Урок з теми Альтернативні джерела енергії.Глобальні проблеми людства.

Про матеріал

Презентація розроблена для 10 класу учнів з особливими освітніми потребами. Містить посилання на відеоролік із власно створеними вчителем субтитрами. Підсумковий урок, програма Бондаренко О.В.,фізика 7-10 класи для глухих дітей, Київ-2016.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Альтернативні джерела енергії. Глобальні проблеми людства. Підготувала вчителька фізики КЗ «ЗСЗШІ «Джерело» ЗОР Шаповалова Наталія

Номер слайду 2

Проблемні питання Який вплив на екологію чинять викопні джерела енергії? Чи існують альтернативні джерела енергії?

Номер слайду 3

Проблемні питання Які ви знаєте глобальні проблеми? Що називають глобальним проблемами людства?

Номер слайду 4

Проблемні питання Які ви можете назвати шляхи вирішення проблем? Чи можна вирішити глобальні проблеми?

Номер слайду 5

Основні глобальні проблеми енергетична збереження миру на Землі ресурсна демографічна продовольча

Номер слайду 6

Екологічна проблема є результат взаємодії людини та її господарської діяльності з навколишньою природою

Номер слайду 7

Енергетична проблема населення планети використало 2/3 всього палива, негативний вплив енергетики на навколишнє середовище

Номер слайду 8

Ресурсна проблема під впливом господарської діяльності змінюється склад повітря, обсяг використання природних ресурсів зріс у 4 рази.

Номер слайду 9

Альтернативні джерела енергії Альтернати́вні джере́ла ене́ргії — будь-яке джерело енергії, яке є альтернативою викопному паливу. Це поновлювані джерела, до яких відносять енергію сонячного випромінювання, вітру, морів, річок, біомаси, теплоти Землі, та вторинні енергетичні ресурси, які існують постійно або виникають періодично у довкіллі.

Номер слайду 10

Альтернативні джерела енергії Ядерна енергія Енергії вітру й Сонця

Номер слайду 11

Як працює атомна електростанція https://youtu.be/iH9pyMatRIY

Номер слайду 12

Альтернативні джерела енергії Енергія припливів і відпливів

Номер слайду 13

Перетворення сонячної енергії спочатку на теплову, а потім на електричну Сонячна енергетика

Номер слайду 14

Вітрогенератори виробляють лише 1 % електроенергії у світі Вітроенергетика

Номер слайду 15

Альтернативна енергетика

Номер слайду 16

Енергія Сонця В останній час інтерес до проблеми використання сонячної енергії різко збільшився. В даній частині я розгляну можливості саме безпосереднього використання сонячної енергії; хоча більшість всієї енергії, що потрапляє на Землю є сонячною, та основна частина її зосереджується у атмосфері та гідросфері. Потенціальні можливості використання безпосередньо сонячної енергії дуже великі. Якщо ми зможемо використовувати 0,0125% всієї цієї енергії, то людство було б повністю забезпечене енергією зараз, а використання 0,5% повністю б покрило всі потреби людства назавжди (якщо вважати, що населення Землі не перевищить 20 млрд.)

Номер слайду 17

Перспективи сонячної енергетики Використання сонячної енергії може бути корисно в декількох аспектах. По-перше, при заміні нею викопного палива зменшується забруднення повітря і води. По-друге, заміна викопного палива означає скорочення імпорту палива, особливо нафти. По-третє, заміняючи атомне паливо, ми знижуємо погрозу поширення атомної зброї. Нарешті, сонячні джерела можуть забезпечити нам деякий захист, зменшуючи нашу залежність від безперебійного постачання паливом.

Номер слайду 18

Потенціал сонячної енергії на території України

Номер слайду 19

Енергія вітру Людство використовує енергію вітру більш ніж 5 тис. років. Спочатку вітер використовувався для того, щоб приводити у рух човни, потім - щоб молоти зерно та підіймати воду. Зараз вітер використовується для видобутку електроенергії. Хоча зараз ціна 1 Квт-години видобутої з енергії вітру порівняно невисока. Найбільш вдалим можна вважати проект будівництва вітряків на Гавайському острові Охіо: гігантські вітряки, з діаметром ротору 122 м. зараз виробляють понад 6200 КВт кожен, при швидкості вітру 47 км/год. Скоріш за все постійне зростання цін на паливні ресурси зробить такі проекти ще більш рентабельними, а згодом і зросте частка "вітрової" електроенергії.

Номер слайду 20

Енергія річок Гідроелектростанції мають багато переваг: постійно відновлювальний запас енергії, простота в користуванні, відносна відсутність забруднення оточуючого середовища. Але побудувати велику плотину набагато складніше, ніж водяне колесо. Для того, щоб змусити потужні турбіни обертатися, потрібно накопити величезні запаси енергії за плотиною. Тож будівництво плотин вимагає від інженерів дуже точних розрахунків, а будь-яка помилка може призвести до екологічної катастрофи. Ніщо не береться нізвідкіля: плотина зменшує швидкість течії, забираючи у неї енергію, а це може викликати заболочування та "цвітіння" води у заплавах.

Номер слайду 21

Енергія Землі Ще з давніх часів люди знають про стихійні прояви тієї потужної енергії, що знаходиться в надрах земної кулі. Хоча людство ще не знає способу безпосереднього використання вулканічної енергії, та ми можемо навести чудовий приклад раціонального використання енергії земних надр - Ісландію. Ця маленька європейська країна повністю забезпечує себе теплом, яке отримується з гарячих фонтанів гейзерів, котрі працюють з точністю хронометра. Вже давно працюють електростанції, що використовують гарячі підземні джерела. Перша така станція була побудована ще у 1904 р.

Номер слайду 22

Енергія Світового океану Відомо, що запаси енергії у Світовому океані колосальні. Так теплова енергія, що відповідає перегріву поверхневих вод порівняно з донними на 20 градусів, становить приблизно 1026 Дж. А кінетична енергія океанських течій оцінюється у 1018 Дж. Проте, покищо люди вміють використовувати лише дуже малі частки цих енергій, причому ціною великих інвестицій . До останніх часів використання енергії океану здавалося нерентабельним. Але зараз, коли постійно зростаючі ціни на енергоносії змушують нас шукати нові способи видобування енергії, енергія океану стає самим перспективним напрямом подальшого розвитку енергетики.

Номер слайду 23

Розвиток альтернативних джерел енергії в Україні Розвиток альтернативних джерел енергії в Україні находиться у зародковому стані, однак, як і в ситуації з вітроенергетикою, ми маємо непоганий потенціал для розвитку сонячної енергетики. Сьогодні в країні налагоджене власне виробництво високоефективних кремнієвих сонячних батарей із ККД до 20%. Хоча 90% комплектуючих до сонячних батарей сьогодні експортується за кордон, наявність високотехнологічного виробництва дозволяє говорити про можливість виробництва сонячних батарей власного виробництва, що значно здешевить їх кінцеву вартість.

Номер слайду 24

Альтернативна енергетика в Україні (в цифрах)

Номер слайду 25

Основні проблеми сучасності завдається шкода здоров'ю людини: речовини - забруднювачі призводять до різних захворювань, а в деяких випадках навіть до смерті людей і сільськогосподарських тварин; забруднені території стають малопридатними або взагалі непридатними для мешкання людей та їхньї господарської діяльності; забруднення може привести до порушення здатності біосфери до самоочищення, її повного руйнування й загибелі людства.

Номер слайду 26

Рішення розглянутих проблем людства: створювати нові технології, що не призводять до забруднення природи; здійснювати пошук альтернативних джерел енергії — енергії вітру, сонця та інших; перехід на нові технології допоможе перетворити забруднені теріторії на придатні для заселення й господарського використання.

Номер слайду 27

Виконання вправи Знайти у смартфоні або планшеті позначку Натиснути на позначку. Написати власне ім’я Виконати вправу

Номер слайду 28

Висновок Протягом всього свого існування людина постійно змінювала основне джерело енергії: спочатку це було Сонце, потім вогонь, потім вугілля, а зараз нафта і газ. Але ніколи ще людство не відчувало такої гострої потреби у швидкому переході до нових джерел енергії як зараз. Тому такий перехід потрібно зробити якомога раніше. Звісно, рано чи пізно, економічні фактори змусять нас відмовитись від користування нафтою і газом, але економічна потреба виникне значно пізніше, ніж екологічна.

Номер слайду 29

Підсумок ( закінчи речення) 1. До основних проблем людства відносяться (демографічна, теплова, екологічна, енергетична, ресурсна, продовольча, збереження миру, хімічна)

Номер слайду 30

Підсумок ( закінчи речення) 2. Людство може застосовувати наступні альтернативні джерела енергії ( сонячне, атомне, вітра, припливів та відпливів, геотермальне, хімічне)

Номер слайду 31

Вид альтернативної енергетики Яка енергія застосовується Переваги Недоліки Заповніть подану таблицю для всіх видів альтернативної енергетики

Номер слайду 32

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Іванова Інна Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Презентації
Інкл
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 37. Екологічні проблеми атомної енергетики
Додано
25 березня 2023
Переглядів
1277
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку