Самостійна робота. Жири – це…вищих карбонових кислот і трьохатомного спирту гліцерину. До твердих жирів належать…. Соняшникова олія – це… жир. Рідким тваринним жиром є…До складу рослинного жиру входять залишки гліцерину і …До складу тваринного жиру входять залишки гліцерину і …Жири мають густину…порівняно з водою. Надмірне вживання жирів призводить до…Значна кількість насиченого жиру міститься в…
МЕТА: Розширити уявлення про різноманітність органічних сполук на прикладі білків, як природних біополімерів; ознайомити зі структурою білків та їх властивостями; розкрити значення білкової їжі для життєдіяльності організму. Розвивати вміння одержувати та обробляти інформацію з різних джерел, уміння порівнювати, висловлювати свої думки, почуття, враження.
Білки вперше були описані Енсом Якобом Берцеліусом в 1838 році, який дав їм назву протеїни, від грец. πρώτα — «першорядної важливості». Вміст білків в організмі людини: у м'язах — 80%, в шкірі — 63%, в-печінці — 57%, в кістках — 28%. До складу живих організмів входить 2*1018 видів білків, із них 5 млн. — до складу людини і тварин.
Третинна структура – тривимірна конфігурація, яку приймає в просторі закручена спіраль. Саме за рахунок третинної структури і пояснюється специфічність білкової молекули і її біологічна активність. Перші тривимірні структур гемоглобіну і міоглобіну були отримані Максом Перуцом і Джоном Кендрю, які отримали Нобелівську премію з хімії 1962 року.
Функції білків 3. Регуляторна функція. Деякі білки являються гормонами. Гормони - біологично активні речовини, які приймають участь в процесі обміну речовин. Гормон інсулін регулює рівень цукру в крові шляхом підвищення проникності клітинних мембран для глюкози, сприяє синтезу глікогена.
Властивості білків Денатурация - процес руйнування тривимірної конформації, притаманній молекулі білка. Причиною денатурації є розрив звязків, які стабілізують певну структуру білка. Це призводить до зміни властивостей білка і як наслідок робить неможливим виконання білком властивих йому біологічних функцій.
Приклади денатураціїДенатурація білків відбувається у сильнокислому середовищі шлунка. Це сприяє ферментативному розщепленню білків під час перетравлювання їжі. Хімічні опіки шкіри й слизових оболонок також зумовлені денатурацією білків під впливом їдких речовин. Термічні опіки - приклад денатурації білків під дією високої температури. Денатурацію застосовують для лікування отруєння важкими металами(Cu, Pb). Хворому дають молоко або сирі яйця. Токсичні сполуки денатурують білки молока або яєць й поглинаються їхньою поверхнею.
Значення білків для організму людини: Білки їжі є джерелом енергії для організму людини. У результаті біологічного окиснення 1 г білка звільняється 4 ккал або 16,7 к. Дж енергії;Білки сприяють засвоєнню вітамінів, мінеральних речовин, мікроелементів;При білковій недостатності спостерігається: витончення м'язів, уповільнення росту, сухість шкіри; ламкість та випадіння волосся; в'ялість,зниження працездатності, затримка фізичного розвитку в дітей; а надлишок білків підвищує навантаження на печінку та нирки, провокуючи розвиток деяких хвороб (наприклад, сечокам'яної хвороби).
Домашнє завдання: Опрацювати §15, с. 101-103, записи в зошиті;Повторити будову і властивості вуглеводів. Подумайте над запитаннями: 1. Чому досвідчені господині для одержання смачного бульйону м’ясо кладуть в холодну воду, а для приготування смачного м'яса – в окріп?2. Навіщо в молоко недобросовісні продавці інколи додають питну соду або антибіотики?