Урок з української літератури у 7 класі "Олександр Гаврош. «Неймовірні пригоди Івана Сили»

Про матеріал
Конспект уроку з української літератури в 7 класі допоможе вчителю ознайомити учнів із творчістю письменника-сучасника Олександра Гавроша і його повістю «Неймовірні пригоди Івана Сили».
Перегляд файлу

Українська література

7 клас

Розділ. Ми – українці

 

Програма для загальноосвітніх навчальних закладів. Українська література: 5–9 класи. К.В.Таранік-Ткачук, М.П.Бондар, О.М.Івасюк, С.А.Кочерга, Л.І.Кавун, О.І.Неживий, Н.В.Михайлова, Р.В.Мовчан (керівник групи). – К., 2013 (зі змінами, затвердженими наказом МОН № 804 від 07.06.2017 р.).

 

Тема. Олександр Гаврош. Коротко про письменника. «Неймовірні пригоди Івана Сили». Повість про пригоди українського силача, що став чемпіоном Європи з кількох видів спорту, об’їздив півсвіту, здобувши безліч перемог.

Мета: ознайомити учнів із творчістю  письменника-сучасника Олександра Гавроша, з  історичною  довідкою про Івана Фірцака, з  повістю «Неймовірні пригоди Івана Сили»; допомогти усвідомити ідейно-художні особливості твору, його значення для духовного та фізичного розвитку людини; розвивати навички виразного читання прозового твору; виховувати інтерес до вивчення сучасної літератури, пошану до творчості О. Гавроша.

Компетентності, що формуються: предметні – ознайомлення з історичною довідкою про Івана Фірцака; переказування змісту повісті; ключові – висловлювання власних суджень про необхідність серйозного ставлення до свого здоров’я, до спорту.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Обладнання: мультимедійна презентація, книга Олександра Гавроша «Неймовірні пригоди Івана Сили».

Випереджувальні завдання: підготувати повідомлення  про Івана Фірцака, прочитати І – ІІ розділи повісті.

 

Перебіг  уроку

Сила та розум – краса людини.

Народне прислів’я

І. Організаційний момент.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів. Оголошення теми та мети уроку.

  1. Вступне слово вчителя.

      Сьогодні ми помандруємо у світ сучасної дитячої літератури. Нам відомі імена багатьох сучасних українських письменників, що пишуть для дітей. Згадаймо твори, що вивчали, та їх авторів: «Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії» Галини Малик, «Таємниця козацької шаблі» Зірки Мензатюк, «Таємне Товариство боягузів, або Засіб від переляку № 9» Лесі Ворониної, «Митькозавр з Юрківки, або Химера лісового озера» Ярослава Стельмаха, «Тореадори з Васюківки» Всеволода Нестайка, «Джури козака Швайки» Володимира Рутківського, «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських», «Миколчині історії»  Марини Павленко.

Одним із найяскравіших сучасних дитячих письменників є Олександр Гаврош. Ось деякі біографічні відомості про письменника (слайди 1-5).

Народився 26 березня 1971 року в Ужгороді. Закінчив факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Працює в закарпатських та всеукраїнських ЗМІ.

Має понад тисячу публікацій у пресі.

Член Асоціації українських письменників. Переможець «Коронації слова» 2007 року (ІІ місце) та лауреат 2008 року за п’єси «Ромео і Жасмин» і «В Парижі красне літо…». Автор поетичних збірок, публіцистичних книжок, дитячих повістей «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу», «У пошуках Івана Сили», «Галуна – Лалуна або Іван Сила на острові щастя», «Пригоди тричі славного розбійника Пинті», «Різдвяний песик» та ін. 

Упорядник гумористичних альманахів «Карпатський словоблуд» та «Карпатський блудослов». Упорядник публіцистичних дайджестів.

Твори письменника друкувалися в багатьох сучасних видавництвах і часописах. Окремі твори перекладені білоруською, словацькою, польською мовами.

Засновник і співголова журналістського клубу «НеТаємна вечеря». Автор багатьох творчих проектів.

Має нагороди та премії:

«Коронація слова 2007»,

«Коронація слова 2008»,

«Книжка року 2008»,

«Коронація слова 2011»,

«Шевченко-200»,

«Коронація слова 2012»,

«Коронація слова 2013»

 «Коронація слова 2021» (Із сайту «Видавництво Старого Лева»).

«Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу» – це найбільш популярний твір О.Гавроша.

(Учитель знайомить учнів з книгою. Зачитує анотацію).

«Це пригодницька повість про розповідає про яскраві пригоди неперевершеного гірського силача Івана Сили, що став чемпіоном Європи з кількох видів спорту, об’їздив півсвіту, виступаючи в цирку, де здобув чимало яскравих перемог. 2013 року на основі цієї повісті було знято фільм «Іван Сила», графічними кадрами з якого проілюстровано видання. Для молодшого та середнього шкільного віку». Твір присвячено пам’яті Антона Копинця – автора авантюрно-пригодницького роману «Іван Сила на прізвисько «Кротон» (1969 р.), закарпатського письменника, який був другом Івана Сили. В Україні роман уперше був надрукований лише в 2014 році. 

Хто ж це такий Іван Сила? І чому так мало відомостей про закарпатського богатиря, якого американська преса називала найсильнішою людиною ХХ століття? На сьогоднішньому уроці ми й дізнаємося. Прошу до слова учнів, що підготували матеріал про атлета.

ІІІ.   Перевірка домашнього завдання (випереджувального завдання).

Повідомлення учнів (слайди 6-7).

       Іван Сила (справжнє прізвище – Фірцак) народився 1899 року в селі Білки на Закарпатті. Уже з самого дитинства прославився своєю силою. Казали, що одного разу, коли телиця пошкодила ногу, Іван приніс її додому на плечах. А дід хлопця Іван Вільхович у лісі вбив ведмедя поліном. За це на селі його прозвали Силою.

      У двадцять років Іван Фірцак подався на заробітки до Праги. Він працював на заводі, потім вантажником на залізничному вокзалі. Однак вже дуже скоро Іван стає спортсменом.

      Першим і одразу ж переможним спортивним поєдинком для нього був бій із мандрівним силачем Вілетом. Ця подія змінила все життя Івана: саме тоді його помітив тренер Онджей Нейман.

      Уже у 23 роки колишній вантажник здобуває першість Чехословаччини на чемпіонаті з важкої атлетики, піднявши вагу – 150 кілограмів. Однак невдовзі у житті Івана Фірцака стається трагічна подія: автомобіль, яким він їде разом із тренером, зазнає аварії. Нейман гине, а Фірцак на 6 тижнів потрапляє до лікарні. Та це ще не всі потрясіння – поліція звинувачує його в умисному вбивстві тренера.

      На щастя, двоюрідний брат Неймана, який знав про чудові стосунки між тренером та Іваном Фірцаком, домігся звільнення спортсмена, сплативши велику грошову заставу. Після цього життя Івана ще раз круто змінюється: йому пропонують роботу в празькому «Герцферт-цирку».

      Тут він виконує карколомні номери: з легкістю вигинає серце із триметрової рейки, зупиняє руками дві машини, прибиває дубову дошку до столу долонею. На гастролях у США через нього переїжджає легковий автомобіль, навіть не пошкодивши силача.

      З «Герцферт-цирком» Іван Фірцак об’їздив півсвіту, полонивши своєю майстерністю Угорщину, Болгарію, Грецію, Румунію, Францію, Данію, Нідерланди, Польщу, Канаду, США та багато інших країн. Загалом виступав у 64-х країнах світу і скрізь його виступи приймали з оваціями.

      Після гастролей «Герцферт-цирку» в Лондоні королева Британії запросила гостей показати програму в п’ятитисячному залі цирку Тауер, де Іван Сила тягнув за собою вантажівку, наповнену людьми. Після виступу відбувся поєдинок, де Іван Сила переміг професійного британського боксера Джона Джексона. Хоча до того український спортсмен ніколи не займався боксом. Після бою прихильники Джона Джексона напали на Івана і травмували йому голову, внаслідок чого спортсмену діагностували відкритий перелом черепа. Лікарі змушені були імплантувати золоту пластину в пошкоджену кістку черепа. Два місяці атлет ходив із забинтованою головою, а надалі виступав у перуці. Як компенсацію та визнання Івана Фірцака королева Англії подарувала йому чемпіонський пояс, манжети й шолом, прикрашений діамантами й рельєфним зображенням левів.

       За його феноменальну силу, трюки та унікальні рекорди світова громадськість нарекла Фірцака ім’ям античного героя Кротона.

      Працюючи в цирку, Іван одружився з чеською гімнасткою Руженою Зікловою.

      Здоров’я було підірване, тому Іван Фірцак розірвав 10-річний контракт із цирком раніше домовленого терміну й через суд виплатив власникові велику компенсацію – 100 тис. крон. Повернувся в рідне село наприкінці 1930-х років, де на нього чекала велика родина – Іван був батьком 8 дітей. На батьківщині після встановлення радянської влади НКВД конфіскувало у легендарного Кротона всі його нагороди, відзнаки й навіть фотографії. У замовчуванні феномена Івана Сили в радянські часи відіграла значну роль доля його сина: 18-річний Іван Фірцак-молодший у повоєнні роки був засуджений за сфабрикованою справою у належності до ОУН на 25 років таборів, із яких майже 8 відсидів. Він був великою надією для свого батька, адже завжди виступав із ним у парі й був чемпіоном УРСР з боксу в перші повоєнні роки.

Заробляти на прожиття великої родини довелося знову ж таки виступами. Іван Сила їздив селами, сурмив у ріг і скликав у місцевий клуб усіх охочих. Плата за вхід – 20 копійок. Хоч був уже не молодим, але й далі гнув арматуру, тягнув автомобілі та підіймав одночасно декількох людей. Згодом Іван Фірцак заснував закарпатську циркову школу і школу силових мистецтв. Багато його учнів здобули чемпіонські титули у важкій атлетиці.

Однією з причин смерті Івана Фірцака стала імплантована золота пластина, яка потребувала заміни. За часів Радянського Союзу не було можливості виїхати за кордон для її планової заміни, тому рана під пластиною почала загнивати. Лікар, який регулярно приїздив до атлета з Іршави, не зміг нічого вдіяти. Помер Іван Фірцак 10 листопада 1970 року в рідному селі Білки. Попрощатися з Кротоном приїхало багато спортсменів (З Вікіпедії).

ІV.    Сприйняття й засвоєння учнями навчального матеріалу.

4.1. Слово вчителя.

На одній із зустрічей журналістів Молодіжної інформаційної спільноти «Сіль» з письменником Олександр Гаврош сказав, що «Неймовірні пригоди Івана Сили» — це не біографічна повість, а художній твір, у головного героя якого є реальний прототип, але вони не є тотожними. Це вже узагальнена історія про сильного хлопця з глибинки, який завдяки характеру й природним здібностям став найсильнішою людиною світу. Тому в моїй повісті всі реальні імена змінені на кумедні, а обставини мають часом детективний, а часом — дотепний характер. Це як порівняти «Пригоди капітана Врунгеля» із життям прототипу, з якого написана ця весела книжка. Бо, виявляється, був насправді такий вигадливий капітан!

У справжньому житті Івана Фірцака не було вуличного хлопця Міхи, не було таємного агента Фікси, не було карлика Піні та інших дуже важливих для дитячої повісті персонажів і колізій». Починаючи роботу над твором, заглянемо у скарбничку «Знання теорії літератури».

4.2. З теорії літератури (слайди 8-10).

1. Повість – це…

2. Пригодницька повість – це…

З висловлювання автора повісті ми дізналися про новий літературний термін  «прототип». Записуємо в словник термінів: «Прототип (від грец. Protótypon – прообраз) – це реальна особа, письменницьке уявлення про яку стало першоосновою під час створення літературного типу, образу людини - героя твору».

Отже, прототипом Івана Сили є реальний український силач Іван Фірцак (Кротон).

4.3. Робота з текстом  повісті «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу» (слайд 11).

      4.3.1. Учні зачитують або переказують уривки з розділів, що найбільше вразили або здивували їх. «В якому хтось невдало втікає», «В якому німий починає говорити».

      4.3.2. Літературний диктант «Так чи ні» (слайд 12).

  • Іван Сила приїхав з міста в село. (Ні).
  • Івану було двадцять років. (Так).
  • Іванового вуйка звали Штефан. (Ні).
  • «..йди, синку, у світ. Маємо вас багато, а ти їси за чотирьох», - сказала мама Іванові. (Ні).
  • Іван побив злодія на вокзалі. (Ні).
  • Злодія звати Міха Голий з Привокзальної. (Так).
  • Міха запропонував Іванові йти працювати вантажником на вокзалі. (Так).
  • Іван любив робити все ґрунтовно й до ладу. (Так).

4.3.3. Читання вголос розділів «В якому Іван Сила знаходить роботу», «В якому Іван Сила демонструє силу».

V. Закріплення вивченого матеріалу.

     5.1. Робота  з епіграфом.
     «Сила та розум – краса людини», – говорить народне прислів’я.

Прокоментуйте ці слова, підтверджуючи прикладами з твору і власного життя.

5.2. Складіть асоціативне гроно або кластер «Сучасний український письменник Олександр Гаврош» (слайд 13).

 

                                                          

Олександр

Гаврош

письменник

публіцист

журналіст

поет

драматург

сценарист

 

лауреат

 

Зразок кластера.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VІ. Підсумок уроку.

Заповнити  картку «ЗХД» (слайд 14).

Поняття

Знаю

Хочу

дізнатися

Дізнався

Повість

 

 

 

Пригодницька повість

 

 

 

Прототип

 

 

 

Олександр Гаврош

 

 

 

Іван Сила

 

 

 

 

VІІ. Домашнє завдання (слайд 15).

  1. Дочитати повість «Неймовірні пригоди Івана Сили».
  2. Скласти паспорт літературного твору, заповнивши таблицю:

Назва твору  

 

Автор

 

Публікація

 

Жанр

 

Тема

 

Ідея

 

Герої

 

Країни, в яких відбуваються події

 

Список використаних джерел

  1. Авраменко О. М. Українська література. Підручник для 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів. – К.: Грамота, 2015.

2.       Гаврош Сашко [Електронний ресурс] // Старий Лев: [веб-сайт]. – Електронні дані. – Режим доступу:  https://starylev.com.ua/old-lion/author/gavrosh-sashko/

  1. Гаврош О. Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу: пригодницька повість / О. Гаврош. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2017. – 176 с. : іл.
  2. Іван Сила – найсильніша людина світу XX століття [Електронний ресурс] // Львів1256: [веб-сайт]. – Електронні дані. – Режим доступу: http://lviv1256.com/history/ivan-syla-najsylnisha-lyudyna-svitu-xx-stolittya/

5.     Іван Фірцак: найсильніша людина ХХ століття [Електронний ресурс] // Пустунчик: [веб-сайт]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://pustunchik.ua/ua/online-school/sport/ivan-firtsak/

  1. Концепція Нової української школи / упорядн. Гриневич Лілія, Елькін Олександр, Калашнікова Світлана та ін. / заг. ред. Грищенка Михайла ; Міністерство освіти і науки України. – К., 2016. – 36 с.

7.     Олександр Гаврош: Іван Сила мав восьмеро дітей [Електронний ресурс] // Закарпаття онлайн: [веб-сайт]. – Електронні дані. – Режим доступу: https://zakarpattya.net.ua/News/116163-Oleksandr-Havrosh-Ivan-Syla-mav-vosmero-ditei/

  1. Програма для загальноосвітніх навчальних закладів. Українська література: 5–9 класи. К.В.Таранік-Ткачук, М.П.Бондар, О.М.Івасюк, С.А.Кочерга, Л.І.Кавун, О.І.Неживий, Н.В.Михайлова, Р.В.Мовчан (керівник групи). – К., 2013 (зі змінами, затвердженими наказом МОН № 804 від 07.06.2017 р.).
  2. Словник літературознавчих термінів [Електронний ресурс] // УкрЛіб: [веб-сайт]. – Електронні дані. – Режим доступу: http://www.ukrlib.com.ua/
  3. Фірцак Іван Федорович [Електронний ресурс] // Вікіпедія: [веб-сайт]. – Електронні дані. – Режим доступу:  https://uk.wikipedia.org/ 
docx
Додано
20 листопада 2022
Переглядів
6014
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку