковий.

Об’єкт пізнання. Народна артистка України Діана Гнатівна Петриненко

Спосіб вирішення проблеми: робота з додатковою літературою, використання мережі Інтернету та  інших засобів інформації, самостійна дослідницька та аналітична робота дітей з учителем, власна творчість дітей;

Освітній продукт: створення фотоколажу „Славетна українка”. 

Обладнання.  Комп’ютер, мультимедійний проектор,  інтерактивна дошка,фото, словники, аудіозаписи пісень співачки.

План виконання проекту

1.  Мотивація  значущості проектної діяльності з даної теми.

2. Формулювання завдань, які вирішуватимуться.

3. Обговорення ідей,  щодо вирішення проблеми та  її представлення.

4. Визначення джерел потрібної інформації.

5. Об'єднання в творчі групи. Розподіл обов’язків між учасниками.

6. Вивчення та аналіз зібраної інформації.

7. Визначення деталей, які можливо проілюструвати в колективній роботі.

8. Оформлення колективної роботи.

9. Аналіз  та оцінювання роботи учасників проекту.

10. Презентація матеріалів проекту.

Етапи роботи над проектом

І. Підготовчий етап.

 Визначення теми та завдань проекту.

Зміст проекту

Що потрібно?

Зібрати інформацію про життєвий і творчий шлях української співачки,   народної артистки  України

Скористатися довідковою літературою, мережею Інтернет,консультаціями дорослих, а саме: батьків, вчителя, бібліотекаря.

 

ІІ етап. Планування проектної діяльності.

Ознайомлення учнів із загальною темою і провідною проблемою.

--  Протягом трьох тижнів ви будете збирати інформацію про народну артистку,уродженку нашого села, Діану Петриненко. Ваше завдання - ознайомити згодом на уроці однокласників з отриманою інформацією про знамениту українку.

Формування груп для проведення дослідження.

Учні класу об’єднуються в групи за бажанням.

Форми представлення продукту проектної діяльності:

група 1 – «Всезнайки» (знаходять інформацію про біографію знаменитої артистки в Інтернеті, бібліотеці );

група 2 – «Дослідники» (досліджують, які твори входять до репертуару співачки);

група 3 -  «Артисти» (дізнаються про досягнення та заслуги Діани Петриненко).

група 4  - «Мовознавці» (вивчають, які крилаті вислови пов’язані з українською піснею);

 ІІІ етап. Реалізація проекту.

2 . Розподіл обов’язків між членами групи.

3. Самостійна творча робота учнів.

4. Виготовлення освітнього продукту.

ІV етап. Презентація проекту; оцінювання проекту і власної діяльності у ньому (самооцінка).

Хід проекту

І. Організаційний момент

Славиться Україна своїми землями, на яких колосяться жито й пшениця, медово пахне гречка, квітучими садами, озерами. Але найбільша гордість – це люди, працьовиті, талановиті, щедрі душею.

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

     Повідомлення теми уроку 

 

  1. Відгадування слова, зашифрованого методом «Інтриги»

ПІАНІНО – АНІНО+СОН – ОН+ НЯ (пісня)

 

  1. Слухання легенди про дівчину - Україну, яку Господь обдарував піснею

Якось Господь Бог вирішив наділити дітей світу талантами. Французи вибрали елегантність i красу, угорці — любов до господарювання, німці — дисципліну i порядок, росіяни — владність, поляки — здатність до торгівлі, італійці одержали хист до музики... Обдарувавши всіх, підвівся Господь Бог зі святого трону i раптом побачив у куточку дівчину. Вона була боса, одягнута у вишиванку, руса коса переплетена синьою стрічкою, на голові мала вінок із червоної калини.

  • Хто ти? Чого плачеш? — запитав Господь.
  • Я — Україна, а плачу, бо стогне моя земля від пролитої крові й пожеж. Сини мої на чужині, на чужій роботі, вороги знущаються з удів та сиріт, у своїй хаті немає правди й волі.
  • Чого ж ти не підійшла до мене раніше? Я всі таланти роздав. Як же допомогти тобі?

Дівчина хотіла вже йти, та Господь Бог, піднявши правицю, зупинив її.

  • Є у мене неоціненний дар, який уславить тебе на цілий світ. Це — пісня.

Узяла дівчина — Україна дарунок i міцно притиснула його до серця. Поклонилася низенько Всевишньому i з ясним обличчям i вірою понесла пісню в народ.  

  1. http://uaestrada.org/wp-content/uploads/2011/03/petrinenko.jpgБесіда за змістом прослуханої легенди
  • Як Господь наділив дітей світу талантами?
  • Чому плакала дівчина?
  • Як звали дівчину?
  • Який дарунок подарував Господь дівчині?

Вчитель. Наш сьогоднішній урок присвячується

надзвичайній людині,яка справді наділена

 неоціненним даром  - піснею. Це оперна,

 естрадна і концертно - камерна співачка,

народна артистка  України Діана Гнатівна

Петриненко.

  1. Словникова робота
  •                  О́пера — музично-сценічний жанр, що ґрунтується на поєднанні музики, слова, дії.
  •                  Естра́да — різновид сценічного мистецтва, як окремий жанр так і поєднання  жанрів: спів, танець, оригінальний виступ,  циркове мистецтво.
  •                  Вокальна музика - музика призначена для виконання голосом (соло, ансамблем або хором).
  •                  Камерна музика — вид музичного мистецтва: вокальна, інструментальна, вокально-інструментальна музика, створена для виконання малим складом музикантів у невеликих приміщеннях.
  •                  Сопрано- найвищий співочий голос. Сопрано володіють в основному жінки та діти.
  •                  Соло - музичний твір для одного голосу або інструмента.

ІІІ. Основна частина

       Презентація роботи груп

  1. Звітують «Всезнайки»

Учень1. Діана Гнатівна Петриненко(дівоче прізвище Паливода) народилася 8 листопада 1930 року в селі Білоусівка Драбівського району Черкаської області. Своє незвичне для сільської дівчини ім’я Діана отримала від уповноваженого з Харкова, який приїхав до Гната Паливоди, керівника місцевої комуни. Саме він порадив назвати новонароджену дівчинку іменем давньогрецької богині. А вже пізніше з його легкої руки в рідній Білоусівці Драбівського району пішли і Діани, і Маргарити…
Незвичне ім’я, як і батько-ко­мунар, не врятувало від бід, які в 30-ті впали на долю селян. Голодний 33-й залишився в пам’яті співачки тим, що весь час хотілося їсти. Потім – війна, а в 42-му – смерть батька: німці розстріляли його за втечу з полону. Але не лихом-бідою запам’яталося Діані Гнатівні дитинство, а безмежним степом, де вона маленькою випасала корів і «розплачувалася» з хлопцями, які допомагали завертати найбільш норовистих, піснею. А ще – величезною цікавістю до чорної тарілки радіоприймача на стіні над комодом, що так гарно виспівував голосами Оксани Петрусенко чи Івана Паторжинського. Дівчинці так кортіло розкрутити ту тарілку й подивитися, хто ж там заховався і так добре співає. Годинами могла слухати пісні, а потім, заховавшись за шафу, наслідувати улюблених співаків. Можливо, через це й співати почала одразу по дорослому, «як тьоті».
Учень 2. А не співати в родині Паливод було неможливо. «У батька, мами, бабусі, брата і сестри були чудові голоси. Як заспівають — заслухаєшся, серце завмирає від захвату. Справжній хор, де кожний співак веде свою голосову партію», – згадувала Діана Гнатівна. Батько був освіченою людиною, мав добру бібліотеку. Щоправда, в дитинстві Діані батьки забороняли читати «дорослі» книжки, тож із «Оводом» чи «Королевою Марґо» вона знайомилася нишком, заховавшись під ліжко. А після закінчення рідної семирічки поїхала до дядька на Львівщину закінчувати навчання. До речі, там серед її вчителів був Григорій Тютюнник, автор роману «Вир».
Вступати до музичного училища підбив Діану старший брат Іван, який уже два роки там навчався. Щоправда, спочатку пропозиція брата Діану навіть образила: «Я наче і так добре співаю. Це треба вміти, а не вчитися...». А вже потім, познайомившись із викладачами і зрозумівши всю свою наївність, з головою поринула в навчання, після закінчення музучилища, вступивши до консерваторії.
Учень 3. Київ подарував Діані й зустріч з її долею. Гаррінальд Петриненко навчався в тому ж училищі Глієра по класу кларнета. Був він круглим сиротою, а гучне ім’я дала йому мама-вчителька, прочитавши однойменну поему. Гаррінальд, який пізніше став тележурналістом і вів на телебаченні програму «Чиста криниця» про народну творчість, в усьому підтримував дружину. Коли народився син Тарас, він узяв на себе значну частину клопотів, щоб Діана могла завершити навчання. Саме він наполіг на її участі у Всесвітньому фестивалі молоді та студентів у Відні, звідки Діана привезла другу премію та автограф голови журі Тіто Скіпи.
Учень 4. Але не оперній сцені, а українській пісні присвятила своє життя Діана Петриненко. Капела «Думка», хор ім. Вірьовки, сольні програми, десятки тисяч кілометрів найвіддаленішими куточками Радянського Союзу. І скрізь лунали українські пісні в її неповторному виконанні. Особливо ж запам’яталися «Черевички» Михайла Вериківського.

Українська співачка гастролювала за кордоном, об’їздила весь СРСР, виконуючи народні пісні, романси, оперні арії…Не забувала і свою «малу Батьківщину»- Драбівщину, Черкащину - часто виступала з концертами. У 1989 році Діана разом із сином Тарасом Петриненком відвідали рідну Білоусівку, зустрілися із учнями школи, де залишили свої автографи та напутні слова юним землякам.

Релаксаційна пауза.

Слухання аудиозаписів пісень у виконанні Діани Петриненко.

 

  1. Звітують «Дослідники»

У репертуарі співачки були твори українських (Лисенко, Січинський, Стеценко, Степовий), російських (Глинка, Римський-Корсаков, Рахманінов) та зарубіжних (Моцарт, Гайдн, Бетховен, Верді) композиторів. Петриненко виконувала твори різних жанрів – українські та російські народні пісні, арії з опер, партії сопрано в Дев’ятій симфонії Бетховена, в ораторії “Пори року” Гайдна, “Радуйся, ниво неполитая” Лисенка, в “Реквіємі” Моцарта та ін. З особливою виразністю співала українські народні пісні та романси українських композиторів.

Записала на грампластинки українські народні пісні “Глибока криниця”, “Ой лугом іду, голосок веду”, “Чотири воли пасу”, “Чи я вплила”, “Ой піду я до млина” та ін., а також романси Лисенка (“Садок вишневий коло хати”), Заремби (“Не тополю високую”, “Утоптала стежечку”), Ревуцького, арії з опер українських композиторів.

  1. Звітують «Артисти»

Діана Гнатівна Петриненко – українська співачка, народна артистка України, Лауреат VII Всесвітнього фестивалю молоді та студентів у Відні (1959, ІІ премія). Державна премія України ім. Т. Г. Шевченка (1972). З 1961 – викладач (з 1984 – доцент, з 1991 – професор) Київської консерваторії (тепер – Національної музичної академії). Гастролювала з концертами в Канаді, США, Фінляндії, Югославії, Італії, Франції, Нідерландах, Японії, Чехословаччині. Угорщині.

Д.Г.Петриненко виховала талановитого сина – співака, композитора, поета Тараса Петриненка. Її син  став знаменитим. Віннародний артист України, Заслужений діяч мистецтв України.

Банк цікавинок

А чи знаєте ви, що означає ім’я Діана, як воно перекладається і звідки взялося. Ім’я Діана прийшло до нас із стародавнього Риму, там його носила богиня полювання і місяця, а перекладається воно як «божественна». Це ім’я зараз поширене по всьому світу, його носять співачки, актриси, і навіть принцеси. У західних країнах зустрічається інша форма вимови цього імені — Даяна. Основними рисами характеру цієї дівчини часто є активність, сила волі, працездатність і високий інтелект. Це сильна людина.

  1. Звітують «Мовознавці»

А пісня — це душа. З усіх потреб потреба. Лиш пісня в серці ширить межі неба. На крилах сонце сяйво їй лиша. Чим глибша пісня, тим ясніш душа.

     І. Драч

    

     Народна пісня — духовне обличчя нації.

     А. Міцкевич

    

     Пісня — це коли душа сповідається.

     Г. Тютюнник

    

     Українська пісня — це бездонна душа українського народу, це його слава.

     О. Довженко

    

     Українська пісня — це геніальна поетична біографія українського народу.

     О. Довженко

 

Україна дорога й близька моєму серцю. Я люблю її літературу, музику, її чудову українську пісню, сповнену чарівної мелодії.

А. Чехов, російський письменник

 

Українська пісня... має так багато мистецьких вартостей, що їх не можливо перелічити. Це мистецтво глибоко народне тому, що з нього безпосередньо промовляє до нас своєрідна чиста душа українського народу. Гарна ця душа. Таке саме і її мистецтво.

З. Неєдли, чеський учений і громадський діяч

VІ. Підсумок проекту

 

Підбийте підсумки нашої роботи, користуючись наведеними зразками:

 

·        На сьогоднішньому уроці найбільшим відкриттям для мене було...

 

·        Мені цікаво було дізнатися про ...

 

·        Після уроку я обов’язково прочитаю додаткову літературу про...

 

VІ. Оформлення результатів проекту

Учні класу за допомогою фотографій створюють фотоколаж:

«Діана Петриненко – пропагандистка української пісні».

http://ng.pl.ua/wp-content/uploads/2011/03/photodianaperinenko-400x260.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

Діані Петриненко, уродженці Білоусівки, вже років та й років. Але вона й досі залишається джерелом оптимізму, доброзичливості, енергійності, високої духовної культури, любові до пісні та людей.

 

doc
Додано
31 березня 2018
Переглядів
1264
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку