Урок з теми:"Арени"

Про матеріал
Арени. Загальна формула, ізомерія, номенклатура. Фізичні та хімічні властивості бензену.
Перегляд файлу

10 клас.

ПЛАН УРОКУ №____    Група______

    Дата_______

Тема програми: Вуглеводні

Тема уроку: Арени. Загальна формула, ізомерія,  номенклатура. Фізичні та хімічні властивості бензену

Мета уроку:

формування ключових компетентностей:

  • основні компетентності  у природничих  науках і технологіях – пояснювати природні  та технологічні процеси на основі знань про арени;
  • спілкування державною мовою – використовувати в мовленні хімічні терміни, поняття, терміни, сучасну українську термінологію і номенклатуру;
  • екологічна грамотність і здорове життя – використовувати хімічні знання про алкани для пояснення користі і шкоди здобутків хімії  і хімічної технології для людини і довкілля;
  • соціальна і громадська компетентності – співпрацювати  з іншими в групі для розв’язання поставлених питань з використанням хімічних знань;

формування предметних компетентностей:

  • формувати знання здобувачів освіти про насичені вуглеводні, їх номенклатуру та ізомерію, вміння давати назви насиченим вуглеводням розгалуженої будови та складати формули можливих структурних ізомерів;
  • розвивати хімічну мову, логічне й екологічне мислення;
  • виховувати творчу особистість з креативним мисленням, зацікавлену вивченням предмету, з бережливим ставленням до використання енергоресурсів на прикладі алканів.

Тип уроку: урок формування компетентностей.

Методи та форми навчання:  фронтальна робота, індівідуальна робота, бесіда, робота в парах .

Базові поняття та терміни: арени, гомологи, гомологічний ряд, радикал, ізомери, систематична номенклатура.

Обладнання та матеріали: підручник О.Г.Ярошенко, Хімія 10 клас,  моделі вуглеводнів, роздавальний матеріал (опорні конспекти), картки-завдання.

Ключові компетентності: спілкування державною мовою, уміння вчитись впродовж життя, естетична компетентність.

Очікувані результати:   здобувач освіти називає арени за систематичною номенклатурою; загальну формулу аренів; наводить приклади аренів, їх назви; хімічні властивості.

 

Хід уроку

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ-2*

Привітання. Перевірка готовність робочого місця здобувачів освіти до уроку, та присутніх.

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

1.Що таке насичені вуглеводні? Наведіть приклад.

2.Як утворюються назви алкенів та алкінів?

3.назвіть правила назви вуглеводнів.

4.Назвіть формулу алканів, алкенів, алкінів.

 

IІІ. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

https://www.youtube.com/watch?v=MtVSdpymzv8

Існують сполуки Карбону з Гідрогеном, у молекулах яких атоми Карбону сполучаються один з одним у замкнуті цикли. Це циклічні вуглеводні. Особливу групу серед циклічних складають арени (ароматичні) сполуки. Загальна формула ароматичних вуглеводнів — CnH2n−6. Найпростіший представник — бензен.Молекулярна формула бензену — C6H6. Структурну формулу бензену можна зобразити наступним чином:

 

  

 

Скорочені структурні формули:

 

  

 

Точніше будову бензену відображає остання формула, оскільки у його молекулі відсутні подвійні зв'язки, а утворюється особливий вид ковалентного зв'язку — шестиелектронна система, зображена у вигляді кільця всередині шестикутного циклу. Використовують також скелетні формули бензолу, в яких не вказані атоми Карбону:

 

    

Назви аренів

Назва аренів за систематичною номенклатурою складається з назви вуглеводневого замісника і слова «бензен»:

 

метилбензен (толуол): C6H5−CH3 або ;

 

етилбензен: C6H5−C2H5;

 

пропілбензен: C6H5−C3H7.

 

Якщо замісників декілька — положення кожного з них зазначається номером атома Карбону, з яким від зв'язан:

 

1, 2 — диметилбензен: ;

 

1, 3 — диметилбензен: .

 

Бензен є стійким проти дії окисників. Подібно до насичених вуглеводнів, він не змінює забарвлення розчину калій перманганату та не знебарвлює бромну воду.

 

ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ АРЕНІВ. 

Бензен — безбарвна рідина з характерним запахом, нерозчинна у воді й легша за неї. Він добре розчиняється в різних органічних розчинниках, і сам є розчинником багатьох органічних речовин. Бензен — дуже токсична речовина, вдихання навіть незначної кількості парів якої викликає запаморочення й головний біль. За більш високої концентрації бензену в повітрі людина може втратити свідомість. Бензен здатний проникати через шкіру. Так само небезпечні для довкілля викиди підприємств і смог, до складу яких входить бензен. У роботі з бензеном необхідно неухильно дотримуватися правил безпеки, усі досліди проводити під витяжкою, уникати потрапляння на відкриті ділянки шкіри.

 

ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ БЕНЗЕНУ. 

Наявність особливого ароматичного хімічного зв'язку, в утворенні якого беруть участь відразу шість р-електронів, визначає хімічні властивості бензену та його гомологів.

Характерними для бензену є реакції, що відбуваються зі збереженням ароматичного зв'язку. Приклад — реакції заміщення атома Гідрогену атомом галогену.

1.Реакції заміщення

На відміну від ненасичених вуглеводнів, для бензену характерні реакції заміщення.

 Реакції галогенування.

Бензен вступає в реакцію з хлором (або бромом) у присутності каталізатора (хлоридів або бромідів Феруму(III) або Алюмінію). При цьому утворюються хлоробензен і гідроген хлорид:

 

 https://uahistory.co/pidruchniki/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level.files/image091.jpg

або

https://uahistory.co/pidruchniki/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level.files/image092.jpg

2. Реакції приєднання. Бензен вступає також у реакції приєднання, але важче, ніж алкени чи алкіни. У цих реакціях ароматичний зв'язок руйнується, внаслідок чого в молекулі з'являється шість (по одному біля кожного атома Карбону) неспарених електронів. Вони беруть участь в утворенні шести одинарних ковалентних хімічних зв'язків з атомами реагенту (водню чи галогену). Розглянемо це на прикладах.

2.1. Гідрування. Приєднання водню до бензену відбувається за підвищеної температури в присутності каталізаторів.

https://uahistory.co/pidruchniki/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level.files/image093.jpg

2.2. Приєднання галогенів. Як і приєднання водню, ця реакція відбувається за участю всіх атомів Карбону бензенового кільця завдяки розриву ароматичного зв'язку. Для її проведення реагенти опромінюють ультрафіолетом і нагрівають.

https://uahistory.co/pidruchniki/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level.files/image094.jpg

Хлорування бензену має практичне значення. Одержану речовину — гексахлоран — використовують у боротьбі з комахами (шкідниками полів і садів).

3. Окиснення бензену. Бензен стійкий до дії окисників і не знебарвлює розчин калій перманганату. Більш сильні окисники окиснюють його.

3.1. Горіння (повне окиснення) бензену. Бенезен легкозаймистий на повітрі й згорає кіптявим полум'ям унаслідок високого вмісту Карбону в молекулі.

6Н6 + 15О2 → 12СО2 + 6Н2О; ΔΗ = 3135,6 кДж

З повітрям і киснем бензен утворює вибухонебезпечні суміші.Від будови молекули бензену залежать його властивості. У реакції заміщення він вступає легше, ніж алкани, у реакції приєднання — важче, ніж алкени. Бензен використовують у виробництві пластмас, барвників, отрутохімікатів, лаків, вибухових речовин, синтетичних волокон, ліків та багатьох інших органічних речовин.

Сторінка ерудита

Назва аренів за систематичною номенклатурою складається з назви вуглеводневого замісника (префікс) і слова бензен (корінь).

https://uahistory.co/pidruchniki/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level.files/image095.jpg

Якщо замісників два чи більше, положення кожного зазначають номером атома, з яким він зв'язаний. Нумерацію кільця проводять так, щоб локанти замісників були найменшими. Наприклад:

https://uahistory.co/pidruchniki/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level/yaroshenko-chemistry-10-class-2018-standard-level.files/image096.jpg

ІV. УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА ЗАКРІПЛЕННЯ ЗНАНЬ

1. Установіть відповідність між вуглеводнем і класом, до якого він належить.

           Вуглеводень                 Клас речовин

1 Гексин                        Алкан   

2 Гексен                        Арени

3 Бензен                        Алнін

4 Гексан                        Алкен

                                       Алкадієни

2. Вкажіть правильне твердження щодо фізичних властивостей бензену.

А важчий за воду

Б має специфічний запах

В темно-бурого кольору

Г розчинний у воді

3. Проаналізуйте твердження, та з’ясуйте правильне.

I. Бензен і бутан мають однаковий якісний склад.

II. Гідрування бензену належить до реакцій розкладу.

III. Бензен — оксигеновмісна органічна речовина.

IV. Бензен — отруйна речовина.

Правильні з-поміж них лише...

  • А І і III
  • Б І і IV
  • В II і III
  • Г II і IV

4. Розташуйте речовини за збільшенням кількості атомів Гідрогену в молекулі.

А етен

Б пропан

В бензен

Г етин

 

V. ПІДСУМОК УРОКУ

Бензен С6Н6 — найпростіший представник вуглеводнів класу арени.

• Молекула бензену має особливий ковалентний хімічний зв'язок, утворений одночасним перекриванням електронних хмар шести р-електронів. Тому, незважаючи на різницю в кількісному складі молекул гексену й бензену, якісні реакції з бромною водою та розчином калій перманганату для бензену не властиві.

• Для бензену більш характерні реакції заміщення зі збереженням бензенового кільця, ніж приєднання з його розривом.

VІ. ВИСТАВЛЕННЯ ОЦІНОК ТА ЇХ МОТИВАЦІЯ

Оцінки виставляю в електронний журнал, в журнал теорії та в щоденники.

 

VІІ. ДОМАШНЕ ЗАВДАННЯ

Опрацювати конспект. § 8 підручнику  О.Г Ярошенко– Хімія 10 кл.

C:\Users\1\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.MSO\544F7A9.tmp

docx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Розробки уроків
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
18 червня
Переглядів
20
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку