Урок з трудового навчання на тему: «Орнамент. Візерунок у смужці»

Про матеріал

Урок з трудового навчання на тему: «Орнамент. Візерунок у смужці» для 2 класу

Підготувала:

вчитель початкових класів

Щербова Наталія Миколаївна
Перегляд файлу

Трудове навчання на тему: «Орнамент. Візерунок у смужці» для 2 класу

Підготувала:

 вчитель початкових класів

Щербова Наталія Миколаївна

https://4.bp.blogspot.com/-IjO4TwEwuyE/WI30H9o_VNI/AAAAAAAAAac/-j7bFEA2kz8gpXPz6_pCTp9pqbwq6GIjwCLcB/s320/IMG_20170127_132137.jpg

Орнамент. Візерунок у смужці

Мета: ознайомити учнів з декоративно-ужитковим мистецтвом; сформувати уявлення про орнамент, про спосіб його отримання шляхом вирізування з паперу; навчити вирізати симетричні фігури з паперу; розвивати фантазію та уяву, дрібну моторику рук; розширювати світогляд; виховувати любов до національних традицій, терпіння і акуратність.

Обладнання: кольоровий папір, ножиці, клей, пензлик, серветка для рук, ілюстрації із зображенням мальовничих українських пейзажів, предметів українського побуту, одягу, рушників, аудіозапис українських пісень у виконанні С. Ротару.

 

https://1.bp.blogspot.com/-rZlNd9CKjz0/WI30c6-We_I/AAAAAAAAAao/ShFY0rtlpo4b7uv50g2Q_zGOU1Xk3eL5gCLcB/s320/IMG_20170127_131733.jpg

 

https://3.bp.blogspot.com/-tVn2PyO-b4E/WI30T4m_m9I/AAAAAAAAAag/Aq8EflgMQ_IEVRM-wjP25n4vWl45QeOGwCLcB/s320/IMG_20170127_131632.jpg

 

 

https://3.bp.blogspot.com/-b03UALInwqE/WI30cg0lwiI/AAAAAAAAAak/GHvpZauQ8jICbGtJtgZ41FDOEHyp5siQgCLcB/s320/IMG_20170127_131632.jpg

 

https://3.bp.blogspot.com/-nS2g0YCUWAs/WI30eZfo4uI/AAAAAAAAAas/_KYeHJLHIKMpGuACsAiy3sa1bNxvjrTlQCLcB/s320/IMG_20170127_132636.jpg

 

Хід уроку

I.      ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

II.    СПРИЙМАННЯ Й УСВІДОМЛЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1.    Повідомлення теми та мети уроку

 Сьогодні на уроці ми вирушимо у подорож до світу веселого та щасливого дитинства. А дитинства не буває без гри.

— Ви любите гратися?

— Які іграшки вам подобаються найбільше?

— Які іграшки бувають? (М'які, залізні, пластмасові та ін.)

— А чи бувають іграшки, якими можна не тільки гратися?

 Іграшки, які мають художню цінність І виготовлені народними майстрами, називаються декоративними. А мистецтво їх виготовлення прийнято вважати декоративно-ужитковим.

До декоративно-ужиткового мистецтва належать художньо виконані меблі, посуд, одяг, килими, мереживо, ювелірні вироби, іграшки та інші предмети. В Україні історично склалися центри декоративно-ужиткового мистецтва у Косові, Яворові, Опішні, Решетилівці, Дибінцях, Ічні, Дегтярах, Петриківці, Бубнівці, Клембівці, Кролевці та інших населених пунктах. (На дошці — ілюстрації із зображенням мальовничих міст України.) Розгляньте на с. 56 вироби народних майстрів.

— Здогадайтеся, чим оздоблювали свої вироби народні майстри?

http://fiz-cultura.ucoz.ua/_nw/5/s78224381.jpg

— Так, вони прикрашали свої вироби орнаментом.

2.    Вступна бесіда

 Здавна основним видом оздоблення виробів декоративно-ужиткового мистецтва був орнамент (від лат. огпатепіит — прикраса) — візерунок, побудований на ритмічно організованому сполученні зображувальних елементів, виконаних засобами живопису, опалювання, різьби, графіки тощо.

 Перш ніж приступити до роботи, потрібно з'ясувати зміст поняття «орнамент».

Орнамент — найпоширеніша композиційна побудова; це багаторазове повторення зображення предметів. Зустрічається в архітектурі, декоративно-ужитковому мистецтві, графіці.

Орнаменти з паперу використовують для прикрашання інтер'єру, новорічних ялинок, приміщень, сценічних костюмів, альбомів та інше. (На дошці     ілюстрації із зображенням українського одягу, посуду, рушників.)

Демонструються плакати з різними видами орнаментів. Підручник, с. 64.

3.    Фізкультхвилинка

4.    Демонстрування та аналіз зразка

1)    Принцип виконання орнаменту з паперу.

— Смужка білого або кольорового тонкого паперу складається кілька разів навпіл, поки не вийде заготовка потрібного розміру. З одного боку наноситься половинне зображення предмета і вирізається по контурних лініях. (Учитель демонструє принцип роботи.) Деталь розгортається і прогладжується, щоб зникли лінії згинів.

2)    Інструктаж учителя.

 Які предмети побуту можна прикрасити орнаментом? (Предмети по буту, одяг, взуття) 3 якими видами орнаменту ви вже знайомі?

 Рослинний орнамент складається зі стилізованих листя, квітів, плодів, гілок. Геометричний орнамент складається з точок, ліній (прямих, ламаних, зигзагоподібних), і фігур (кіл, ромбів, багатогранників, зірок, хрестів, спі ролей).

— А сьогодні будемо створювати геометричний орнамент у смужці. Розгорніть підручники на с. 61 і розгляньте рослинний орнамент з природних матеріалів. Ми будемо працювати з папером.

  Користуючись шаблонами, обведіть та виріжте деталі квітів, листя. Якщо бажаєте, додайте свої власні деталі.

  Заготовлені деталі зображення розташовуються на столі так, щоб вийшла задумана композиція. Якщо отримана композиція не подобається, деталі розташовують інакше — знаходять більш вдалі композиційні рішення.

  Клейстером промащується тільки наклеювана деталь зображення. Зручніше промащувати від середини до країв. Кожне нове промазування робиться на чистому аркуші. Дрібні форми рекомендується промащувати дерев'яною паличкою, намагаючись не промащувати клейстером краї.

  На фон зображення наклеюються в певній послідовності: спочатку — найбільш віддалені, а потім — поступово наближаються до переднього плану.

  Потім деталь потрібно приклеїти на її місце і пригладити ганчірочкою (або накрити чистим аркушем паперу і пригладити).

III.   ПРАКТИЧНА РОБОТА УЧНІВ

Діти виконують роботу під аудіозапис українських пісень у виконанні Софії Ротару.

IV.   ВИСТАВКА ТА ОЦІНЮВАННЯ РОБІТ

 Чим схожі ваші роботи? чим відрізняються? (Кількістю елементів та їх розташуванням.) Зверніть увагу на якість роботи: точність, акуратність, оформлення.

Діти виходять по рядах і показують свої роботи. Решта учнів аналізують складені орнаменти.

V.  Підсумок уроку.  

— Про що нове дізналися на уроці? Кому хотіли б розповісти про це?

— Що таке орнамент?

— Де найчастіше застосовували орнамент українські майстри?

 

docx
Додано
6 серпня 2018
Переглядів
2112
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку